Kolakladdkaka
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Om du är förtjust i karameliserad mjölk så kommer du garanterat att älska den här varianten av kolakladdkaka. Servera med grädde och bär. Mums för själen och hurra för livet som erbjuder sådana läckerheter!
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
150 g smör
1 burk karameliserad mjölk
1 1/2 dl socker
1 1/2 krm salt
2 1/2 dl vetemjöl
3 ägg
Gär så här: Smält smöret och blanda ner övriga ingredienser. Rör till en slät smet. Smörj och bröa en springform. Häll smeten i formen. Grädda 175 grader i ca 25 minuter. Servera med grädde och bär.
Krämig kycklinggryta
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Nästa gång du vill bjuda på någonting enkelt och rikgtigt gott kan du med fördel välja den här krämiga kycklinggrytan. Mustig med smak av senap och lök i fin kombination med både grädde och creme fraiche. Jättegod!
_______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 kg kycklingfile, skuren i bitar
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 hönsbuljongtärning
3 dl grädde
1 msk senap (jag brukar använda söt/stark men det fungerar med vilken sort som helst)
2 dl creme fraiche
1 msk kinesisk soja
salt
smör att steka i
Gör så här: Stek kycklingen, krydda med salt/peppar eller grillkrydda. Lägg åt sidan och fräs löken mjuk. Blanda ihop kyckling, lök och övriga ingredienser. Låt allt sjuda en stund och smaka sedan av med salt. Servera med ris och sallad.
En förälskad schackruta
Foto: Karin / bevemyrs blogg
En liten fortsättning på det inslagna hjärtespåret. Alla vet nog hur den klassiska kakan "Schackrutan" ser ut. Här omgjord till en mer förälskad variant. Och visst är det svårt att låta bli att falla pladask för den här tokfina hjärtformade godbiten. Den är dessutom lika god som den är flirtig.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
300 g kallt smör, skureni kuber
6 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
Rulla i socker och kakao
Gör så här: Knåda ihop smör, mjöl och socker. Det är ett ganska slitigt göra men tillslut får du ihop allt till en deg. Smaksätt 1/3 med kako och 2/3 med vaniljsocker. Plasta in bitarna och låt dem ligga i kylen i ca 20 minuter. Kavla ut chokladdegen stansa ut hjärtan med en liten pepparkaksform. Stapla dem på hög, plasta in och lägg i kylskåpet. Kavla ut vaniljdegen och rulla runt hjärtrullen (börja med att lägga en korv i skåran på hjärtrullen). Rulla i kakaosocker. Plasta in och låt stelna i kylskåpet eller frysen en liten stund. Skär i 1/2 cm tjocka kakor. Grädda i 175 grader i ca 10 minuter.
Kavla ut den degen som du smaksatt med kakao. Stansa ut hjärtan med en liten hjärtform. Stapla dem på hög och lägg in i kylen för att stelna.
Fyll på med vaniljdegen runt om kakan.
Forma till en rulle och rulla den i kakaosocker. Lägg i kylskåpet en stund så att den stelnar ordentligt. Skär i ca 1/2 cm tjocka bitar. Grädda, låt svalna och servera.
Tekaksbak i ottan
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Alla hjärtans dag till ära. I morse klev småtjejerna och jag upp i ottan och bakade hjärtformade tekakor. Fabian och Mats kom sedan nertassandes och tillsammans åt vi frukost och njöt med rinnande smör på nybakade härligheter. Underbart. Receptet kommer från tidiningen Hembakat och visade sig vara en fullträff.
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 dl havregryn
75 g smör, smält
2 tsk salt
2 msk strösocker
1 ägg
12–14 dl vetemjöl
Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Häll mjölken i en kastrull, värm till fingervarmt, lös upp jästen i lite av mjölken. Häll ner havregrynen i resten av mjölken. Låt allt svälla i några minuter. Häll i degbunken tillsammans med resten av ingredienserna. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Kavla ut till en ca 1-2 cm tjock platta. Ta ut bröd med hjälp av en pepparkaksform. Lägg på en plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i ca 8 minuter i 250 grader.
Kebabgryta
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Härligt krämig kebabgryta med bl.a. grädde, vitlök och champinjoner. Servera med ris och sallad.
_______________________________________________________________________________________________________
Ingrediensser:
400 g kebabkött (finns att köpa i frysdisken)
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 ask färska champinjoner, det går bra med en burk konserverade också
3 dl grädde
1 burk krossade tomater
ca 1 msk kebabkrydda
1 buljongtärning, grönsaks eller kött
3 dl grädde
1 burk krossade tomater
ca 1 msk kebabkrydda
1 buljongtärning, grönsaks eller kött
smör att steka i
Gör så här: Fräs kebabkött, lök, vitlök och champinjoner i en stekpanna. Blanda i grädde, buljong, tomater och kryddor. Smaka av med salt. Servera med ris och sallad.
Semmelkladdkaka
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Med smak av semla. Världens godaste kladdkaka!
_______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
150 g smör, smält
100 g mandelmassa, riven
3 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
1 krm salt
2 ägg
grädde till servering
Gör så här: Blanda socker, mjöl, kardemumma och salt. Knäck i äggen och blanda ner mandelmassa och smält smör. Häll smeten i en smord och bröad springform. Grädda ca 20 minuter i 200 grader. Servera med grädde.
Två skäl - en smörgåstårta
Foto: Karin / bevemyrs blogg
De senaste sex-sju gångerna har jag använt det här receptet när jag gjort smörgåstårta. Främst av två skäl. Dels är den otroligt smidig att göra och dels smakar den precis så där perfekt gott som bara en hemmagjord smörgåstårta kan smaka. Fler skäl behöver man inte. I alla fall inte i min smörgåstårtsvärld.
Även om ni inte syns så är ni många som hänger med mig här på bloggen. I nästa inlägg bjuder jag er på någonting riktigt riktigt gott Ställ redan nu in smaklökarna på semla så garanterar jag er en höjdare.
______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
5-7 polarkakor (hela rundlar)
3 dl gräddfil
3 dl majonnäs
3 dl vispad grädde
370 g tonfisk i vatten (eller för den delen olja) (2 burkar á 185g), utan spad
4-6 msk bostongurka
4 msk färsk hackad gräslök eller 1 paket frusen gräslök
2 krm svartpeppar
2-3 msk ketchup
Garnering:
400-500 g skalade räkor
200 g slanggurka skivas i tunna skivor
6-8 ägg, kokta och skivade eller hackade
1 påse blandad sallad
200 g slanggurka skivas i tunna skivor
6-8 ägg, kokta och skivade eller hackade
1 påse blandad sallad
skinkskivor
ostrullar
Citronskivor eller klyftor
Dillvippor
Partytomater
Citronskivor eller klyftor
Dillvippor
Partytomater
....eller annat som du tycker är gott att garnera med
Gör så här: Vispa grädden och rör i majonnäs och gräddfil. Blanda ner övriga ingredienser. Varva fyllningen mellan lager av polarkakor. Toppa med ett lager fyllning och garnera sedan tårtan efter tycke och smak. Förvara svalt.