Underbart god kall sås till grillad lax och kött
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Sommarens hetaste tips på sås till grillat kommer här. Receptet fick jag av min arbetskamrat Karin när vi satt och åt lunch tillsammans i förra veckan. Verkligen en SUUPERGOD sås som kommer att förgylla många grillmiddagar i sommar. Hatten av för det receptet och välkommen underbara grillsäsong.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
3 dl creme fraiche
1 tumme ingefära, skalad och fint riven
1-2 vitlöksklyfor, pressade
1 lime (citron fungerar också), skalet och saft
1 tsk sambal oelek
smaka av med salt
Gör så här. Blanda allt och servera till t.ex. grillad lax, klyftpotatis/ris och sallad.
Semifreddo med nutella och hallon
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Igår när vi kikade på Eurovision song kontest njöt vi av den här semifreddon med hallon och chokladfrosting. Verkligen supergod!! Smått oslagbar faktiskt!
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
2 färdiga marängbotten, den varianten som finns att köpa i affären
4 äggvitor + 1 msk socker
4 äggulor + 1 msk socker
5 dl vispgrädde + 1 msk socker
300 - 400 g Nutella, micra den rinnande
Garnering:
60 g rumsvarmt smör
100 g philadelphiaost
4 dl florsocker
1 msk kakao
Gör så här: Lägg den ena marängbottnen i en form med löstagbar kant. Vispa äggvitor tillsammans med socker så att det blir ett fast skum. Vispa sedan äggulorna och socker i en annan skål så att det blir en fluffig smet. Vispa till sist grädden sockret till en fast smet och blanda det sedan med äggrörorna. Krossa den andra marängbottnen och blanda ner tillsammans med nutellan, rör inte för mycket utan låt det bli partier med nutella. Häll allt i formen. Lägg en plastfolie över och frys i minst fem timmar och ta fram tårtan 20 minuter innan servering. Vispa (med elvisp) ihop ingredienserna till garneringen och spritsa ut på tårtan, varva gärna med färska hallon. Servera.
Valborgsmässotårta
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Den här snygga tårtan med ätbar eld åt vi på Valborgsmässoafton. Bakom elden sitter ett värmeljus som lyser upp fint i mörkret. Tårtan blev så uppskattad att den kanske kommer att bli en efterftågad tradition till framtida valborgsfirande. Bäst att spara receptet här på bloggen med andra ord.
_____________________________________________________________________________________________________
Kladdkaka
Ingredienser:
150 g smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl mjöl
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl mjöl
Gör så här: Smält smöret och rör i övriga ingredienser. Smöra en form med löstagbar kant och häll ner smeten. Grädda i 175 grader (varmluft) 200 grader vanlig ugn i ca 20 minuter. Servera gärna ljummen med glass eller grädde.
Garnering:
1 påse hårda karameller eller klubbor i rött och gult
1 paket fingerkex med choklad
Gör så här: Krossa karamellerna i respektive färg i en påse, strö ut ett lager på en plåt och låt allt smälta i ugnen i 150 grader, ca 15 minuter. Låt svalna och bryt sedan i lagom stora eldbitar. Placera ett värmeljus på ett litet lock (typ som passar till en liten glasburk), tryck ner valborgselden runt omkring och garnera med fingerkexen. Servera med grädde och hallon.
Kalas med guldfat och ätbara igelkottar
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Minsta fröken Bevemyr har fyllt år och gäster, tårta och en hel massa goda kakor har skapat kalaskänsla ända ner i tårna.
Födelsedagsbarnet fick själv välja tårta och valde grädde, hallon, blåbär och småäpplen (vindruvor) som garnering.
Goda kanelbullesnittar som man gärna äter fler av. Igelkottskakorna charmar garanterat den mest surmulne kalasgästen.
_____________________________________________________________________________________________________
Kanelbullesnittar
Ingredienser:
150 g smör
1 1/2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 1/2 msk ljus sirap
3 3/4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma, mald
1 tsk kanel
Garnering:
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk kanel
pärlsocker
ägg
Gör så här: Blanda alla ingredienser och forma till två längder. Lägg dessa på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till, pensla med ägg och strö på kardemumma, kanel och pärlsocker. Grädda i 175 grader 10-15 minuter.
Igelkottskakor
Ingredienser:
200 g kallt smör
1 nypa salt
1 1/2 dl florsocker
4 1/2 dl vetemjöl
Garnering:
100 g mjölkchoklad
kokosflingor
Gör så här: Knåda ihop smör, salt, socker och vetemjöl. Forma till igelkottar. Grädda i 160 grader i ca 20 minuter. Smält cohkladen och doppa bakdelen på igelkotten, rulla sedan i kokos.
Favoritmuffinsarna som är så vansinnigt goda!
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser, ca 12 st muffins:
1 dl kakao
2 dl socker
2 dl mjölk
150 g smör, rumsvarmt
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
Frosting/topping
60 g smör, rumsvarmt
4 dl florsocker
100 philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
Gör så är: Koka upp kakao med mjölk och hälften av sockret (1 dl) och låt det sedan svalna en aning. Vispa smöret och resten av sockret poröst, vispa ner ett ägg i taget. Blanda ner mjölkblandningen lite pö om pö med mjölet, vaniljsockret och bakpulvret. Klicka ner smeten i muffinsformar (ca 3/4 av formen). Grädda i 175 grader i ca 18 minuter. Låt svalna. Blanda ingredienserna till frostingen och spritsa på.
Blåbärsgrottor med kardemumma. Supergott!!!
Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 1/2 dl vetemjöl
Blåbärssylt
250 g blåbär
1 1/2 dl syltsocker
1/2 tsk kardemummakärnor, stötta/mortlade till pulver
1 msk vatten
Gör så här: Blanda allt i en kastrull och låt koka i ca 8 minuter. Häll upp i en rengjord burk.
Kakorna gör du så här: Rör smör och socker smidigt, blanda i övriga ingredienser. Forma degen till en rulle, skär rullen i 20 bitar. Rulla varje bit till en kula och lägg i en liten pappersform, tryck en liten grop i varje degbit och klicka ner lite sylt. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter
Kaffebönskakor och chocolate chip cookiessnittar.
Ingredienser chocolate chip cookisesnittar:
125 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl farinsocker
1 1/2 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl hackad mjölkchoklad
1 krm salt
Gör så här: Vispa smör och socker pösigt med elvisp, rör ner övriga ingredienser. Låt vila i kylskåp i ca 20 minuter. Forma till tre långder som är lagom långa för en bakplåt. Platta till en aning och grädda i 175 grader tills de fått fin färg, ca 10-15 minuter.
Bountykladdkaka, förtappat gott!
Ingredienser:
150 g smör
3 dl socker
3 ägg
3/4 dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
Kokosfyllning:
200 g kokos (spar lite till garnering)
1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g
Garnering:
200 g mjölkchoklad
2 tsk rapsolja
Gör så här: Smält smöret i en kastrull, dra från plattan och blanda i övriga ingredienser. Häll i en smord och bröad form (ca 25 cm i diameter) med löstagbar kant. Grädda i 180 grader i 25-30 minuter. Blanda kokos och kondenserad mjölk i en form och bred sedan smeten på den avsvalnade kakan. Smält chokladen och rör i oljan, bred på kakan. Strö på lite kokos.
Godaste smörgåstårtan, väldigt enkel att göra dessutom.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
5-7 polarkakor (hela rundlar)
3 dl gräddfil
3 dl citronmajonnäs
3 dl vispad grädde
370 g tonfisk i vatten (eller för den delen olja) (2 burkar á 185g), utan spad
4-6 msk bostongurka
4 msk färsk hackad gräslök eller 1 paket frusen gräslök
2 krm svartpeppar
2-3 msk Heinz tomatketchup
Garnering:
400-500 g skalade räkor
200 g slanggurka skivas i tunna skivor
6-8 ägg, kokta och skivade eller hackade
1 påse blandad sallad
200 g slanggurka skivas i tunna skivor
6-8 ägg, kokta och skivade eller hackade
1 påse blandad sallad
skinkskivor
ostrullar
Citronskivor eller klyftor
Dillvippor
Partytomater
Citronskivor eller klyftor
Dillvippor
Partytomater
....eller annat som du tycker är gott att garnera med
Gör så här: Vispa grädden och rör i majonnäs och gräddfil. Blanda ner övriga ingredienser. Varva fyllningen mellan lager av polarkakor. Toppa med ett lager fyllning och garnera sedan tårtan efter tycke och smak. Förvara svalt.