Hillary Clintons kakor och utflykt under trappen
Foto: Karin / bevemyrs blogg
En ledig dag för lite sedan bestämde sig lillungen och jag för att göra en utflykt till kojan under trappen. Vi bor i en gammal grosshandlarvilla från 1906, trappen är skev och knarrig, med andra ord helt perfekt att husera under. Vi packade med småkakor i en gammal plåtburk, en termos med varm choklad och några bamsetidningar. Sen satt vi där och läste, myste, knaprade kakor och drack choklad. Ibland känns livet bara för underbart!!:)
Kakorna då, jo tidigare hade jag snubblade över något som påstods vara Hillary Clintons kakor, ingredienserna såg lovande ut, bakade sent en kväll, de färdiga kakorna blev fullständigt oemotsåndligt, beroendeframmkallande, nästan lite jobbigt goda:) Skulle det visa sig vara sant att det verkligen är Hillarys kakor så kan jag intyga att den damen minsann vet hur en kaka ska smaka!!:)
I nästa blogginlägg åker vi på mc-mässa!:)
_____________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
250 g smör (rumsvarmt)
2 dl brun farinsocker
1 dl socker
2 ägg (lätt vispat)
4 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
4 1/2 dl havregryn
4 dl hackad choklad (använd det du tycker är godast, mörk eller ljus)
Gör så här: Vispa ihop smör, farinsocker och socker. Blanda i ägg, vaniljsocker, mjöl, salt, bakpulver, havregryn och till sist hackad choklad. Rulla till ca 24 bollar som du placerar på bakplåtsklädda plåtar, grädda i 175 grader i ca 8-10 minuter.
Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg
Hett, lent och jättegott - Kycklinggratäng
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Det här är betydligt godare än jag har lyckats få det att se ut!;) Hett, lent och jättegott! Testa vettja!!
I nästa blogginlägg tar lillungen och jag med oss Hillary Clintons goda kakor på en utflykt under trappen.
______________________________________________________________________________________________
1 kg kycklingfilé
1 purjolök
1 banan
3 dl vispgrädde
1-2 msk sambal oelek
2 tsk curry
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 dl mango chutney
2 dl riven ost
salt och peppar
smör att steka i
Gör så här: Dela kycklingfilén i bitar och bryn den tillsammans med salt och peppar. Placera kycklingen i en ugnssäker form. Skär bananen i skivor och placera den uppepå kycklingen. Strimla purjolöken och fräs den i lite smör, blanda i grädde, sambal oelek, curry, vitlök och mango chutney. Låt puttra en liten stund. Häll såsen över kyckingen. Strö på riven ost. Gratinera tills osten fått fin färg. Ca 20 minuter 200 grader. Servera tillsammans med ris och en sallad.
Köttfärslimpa i sockerkaksform
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Oavsett om livet rör sig snabbare än vanligt ibland så vill man ju fortfarande äta gott....och för den delen snyggt!:) Köttfärslimpa smaksatt med fransk löksoppa, creme fraiche och bostongurka bakad i en sockerkaksform är just det...snygg och god (jättegod faktiskt) alltså!:)
I nästa blogginlägg lockar jag med läcker helgmat!
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Ca 500 g färs (jag brukar använda nötfärs, men det går förstås bra med blandfärs också)
1 påse fransk löksoppa (pulvret alltså)
2 dl creme fraiche
2 msk bostongurka
1 ägg
2 msk ströbröd
peppar
salt
Gör så här: Blanda löksoppa (pulvret), creme fraiche, bostongurka, ägg, ströbröd, salt och peppar i en skål. Knåda ihop blandningen ordentligt med färsen. Smöra och bröa en sockerkaksform. Klicka ner köttfärsblandningen i formen, tryck till lite, beroende på storlek på formen behöver du kanske göra dubbel sats av köttfärslimpan. Grädda i ca 200 grader i ca 40-60 minuter (beroende på köttmängd och formens storlek). Stjälp upp köttfärslimpan på ett ugnssäkert fat, garnera gärna med morotsstavar i hålet och med pepparsalami på färsen, grädda ytterligare en stund. Servera tillsammans med kokt potatis, gräddsås och rårörda lingon.
Pärlsockerkringlor
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Det inlägg jag tänkt blogga idag får ligga och gotta till sig en stund:)
Jag älskar verkligen småkakor, vardagens guldkant på nåt sätt. I fredags blev jag sådär ruskigt sugen på kringlor, ni vet ljuvligt spröda kakor som doftar mormor och smakar underbart:) Lillungen och jag bakade och njöt sedan ohejdat.
I nästa inlägg får ni tips på riktigt god mittiveckanmat!:)
____________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
150 g smör (rumsvarmt)
2 msk socker
1 msk vaniljsocker
4 msk grädde (visp eller matlagnings)
4 dl mjöl
Gör så här: Rör ihop smör, vaniljsocker och socker. Blanda i grädde och arbeta in mjölet. Forma till avlånga, runda längder och forma till kringlor. Pensla med grädde eller vatten och vänd sedan kringlan i pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10-12 minuter. Svalna på galler.
Tacosoppa
Foto: Karin / bevemyrs blogg
När jag äter tacos blir det gärna en massa småslattar kvar, dels av färsen men också av allt smått och gott som serveras till. Och visst känns det lite matrespektlöst att bara kasta bort det som blir över, energibedrövligt och inte riktigt schysst mot kon som fick sätt livet till på nåt sätt. Att istället samla ihop allt, lägga till lite och sen dagen efter koka sig en mustig tacosoppa är perfekt både för magen och det matglobala samvetet:)
I nästa blogginlägg åker vi ut till ön och äter någonting ursvenskt lantbruksromantiskt!:)
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Tackorester
och/eller
400-500 g blandfärs
1 påse tacokrydda
2 tärningar kalvbuljong
1 vitlök (pressad)
1 gul lök (hackad)
1 äpple (tärnat och delat i småbitar)
1 burk minimajs
1 burk majskorn
1 lime (pressad)
1 msk socker
1 1/2 liter vatten
salt
Gör så här: Blanda i tacorester i en kastrull eller bryn färs tillsammans med vitlök och lök, tillsätt kryddor, smula ner buljong och lägg i äpple, majs och minimajs, strö på sockret. Häll i vatten och pressa ner lime. Låt allt koka en stund. Smaka av med salt. Servera gärna med en klick gräddfil och något gott bröd!
Päron och Mandelmuffins
Foto: Karin / bevemyrs blogg
För några år sedan fanns det ett bageri/café här i storstaden som hade specialiserat sig på muffins av olika slag. Det var mitt absoluta favoritfik och jag gick ofta dit, där såldes gigantiska bakverk i alla tänkbara smakkombinationer. Det bästa med muffins är förstås att det är så gott men också att det går att variera i oändlighet. När det handlar om smaker är nog choklad och banan min favorit men kombinationen inlagda päron och mandel är också väldigt spännande. Mandel i bakverk gör ju dessutom att det blir väldigt saftigt.
Vad har du för favoritsmaker när det gäller muffins?
Muffinsarna på bilderna är gjorda i en av Nordic Wares fina formar.
I nästa blogginlägg får du ett gott tips om vad du kan göra med överblivna tacorester!:)
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
200 g smör (rumsvarmt)
2 dl strösocker
4 ägg
200 g sötmandel
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 burk konserverade päron i sockerlag (bara päronen används)
Gör så här: Mal Mandeln. Vispa smör och socker poröst. Knäck i ett ägg i taget och vispa mellan varje ägg. Rör ner mandel, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Skär päronen i småbitar och vispa runt lite med elvispen (det gör inget om päronbitarna mosas lite). Klicka ner smeten i muffinsformar, beroende på hur stora formar du använde varierar gräddtiden mellan 10-20 minuter. 200 grader.
Linfröbollar
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Det är gott att vara nyttig, särskilt om man äter grova, saftiga, fluffiga linfröbollar!:)
I nästa blogginlägg bakar vi päronmuffins!!:)
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 dl linfrö
1 dl rågkross
1 dl fyrkornskross
1 dl pumpakärnor
1 dl fint rågmjöl
1 msk salt
5 dl vatten
50 g jäst
75 g smör eller margarin
2 dl mjölk
3 msk sirap
ca 16 dl vetemjöl
Gör så här: Blanda linfrö, rågkross, fyrkornskross, pumpakärnor, rågmjöl, salt och vatten i en kastrull, koka upp och rör tills det blivit en grötig massa. Smula jästen i en degbunke, smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till fingervarmt. Häll i mjölk/smörblandningen i degbunken och rör om tills jästen löst sig, blanda i sirap och grötblandningen (som har svalnat något), häll på mjölet och knåda ordentligt. Låt degen jäsa i ca 40 minuter. Forma till ca 24 bollar som du lägger på bakplåtsklädda plåtar (jag använder runda silikonformar). Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Pensla bollarna med filmjölk och strö på linfrö. Grädda i 200 grader i 15 - 20 minuter.
Vaniljcrêpes med apelsinsmör, mandarinklyftor och choklad
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Absolut supergott!!!!
I nästa blogginlägg äter vi grovt och gott bröd!:)
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 stora ägg eller 3 mindre
50 g smör (smält)
Fyllning:
2 1/2 dl florsocker
100 g smör (smält)
1 dl pressad saft från apelsin
rivet skal från 1 apelsin
Hackad choklad
1 burk konserverade mandarinklyftor
Ev Lönnsirap
Gör så här: Rör ihop ingredienserna till crêpesen och grädda ganska tunna crêpes. Blanda florsocker och smör tillsammans med skal och saft från apelsinen. Bred blandningen på de svala crêpesen och vik varje crêpes två gånger. Lägg crêpesen i en ugnssäker form, placera mandarinklyftor uppe på, hacka choklad och strö över (går även att ha inne i crêpesen). Ringla ev på lönnsirap och garnera med rivet apelsinskal. Ställ in formen i ugnen, ca 200 grader tills chokladen smält och crêpesen blivit varma.
Chokladkaka med pralinglasyr
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Idag hade jag tänkt att blogga någonting annat men det får vänta en dag eller två...:)
Utan någon annan anknytning än goda vänner har lillungen sedan han var två år lärt sig ett andra språk. Igår var det dags för veckans träff och vi bestämde oss för att baka någonting gott som han kunde ta med sig och bjuda på. Sonen var sugen på chokladkaka och i frysen hade vi sedan jul en påse köpta chokladpraliner som vi passade på att använda i glasyren. Luftig, saftig och god är kakan, glasyren vet man ju aldrig riktigt hur den kommer att smaka, det beror ju på vilka praliner som finns kvar i lådan när det är dags att baka;) Gott brukar det i alla fall bli!
I nästa inlägg använder vi gjutjärnsstekpannan och gör oss en riktigt god dessert!
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
150 g smör (rumsvarmt)
2 1/2 dl socker
2 ägg
4 dl mjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
Glasyr:
1-2 dl vispgrädde
chokladpraliner ca 200-300g, typ Alladin eller liknande
vit choklad att strö på
Gör så här: Vispa smör och socker luftigt, rör i äggen och mjölken. Blanda i mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt ca 25x30 cm. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 20-25 minuter. Koka upp grädden och blanda i pralinerna så att de smälter. Låt glasyren svalna under omrörning. Bred på kakan när den är kall. Riv på vit choklad.
....tjugondag Knut!
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Idag är det dags att dansa ut julen och äta upp den sista marsipangrisen!:) Nu ser ivarjefall jag fram mot semlor (här), våfflor (här), tussilago och att det äntligen skall börja dofta utomhus igen!;)
I nästa blogginlägg ska jag bjuda er på något riktigt riktigt gott!!!
Godaste ogräddiga grytan
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Forsell bjöd på fest och serverade godaste ogräddiga grytan med mängder av ingredienser, kyckling, sidfläsk, trattkantareller, champinjoner, lök, peppar, vin, basilika och tomater! O varför inte, idag är det onsdag så lite mittiveckan lyx kan det allt passa att jag i min tur serverar er! Låt den puttra länge så att ni riktigt får njuta av alla goda dofter som sprids;)
I morgon kastar vi ut glitter och girlanger och så äter vi upp de sista goda resterna av julen!
_________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1,5 kg kycklingfileer
5 msk olivolja
salt
peppar
1 dl vetemjöl
300 gr champinjoner
300 gr trattkantareller
20 smålökar
500 gr rimmat sidfläsk i tärningar
2 spansk rödpeppar
4 brk. hela tomater
5 stora vitlöksklyftor med skal
1 flaska rödvin
3 msk kycklingfond
1 kruka basilika
1 knippe persilja
Gör så här: Dela kycklingen i mindre bitar och bryn dem i olivolja. Lägg det i en stor gryta och krydda med salt och peppar. Strö över mjöl och blanda runt. Skär den spanska pepparn i småbitar och fräs i lite olja. Häll på tomaterna och rör om försiktigt. Lägg i vitlöksklyftorna med skal. Häll på rödvinet och koka i 30 minuter. Stek svampen tills all vätska har puttrat bort. Stek fläsket knaprigt. Skala smålökarna och stek dem i flottet tills de är gyllenbruna. Blanda ner svamp, fläsk och lök i grytan och låt koka ytterligare ca 30 minuter. Ta upp vitlöken och smaka av med kryddor och fond. Tillsätt basilikablad och finhackad persilja. Servera gärna tillsammans med kokt potatis och sallad!
Förvandlingskakor
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Lillungen har haft lov från förskolan i tre veckor nu, en av de mer snålblåsande dagarna packade vi ner korv, tunnbröd, tillbehör, fika och grillgrejer, målet var pulkaåkning och den fina grillplatsen uppe på storberget här där vi bor. Korven grillades, pulkan åktes, elden mystes till och kakor stoppades i magen:)
Förvandlingskakor som de kallas är sådana där kakor där man gör en rejält stor grunddeg och sen utifrån den kan göra en hel massa olika varianter, tex mandelmussor, spritsar, geléstjärnor, vaniljkex, chokladkakor. Chokladkakorna som fick följa med uppe på berget är lillungens favorit, mina också, jättegoda!
Receptet ni får här idag är till en jäääääättesats chokladkakor, alltså hela den sats som man kan dela upp i fem olika kakbaksvarianter... men ni får bara receptet till chokladkakor:)
I nästa blogginlägg bjuder jag er på gryta!:)
_____________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Grundrecept:
500 g smör (rumsvarmt)
200 g socker
1 ägg
750 g vetemjöl
För att göra chokladkakor blandar du i:
2 1/2 tsk bakpulver
5 msk kakao
5 msk vaniljsocker
pärlsocker att strö på
Gör så här: Knåda ihop allt i en bunke. Dela degen i 20 delar. Rulla ut degen till en rulle lagom lång för en plåt. Lägg rullen på en bakplåtsklädd plåt (två rullar på varje plåt är lagom). Pensla rullen med uppvispat ägg och strö sedan på pärlsocker. Grädda i 200 grader i 10-15 minuter. Skär i snittar när de fortfarande är varma.
Kakor med hallonglasyr från Vackstanäs lanthushållsskola
Foto: Karin / bevemyrs blogg
I sin ungdom gick lillungens farmor och lärde sig att baka och laga mat på Vackstanäs lanthushållsskola. Hon var en flitig student så med sig hem till ön hade hon i bagaget en anteckningsbok alldeles fulltecknad med recept och tips på knep och knåp i köket. Kakorna håller i tiden, så nu många år senare har jag fått smaka en hel rad med läckra bakverk därifrån.
Receptet på kakorna med hallonglasyr kommer just från tiden på Vackstanäs. Varsågoda!
I nästa blogginlägg tar vi med lite fika och njuter av lillungens vinterlov!
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
300 g smör eller margarin (rumsvarmt)
4 1/2 dl socker
3 ägg
2 1/4 dl mjölk
100 g sötmandel
8 st bittermandlar
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Glasyr:
3 dl florsocker
2-3 msk tunn hallonsylt
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader, placera mazarinformar på en plåt eller klä en långpanna med bakplåtspapper. Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggen ett i sänder och häll sedan i mjölken. Mal mandeln och blanda den med mjöl och bakpulver rör sedan ner allt i äggsmeten. Klicka ner i mazarinformarna eller bred ut på bakplåten. Grädda i ca 20 minuter (långpanna) och ca 15 minuter (kakor i form). Blanda florsocker och sylt. När kakorna/kakan är kall brer du på glasyren.
Fyllt grekiskt lantbröd
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Alla mysmatsälskande läsare, det här är grejer det:) 80-talets fyllda fralla håller något upphottad måttet in i 2000-talet. Ett nybakat mjukt Grekiskt lantbröd fyllt med mustig, krämig köttfärsröra, toppat med smakrik ost! Vill du vara lite nyttigare kan du ju alltid välja ett mörkare bröd och äter du själv så plocka till dig någon liten frallfavorit i bröddisken!:) Servera gärna tillsammans med sallad och vitlökssås!
Det går ju att fylla brödet med lite vad som helst, köttfärs/kyckling/räk/skinkröra (tänk på att inte göra röran för "rinnig bara"), själv är köttfärs min favorit så ett sådant recept bjuder jag er på här idag, det går ju förstås med vilken köfffärsrecept som helst och vill du variera dig så testa det här för det här är riktigt gott!:) Du kan med fördel göra i ordning rätten 5-6 timmar innan den ska serveras.
I nästa inlägg äter vi någonting sött och gott!:)
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser köttfärsröra:
1 nybakat stort Grekiskt lantbröd eller något annat bröd du tycker om
800 g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor (pressade)
1 köttbuljongtärning
2 dl creme fraiche
3 msk tomatpuré
2 msk socker
1 röd paprika
salt och peppar
2 dl riven ost
Gör så här: Bryn färsen tillsammans med lök och vitlök. Blanda i buljong, creme fraiche, tomatpuré och socker. Smaka av med salt och peppar. Låt småputtra en stund. Skär paprikan i bitar, blanda i köttfärsröran och låt allt koka en stund. Skär av ett "lock" och gröp ur ett bröd, fyll den med köttfärsen. Strö på riven ost. Grädda i 200 grader tills osten ser lagom gyllene ut. Lägg in locket och låt det få lite färg. Skär lagom bitar och servera tillsammans med sallad och sås.
Vitlökssås:
2 dl creme fraiche
3 msk majonnäs
2-3 rivna vitlöksklyftor
2 msk torkad eller färsk basilika (lite mer om du använder färsk)
salt
Gör så här: Blanda allt och smaka av med salt.
Härligt vintermys med godaste chokladen!
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Vintermys utomhus är allt bra trevligt så här års!:) Häromdagen packade vi matsäcksryggan med godsaker och vandrade ut på en av havsisarna, fantastisk känsla med allt det där vackra stilla vita. När vi sedan slog oss ner på fårskinnen och värmde oss med godaste varma chokladen konstaterar lillungen nöjt "Mmmm, det är en sån här ovanligt goood choklad!!". O visst har han rätt, fyllig o söt, len o varm. Oboyvarianten känns som mager kusin!;)
I nästa blogginlägg pimpar vi en 80-talsklassiker och laddar med fredagsmysmat!:)
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 liter mjölk (gärna en fetare variant)
1 Marabou mjölkchokladkaka 200 g (för lite mer vuxen smak kan du använda mörk choklad, eller för den delen vit choklad som du kryddar med kanel och kardemumma)
Gör så här: Koka upp mjölken. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i mjölken. Häll upp på en termos, vispa gärna lite grädde som du tar med dig ut och klickar på chokladen när det är dags att dricka.
Calvadosäpplen med kanelmousse och äppelgelé
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Idag tänkte jag bjuda er på den 12-slags dessert som min vän Veronica överraskade oss andra med på nyårsafton. Calvadosäpplen med kanelmousse och äpplegelé. Elegant som sjutton!!! O visst går den att äta vid andra tillfällen än just på nyårsafton för dig som inte vill vänta ett helt år!;)
Den här desserten är inte särskilt söt, vill du kan du gott och väl ha i lite mer socker i själva moussen!:)
I nästa blogginlägg njuter vi av gott vintermys utomhus!!
_____________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
4 äpplen
3 gelatinblad
2 gelatinblad
Mörk choklad att riva över
Gör så här: Skala och ta bort kärnhus från äpplena, koka dem tillsammans med smör, socker och calvados i 4-5 minuter. Fördela dem i snygga glas. Lägg gelantinbladen till moussen i kallt vatten, ca 5 minuter. Koka upp mjölken. Vispa socker och äggulor fluffigt och rör sedan ner dem i den varma mjölken. Låt allt sjuda under omrörning i några minuter. Krama ut gelantinbladen och låt dem smälta i mjölken. Tillsätt kanelen och rör smeten kall. Vispa grädden och vänd ner den i den avsvalnade kanelkrämen. Fördela smeten i glasen med äpplena, låt allt stå kallt i några timmar. Lägg gelantinbladen till äpplegelen i kallt vatten i ca 5 minuter. Krama ur bladen och smält dem tillsammans med äpplejuice och citronsaft. Låt svalna. Häll i glasen med äpplen och mousse. Låt allt stå kallt i ytterligare någon timme. Servera!:)