Brownies med kanel, nejlika och muskot
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Seg kaka med en härlig smak av kanel, muskot och kryddnejlikor. En av sonens absoluta favoriter.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
3 3/4 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 krm malda kryddnejlikor
1 krm mald muskot
1 1/4 dl farinsocker
115 g smör
knappt 1 dl vit baksirap
1 1/2 dl hackade chokladbitar
Gör så här: Blanda vetemjöl, farinsocker, kanel, nejlika och muskot i en bunke. Smält smör och sirap i en kastrull och häll det sedan över mjölblandningen. Blanda ihop. Rör ner den hackade chokladen. Bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt, ca 20x30 cm. Grädda i 150 grader i ca 30 minuter. Skär kakan i fingertjocka bitar. Låt svalna.
Gott mellan hamburgerbröden
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Sommarlov, barfotaspring och äventyr.
Huset därute på ön. Lillungens farmor hittade en gammal bok på vinden. Sonen bläddrade ivrigt, tittade på pirater och sjörövarskepp. Bland sidorna låg plötsligt en skattkarta. Ögonglitter och hoppande ben. Efter en del klurande och resonerande med farfar lokaliserades en möjlig grävplats. Hackor och spadar. En riktig SKATT! Hurra!!!
Efter allt äventyrligt ståhej grillade vi lax och njöt trolig sjörövarmat
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Lax
Krydda av något slag, själv tycker jag om att ha på lite grillkrydda
Hamburgerbröd
Sallad
Tomat
Gurka
Citron
Philadelphiaoströra:
300 g Philadelphiaost
1 dl gräddfil
1 citron, rivet skal och saft
salt
Gär så här: rör ihop philadelphiaost, gräddfil och citron. Smaka av med lite salt. Krydda och grilla fisken och lägg bitar av den mellan ett par hamburgerbröd. Varva med sallad, tomat, gruka och philadelphiaoströra.
22.00
Foto: Mats / bevemyrs blogg
22.00. Kvällen ljummen och Muurikkan stekhet. Sommardofter och vitlöksfräs i luften. Livet kan inte bli bättre. Maten kan inte smaka godare. Testa ni också - Muurikka or not!
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 kg kycklingfiléer, skurna i bitar
smör eller olja att fräsa i
4 vitlöksklyftor
några cm ingefära, riven
6 msk chilisås
1 röd paprika, i strimlor
1 purjolök, skivad
5 dl grädde
salt
peppar
grillkrydda
Gör så här: Fräs kycklingen i lite smör tillsammans med hackad vitlök. Krydda med salt, peppar och grillkrydda. Blanda i chilisås, ingefära, grädde, paprika och purjolök. Låt allt puttra några minuter. Smaka av med mer kryddor om det behövs. Servera med ris och sallad.
Vitlöksbröd på grillen
Foto: Karin / bevemyrs blogg
När glöden är som bäst på grillen - passa på att rosta vitlöksbröd. Resultatet blir en massa smaker i ett perfekt smörigt knaster, lite rökigt och jättegott.
____________________________________________________________________________________________________
Vitlöksbröd
1 paket bake off baguetter, ca 300 g (ni vet sådana som man köper halvfärdiga och gör den sista gräddningen på hemma i ugnen)
ca 120 g smör
3 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
peppar
salt
Gör så här: Skär baguetterna i skivor. Smält smöret och fräs vitlök och chili. Vänd brödet i smöret och salta och peppra på brödskivorna. Grilla hastigt på grillen (tänk på att om glöden är het så går det väldigt fort att få lite färg på skivrona). Servera till kött, fisk, sallad eller liknande.
Frukost på sjön och en knut man blir glad av
Foto: Karin / bevemyrs blog
Enkel men naggande god frukost på sjön.
Och så en knut som hänger och dinglar från en tall mitt ute på en öde ö. Den blir man glad av.
Lillskruttan och jag försökte oss på en sväng också....
Curry, räkor och persikor i godaste soppan.
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Den här soppan rekommenderas å det varmaste. Dregel- och snålvattengod!!
_____________________________________________________________________________________________________
200 g räkor
1 liten burk konserverade persikor, i bitar, använd spadet också
3 dl grädde
1 burk krossade tomater
1 gul lök, hackad
2 köttbuljongtärningar
2 dl vatten
2 vitlöksklyftor
2 tsk curry
ev salt
Gör så här: Fräs gul lök, vitlök och curry i lite smör eller olja. Rör ner krossade tomater, grädde, vatten och köttbuljong. Låt allt småsjuda i ca 10 minuter. Blanda i räkor och persikor ( i bitar samt spadet) straxt före servering. Smaka ev av med lite salt och mer curry om du tycker det behövs.
fira ljusa sommarkvällars lov
Foto: Karin / bevemyrs blogg
TJOHOOOO för sommaren!
Vi har haft sommarfest ute på ön. Ätit kinderna glansiga av honungsmarinerade revbensspjäll och magen trind av barndomssmakande marängsviss. En dessert toppad med mammas fantastiskt goda chokladsås. En sås som skall koka en hel timme och blir tjock, fyllig och sagolikt god! Den passar till mycket och defenitivt att fira ljusa sommarkvällars lov med.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser chokladsås (Viita haren):
6 1/2 dl socker
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vispgrädde
100 gr smör eller margarin
1/2 krm salt
2 dl kakao
1/2 tsk vaniljsocker
Gör så här: Blanda allt utom kakao och vaniljsocker i en kastrull. Sjud sakta utan lock i en timme. Blanda i kakao och vaniljsocker och vispa med elvisp i ca 7 minuter.
Ett läsarbrev
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Jag längtar till England och Skottland.
Nu ska jag göra något så ovanligt som att publicera ett läsarbrev här på bloggen. Ett brev från Lena Sewall.
Hej Karin! Halkade in på din fantastiskt fina matblogg. Skriver själv om mat i Nya Wermlands-Tidningen sedan 2000 och dessförinnan sedan 1992 i Värmlands Folkblad. Klickade in mig på Skottland och upptäckte att Du hade med Scotch sortbread. Här kommer ett väldigt enkelt men bra Scotch shortbreadrecept som man gör med helt vanligt socker:
Scotch shortbread – min engelska jultradition
I många år har jag bakat Scotch shortbread som julklapp till min engelska styvfar, Donald Batie. Ingen som någonsin besökt England eller Skottland kan ha undgått att stöta ihop med dessa bakverk, som säljs överallt där en turist kan tänkas sätta sin fot. I trevliga, lite exklusiva plåtburkar, ofta med skotskrutig dekor eller kanske med en landskapsbild, ligger de tjocka, sockrade kakorna eller kexen mellan vaxat papper. Engelsmännen och skottarna själva är för övrigt också mycket förtjusta i sina shortbread, som är ett perfekt tillbehör till eftermiddags- eller kvällsteet.
Egentligen ska det vara rismjöl i Scotch shortbread men i min älskade och slitna amerikanska Becky Crocker´s Cookbook finns ett recept med vanligt mjöl, som resulterar i nästan helt perfekta Scotch shortbread.
Det är lätt att göra Scotch shortbread även om man som jag inte är så värst duktig på småkakor. Man blandar bara hastigt samman ingredienserna, kavlar ut degen ganska tjockt och tar ut kakor med kakmått. Degen är på gränsen till smulig men man pressar bara till den med fingrarna och lyfter försiktigt över kakorna på plåten med stekspade eller osthyvel. På bakplåtspapper förstås.
Något påminner Scotch shortbread om vanliga svenska mördegskakor men eftersom de är lite tjockare blir konsistensen lite annorlunda, lite hårdare men ändå lätt att äta. Väldigt trevliga, lite knubbiga och dekorativa i form av stjärnor, rundlar, hjärtan och vad man nu har av figurer, är de. Jag lägger dem i en vacker ask med bakplåtspapper mellan lagren. Goda är de också! Alla gillar Scotch shortbread - både barn och vuxna!
Till ca 25 kakor:
2 hg rumsvarmt smör
325 g mjöl
125 g socker
Så här gör man: Skär ihop smör med mjöl och socker till en smulig massa med hjälp av två bordsknivar. Pressa sedan samman till en deg med händerna. Låt eventuellt degen vila svalt en stund (fast det gör inte jag). Kavla ut degen centimetertjockt. Ta ut figurer med kakmått, som inte ska vara alltför krusidulliga. Hjärtan, rundlar och fyrkanter blir bra.
Smular sig degen pressar man bara samman den med fingrarna. Är degen alldeles för smulig kan man arbeta in lite mer rumsvarmt smör. Lägg kakorna på bakplåtspapper och grädda i 175 graders ugnsvärme i 20-25 minuter. Kakorna förändrar inte formen under gräddningen. De ska nästan inte få någon färg alls, bara lite. När de svalnat lägger man dem i lager mellan bakplåtspapper och strör socker mellan lagren. Sockret fastnar i de ganska smöriga kakorna och ger dem det karakteristiska Scotch shortbread-stuket.
Scotch shortbread – min engelska jultradition
I många år har jag bakat Scotch shortbread som julklapp till min engelska styvfar, Donald Batie. Ingen som någonsin besökt England eller Skottland kan ha undgått att stöta ihop med dessa bakverk, som säljs överallt där en turist kan tänkas sätta sin fot. I trevliga, lite exklusiva plåtburkar, ofta med skotskrutig dekor eller kanske med en landskapsbild, ligger de tjocka, sockrade kakorna eller kexen mellan vaxat papper. Engelsmännen och skottarna själva är för övrigt också mycket förtjusta i sina shortbread, som är ett perfekt tillbehör till eftermiddags- eller kvällsteet.
Egentligen ska det vara rismjöl i Scotch shortbread men i min älskade och slitna amerikanska Becky Crocker´s Cookbook finns ett recept med vanligt mjöl, som resulterar i nästan helt perfekta Scotch shortbread.
Det är lätt att göra Scotch shortbread även om man som jag inte är så värst duktig på småkakor. Man blandar bara hastigt samman ingredienserna, kavlar ut degen ganska tjockt och tar ut kakor med kakmått. Degen är på gränsen till smulig men man pressar bara till den med fingrarna och lyfter försiktigt över kakorna på plåten med stekspade eller osthyvel. På bakplåtspapper förstås.
Något påminner Scotch shortbread om vanliga svenska mördegskakor men eftersom de är lite tjockare blir konsistensen lite annorlunda, lite hårdare men ändå lätt att äta. Väldigt trevliga, lite knubbiga och dekorativa i form av stjärnor, rundlar, hjärtan och vad man nu har av figurer, är de. Jag lägger dem i en vacker ask med bakplåtspapper mellan lagren. Goda är de också! Alla gillar Scotch shortbread - både barn och vuxna!
Till ca 25 kakor:
2 hg rumsvarmt smör
325 g mjöl
125 g socker
Så här gör man: Skär ihop smör med mjöl och socker till en smulig massa med hjälp av två bordsknivar. Pressa sedan samman till en deg med händerna. Låt eventuellt degen vila svalt en stund (fast det gör inte jag). Kavla ut degen centimetertjockt. Ta ut figurer med kakmått, som inte ska vara alltför krusidulliga. Hjärtan, rundlar och fyrkanter blir bra.
Smular sig degen pressar man bara samman den med fingrarna. Är degen alldeles för smulig kan man arbeta in lite mer rumsvarmt smör. Lägg kakorna på bakplåtspapper och grädda i 175 graders ugnsvärme i 20-25 minuter. Kakorna förändrar inte formen under gräddningen. De ska nästan inte få någon färg alls, bara lite. När de svalnat lägger man dem i lager mellan bakplåtspapper och strör socker mellan lagren. Sockret fastnar i de ganska smöriga kakorna och ger dem det karakteristiska Scotch shortbread-stuket.
Själv har jag provbakat Lenas recept och det smakar precis sådär gott som de skall göra. Fast längtan efter att segla över och göra ett besök i kakornas hemmahamn blev förstås inte direkt mindre.
Årets första kantarellmacka är mat för gudarna
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Kort och gott. Ingenting smakar så gott som årets första gräddstuvade kantarellmacka.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Kantareller
Smör
Maizena
Grädde
Vitpeppar
Salt
Bröd
Färska kvistar av timjan
Minitomater i klyftor
Gör så här: Rensa och dela kantarellerna i mindre bitar. Stek dem i smör. Strö på maizena, häll på grädde och låt allt puttra ihop. Smaka av med vitpeppar och salt. Lägg på brödskivor. Garnera med timjan och tomat.
____________________________________________________________________________________________________
Efter att ha badat en hel dag tog vi svampkorgarna och vandrade iväg ut i Dunderhovsskogarna. Badrocken fick vara kvar på.
Långpannekaka - brownies och färskost
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Den här kaffedoftande, chokladsega smått marängiga långpannekakan är baske mig jättegod.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
200 g smör
250 g blockchoklad, ljus eller mörk beroende på vad du själv föredrar.
4 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ msk snabbkaffepulver
1 msk vaniljsocker
4 ägg
250 g blockchoklad, ljus eller mörk beroende på vad du själv föredrar.
4 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ msk snabbkaffepulver
1 msk vaniljsocker
4 ägg
Philadelphiaosttopping
200 g Philadelphiaost
1 dl florsocker
1 äggvita
1 dl florsocker
1 äggvita
Gör så här: Smält smör och choklad i en kastrull. Rör ner socker. Blanda först vetemjöl, bakpulver, kaffe och vaniljsocker i en bunke och rör sedan ner smörblandningen. Knäck ner ett ägg i taget. Häll blandningen i en bakplåtspappersklädd form. Rör samman ingredienserna till toppingen, klicka ut den över chokladsmeten och dra några gånger med en gaffel så att det marmoreras. Grädda i ca 40 minuter i 175 grader. Låt svalna. Sär i rutor. Förvaras svalt.
En långt ifrån miserabel smakupplevelse
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Att laga mat utan någon större tillgång på matlagningsateraljer - ett stormkök och en grill kort och gott - behöver nödvändigtvis inte betyda en miserabel kosthållning.
Sjöliv, för min egen del, har just de charmiga klippnära, kott- och barrrika förutsättningarna som behövs (Muurikkan finns där emellanåt också förstås). Grillen bistod i kväll och till köttet som tillagades serverades en trevligt god majs- och äppelröra. Kompat av ett spegelhav och en massa ickeljud blev det en långt ifrån miserabel smakupplevelse.
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 dl majonnäs (mindre går också bra)
2 dl creme fraiche
1 liten burk majs
1 äpple, finhackat
1 lök, gärna från knippe, finhackad
salt
peppar
Gör så här: Blanda allt, smaka av med salt och peppar. Servera med grillat kött, ris och sallad. Röran kan med fördel göras dagen innan den skall avnjutas.
Kokoskakor med choklad
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Huset vi bor i har i helgen fått sig en liten och nödvändig spabehandling. Tvätt, skrapande, ny målarfärg och nytt kärnfriskt virke lite här och där ( o en och annan ny krusedull)
Bröderna for hit och bistod. När andan behövde hämtas laddades det med mat och emellanåt fika. En av kakorna som dukades upp är den här segsöta kokoskakan med chokladsmak. Riktigt läcker och en rekommendation för er som är sötsugna. Enkel att göra är den också.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
150 g smör
2 dl socker
1 1/2 msk vaniljsocker
1 1/2 msk kakao
3 ägg
1 påse kokos (ca 200g)
Gör så här: Smält smöret och blanda i övriga ingredienser (rör i äggen ett i taget). Klicka ut i ca 30 små pappersforar och grädda i 200 grader i ca 10-12 minuter.
Rockey roadbananer på grillen
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Att avsluta en grillkväll med Rockey Road-bananer är en garanterad succé. Rinnande marshmallows, kola, smält choklad och salta nötter.
Enkelt, gott och sött så det förslår!
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredieser:
bananer
center eller plopp
mjölkchoklad
minimarshmallows
salta nötter, dela om du använder stora nötter
Gör så här: Skär bort en ganska bred skåra av bananen. Proppa ned så mycket choklad, nötter och marshmallows som du kan. Slå om folie och lägg på grillen och värm tills bananerna blivit mjuka och chokladen smält. Servera med en balja te eller en kopp kaffe.
Philadelphiaoströra till grillad lax
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Att grilla lax tillhör något av det godaste. Serverad med sallad och en röra av creme fraiche, philadelphiaost, citron och kryddor är det näst intill oslagbart.
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
300 g philadelphiaost
2 dl creme fraiche
1 citron (ekologisk), skal och saft
salt
peppar
citronpeppar
Gör så här: Blanda ost, creme fraiche och citron. Smaka av med kryddor.
Godaste jordgubbssylten är kallrörd
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Nu är ju förstås smaken olika hos folk och fä men enligt mig är den absolut godaste jordgubbssylten den som är kallrörd.
Lite lösare och Inte lika sötklibbig som den kokta och med en fantastiskt fin och äkta smak. Det är nästan så att man vill sleva i sig sylten bara sådär. Rätt upp och ner.
Förvara den i frysen och plocka fram mer vartefter den går åt.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Ca 6 liter jordgubbar, färska
Ca 1 kg socker
Gör så här: Rensa jordgubbarna, lägg dem i en skål. Häll på sockret och låt allt stå och dra i några timmar. Mosa lätt med potatisstöt eller stavmixer. Fördela i burkar eller plastpåsar. Förvara i frysen.
bevemyrs på facebook
Hemma med halmen bakade vi jordgubbspaj
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Det här har jag längtat efter. Skördetid.
Idag for vi iväg till en oändlig äng av jordgubbsplantor. Ni vet mängder av sådär stora plantor som fullkomligt dignar av bär. Lillungen skuttade förtjust kvittrande mellan raderna, hänförd över nästan allt.
Hemma med halmen (eller snarare med en massa gubbar) bakade vi paj och syltade. För att kunna plocka fram sommaren mitt i vintern frös vi även in några av de finaste.
Pajen vi gjorde har många år på nacken och smakar lika gott år efter år. Receptet är min mammas och det bjuder jag er på idag. Varsågoda!
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser jordgubbspaj:
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1/2 tsk bakpulver
1 knivsudd salt
150 g smör, smält
jordgubbar
2 msk socker
1 tsk potatismjöl
Gör så här: Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt. Häll ner smöret och knåda ihop. Tryck ut i en osmord form. Skiva jordgubbar och fyll formen. Strö på socker och potatismjöl. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Servera ljummen med grädde.