Kalas med indianer och kakmonstermuffins
Jag och dottern fyller år med bara sex dagars mellanrum. Vi firade med gemensamt kalas. Smörgåstårtor, kakmonsterbakelser och ljuvligt goda gräddtårtor bjöds till gästerna. Det tillsammans med spralliga barn och glada kalasfirare gjorde dagen mer än lyckad. Jag passade på att fota och några bilder och recept delar jag med mig av till er.
Recept tårtbotten:
4 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpuler
6 msk hett vatten
Gör så här: Vispa ägg och socker riktigt länge med elvisp. Tillsätt övriga ingredienser, blanda en kort stund och häll smeten i en smord och bröad springform. Grädda i 175 grader i ca 40 minuter (känn med sticka, tiden varierar lite beroende på formens storlek.)
Fyllningen i tårtan är ett lager hemgjord hallonsylt med grädde och ett lager marzankräm. Garnerad med grädde, hallon, blåbär och fingerkex.
Den billiga butiken Tiger (TGR) har mängder av fräna saker, bl.a. den här fina kakdekorationen.
En nybliven tvååring och tveksam till om kakorna verkligen kan tänkas vara goda.
Några av gästerna vid ett av kalasborden på övervåningen.
Söta kakmonster som man gärna vill äta upp.
Ingredienser:
150 g smör
3 1/2 dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl mjölk
Topping:
60 g smör, rumsvarmt
4 dl florsocker
100 philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
blå karamellfärg
kokosflingor som du färgar med blå karamellfärg
Mintkakor med en droppe choklad som ögon
1/4 dels kaka som mun
Gör så här: Vispa smör och socker pösigt, tillsätt äggen och övriga ingredienser. Klicka ut smeten i formar och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter (kortare tid om du gör små muffins). Rör samman ingredienserna till toppingen och spritsa dem på de kalla kakorna. Släta till ytan om det behövs. Doppa i kokos.
Glada snurrkakor - fina o goda!
Recept:
4 1/2 - 5 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 g smör
karamellfärg
strösocker blandat med karamellfärg
Gör så här: Knåda ihop degen, dela den i två delar. Färga den ena delen röd. Låt vila i kylskåp i 30 minuter eller mer. Kavla ut båda delarna till var sin rektangulär platta. Lägg plattorna på varandra och rulla ihop (börja vid en långsida). Rulla i färgat strösocker. Lägg rullen i kylskåpet i 30 minuter eller mer. Skär i 1/2 cm tjocka skivor och grädda i 175 grader i ca 10-15 minuter.
Dajmkolakakor - supergoda!!!
Ingredienser:
220 g smör, rumsvarmt
2 dl socker
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 g mjölkchoklad med dajmsmak, hackad
Gör så här: Blanda socker och smör så att det blir fluffigt. Blanda ner övriga ingredienser (sist chokladen). Dela i två delar och forma varje till en rulle. Lägg på en plåt, platta till rullarna och grädda i 200 grader i ca 15-18 minuter.
En sprallig liten indianflicka (klänningen finns att köpa på Zara om någon är intresserad)
Chokladmousseägg
Foto: Karin / bevemyrs blogg
En söt och charmig efterrätten. En mer passande får man nog leta efter så här i påsktider. Kinderägg fyllda med en len chokladmousse och snyggt dekorerade med aprikosmarmelad. Suuupergod dessutom!!
______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
6 kinderägg
Chokladmousse:
150 g vit choklad
1 1/2 dl kesella
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl kesella
1 1/2 dl vispgrädde
aprikosmarmelad, gärna den på flaska så är det lätt att forma "äggulan".
Gör så här: Låt kinderäggen vara rumsvarma (är de kylskåpskalla spricker de när toppen skärs av), använd en vass kniv och såga av ett lock på varje ägg. Plocka ut plastägget som ligger inuti. Gör moussen genom att smälta den vita chokladen. Vispa sedan grädden och rör i kesella och chokladen. Fyll en sprits med moussen och klicka ner lagom mycket i varje ägg. Jämna till så att ytan blir platt. Häll på en klick marmelad.
Vackert påskbröd
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Att servera hembakat bröd med ägg i på påskbordet är både vackert och gott. Ägget läggs färskt i degen och blir lagom hårdkokt när brödet är färdiggräddat. Att färga äggen innan ser både trevligt och snyggt ut.
______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl yoghurt, naturell
2 msk rapsolja
2 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl
8 ägg okokta, om du vill kan du färga dem med lökskal, rödbetor (eller liknande) eller genom att lägga dem i karamellfärgat vatten innan
sesamfrön
Gör så här: Smula jästen i en degbunke och lös upp den i saltet. Blanda i yoghurt, olja och mjöl. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme. Dela degen i två delar, kavla ut den ena delen till en platta. Använd en rund form och stansa ut åtta ovaler. Lägg ett ägg på varje platta. Forma den övriga delen till långa "korvar" som du antingen fläter eller snurrar runt varje ägg. Jäs i ytterligare 30 minuter under bakduk. Pensla bröden med uppvispat ägg, strö på sesamfrön och grädda i 200 grader i ca 20 minuter.
Malins äggkaka
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Skärtorsdagen avnöts med knytkalas på jobbet. En massa godsaker stod på bordet, traditionella rätter och så några ovanligheter: Malin bjöd på äggkaka, en krämig blandning av ägg, grädde och kaviar. Så god att jag for hem och lagade den till påskbordet jag själv skulle servera dagen därpå. Perfekt tillsammans med sill, jansson och lax.
______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
6 ägg, hårdkokta
3 dl vispgrädde
1/2 kaviartub
salt
peppar
Gör så här: Koka äggen och dela dem i småbitar med en äggskärare. Lägg äggbitarna i botten på en gratängform. Blanda grädde och kaviar, smaka av med salt, pepper och ev mer kaviar. Häll blandningen över äggen och gratinera i ugnen i 175 grader tills kakan "stannat" och fått fin färg.
Hemgjord glass med karamelliserad mjölk och krossad daim
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Om jag ska rekommendera en dessert så här i påsktider så måste det bli den här hemgjorda glassen. Otroligt enkel att gör och fantastiskt god att äta. Verkligen super!!
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 1/2 dl socker
3 äggulor
3 dl grädde
1 burk karamelliserad mjölk
1 dubbeldaim till fyllning, delad i småbitar
1 dubbeldaim till garnering, delad i småbitar
Gär så här: Vispa socker och äggulor vitt och pösigt. Vispa grädden hård och blanda sedan ner den i socker/äggsmeten. Rör ner daimen. Häll smeten i en form (jag använder en avlång sockerkaksform). Fördela den karamelliserade mjölken i formen. Lägg en plastfolie över och ställ allt i frysen tills smeten fryst till glass. Ta ut och stjälp upp på ett fat, garnera med krossad daim och servera.
Som liten påskkärring är det svårt att låta bli att smaka på godsakerna som snälla grannar stoppat i korgen.
Påskkärring eller brandsoldat, det är inte så kinkigt.