Kladdkaka med segt chokladtäcke


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Ibland funderar jag på hur många goda kakor det egentligen finns där ute i världen - redan bakade eller på väg att komponeras ihop? Svaret jag kommer fram till är att det måste vara näst intill oändligt:)

Den här tillhör en av de godare, kan det bli bättre än att servera en seg kladdkaka med ett täcke av kolachoklad tillsammans med grädde och bär/frukt?:)

________________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

4 ägg
6 dl socker
3 dl vetemjöl
8 msk kakao
2 msk vaniljsocker
2 krm salt
200 g smör, smält

Choklad täcke:

75 g smält smör
½ dl socker
½ dl sirap
1 msk kakao
1 ½ dl grädde
200 g chokladkaka


Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt och rör sedan ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Blanda i smöret. Häll smeten i en smord och bröad form, gärna med löstagbara kanter. Grädda i 175 grader i ca 40 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna Gör chokladsmeten genom att blanda smör, socker, sirap, kakao och grädde i en kastrull. Låt allt småputtra i ca 5 minuter, bryt chokladen i bitar och rör ner den, låt chokladen smälta och smeten tjockna. Häll smeten över kakan och ställ den kallt i några timmar. Servera med grädde och bär.



80-talets äppelkaksfullträff


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Den här äppelkakan älskas i många hem, i vårt är det inget undantag. Själv har jag ätit den sedan 80-talet någon gång och den är faktiskt smått oslagbar. En enkel botten som fylls med äpplen (det går att variera med t.ex. rabarber, jordgubbar, persikor) på med hyvlat smör och pärlsocker. Gräddad och klar är resultatet en ljuvlig kaka med en härlig blandning av saftig botten, syrliga frukter och en marängliknande topp.

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
smör
pärlsocker
3-4 äpplen, skalade i klyftor


Gör så här: Blanda ägg och socker, tillsätt vetemjöl och bakpulver. Bred ut smeten på en bakplåtspapperklädd plåt (halv långpannestorlek ungefär), lägg på äpplen och hyvla på smör (använd en osthyvel, lägg inte skivorna för tätt (någon cm  fritt mellan kanterna) och strö på pärlsocker. Grädda i 175 grader i ca 30-40 minuter tills kakan känns fast och ser gyllene ut. Som variation kan du pudra på lite kanel och använda andra frukter än äpplen, bär går också bra. Skär kakan i rutor och servera med en kopp kaffe.



Ooooost från Falbygden


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Ost är bara för gott. Hur trevligt är det inte att plocka fram ett gäng ostar, frukt, marmelad, kex och en kanna te. Ett tips om du vill köpa dig en lagom variation är att testa Falbygdens nylanserade välkomponerade ostprovarbricka och sällskapsbricka. I sällskapsbrickan får du förutom ostarna dessutom en hög med frågekort att roa dig själv och dina eventuella gäster med:)

Ostarna varierar i smak och konsistens, goda allesammans och om jag ska nämna några särskilt så ta en extra tugga av sanslöst goda Gruyère Reserva, den mustiga, kraftfulla Arn Extra Stark och den annorlunda franska getosten med honung.

______________________________________________________________________________________________


Innehåll Ostprovarbrickan:

 

Appenzeller Extra – mycket smakrik med inslag av frukt, från Schweiz.

Gruyère Reserva – kraftig nötliknande, jordig och smörig smak med fruktiga undertoner, från Schweiz.

Manchego Valldihero – Spaniens viktigaste och mest kända fårost. Mjuk, fyllig med en aning nötsmak. Kraftig karaktär då osten lagrats i ca 12 månader.

 

Innehåll Sällskapsbrickan:

 

Arn Extra Stark – extralagrad kraftfull Arn Herrgård, från Sverige.

Fransk brie – (St Benoit) len och krämig med antydan av champinjon.

Getost med honung – söt touch ihop med fräsch ostsmak, från Frankrike.

Almkäse – karaktärsfull kittost med smak av Alperna, från södra Tyskland.






En köttfärs-hit till lördakvällen


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Att äta köttfärspaj är nästan alltid rätt, här en extra god variant med kryddig köttfärsröra och äggstanning som är smaksatt med brännvinsost!:)

________________________________________________________________________________________________



Pajdeg:

50 g smör
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
2 tsk bakpulver

Fyllning:
500 - 800 g köttfärs
1 purjolök, skivad (eller en gul lök hackad)
3 vitlöksklyftor, riven eller hackad
1 dl Sweet chili sås
2 msk soya
Salt
Svartpeppar
½ krm cayennepeppar

Äggstanning:
4-5 ägg
4-5 dl mjölk
2-3 dl ost, t.ex. brännvinsost, riven
Salt
Svartpeppar



Gör så här: Gör pajdeg (eller använd någon färdig variant), knåda ihop ingredienserna och tryck ut i en pajform. Förgrädda i ca 200 grader tills pajdegen fått fin färg. Fräs under tiden färsen och löken, blanda i sweet chili och soya, smaka av med salt, peppar och cayennepeppar. Bred ut röran i pajskalet. Rör ihop ägg, mjölk och ost, smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över köttfärsen och grädda i 200 grader tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat.

Definitivt ingen nitlott!


Foto: Karin / bevemyrs blogg

En av mina absoluta favoritkakor. Mjuk, seg, söt och saftig. Verkligen supergod!!!

Baka och bjud nu när det snart är fredag och allt. Mumsa och njut!:)

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser mazarinbotten:

200 g smör, rumsvarmt
3 dl socker
2 ägg
2 msk vaniljsocker
ca 30 st sötmandlar
6 st bittermandlar
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ dl kall mjölk

Gör så här:

Botten: Börja med att mala mandeln. Blanda smör och socker i en bunke och vispa det vitt och luftigt med en elvisp. Knäck i ett ägg i taget. Blanda i vaniljsocker, mald mandel, mjöl, bakpulver och till sist den kalla mjölken. Smörj och bröa en form, gärna med löstagbara kanter. Häll i smeten och grädda i ca 175 grader i ca 60 minuter (häll på toscaglasyren när det är ca 30 minuter kvar av gräddningstiden).

Toscaglasyr:

1 1/2 dl mandelspån
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Gör så här: När kakan stått knappt ca 30 minuter i ugnen brer du på toscaglasyren. Glsyren gör du genom att blanda ingredienserna i en kastrull och sedan låta allt koka upp och bli lite småsegt. Grädda sedan kakan i ytterligare ca 30 minuter. När glasyren fått fin färg lägger du på en folie eller ett bakplåtspapper så att den inte blir bränd. Vill du så pudra på florsocker innan servering.

En ovanligt god banankaka


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Idag ska jag mana alla till att plocka fram bunkar och vispar och grädda en riktigt läcker mjuk kaka, en kaka som luktar solvarm oljegrusväg och barndom och som smakar krämig banan.

Som barn samlades vi ungar hemma hos varandra, vi kom från gårdar, faluröda stugor och rappade 1700-tals hus. På oljegrusvägar cyklade vi kilometer efter kilometer för att kunna träffas, väl framme väntade lek, hembakade bullar och spontana saftkalas. Min mamma bakade och bjöd och vi ungar mumsade för glatta livet. Receptet på just den här kakan har jag haft med ända sedan dess - En ovanligt god och saftigaste banankaka helt enkelt:)

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

125 g smör eller margarin
2 1/2 dl socker
3 väl mogna bananer, mosade
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
1 dl mjölk eller grädde

Gör så här: Rör smör och socker pösigt, tillsätt bananer och sedan ett ägg i taget. Blanda ihop mjöl, bikarbonat, bakpulver och vaniljsocker och vänd sedan ner det i smeten. Häll till sist i mjölken. Smörj och bröa en sockerkaksform, häll i smeten och grädda i 175 grader i ca 45 minuter, känn med sticka när kakan är kvar.

Kräftskiva - Västerbottenostpaj med philadelphiafyllning


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Alla hugade skaldjursspekulanter - här kommer ett riktigt gott tips till kräftskivan!! Västerbottenostpaj fylld med philadelphiaost, cremefraiche och rödlök, toppad med räkor, partytomater, ägg, gurka, citron och rom!


_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

Pajdeg:
100 g smör
2-3 dl västerbottenost eller någon annan ost med mycket smak, finriven
3 dl mjöl
3 msk filmjölk eller mjölk

Fyllning:

1 stor rödlök, hackad
5 dl cremefraiche
300 g philadelphiaost
salt

Garnering:

räkor
2 ägg, kokta
1 bit gurka
partytomater
citron
rom
....och annat du tycker är gott!:)

Gör så här: Blanda allt till pajdegen och tryck ut den i en form, tillsätt mer mjöl om du tycker att det behövs. Grädda i ca 20 minuter i 200. Ta ut formen och låt pajen svalna. Blanda rödlök, philadelphiaost och creme fraiche i en skål, smaka av med salt. Bred ut fyllningen i pajskalet. Garnera med te.x räkor, ägg, tomat, gurka, citron och rom. Servera gärna med bröd och sallad till.



Jordnötssås


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Att fräsa ihop sin egen jordnötssås är verkligen supergott! En massa ljuvliga smaker som blandas och blir ett perfekt tilltugg till tex kyckling, ris och sallad:)

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

3 msk jordnötsolja
1 msk finhackad chili
1 lök, hackad
1 finhackat citrongräs
5 dl kokosmjölk
1/2 dl jordnötssmör
1 dl jordnötter (eller cashewnötter som på bilden), hackade
socker
salt


Gör så här: Fräs chili, lök och citrongräs mjukt i lite jordnötsolja. Rör i övriga ingredienser och låt allt småkoka ihop en liten stund. Servera med kyckling/kött, ris/klyftpotatis, sallad.


Amerikanska banan- och chokladpannkakor


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Vill du flirta med barn eller för den delen godissugna vuxna ska du servera amerikanska banan- och chokladpannkakor. En garanterat söt succé!:)

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

3 dl vetemjöl
1 msk socker
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
3 dl filmjölk/naturell youghurt/turkisk yoghurt (använder du turkisk yoghurt tar du 2 dl yoghurt/1 dl mjölk)
1 msk flytande smör
1 ägg

1 banan, skivade
100-200 g choklad, hackad

smör till stekningen
lönnsirap till servering

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner fil/yoghurt, smör, ägg och till sist chokladen och bananen. Smeten blir ganska tjock. Grädda små pannkakor i lite smör tills de blivit gyllene. Servera med lönnsirap och bär/sylt.


Räkrand

Foto: Karin / bevemrys blogg


Den gamla klassikern "Räkrand", här med sparris, kyckling, grädde, mandel och curry. Gott och festligt!:)

_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:

4 dl okokt ris (som sedan kokas)
2-3 kycklingfileer i småbitar
1 knippe sparris, lätt kokta och skurna i småbitar
3 dl vispgrädde
1 dl mandel, hackad
Räkor
Citron
Salt
Peppar
Curry

Gör så här: Koka riset. Skär sparrisen i cm-långa bitar, koka dem någon minut i lättsaltat vatten. Stek kycklingen, krydda med salt, peppar och curry. Blanda ris, kyckling, sparris (spara topparna till garnering), grädde och mandel. Smaka av med kryddorna. Tryck ut blandningen i en sockerkaksform och vänd sedan upp det på ett fat. Garnera med sparristoppar, räkor och citron. Servera gärna med minitomater och någon kall sås, gräddfil el. dyl.




Professorer


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Professorer har min mamma bakat med jämna mellanrum de senaste 30 åren. Professorer är en saftig och nötchokladig långpannekaka som alltid har strykande åtgång på fikabordet.

Idag är det dags att bjuda er på receptet. Varsågoda!

______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

250 g smör
100 g mörk blockchoklad
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 g hackade valnötter eller andra nötter

Gör så här: Smält smör och choklad och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner chokladsmeten. Blanda ner mjöl, bakpulver och nötter. Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna, ca 25x35 cm. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Låt kakan svalna något och skär den sedan i lagom stora bitar.




Grabba en korg och vandra ut i skogen - njut av en svampmacka


Foto: Karin / bevemyrs blogg

I år finns det sååå otroligt mycket kantareller (i alla fall här nere i de östgötska skogarna). Det fullkomligt kryllar av gula, fasta, fina, gooooda svampar.

Ute på Dunderhov finns skogen precis runt husknuten. Att gå ut i snickarbon plocka åt sig en korg och sedan vandra ut bland tallbarr och granstammar tillhör livets skönare stunder. På senare tid har det blivit mycket tid därute vid det gamla 1700-tals huset, några turer i skogen för att låta själen andas har gjort att en hel del svamp har burits hem.

Det senaste åren har jag många gånger valt att göra en lite halvvariant av svampmacka, kort och gott så blandar jag stekta kantareller med en burk Creme Bonjour Cuisine "Charlottenlök och gräslök". Lägger allt på några mackor, skivar över tomater och toppar med riven ost och gräddar i ugnen tills allt ser gyllene ut. En ofrånkomligt god kombination! 

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

Kantareller
1 burk Creme Bonjour Cuisine "Charlottenlök och gräslök"
Tomater
Ost

Gör så här: Stek svampen i lite smör och blanda sedan ner 1 burk Creme Bonjour. Klicka ut röran på mackor (grova eller ljusa väljer du själv). Lägg på tomatskivor och riven ost. Gratinera i ugnen i 225 grader tilsl mackorna ser goda ut. Servera gärna med färsk sallad.



Baked Alaska - Glace au four


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Bästa bloggläsare, jag gick och dreglade efter 80-tals klassikern "Glace au four" eller som det lite mer snyggt kallas i USA "Baked Alaska". Sagt och gjort, ihop med alla ingredienser och in i ugnen, 250 grader i tre minuter. Efter två minuter och femtio sekunder grabbar jag två grytlappar för att ta ut hela härligheten, just då går låsanordningen till ugnsluckan sönder. Hur är oddsen för att det skall hända måntro, nästan vad som helst UTAN "Glace au four" som stoppas i ugnen tål marginaler på några minuter hit och dit.

Nåväl, två bröder och en äkta man lyckas tillslut bända upp luckan och plocka ut 10 minst sagt välgräddade desserter:)

Godast är det att göra en stor variant på ett ugnssäkert fat, använda massor av glass och servera rikligt med färska bär till.

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser, 6 portioner:

6 bitar sockerkaka, här finns ett riktigt gott recept

Maräng:

4 st ägg, vitorna
1 dl strösocker

Fyllning:

1/2 l vaniljglass
1/2 l sorbet

eller

1 l vaniljglass

Tillbehör:

Färska bär

Gör så här: Gör marängsmeten genom att vispa vitorna till hårt skum och sedan tillsätta sockret lite i taget. Lägg därefter sockerkaksbitarna på ett ugnssäkert fat eller en bakplåtspappersklädd plåt, lägg glass över och täck med marängsmet (det är viktigt att all glass är täckt med maräng så att inte glassen börjar smälta när desserten är i ugnen). Grädda mitt i ugnen i 3 minuter tills marängen fått lite färg. Servera med färska bär.



Gör din egen tacokrydda


Foto: Karin / bevemyrs blogg


En suveränt god tacokrydda. Inga tillsatser och elände. Testa nästa gång det står texmex på menyn!:)

_______________________________________________________________________________________________



Ingredienser (motsvarar ungefär 1 1/2 påse)

1 1/2 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
2 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
2 krm cayennepeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk maizenamjöl

Gör så här: Blanda allt och skaka i en shaker eller plastpåse. Krydda färsen och servera.




Plocka fram norrlandskänslan och skapa tunnbrödsmagi

 

 

 

Jo gott folk, nu ska jag berätta vad som kommer hända på bloggen framöver.

Fazer (här) ska dra igång en spännande tävling där alla ni kan vara med och tävla om att kombinera ihop Sveriges godaste tunnbrödsrulle. Själva utmaningen går ut på att trixa ihop en rulle som ska andas ”ur-norrländsk” känsla och utmana den traditionella gorullen från norrland med renkött och pepparrot. Det gäller alltså att tänka norrland ända ut i porerna när utmanaren ska skapas. Visst låter det kul?

 

 

Sen kan man ju fundera på vad jag har med det här att göra. Jo, bevemyrs blogg har som en av tre bloggar blivit utvald att agera finsmakare och jury i själva tävlingen. Under fem veckor kommer varje vecka tre av era till Fazer in-sms:ade recept att gå till delfinal och en veckovinnare utses. Här på bloggen kommer jag att varje vecka servera er alla läckra finalistkombinationer med bilder och recept. Är ni sugna kan ni ju passa på att handla ingredienser och smaska delvinnarnas goda tunnbrödsrullar också;)

 

Först ut att ätas här på boggen blir förstås originalrullen, håll utkik!:)

 

Jag återkommer med mer information om tävlingen, till vilket nummer bidragen skall sms:as och när själva startskotet till tävlingen går. Men ett tips är att börja klura redan nu för det finns ett riktigt fint förstapris att vinna. Den slutgiltiga vinnaren får en resa till Norrland samt att hans/hennes vinnarbidrag – Sveriges bästa tunnbrödsrulle – kommer att säljas på ett urval Fazer-ägda Amica- restauranger under en begränsad tid.

 

Så allesammans - plocka fram norrlandskänsla och skapa tunnbrödsmagi nu!:)

 


RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen