Födelsedag





Ett stort tack till alla ni som firade mig på min födelsedag!

Fick väldigt många fina födelsedagspresenter, några av de mest matnyttiga får ni se här!



En helt underbart skön sockerkaksform från Nordic Ware!!!!



Nybakade limpor i världsklass!! Recept kommer senare!



En fin gammal burk med hemkokt lingonsylt. Gott!!! 



  
Fler sagolikt vackra sockerkaksformar från Nordic Ware!!!




Nu mera är jag en superstolt ägare av brödrosten Pro Line från KitchenAid, tillverkad i gjutgärn och rostfritt stål!! Antagligen jordens retrocoolaste och mest gedigna brödrost!!




En ny fin stekpanna!!!








Smörgåstårta


                                                                               Foto: Karin / bevemyrs blogg


De senaste femton åren har jag bjudit på smörgåstårta när jag fyllt år, samma recept varje år. Det låter ju otroligt supertrist och enformigt men jag lever lite under filosofin "varför överge ett vinnande koncept?"=) Den är faktiskt i sin enkelhet väldigt god och förtjänar att upprepas år efter år!

Ingredienser ca 6 port:
2 långfranskor (skivade)
3 dl grädde
3 dl gräddfil
3 dl majonäs
1 purjolök
1 burk tonfisk
lite salt

Garnering:
Ägg
Räkor
Gurka
Partytomater
Skinka
Stenbitsrom
Citron
Ost
...annat man tycker är gott!

Gör så här:
Vispa grädden och rör i gräddfil och majonäs. Finhacka en purjolök, rör ner den och tonfisken i gräddblandningen. Smaka av med lite salt. Lägg 8 bröd på en bricka, bred ut röran över, lägg på ett nytt lager och gör så i tre lager. Garnera efter tycke och smak.


Raggmunkar



Ibland blir man sugen på rejäl hederlig husmanskost. Hasse, en av mina äldsta och bästa vänner lagar riktigt goda raggmunkar. Hemligheten är ett bra grundrecept, ganska mycket fett att steka i och en duktigt het stekpanna!! Serveras dom dessutom med knaperstekt fläsk och en klick lingonsylt är det helt oemotståndligt gott!!! 

Hasses recept kommer här:

Ingredienser:
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt
5 dl mjölk
1 ägg
8 vinterpotatisar (ca 700 gr)

Smör eller margarin till stekning 

Gör så här:
Mät upp mjöl och salt. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en klimpfri smet. Vispa sedan i resten av mjölken och ägget. Skala potatisen, riv den fint och blanda. Bryn lite fett i stekpannan och grädda! Servera med stekt fläsk och lingon! 


Fiffirutor



Fabbe är med och bakar och smakar förstås!!!




När Veronica och jag var små bakade vi den här kakan titt som tätt. Då var det en riktig sötsugsfavorit, idag bakar jag den inte lika ofta men den smakar förstås fortfarande lika gott!!! 

Ingredienser:
3 ägg
4 1/2 dl socker
2 1/4 dl mjölk
6 3/4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1 1/2 msk kakao
225 gr smält smör

Glasyr:
Ca 1 1/2 paket florsocker (så mycket att smeten blir lagom fast)
6 msk smält smör
3 tsk vaniljsocker
6 msk starkt kaffe
3 msk kakao
kokosflingor


Gör så här: Vispa ägg och socker poröst tillsätt mjölken. Blanda mjölk, bakpulver, vaniljsocker, kakao och rör ner det i smeten. Blanda till sist i smält smör. Häll på en stor plåt och grädda i 225 grader (vanlig ugn) 200 grader (varmluftsugn) i ca 15-20 minuter. 

Blanda ihop glasyren och häll på kakan när den svalnat något. Strö till sist över kokosflingor. 

Sofias farmors rosenbröd



Min kompis Sofia (supertrevlig är du!!!) har gett mig det här rosenbrödsreceptet. Baka!! SMAKA!!! SMAKA!!!  :)

Ingredienser:
1/2 kg vetemjöl
50 gr smör
3 1/2 dl ljummen mjölk
30 gr jäst
1 tsk socker
1/2 tsk salt

Blanda mjöl och smör med fingertopparna. Smält jästen i mjölken, blanda i sockret och saltet. Blanda samman de två degarna. Gör runda små bollar och lägg dom på en plåt. Skär/klipp djupa kors. Låt jäsa i 1 timme. Pensla med ägg och vatten. Grädda i 200 grader (vanlig ugn) och 175 grader (varmljuftsugn). Ca 20 st.

Sillstek






En bättre svärmor än min kan man inte tänka sig, hon gör dessutom sååå himla goda stekar. En riktig storfavorit med smak  av ansjovis och som med lätthet konturerar ut alla varianter av traditionella söndagsstekar. Såsen är helt förföriskt god!!!! Receptet kommer här!   

Ingredienser 4- 6 personer
ca 1 kg benfritt nötkött ex. fransyska
1-2 msk marg.
2-3 gula lökar
6-7 ansjovisfiléer
vitpeppar och salt
ca.3 dl vatten
 
Sås:
Steksky
1,5 dl. grädde
ev. lite ansjovisspad samt salt och peppar efter smak
red med vetemjöl och mjölk.
 
 
Gör så här: Bryn köttet väl, salta och peppra. Dela löken och lägg den bredvid köttet i grytan.
Lägg ansjovisfiléerna på köttet och späd med vattnet samt lite ansjovisspad.
Låt puttra ca. 1,5 timme.
Sila spadet och gör såsen.
Servera med kokt potatis och pressgurka eller sallad.
Resterna av ansjovis och lök anses av somliga som en delikatess.
 
 

Min Mammas Köttbullar





Mammas köttbullar är nog alltid godast, oavsett vilken mamma man har och vilket recept hon använder:) När min mamma gör köttbullar blir dom stora, porösa och fulla av smak. Helt klart världens godaste enligt mig!!

Ingredienser: 
400 gr  köttfärs
3/4 dl havregryn
1 msk potatismjöl
1 ägg
1 dl vatten
1/2 dl kaffegrädde
1 msk riven lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm kryddpeppar
smör till stekning

Gör så här: Blanda havregryn, potatismjöl, vatten och grädde. Sväll i tio minuter och tillsätt sedan ägg, lök, salt och kryddor. Lägg i färsen och arbeta allt smidigt, forma till köttbullar och stek.





Linneas Påskbiskvier







Min brorsdotter Linnea är verkligen jätteduktig på att baka!! På påskdagen bjöd hon på egentillverkade biskvier med en smak av citron och vit choklad. Lyxigt och supersmarrigt!!! Till hösten har hon sökt till gymnasiets  Bageri och konditori program, helt rätt val tycker mina smaklökar!!!:) 

Ingredienser:

Bottnar:
400g Mandelmassa
2 äggvitor

Smörkräm:
100 gr margarin
1 ½ dl florsocker
1 äggula
½ citron

Garnering:
150 gr vit blockchoklad
Lite mandelmassa
gul och grön karamellfärg

Beskrivning:
Sätt på ugnen på 200 grader i vanlig ugn och ca 175 grader i varmluftsugn.

Bottnar: Vispa äggvitorna till löst skum. Dela mandelmassan grovt med
händerna. Blanda skummet med mandelmassan till en smidig deg. Klicka med
hjälp av två skedar ut blandningen på bakplåtspapper på en plåt. Platta
till dem lite. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.
Lossa kakorna med en stekspade i plåt och lägg dom på ett kallt underlag
så dom svalnar.

Smörkräm: Pressa ut saften ur den halva citronen. Rör margarinet med
florsockret, äggulan och citronsaften till en smidig kräm. Bred krämen
lite toppigt på undersidan av dom kalla bottnarna. Ställ in kakorna i
kylen eller frysen så att smörkrämen bli riktigt kall.

Garnering: Ta mandelmassa och färga den grön med hjälp av karamellfärg. Forma Mandelmassan till små hjärtan. Bryt sönder chokladen i en
skål som står i varmt vattenbad. Vänta tills chokladen smällt, häll i
gul karamellfärg och doppa kakorna i chokladen lägg på ett hjärta innan
chokladen stelnat. ställ kallt till det är tid att äta dom :)





Kycklinggratäng




Ett tag lagade vi den här gratängen nästan varje helg. En riktig storfavorit!! En helt perfekt supergod och festlig mysmat!!!

Ingredienser:
1 påse kycklingfilé
3 dl okokt ris (som kokas:)
5 dl grädde (går bra med någon magrare variant bara den går att vispa)
2 dl majonäs
1 dl ketchup
2 dl riven ost
1 stor riven lök
2-3 pressade vitlöksklyftor
Salt 
Peppar
Grillkrydda

Gör så här:  Koka riset och lägg det i botten på en gratängform. Skär kycklingen i småbitar, stek och krydda. Fördela kycklingbitarna över riset. Vispa grädde, rör i majonäs, ketchup, ost. lök och vitlök. Smaka av röran och salta eventuellt. 
Häll grädd- och majonäsröran över kycklingen. Grädda i 200 grader i varmluftsugn, 225 grader i vanlig ugn i ca 20 minuter.


Ansjovistårta





Sedan många år tillbaka är ansjovistårta en självklar ingrediens på våra jul- och påskbord. Den är fantastiskt god och även de stackarna:) som inte är förtjusta i sill och ansjovis (och andra liknande läckerheter) brukar älska den här tårtan. En helt oemotståndlig kombination mellan den lite grova kavringen och den krämiga blandningen av philadelphiaost och créme fraiche. 

Ingredienser:
250 gr kavring
100 gr smör
2 dl créme fraiche
300 gr philadelphiaost
1 ask ansjovis
2 msk finklippt gräslök
4 ägg
minitomater
gurka
rom
citron

Så här gör du: Mixa kavringen i en matberedare, smält smöret och häll i, blanda väl. Fördela brödröran i en springform och pressa ihop den med en sked så den blir ganska kompakt. Ställ in formen i kylskåpet en stund. Blanda ihop créme fraiche och philadelphiaost, skölj av ansjovisen lätt (det behöver man inte göra om man vill ha lite mer ansjovissmak) och hacka den i små, små bitar. Klipp gräslöken fint och rör i den i créme fraicheröran. Fördela röran över kavringen och garnera efter behag. Verkligen smaskig!!




Ägghalvor





Jag har världens bästa svärfar och han är dessutom världsbäst på att göra läckert goda ägghalvor! Till varje jul- och påskbord tillreds denna "Loffe- specialité"  och vi andra i familjen får nöjet att njuta och mumsa i oss!! Äggen är en riktig liten läckerbit för gommen och en självklarhet på våra smörgåsbord!!

Ingredienser
6 hårdkokta ägg
1 1/2 dl grädde
100 gr Kalles kaviar (eller liknande)
räkor
dill 
minitomater
eller annat som man vill garnera med

Gör så här: Koka 6 ägg (hårdkokta), dela äggen på mitten och gröp försiktigt ur gulan. Mosa gulan tillsammans med kaviaren, vispa grädden och rör ner ägg- och kaviarröran i den. Klicka i röran i de 12 ägghalvorna, garnera med räkor, dill, små tomatbitar eller något annat du tycker är gott! !!!!


Tacopaj och Rabarberpaj



Idag var jag och Fabian tillsammans med några andra mammor och barn bjudna till min urtrevliga kompis Ingela och hennes pojke Martin.  Där serverades vi den absolut godaste tacopaj jag någonsin smakat!! Så himla supergott!!! Vi fullständigt frossade så att magarna putade åt alla håll! 

Tacopaj

Ingredienser: 
Ca 500 gr nötfärs
1 påse tacokrydda
1 lök
150 gr smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
200 gr Philadelphiaost 
2 dl Paprika och Chili Creme fraiche 
Ost

Gör så här: Stek färsen och löken, tillsätt kryddorna. Blanda smör, vetemjöl och vatten i en bunke, tryck ut i en pajform, ställ in formen i frysen en stund och förgrädda den sedan så att den blir sådär lite lagom brun. Ös över köttfärsröran i pajformen.  Rör ihop philadelphiaost och cremé fraiche, bre röran över köttfärsen, strö över ost. Grädda i ca 180 grader varmluft och 200 grader i vanlig ugn tills osten fått fin färg! 


För att åtminstone försöka gå ner maten lite gick vi en tur och tittade på grannens fårfarm.  Ett par hundra otroligt söta och charmiga små lamm gjorde nog oss alla lite smått övertygade om att det här ändå måste vara vårt kall?! Att slå sig in i fårfarmarbaranschen alltså! Hehe, skulle just vara snyggt!!:)



Efter insikten att vi nog skulle starta fårodling, gick vi hem och åt en av Ingelas absoluta specialitéer! Rabarberpaj!! Mumsigare kan det antagligen inte bli!!! 

Rabarberpaj

Ingredienser:
1 kg rabarber i småbitar
1 1/2 dl strösocker
Potatismjöl
150 gr smör
2 dl strösocker
1 tsk kanel
2 msk sirap
2 1/2 dl havregryn

Gör så här: Lägg rabarber i en pajform, pudra över potatismjöl och strö sedan på sockret.  Blanda smör, socker, kanel, sirap och havregryn och fördela det över rabarberröran. Grädda i 200 grader i varmluft, 225 grader i vanlig ugn i ca 30 minuter. 


Soltorkad tomatkyckling




Veronica, min kompis sen urminnes tider är nog den jag känner som lagar absolut godast mat. Hon har en otrolig fingertoppskänsla för hur riktigt god mat ska smaka. Ganska brutalt får hon smaklökarna att inse att den mat man stoppar i sig till vardags inte ens borde få anses som ätbar. När man lämnar en middag hemma hos henne, oavsett vilka goda intentioner man har att äta lagom när man kommer dit, så ser magen ofelbart ut som en spärrballong. Jäklar Veronica, vad har du för matlagningshemligheter egentligen?:)

Här kommer i varje fall receptet till en av dom här goda middagarna som hon brukar bjuda på!

4 st kycklingfileér
1 purjolök
8-10 champinjoner
3 burkar tomat och basilika creme fraiche 
1 grön paprika
1 röd paprika
8 st soltorkade tomater
2 dl mjölk
1 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
1 tsk salt
1 krm svartpepper
2-3 msk maizena för ljusa såser

Gör så här: Stek kycklingfilén och lägg åt sidan. Srimla och fräs purjo, paprika och champinjoner, slå på vatten, mjölk och creme fraiche, Krydda. Lägg i buljong och tomater i småbitar. Koka upp och tillsätt maizena, låt sjuda i några minuter. Lägg i kycklingfiléerna. Servera med klyftpotatis eller ris!

Vitkålssallad



I helgen blev jag och Fabian bjuden på lunch hemma hos min trevliga svägerska. Till maten bjöd hon på en jättegod, fräsch och lite syrlig vitkålssallad! En sådan där sallad som håller sig flera dagar i kylskåpet och som passar att äta till det mesta! Supergott!!

Ingredienser: 
1/2 vitkålshuvud
3 morötter
1 purjolök
1 dl vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
peppar (grovmalen)
1 tsk salt 

Gör så här:
Strimla vitkål, morötter och purjolök. Värm vinäger och olja så att den blir varm utan att koka, gärna i micron, häll det över salladen. Krydda med salt och peppar.


Ägghalvor





Jag har världens bästa svärfar och han är dessutom världsbäst på att göra läckert goda ägghalvor! Till varje jul- och påskbord tillreds denna "Loffe- specialité"  och vi andra i familjen får nöjet att njuta och mumsa i oss!! Äggen är en riktig liten läckerbit för gommen och en självklarhet på våra smörgåsbord!!

Ingredienser
6 hårdkokta ägg
1 1/2 dl grädde
100 gr Kalles kaviar (eller liknande)
räkor
dill 
minitomater
eller annat som man vill garnera med

Gör så här: Koka 6 ägg (hårdkokta), dela äggen på mitten och gröp försiktigt ur gulan. Mosa gulan tillsammans med kaviaren, vispa grädden och rör ner ägg- och kaviarröran i den. Klicka i röran i de 12 ägghalvorna, garnera med räkor, dill, små tomatbitar eller något annat du tycker är gott! !!!!


Tacopaj och Rabarberpaj

Idag var jag och Fabian tillsammans med några andra mammor och barn bjudna till min urtrevliga kompis Ingela och hennes pojke Martin.  Där serverades vi den absolut godaste tacopaj jag någonsin smakat!! Så himla supergott!!! Vi fullständigt frossade så att magarna putade åt alla håll!
Tacopaj
Ingredienser:
Ca 500 gr nötfärs
1 påse tacokrydda
1 lök
150 gr smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
200 gr Philadelphiaost
2 dl Paprika och Chili Creme fraiche
Ost
Gör så här: Stek färsen och löken, tillsätt kryddorna. Blanda smör, vetemjöl och vatten i en bunke, tryck ut i en pajform, ställ in formen i frysen en stund och förgrädda den sedan så att den blir sådär lite lagom brun. Ös över köttfärsröran i pajformen.  Rör ihop philadelphiaost och cremé fraiche, bre röran över köttfärsen, strö över ost. Grädda i ca 180 grader varmluft och 200 grader i vanlig ugn tills osten fått fin färg!
För att åtminstone försöka gå ner maten lite gick vi en tur och tittade på grannens fårfarm.  Ett par hundra otroligt söta och charmiga små lamm gjorde nog oss alla lite smått övertygade om att det här ändå måste vara vårt kall?! Att slå sig in i fårfarmarbaranschen alltså! Hehe, skulle just vara snyggt!!:)
Efter insikten att vi nog skulle starta fårodling, gick vi hem och åt en av Ingelas absoluta specialitéer! Rabarberpaj!! Mumsigare kan det antagligen inte bli!!!
Rabarberpaj
Ingredienser:
1 kg rabarber i småbitar
1 1/2 dl strösocker
Potatismjöl
150 gr smör
2 dl strösocker
1 tsk kanel
2 msk sirap
2 1/2 dl havregryn
Gör så här: Lägg rabarber i en pajform, pudra över potatismjöl och strö sedan på sockret.  Blanda smör, socker, kanel, sirap och havregryn och fördela det över rabarberröran. Grädda i 200 grader i varmluft, 225 grader i vanlig ugn i ca 30 minuter.

Äppelbiffar










Det här är ett recept på blandfärsbiffar som är riktigt riktigt gott! Mycket smak och en helgod blandning mellan det söta, syrliga och lite heta! Testa för tusan!!!!:)

Ingredienser:
500 gr blandfärs
1 burk Créme Bonjour , Charlottenlök och Gräslök.
1 riven lök
1 rivet äpple
1 nypa socker
Grillkrydda
Chili
Peppar
Salt

Gör så här: Blanda alla ingredienser (smeten blir ganska lös, men det är precis så den ska vara:) och stek biffarna tills dom är klara. Servera med pasta, potatismos, klyftpotatis eller bröd. Supersmaskigt!

Soltorkad tomatkyckling




Veronica, min kompis sen urminnes tider är nog den jag känner som lagar absolut godast mat. Hon har en otrolig fingertoppskänsla för hur riktigt god mat ska smaka. Ganska brutalt får hon smaklökarna att inse att den mat man stoppar i sig till vardags inte ens borde få anses som ätbar. När man lämnar en middag hemma hos henne, oavsett vilka goda intentioner man har att äta lagom när man kommer dit, så ser magen ofelbart ut som en spärrballong. Jäklar Veronica, vad har du för matlagningshemligheter egentligen?:)

Här kommer i varje fall receptet till en av dom här goda middagarna som hon brukar bjuda på!

4 st kycklingfileér
1 purjolök
8-10 champinjoner
3 burkar tomat och basilika creme fraiche 
1 grön paprika
1 röd paprika
8 st soltorkade tomater
2 dl mjölk
1 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
1 tsk salt
1 krm svartpepper
2-3 msk maizena för ljusa såser

Gör så här: Stek kycklingfilén och lägg åt sidan. Srimla och fräs purjo, paprika och champinjoner, slå på vatten, mjölk och creme fraiche, Krydda. Lägg i buljong och tomater i småbitar. Koka upp och tillsätt maizena, låt sjuda i några minuter. Lägg i kycklingfiléerna. Servera med klyftpotatis eller ris!

Kladdkaka med dumle

Foto: Karin / bevemyrs blogg

 

Aaaaag! Den här kladdkakan är livsfarlig. Sååå himla god! Det går bara inte att låta bli den!!

 

Ingredienser:

100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjöl
1 dl kakao
1/2 tsk salt
1/2 påse Dumlekolor, gärna Dumle Stars ( som har olika smaker, vanlig dumlekola, chokladkola och fudge)

Så här gör du: Smält smöret. Blanda socker, salt, mjöl och kakao. Rör ner smöret och tillsätt sedan äggen. Rör ordentligt så det blir en jämn smet. Smöra och bröa en form med avtagbar botten. Sätt gärna ett bakplåtspapper i botten så är det ännu enklare att få kakan att lossna sen. Skär dumlekolorna mitt i tu och rör ner i smeten. Häll över allt i formen.

Ställ in kakan mitt i ugnen, 150 grader varmluft och 175 grader i vanlig ugn i ca 20-30 min. Den ska vara KLADDIG när den är klar. Servera den sen ljummen (då blir kolan lite rinnande och seg) eller kylskåpskall.

 

Själv (för hundratals kladdkakor sedan:) hittade jag det här receptet på "matplatsen.org"!

 

 


RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen