Änglacookies

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Det här är ett sådant där recept som bjudits på, uppskattats, skrivits av och vandrat vidare vänner emellan. Det charmigt svengelska namnet Änglacookies är lika förtjusande som kakorna sedan smakar när du väl får in dem i munnen. ;)
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
225 g smör, rumsvarmt
2 1/2 dl farinsocker
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl kokosflingor
200 g vit choklad (annan sort går förstås också bra), grovt hackad
 
Gör så här: Rör ihop smör och farinsocker, socker, ägg och vaniljsocker. Blanda ner mjöl och bakpulver. Rör ner kokos och choklad. Dela degen i 5 bitar som du rullar till längder. Skär varje längd i ca 10 bitar och rulla sedan varje bit till en boll. Lägg bollarna på bakplåspappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt kakorna svalna.
 
 
 
Bevemyrs på facebook
 

Pepparkaksbiscotti

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Efter makalöst god glass och helgoda chokladbiscotti var jag tvungen att provbaka Annikas varmt rekommenderade papparkaksbiscotti också. De visade sig vara topppengoda och duktigt julstämningshöjarnde.
 
Testa ni också! ;)
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
100 g smör, rumsvarmt
2 dl socker
3 ägg
7-8 dl mjöl, ju mer ju knaprigare
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen kryddnejlika
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
 
Gör så här: Vispa smör och socker vitt, rör ner ett ägg i taget. Tillsätt kryddor och till sist mjölet. Rulla till tre rullar som passar på längden till en ugnsplåt, lägg dem på plåten och platta till en aning. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Ta plåten ur ugnen och skär i ca 2 cm breda diagonala bitar. Grädda i ytterligare 10 minuter. Stäng sedan av värmen och låt dem stå på eftervärmen tills de är genomtorra.
 
 
Bevemyrs på facebook
 

Underbart chokladgoda biscotti

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Annika är inte bara duktig på att vispa ihop glass, hon är alldeles utomordentligt bra på att baka biscotti också.;)
 
Det här receptet ger perfekt knapriga och alldeles underbart goda chokladbiscotti .
 
 Tips: Toppengott att servera till glass (här).
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
100 smör eller margarin
2 dl strösocker
3 ägg, stora
6 dl vetemjöl (vill du ha dem mer hårdknapriga ska du ha i 7 dl vetemjöl)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g choklad
 
Gör så här: Vispa smör och socker pösigt, rör ner ett ägg i taget. Blanda samman de torra ingredienserna och blanda ner det i smör- och sockerröran. Finhacka chokladen och rör ner den. Blanda tills smeten blir slät. Rulla till tre längder och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till dem något. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Ta plåten ur ugnen och skär i ca 2 cm breda diagonala bitar. Grädda i ytterligare 10 minuter. Stäng sedan av värmen och låt dem stå på eftervärmen tills de är genomtorra.
 
Bevemyrs på facebook

Glassen god nog för en prins och halva kungariket

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Det här är nog den godaste glass jag någonsin ätit. Fantastiskt god!
 
Receptet kommer från Annika och hon har vispat ihop den många, många gånger. Till avslutningar, födelsedagskalas, festliga middagar och inte minst julfirande. Den går att variera efter högtid och smak. Med choklad, med bär eller varför inte med krossade pepparkakor serverad med apelsinklyftor.
 
I helgen firade Syrsan och Lillungens farmor 70 år här på jorden. Då duger inget annat än det bästa och glassen dukades fram på kaffebordet. Varianten den här gången - blåbär och hallon. Godare än godast! ;)
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
2 ägg
1 1/4 dl socker
200 g hallon, färska eller frysta (eller annan valfri fyllning)
2 1/2 dl vispgrädde
1 nypa salt
 
Garnering:
2 dl blåbärssylt
hallon och blåbär
 
Gör så här: Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna pösiga och vita tillsammans med 1 dl socker. Mosa hallonen och rör ner i bunken med de vispade gulorna. Vispa grädden och rör ner den i smeten. Vispa vitorna tillsammans med resten av sockret och en nypa salt till hårt skum. Vänd försiktigt ner skummet i hallonsmeten. Klä en form med plastfolie och häll ner smeten. Ställ formen i frysen i minst fyra timmar. Tag ut formen och stjälp upp den på ett fat, bred på sylt och garnera med hela bär.
 
 
Bevemyrs på facebook
 

Fint saffransbröd - stjärnor och hjärtan

 
 
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Snart står första advent i farstun och nynnar julsånger, då kan det kännas gott att ha det första doftande julbaket avklarat ;)
 
Vill du lyxa till saffransbröden - gör stjärnor och hjärtan som du först doppar i smör och sedan vänder i socker. Toppengott och riktigt fint!!! Är du inte förtjust i det rosaskimrande kan du ju alltid välja ett vitt socker istället för det karamellfärgade.
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
150 g smör
5 dl lättmjölk
2 paket saffran (à 0,5 g)
1 paket jäst för söta degar
1/2 burk kesella, 10%
1 1/2 dl vit sirap
1 ägg
1/2 tsk salt
19-20 dl vetemjöl

2 msk smält smör
Strösocker och färgat strösocker
 
Gör så här: Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk och låt det bli fingervarmt. Stöt saffran. Smula jästen i en bunke och lös den med smör och mjölkblandningen.  Tillsätt kesella, sirap, ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under duk ca 40 min. Ta upp och knåda degen lätt, kavla ut till ca 1 cm på mjölat bakbord. Ta ut hjärtan, stjärnor eller andra former med pepparkaksmått, lägg dem på plåt med bakplåtspapper. (Om du vill ha russin i bullarna, stick ner dem nu). Låt jäsa under duk 20-25 min. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 5-6 min. Pensla de varma bullarna med smör och doppa dem i socker.
 
 
Bevemyrs på facebook

Det lackar mot jul

 
 
Det lackar mot jul och Arla har dragit igång en trevlig tävling (här). Runtomkring i matbloggsvärlden finns julrecept gömda tillsammans med en bild som liknar den här ovanför. Ta chansen att spana in en massa goda recept och samtidigt ha möjligheten att vinna finfina priser. Ett av recepten finns gömda här på bevemyrs ;)

Ibland är det enkla det godaste

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
När jag träffar någon som jag tror är mat- eller bakduktig brukar jag passa på att fråga efter ett recept. Lisbeth berättade att det här receptet på torsk i ugn hade varit hennes mans favoritrecept. Hittat i en tidning för sådär tio år sedan och lagat många gånger sedan dess. Enkelt, smidigt att förbereda och väldigt gott. 
 
Jag har hunnit med att provlaga det ett par gånger nu och jag kan förstå Lisbeths förtjusning. Snabbt, massor av smak och som utlovat väldigt gott. Orginalreceptet föreslår potatis som tilltugg vilket är gott. Jag har provat med ris och då hällt på ett par dl grädde för att få lite mer sås - toppengott det också.
 
 
 
______________________________________________________________________________________________

 
Ingredienser:
 
2 torskblock
salt, peppar (citronpeppar är gott också)
1 stor ask kräftost (mjukost alltså), 400 g
2 dl creme fraiche
ev. lite finskuren dill
4 dl riven ost
(ca 2 dl grädde om du serverar med ris)
 
 
Gör så här: Tina torskblocken en aning och lägg dem sedan i en ugnssäker form. Salta och peppra. Blanda kräftost, creme fraiche och dill i en bunke. Bred blandningen över fisken och strö sedan på riven ost. Serverar du med ris så häll på några dl grädde runt fisken. Gratinera i 200 grader i ca 25-30 minuter. Servera med potatis, ris eller något annat du tycker om. Sallad är väldigt gott till också!
 
Bevemyrs på facebook 

Lax i skogens skepnad

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
En väldans god variant av lax. Skogens smaker och forsens fyllning.;) Servera med klyftad eller pressad potatis.
 
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
4 st laxfileér
salt
peppar
2½ dl matgrädde av valfri fetthalt
2 msk vilt och kantarellfond (Bong´s)
2 msk lingonsylt
1 tsk timjan
 
Gör så här: Lägg laxen i en ugnssäker form, krydda med salt och peppar. Blanda övriga ingredienser i en skål (tycker du om mycket sås eller serverar med ris så gör dubbel sats) och häll sedan röran över laxen. Gratinera i ugnen i ca 225 grader i ca 20 minuter. Servera med klyftpotatis, pressad potatis eller ris. Sallad och lingonmarmelad är gott till.
 
Bevemyrs på facebook
 

Köttfärs- och rotfuktspaj

 
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Vi har hängt ihop ganska länge vid det här laget. Gamla pluggarkompisar vid Linköpigs universitet. Igår bjöd Kerstin på trevligaste kvällshänget. God mat åt vi också, först Jordärtskockssoppa med chiliräkor och sedan Köttfärs- och rotfruktspaj. Allt inramat av ost, kex, surdegsbröd, dricka, snacks och sötsaker. 
 
En god bloggare som jag försöker vara så bjuder jag er på recepten.;)
 
___________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser Jordärtskockssoppa med chiliräkor:
 
200 g jordärtskocka
1 gul lök
2 msk majsolja
8 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
2 hönsbuljongtärningar
3 dl grädde
300 g stora, skalade räkor
2 msk sweet chilisås
2 msk finhackd gräslök
salt
vitpeppar
 
Gör så här: Skala skär jordärtskockan i små bitar. Finhacka lök och vitlök. Fräs allt tillsammans i lite olja. Häll på vatten och vin, tillsätt buljongtärning. Småkoka allt tills jordärtskockan är mjuk. Mixa allt fint med stavmixer. Häll i grädde och smaka av med salt och peppar. Koka upp. Fräs räkorna hastigt i lite olja, Häll på sweet chilisås och gräslök. Häll soppan i skålar och fördela räkorna över.
 
 
Ingredienser Köttfärs- och rotfruktspaj:
 
Pajskal:
4 dl grahamsmjöl
180 g smör, kallt skuret i tärningar
1 msk kallt vatten
 
Gör så här: Blanda allt och tryck ut degen i en rund form med löstagbar kant. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Förgrädda i ca 200 grader i 10 minuter.
 
Ingredienser fyllning:
500 g potatis
250 g kålrot
200 g morot
1 gul lök
2 msk smör
500 g köttfärs
ca 2 tsk salt
ca 2 krm svartpeppar
ca 1 krm timjan, torkad
200 g västerbottenost, riven
3 ägg
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
 
Gör så här: Srimla potatis, kålrot och motor i tändstickstora stavar. Hacka löken. Fräs allt i omgångar i lite smör i en stekpanna, grönsakerna skall mjukna. Fräs köttfärsen. Blanda allt i en bunke tillsammans med västerbottenost. Smaka av med salt, peppar och timjan. Fördela röran i pajskalet. Vispa samman ägg, mjölk och grädde och häll över fyllningen. Grädda i 200 grader tills pajen fått fin färg och "stelnat" en aning.
 

Bevemyrs på facebook
 

100 årskalas, janssons frestele och telegram från kungen

Foto: Okänd
 
Idag fyller lillungen och Syrsans gammelfarmor 100 år. Hip, hip Hurra!!!
 
Margit tronar överst på bilden, i pyramiden under sitter vännerna Edit och Märta. Kan man tänka sig skönare bönor? ;) Spana in henne live här.
 
Kalaset idag bjöd på smörgåstårta, sång, presenter, telegram från kungen, blommor, prinsesstårta och hurrarrop som skallade ända bort till kanten av granskogen.
 
Barnbarnsbarnet Linnéa är en duktig tecknare, här har hon ritat av Margit. På pricken likt.
 
Syrsan och gammelfarmor, födda 2012 och 1912.
 
Smörgåstårta är kalasmaten för dagen. Gott!!!
 
Alla som lyckas med konststycket att fylla 100 år får ett grattistelegram av kungen och drottningen. Tjoho!! ;)
 
En välbakad prinsesstårta tronar högt på tårthimlen i min värld. Gräddig, syltig, marsipanig = gott!!
 
Vad ger man då till en 100 åring i present? Jo, av oss, en varm, skön pläd och det godaste hon vet, ett gäng färdiglagade middagslådor med Janssons frestelse. Redo att tinas när smaklökarna längtar.;)
 
 
 
 
Ingredienser:

6 st stora potatisar, använd en mjölig sort, det är absolut godast, då blandas alla härliga smaker
2 st gula lökar
15 st ansjovis i spad
3 dl grädde
4 msk ströbröd
Salt

Gör så här: Skala och strimla potatisen och löken. Varva potatis, lök och ansjovis i en smörad ugnssäker form. Avsluta med att hälla på ansjovisspad och grädde. Salta ev mellan lagren (själv tycker jag inte att det behövs men smaken är ju olika). Gratinera i 200 grader i 45 minuter (känn med en sticka så att potatisen är mjuk).
 
 
Bevemyrs på facebook
 
 
 
 
 
Julrecept nr 21: Janssons frestelse - en klassiker på julbordet!


Alla helgons helg

Foto: Karin / beveyrs blogg
 
De flesta av oss har någon att minnas. Vi gör det överallt och när som helst. 
 
Alla helgons helg är som en mistlur i dimman, en gemensam urkraft av ljus och tankar för dem som inte längre finns hos oss.  Du är inte ensam i din sorg.
 
Det är inte lätt att beskriva en karaktär. Om personen dessutom är död blir det lätt en sentimental hyllning som bottnar i någon slags förtvivlan över det som aldrig blev sagt. Min pappa var den bästa. Nyfiken, livsglad, stöttande i vått och torrt. Han sa aldrig ett ont ord till eller om någon. Faktiskt. Reportrar och vänner beskrev honom som en Söderköpingsprofil och en sann hedersman.
 
Min pappa var en stolt uppmuntrare av bevemyrs blogg, han bidrog med flera av recepten som finns här och provsmakade var och varannan måltid. En tacksam testpilot eftersom allt smakade bra i hans mun.;)
 
Pappa Kalle, idag Alla helgons dag firar vi livet, allt det glada, den tid vi hade tillsammans.
 
Godaste oxfilé, hasselbackspotatis och hemvispad Bearnaisesås står på menyn. Chokladmousse och grädde till efterrätt.
 ____________________________________________________________________________________________________
 
Oxfilèn

Ingredienser:

ca 1 kg oxfilé

Marinad 1
3 msk soja
2 msk Hoisinsås
1 tsk salt
3 msk majsolja
2 tsk strösocker

Marinad 2
3/4 dl vitvinsvinäger
3/4 dl vatten
3 dl majsolja
1 1/2 tsk salt
3/4 tsk grovmald svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor, pressade
i kruka timjan, finhackad

Gör så här: Putsa filén och blanda marinad 1. Häll marinaden i en plastpåse och lägg ner filén i den, knyt om och låt påsen ligga i kylskåpet ca ett dygn. Plocka upp filén, stick in en stektermometer i mitten och grilla den i ca 175 grader tills köttet har fått en innetemperatur av 63-65 grader. Skär filén i 1-2 cm-tjocka skivor, blanda marinad 2 och lägg ner köttskivorna i den. Låt köttet ligga i marinaden i minst 4 timmar. Tag upp skivorna strax innan servering, lägg dem i en ugnsfast form och värm dem en kort stund i ugnen (175 grader), föredrar du så kan du även servera oxfilén kall.
 
Bearnaisesås (hel sats):

6
st ägg
500 g smör (jag brukar minska ner det till mindre än hälften)
1 kvist dragon eller 1- 2 tsk torkad dragon
8 st vitpepparkorn
4 st schalottenlökar
1 msk persilja, hackad
0.5 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten

Gör så här: Smält smöret försiktigt på svag värme utan att röra om, tag kastrullen åt sidan men låt den inte svalna helt. Hacka löken fint och koka den i en kastsrull tillsammans med dragon, vitpepparkorn, vinäger och vatten. Låt det sjuda tills det reducerats till hälften. Sila ner lagen i en skål, rör i äggulorna, ett i taget, värm över vattenbad eller i mikron (lite växelvis med att man rör om) och rör om tills såsen blivit tjock. Häll försiktigt i smöret, lite, lite i taget, det lite gulare smöret på kastullens botten ska inte röras ner i såsen. Strö i hackad persilja och smaka av med salt och peppar.

 

 
 
Två dagar innan pappa lämnade oss satt han hemma i vårt kök och gladdes över den nyvunna vetskapen att Syrsan låg i magen och väntade på att få komma ut.
 
 
Bevemyrs på facebook

Fina havregrynslimpor

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 

 

Potatislov och hemmatid med två små godingar. Badhus- och teaterbesök blandas med matlagande och bakande. Livet är förunderligt och härligt. Tacksamhet är ordet.

 

Finns det fler baksugna där ute stugorna kan jag varmt rekommendera att knåda ihop fluffiga, härligt goda och saftiga havregrynslimpor. Ett riktigt, riktigt bra recept!

 

 

____________________________________________________________________________________________________

 

Ingredienser:

 

3 dl fiberhavregryn
6 dl vatten
1 tsk salt

4 dl vatten
50 g smör, rumstempererat
2 msk brödsirap
1 msk kummin, fänkål eller anis (något stötta)
2 tsk salt
50 g jäst
ca 19 dl vetemjöl (mer om det behövs)

 

Gör så här: Koka en en gröt av fiberhavregryn, vatten och salt. Blanda kallt vatten, smör, sirap, krydda och salt i en degbunke. Rör ner den heta gröten och blanda väl. Låt röran svalna till fingervarmt. Smula ner jästen och låt den lösa sig. Arbeta in så mycket mjöl att degen blir lagom okladdig, knåda en stund. Låt allt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Knåda lätt och forma fyra små limpor. Lägg dem på en plåt. Jäs under bakduk i ytterligare ca 40 minuter. Skär skåror i limporna och strö på lite mjöl. Grädda i 200 grader i ca 30-40 minuter.

 

Bevemyrs på Facebook

 


RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen