Köttfärs- och rotfuktspaj

 
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Vi har hängt ihop ganska länge vid det här laget. Gamla pluggarkompisar vid Linköpigs universitet. Igår bjöd Kerstin på trevligaste kvällshänget. God mat åt vi också, först Jordärtskockssoppa med chiliräkor och sedan Köttfärs- och rotfruktspaj. Allt inramat av ost, kex, surdegsbröd, dricka, snacks och sötsaker. 
 
En god bloggare som jag försöker vara så bjuder jag er på recepten.;)
 
___________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser Jordärtskockssoppa med chiliräkor:
 
200 g jordärtskocka
1 gul lök
2 msk majsolja
8 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
2 hönsbuljongtärningar
3 dl grädde
300 g stora, skalade räkor
2 msk sweet chilisås
2 msk finhackd gräslök
salt
vitpeppar
 
Gör så här: Skala skär jordärtskockan i små bitar. Finhacka lök och vitlök. Fräs allt tillsammans i lite olja. Häll på vatten och vin, tillsätt buljongtärning. Småkoka allt tills jordärtskockan är mjuk. Mixa allt fint med stavmixer. Häll i grädde och smaka av med salt och peppar. Koka upp. Fräs räkorna hastigt i lite olja, Häll på sweet chilisås och gräslök. Häll soppan i skålar och fördela räkorna över.
 
 
Ingredienser Köttfärs- och rotfruktspaj:
 
Pajskal:
4 dl grahamsmjöl
180 g smör, kallt skuret i tärningar
1 msk kallt vatten
 
Gör så här: Blanda allt och tryck ut degen i en rund form med löstagbar kant. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Förgrädda i ca 200 grader i 10 minuter.
 
Ingredienser fyllning:
500 g potatis
250 g kålrot
200 g morot
1 gul lök
2 msk smör
500 g köttfärs
ca 2 tsk salt
ca 2 krm svartpeppar
ca 1 krm timjan, torkad
200 g västerbottenost, riven
3 ägg
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
 
Gör så här: Srimla potatis, kålrot och motor i tändstickstora stavar. Hacka löken. Fräs allt i omgångar i lite smör i en stekpanna, grönsakerna skall mjukna. Fräs köttfärsen. Blanda allt i en bunke tillsammans med västerbottenost. Smaka av med salt, peppar och timjan. Fördela röran i pajskalet. Vispa samman ägg, mjölk och grädde och häll över fyllningen. Grädda i 200 grader tills pajen fått fin färg och "stelnat" en aning.
 

Bevemyrs på facebook
 
Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen