Baked Alaska - Glace au four
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Bästa bloggläsare, jag gick och dreglade efter 80-tals klassikern "Glace au four" eller som det lite mer snyggt kallas i USA "Baked Alaska". Sagt och gjort, ihop med alla ingredienser och in i ugnen, 250 grader i tre minuter. Efter två minuter och femtio sekunder grabbar jag två grytlappar för att ta ut hela härligheten, just då går låsanordningen till ugnsluckan sönder. Hur är oddsen för att det skall hända måntro, nästan vad som helst UTAN "Glace au four" som stoppas i ugnen tål marginaler på några minuter hit och dit.
Nåväl, två bröder och en äkta man lyckas tillslut bända upp luckan och plocka ut 10 minst sagt välgräddade desserter:)
Godast är det att göra en stor variant på ett ugnssäkert fat, använda massor av glass och servera rikligt med färska bär till.
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser, 6 portioner:
6 bitar sockerkaka, här finns ett riktigt gott recept
Maräng:
4 st ägg, vitorna
1 dl strösocker
Fyllning:
1/2 l vaniljglass
1/2 l sorbet
eller
1 l vaniljglass
Tillbehör:
Färska bär
Gör så här: Gör marängsmeten genom att vispa vitorna till hårt skum och sedan tillsätta sockret lite i taget. Lägg därefter sockerkaksbitarna på ett ugnssäkert fat eller en bakplåtspappersklädd plåt, lägg glass över och täck med marängsmet (det är viktigt att all glass är täckt med maräng så att inte glassen börjar smälta när desserten är i ugnen). Grädda mitt i ugnen i 3 minuter tills marängen fått lite färg. Servera med färska bär.
Kommentarer
Postat av: Mårtenssons kök
Åh, en av barndomens favoritefterrätter! Vi gjorde en variant i våras med chokladsockerkaka i botten och jordgubbar på, blev en riktig höjdare!
Postat av: Hanna
Ser jättegott ut..
Postat av: Emmelie Johansson
Mm det var längesen jag åt en Glace au Four. Vilken bra idé att göra portionsvis.
Trackback