Äpplemazariner


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Idag kanske jag kan få locka med goda små äpplemazariner?:)


I nästa blogginlägg spanar vi in en fiskrätt som får snålvattnet att rinna vid bara tanken;)
_____________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Mördeg:
1 1/2 dl vetemjöl
75 g smör
2 msk socker
1 tsk vatten

Fyllning:
100 g mandel
1 dl socker
2 krm bakpulver
50 g smör, smält
1 äpple
1 tsk kanel
1 ägg
mandelspån
florsocker att pudra på

Gör så här: Blanda samman alla ingredienser till mördegen och tryck sedan ut den i ca 10 aluminiumformar. Lägg ner mandel, socker, bakpulver, smör, äpple och kanel i en matberedare, hacka till en jämn smet och tillsätt sedan ägget. Om du inte har en matberedare mal du mandeln och hackar äpplet fint och blandar sedan allt i en bunke. Fördela smeten i formarna och strö på mandelspån. Grädda i mitten av ugnen, 175 grader i ca 25 minuter. Pudra på florsocker innan servering.

Blåbärsmarängtårta med philadelphiaost och cremefraiche


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Häromdagen lovade jag er den allra godaste krämigaste blåbärsrulltårtan man kan tänka sig. Varsågoda! Den här är fullständigt oslagbar!!!;)

I nästa blogginlägg tar vi hand om en del av äppelskörden och bakar oss goda små äppelmazariner.
_____________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

5 st äggvitor
2 dl socker
200g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
125 g blåbär, frusna går bra

Gör så här: Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret lite i taget, vispa vidare i 5-10 minuter, smeten skall bli tjock och blank. Klä en bakplåt med bakplåtspapper och smörj den med smör. Bred ut äggvitssmeten på plåten och grädda i ca 20 minuter i 175 grader. Stjälp upp den på ett strösockrat bakplåtspapper. Rör samman philadelphiaost, creme fraiche, vaniljsocker och florsocker, blanda sist i blåbären. Bred ut smeten på marängbotten, rulla försiktigt ihop till en rulle. Låt stå kallt en stund innan servering.







Läcker crabfishpaj med västerbottenost


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Mamma var på middag hos en väninna och kom hem med ett recept i handväskan. Evy hade serverat en läcker paj som fått högsta betyg hos de bjudna damerna. Själv provade jag receptet förra lördagen och pajen som innehåller bl.a. crabfish, creme fraiche och västerbottenost är förutom att den är väldigt god dessutom supersmidig att göra.


I nästa blogginlägg bjuder jag er på den allra godaste krämigaste blåbärsrulltårtan man kan tänka sig!

______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Filodeg eller annan pajdeg
2 burkar creme fraiche a 2 dl
2 paket crabfish (återkommer med vikt:)
1 paket dill
2 dl riven västerbottenost
partytomater

Gör så här: Tryck ut pajdegen i en stor eller flera mindre pajformar. Dela crabfishen i mindre bitar och rör samman med övriga ingredienser. Fördela cremefraicheröran i formen/formarna. Skär tomaterna i skivor och lägg överst. Grädda i 225 grader tills pajen fått fin färg. Dekorera med rom och citron. Servera med sallad och bröd.

Live fast stand tall


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Hösten är allt bra härlig! Kantareller, gummistövlar, dofter, tallbarr och matsäck. Ryggsäcken packad med saft i den barndomssmakande sirapsflaskan, godaste rostbiffsmackan (kika här för recept) och så några prästgårdsringar (kika här). Och så höstkvällen...knaster i kakelugnen och smörstekta svampar på smörgåsen:)


I nästa blogginlägg bjuder jag er på goda små pajer, läckra nog för en lördagskväll!;)







Vackert höstbröd



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Igår fyllde den ena av mina två bästa bröder år Hurra!!! Så länge jag kan minnas har han bakat och fixat och igår bjöd han gästerna på det godaste bikarbonatbrödet jag smakat! Saftigt, smakrikt, luftigt i kombination med duktigt tuggmotstånd, perfekt i munnen tillsammans med en bit rejält lagrad ost!

I nästa blogginlägg packar vi Fjällrävenryggan och ger oss ut i svampskogen:)
____________________________________________________________________________________________

Ingredienser till två limpor:

16 dl vetemjöl
14 dl grahamsmjöl
4 tsk bikarbonat
1 dl solroskärnor
2 tsk salt
1 msk färsk finhackad citrontimjan
2 dl ljus sirap
3 grovrivna äpplen
14 dl filmjölk
smör till formarna
1 äpple till garnering

Gör så här: Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner sirap, rivna äpplen och filmjölk. Smörj två bakformar, ca två liter och häll ner smeten. Garnera med äpplen. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 75 minuter.


Apelsinrutor


Foto: Karin / bevemyrs blogg

De här apelsinrutorna är så läckra!!! Söta, porösa och med härlig apelsinsmak!


Ingredienser:

200 g smör (rumsvarmt)
1 1/2 dl socker
1 apelsin (rivet skal)
2 ägg
6 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ägg att pensla kakan med
pärlsocker att garnera med

Gör så här: Vispa smör, socker och apelsinskal poröst. Blanda i ett ägg i taget och häll sedan ner mjölet och bakpulvret. Arbeta ihop till en ganska lös deg. Platta ut mellan ett par bakplåtspapper och låt sedan degen vila i kylskåp i 1 timme. Tag ut kakor med mått eller forma till ringar, pensla med ägg och garnera med pärlsocker. Grädda i 175 grader i ca 10 minuter (tills de ser knappt gyllene ut).

Sockerkaka med vaniljfyllning och kokostopping


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Jag tycker nog att sockerkakan har oförtjänt dåligt rykte när det handlar om finfika. Hursomhelst när Lillungens gudmormor kom på besök passade vi på att baka och bjuda på en riktigt lyxig och supergod variant av sockerkaka. Mjuk, luftig, smakrik, fyllig, söt, saftig och vacker. Sockerkaka när den är som bäst helt enkelt!

Ingredienser sockerkaka:

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten

Vaniljfyllning:

200 g smör
1 1/2 dl mjölk
7 msk vaniljsocker

Kokostopping:

1 påse kokos (200 g)
1 dl sirap
1 1/2 dl grädde

Gör så här: Vispa ägg och socker poröst, rör ner vetemjöl och bakpulver. Blanda försiktigt i vattnet. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform. Grädda i ca 30 minuter i 200 grader. Blanda ingredienserna till vaniljfyllningen i en kastrull och låt det småsjuda i ett par minuter. Låt svalna. Dela den avsvalnade sockerkakan på mitten och häll vaniljfyllningen på den nedre delen. Lägg ihop sockerkakan igen. Blanda ingredienserna till kokostoppingen i en kastrull och låt smälta ihop, fördela röran på sockerkakan. Servera gärna på fat och med sked!





Gästabudsbröd


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Den charmigt pittoreska småstaden Söderköping bjuder på gästabud varje år. Medeltiden slår till med full kraft och hanen spänns ut i varje detalj. Att vandra längst kullerstensgatorna eller titta på de imponerande tornespelen kan rekommenderas om man har vägarna förbi. Själv tänkte jag dagen till ära bjuda er på det gästabudsbröd som såldes i ett av stånden. Håll till godo!;)

Ingredienser till 1 bröd:

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk honung
1 msk salt
1 dl mjölk
12 1/2 dl mjöl (det går bra att blanda olika sorter, passa på att göra slut på mjölslattar)

olivolja

Gör så här: Smula jästen i en degbunke, värm vattnet till fingervarmt och häll det över jästen, rör om så att jästen löser sig. Blanda i honung, salt, mjölk och mjöl. Rör om, degen skall vara lös. Fördela 2-3 msk olivolja i en brödform och häll degen i formen. Låt den jäsa i ca 1 timme. Ringla olja över brödet och grädda på nedersta falsen i ca 30 minuter, 240 grader. 



Foto: Karin / Johan / bevemyrs blogg

Krispiga cornflakesdrömmar


Foto: Karin / bevemyrs blogg

En lite annorlunda småkaka. Receptet har jag fått av min mamma som i sin tur har fått det av en väninna som fått det av sin väninna...ja, ni vet hur det brukar vara med en del recept!:)

Ingredienser:

100 g smör (rumsvarmt)
2 dl socker
1 dl olja (tex rapsolja)
4 dl mjöl
2 msk potatismjöl
1 tsk hjortronsalt
2 tsk vaniljsocker
3 dl cornflakes

Gör så här: Vispa smör och socker pösigt. Rör i övriga ingredienser (ha i cornflakesen sist så att de inte går sönder). Forma ca 30 kulor och grädda i knappt 10 minuter i 175 grader.

Het Chili con carne med honung


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Hittade ett Chili con carnerecept i en tidning som jag rev ur och testade på Muurikkan. Använde mig av stora bönor och gjorde den ganska het i kombination med en hel del honung. Gott kan jag lova!!:)


Ingredienser:

500 g köttfärs
2 rödlökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
3 msk olja
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
500 g krossade tomater
2 tetror krossade tomater, a 400 g, kokta tex kidney, vita eller/och svarta
tabasco
salt
peppar
honung

Gör så här: Bryn köttfärsen tillsammans med lök och olja, tillsätt kryddor. Blanda i krossade tomater och låt småkoka i ca tio minuter. Skölj bönorna och rör ner dem. Smaksätt med salt, peppar, honung och ev tabasco. Servera med ris, bröd, sallad och gräddfil.

.

Saftiga och segsöta toscarutor


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Hörnini gott folk, den här långpannekakan går verkligen inte av för hackor den heller!:)


I nästa blogginlägg spanar vi in mina jeans å så käkar vi bönor och chili!;)
_____________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

100 g smör
2 dl mjölk
4 ägg
4 dl socker
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Toscatäcke:

150 g smör
1/2 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap
3 msk vetemjöl
3 msk vatten
200 g flagad eller hackad mandel

Gör så här: Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken. Vispa ägg och socker pösigt, blanda ner smörblandningen, mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Häll smeten i en bakplåtsklädd långpanna ca 35X42 cm och bred ut den jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 12 minuter. Under tiden kakan gräddas så förbereds toscasmeten. Smält smöret i en kastrull och rör ner socker, sirap, mjöl, vatten och mandel. Låt småsjuda i ca 5 minuter tills den tjocknat. Tag ut kakan ur ugnen och bred på toscasmeten. Grädda kakan högt uppe i ugnen i ytterligare 15 minuter (tills den fått fin färg). Låt kakan svalna och skär sedan i bitar.




En av de godaste långpannekakor jag vet!


Foto: Karin / bevemyrs blogg

För ett par dagar sedan bjöd vi lillungens uppskattade och omtyckta förskolefröknar på en av de godaste långpannekakor jag vet, väldigt saftig och vääääldigt god!


Nästa inlägg fortsätter på samma tema, gott blir det:)

_____________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Deg:
375 gram margarin (rumsvarmt)
11 dl mjöl
4,5 dl socker
4 msk vanillinsocker
1 msk bakpulver
1 msk bikarbonat

Fyllning:
3 ägg
1 burk kesella (a 2 dl)
2 burkar creme fraiche (a 2 dl styck, den feta varianten)
3 dl socker
1 msk vanillinsocker

Gör så här: Blanda ingredienserna till degen och arbeta ihop. Tryck ut drygt hälften i en bakplåtsklädd långpanna. Rör samman ingredienserna till fyllningen och häll den över degbotten i långpannan (ca 35x42 cm) smula resten av degen uppepå. Grädda i ca 30 minuter i 200 grader.

Sötsyrligt supergod laxmarinad


Foto: Karin / bevemyrs blogg

I fredags hade vi stämt träff med vänner på en ö ute i havsbandet. Snålblåsten ven och alla blev minst sagt vindpinade. Lä letades upp, elden tändes och mysstämnigen var ett faktum, laxen grillades för att stoppas i pitabröd (kika här) och en superläcker äppelkaka i foliepaket fick avslutade kvällen. Gott är livet ibland!:)


Ingredienser:

1 dl olja
1 msk honung
1 msk rivet limeskal
3 msk soja
mandelspån
1 krm svartpeppar
2 krm vitpeppar
2 krm citronpeppar
2 krm chilipulver
2 msk grillkrydda
salt

Gör så här: Blanda allt, salta efter behov. Marinera laxen i ett par timmar.

Suveränt pinnbröd


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Att tända sig en lägereld när man är ute i naturen är väldigt mycket känsla. I helgen var vi ute med båten och passade på att mysa lite framåt kvällen. När man sedan satt där, värmde sig, kröp ihop och kurade lite, drömde sig bort i den smått magiska glöden var det extra trevligt att laga sig lite mat och låta magen få sitt.

Att knåda sig pinnbröd och ringla runt korven är oväntat gott och praktiskt!

Ingredienser pinnbröd:

5 dl vetemjöl
2 dl vatten
2 tsk salt
2 tsk bakpulver

Gör så här: Blanda allt i en plastpåse. Grilla korven nästan klar, ringla degen runt korven och håll den sedan över glöden tills brödet svällt upp och blivit gyllenbrunt. Ringla senap, ketchup eller något annat du tycker om över.



Morotsmarmelad med smak av kanel och citron


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Är ni på saft- och sylthumör tycker jag att ni ska testa den här gooooda marmeladen. Spännande i smaken, vacker i färgen, lagom söt, perfekt att toppa ostkexet med!;)


I nästa blogginlägg får ni följa med till ön och kika på förra helgens lägereldsmat!
______________________________________________________________________________________________



Ingredienser:

500 g fint rivna morötter
2 citroner, rivet skal och saft
2 kanelstänger
4 dl vatten
1 kg syltsocker

Gör så här: Blanda allt i en kastrull och låt koka utan lock i 10 minuter. Skumma av under tiden. Häll marmeladen i varma, väl rengjorda glasburkar. Förslut och förvara i kylen.

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen