Fullständigt oemotståndliga kex


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Nu ska ni suga åt er alla bloggläsare - här kommer nämligen en riktig fullträff i receptsammanhang!!

Trevligaste Linda gav mig en hjärtformad låda med något som hon påstod var sådär ruggigt goda kex. När jag väl mumsat i mig några inser jag att hon har fullständigt rätt. Kexen är smått beroendeframkallande och smakar helt perfekt! Att de sedan dessutom är nyttiga gör ju inte saken direkt sämre:)

Så gott folk - baka och njut nu!

Tips: .... till ostbrickan, den heta soppan, som mellanmål, kvällssnacks eller bara sådär rakt upp och ner:)
______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

2 dl majsmjöl (Risenta)
1 dl solroskärnor, osaltade
1/2 dl sesamfrön eller Physsilliumfrön
1/2 dl hela linfrön
1 tsk salt
2 dl vatten, kokande
1/2 dl rapsolja

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser och rör sedan in olja och vatten. Häll ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt (gärna två plåtar). Lägg ett bakplåtspapper uppe på och kavla ut så att du får en riktigt tunn och platt kaka. Tag bort det översta bakplåtspappret, skär kakan i rutor och grädda i ca 150 grader i ca 60 minuter.

Sist i receptet som jag fick står en välgrundad uppmaning "Skär i rutor och ät inte upp allt!":)

Godmorgon frukostsverige!


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Söndagsfrukosten kan gott och väl vara lite lyxig.... och måndagsfrukosten....och resten av mornarna i veckan också för den delen!:) Ett sätt är att mixa ihop en läcker smoothie - bär, frukt och yoghurt huller om buller. Sticka ner ett sugrör och njuta.

I morse blev det fruktsmoothie till oss vuxna och en choklad- och banansmothie till lillungen. Gott!


Tips: Som variation kan du blanda i en msk hela linfrön - gott och nyttigt!
_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Bärsmoothie:

1 dl bär, blandade eller av en sort
1/2 banan
2 dl yoghurt, naturell eller vanilj

Chokladsmoothie:

1/2 banan
1 msk Oboy
2 dl yoghurt, naturell eller vanilj

Gör så här: Placera allt i en skål och mixa sedan med en mixer. Häll upp i glas, stick ner ett sugrör och servera.




Kladdkaka


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Enklaste tänkbara. Inget krångel - bara jättegott!!


_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

150 g smör, smält
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl mjöl

Ströbröd och smör till formen

Gör så här: Smält smöret och rör i övriga ingredienser. Smöra och bröa en form, gärna med löstagbara kanter. Häll i kladdkakesmeten. Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 10-20 minuter ( tiden är beroende på hur kladdig du vill ha kakan).

Doppade varma mackor i panna


Foto: Karin / bevemyrs blogg

När tiden och orken är knapp är varma mackor en kär kvällsfavorit i många hem. Själv fick jag ett tips om en lite annorlunda variant. Mackorna grillas inte i ugnen utan doppas helt enkelt i en ägg- och mjölksmet innan de fräses i smör i en duktigt het stekpanna.

Mackorna visade sig blir saftigt knapriga och en god utmanare till de traditionella som gratineras i ugnen.

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Surdegsbröd
Din favoritfyllning

Doppsmet:

2 ägg, som vispas med
1 1/2 dl mjölk
Salt och peppar

Smör att steka i

Gör så här: Använd gärna surdegsbröd, lägg en skiva på en plåt och fyll dem med din favoritfyllning t.ex. lagrad ost, rökt skinka, purjolök, senap, tomat o.s.v. Lägg en skiva uppe på och doppa hela mackan i äggsmeten. Stek i smör på båda sidor i en stekpanna.

Apelsintider - koka en härlig marmelad


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Mitt i bästa apelsintiden tänker jag lobba lite för att det är läge att koka en härlig marmelad smaksatt med vanilj.  Själva tog vi med en burk av mammas hemkokta när vi tog färjan över viken och gjorde ett besök på tropikariet. Hajar, ormar, muränor, småapor och kelsjuka rockor är perfekt tillsammans med ostmackor, hemkokt marmelad och en kopp varm choklad:)

Tips: Använd gärna blodapelsiner men tänk på att de gott kan vara ekologiska - då slipper du stoppa i dig kemiska bekämpningsmedel, antimögelmedel och annat elände;)
_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

750 g apelsiner, blod eller vanliga, gärna ekologiska
3 dl vatten
1 vaniljstång
750 g syltsocker

Gör så här: Tvätta apelsinerna noga i ljummet vatten, skär bort ev fläckar. Skär frukten i tunna skivor, en kvarts måne kan vara lagom. Koka apelsinskivorna tillsammans med vatten och vaniljstång i ca en halv timme. Häll i 750 g syltsocker och låt allt koka i en kvart. Häll upp på väl rengjorda burkar, förvara svalt.



Loppmarknadsbesök och två damer som pratar om en spetskaka


Foto: Karin / bevemyrs blogg


I helgen var jag på loppmarknad. När jag kikade runt där bland stånden och tittade på alla grejer hörde jag två damer samtala med varandra. Den ena damen hade flyttat och som tack för hjälpen hade hon bjudit flyttkarlarna på spetskakor. Kakorna hade enligt uppgift blivit snabbt uppätna och mycket uppskattade av bärhjälpen. Damen som bakat var så nöjd att hon ivrigt rabblade receptet ett par gånger för sitt sällskap.

För egen del hade jag glömt bort den här gamla godingen till sötsak. En kaka med fluffig botten som blir minst sagt saftig då en söt glasyr hälls på när den knappt är färdiggräddad. Och visst kan man förstå att det går lätt att smälla i sig ett par stycken efter att ha kånkat runt på en massa möbler:)


_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

Botten:

75 gr smält smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

Glasyr:

3 msk smält smör eller margarin
1 1/2  dl strösocker
3 msk vispgrädde


Gör så här: Vspa ägg och socker pösigt. Rör i det avsvalnade smöret och sedan övriga ingredienser. Smörj och bröa en form med löstagbara kanter, häll i smeten och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Smält smöret i en kastrull, rör i socker och grädde. Låt det koka upp så att sockret löser sig. Häll glasyren över kakan (som stått i ugnen i ca en halv timme), grädda ytterligare i 10-15 minuter tills glsyren spruckit upp i ett "spetsmönster".



Några loppisfynd blev det också - en stor trind gris till det vuxna hushållet och en lite mindre till lillungens sparkapital:)

Ett hjärta


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Jag hade förberett blogginlägg med både hjärtebiffar och finaste hjärtligaste frukosten, men nej.

Ibland är det det enkla som väcker störst förtjusning hos mottagaren!:)

Hoppas att ni får en fin Alla hjärtans dag därute!



Lillungen har Alla hjärtans dag till ära fixat och donat på förskolan - charmigaste hjärtat fick vi med oss hem!

Baka saftiga toscarutor i långpanna


Foto: Karin / bevemyrs blogg



Idag har det bakats saaaaaftiga toscarutor här i Söderköping, i en härligt stor långpanna dessutom - praktiskt det där att få en massa gobitar i frysen på en gång.

Några packades ner i lillungens matsäckslåda för att kalasas på mer omedelbart också!:)


_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Botten:

200 g smör, rumsvarmt
3 dl socker
4 ägg
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Tosca:

200 g smör
2 dl socker
3/4 dl mjöl
3/4 dl mjölk
200 g hackad mandel

Gör så här: Vispa smör och socker pösigt och tillsätt sedan ett ägg i taget. Rör ner övriga ingredienser och vispa en stund. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i 175 grader, långt ner i ugnen i ca 15-20 minuter, tag ut och bred på toscasmeten. Gör toscan genom att koka ihop alla ingredienser i en kastrull till smeten tjocknat, bred smeten på kakbotten och grädda ytterligare i några minuter.

Mormors ljuvliga sockerkaka


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Pösig, fluffig, saftig och ljuvlig har den stått där på fikaborden i århundraden. Och visst förstår man varför - en pinfärsk och perfekt gräddad sockerkaka är oemotståndlig.


Så varsågoda allesammans, låt er inspireras - idag bjuder mormor på receptet!:)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

4 ägg
320 g socker
8 bittermandlar (malda)
1 kkp mjölk (1 1/2 dl)
3 msk smält, skirat smör (ni vet...smält smör som stått en liten stund och det grumliga sjunkit till botten och man bara använder den klara delen:)
300 g vetemjöl
3 rågade tsk bakpulver
1 citron, rivet skal (ekologisk)

smör och ströbröd till formen

Gör så här: Vispa socker och ägg riktigt pösigt, rör i övriga ingredienser. Smöra och bröa en sockerkaksform och häll i smeten. Grädda i ca 40 minuter (prova med sticka) i ca 175 grader.

Laxmacka med citronkräm


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det här laxmackan med citronkräm är en alldeles perfekt lyxig och supergod lunch eller kvällsrätt! Som alternativ kan du förstås servera den med en rejäl sallad - den citronkryddade philadelhpiaosten är himmelskt god och pricken över i.


Ps. Som matsäcksmacka (och då kanske i pitabröd) på utflykten är den helt oslagbar!

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Bröd - några skivor formfranska, pitabröd eller någon annan favorit du har
Laxfileér, så många du tycker är lagom
1 ask naturell philadelphiaost
1 citron, rivet skal och saft
citronpeppar
gurka
minitomater
sallad
smör att steka i

Gör så här: Stek laxfiléerna i smör, krydda. Använder du formfranska så stek skivorna en stund. Lägg philadelphiaosten i en skål, rör om och smaka av med citronpeppar, citronskal och citronsaft. Fördela laxen på brödet, klicka på osten och garnera med gurka, tomater, citron, groddar, solrosskott och annat du tycker är gott. Lägg eventuellt ytterligare en brödskiva uppe på. Servera och njut!




Älskad tårta


Foto: Karin / bevemyrs blogg

När vi pratar hembakat så är antagligen den här långpannetårtan en av landets mest älskade. Fluffig grädde, söta mandariner, tunn saftig sockerkaksbotten och spröd härlig maräng:)

För dig som vill bjuda på glutenfritt kan det vara bra att veta att den går precis lika bra att baka på glutenfritt mjöl som vanligt vetemjöl. Senast jag bakade gjorde jag en av varje sort och gästerna kunde varken till utseende eller smak skilja dem åt. 

_______________________________________________________________________________________________



Botten sockerkaksdel:

75 gr smör eller margarin, rumsvarmt
1 dl socker
4 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Botten marängdel:

4 äggvitor
2 dl socker
mandelspån

Fyllning:
Grädde
1-2 burkar konserverade mandariner (du kan förstås använda andra frukter och bär också)

Gör så här: Börja med att röra margarin/smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Rör i  äggulorna, en i taget och vispa så att smeten blir porös. Rör i mjölet och till sist mjölken.

Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna ca 20x35 cm. Vispa äggvitorna tillsammans med sockret till fast skum (du får vispa ganska länge). Bred marängsmeten ovanpå sockerkakssmeten. Strö över mandelspå

Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret. Vispa grädden till fyllningen. Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat. Bred på grädden på bottnen och fördela mandarinerna övar. Lägg på den andra bottnen. Förvara tårtan i kylskåp. Tårtan bör ätas samma dag, annars sjunker den ihop en del och blir inte lika tjusig eftersom grädden i fyllningen gör att marängen i den understa bottnen smälter.




Bagarmys inne i stugvärmen - Sirapslimpa


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Helg, minusgrader och snöyra utomhus bådar för bagarmys inne i stugvärmen. Nybakat bröd tinar garanterat den mest stelfrusna själen. Lillungen och jag bakade nyss en härligt god sirapslimpa, fullständigt okomplicerat och jättegod!:)


Tips: Godast är det att frysa dem skivade och bara plocka fram så många som du tänker äta åt gången.

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

100 g jäst
1 l mjölk
100 g smör eller margarin
4 tsk salt
2 dl ljus brödsirap
1 msk anis
1 msk fänkål
17 dl rågsikt
ca 15 dl vetemjöl

Gör så här: Värm smör och mjölk i en kastrull till fingervarmt. Smula jästen i en degbunke och rör ut den med mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och låt allt knådas tills den släpper från kanterna. Jäs degen under bakduk i ca 30 minuter. Dela degen i fyra delar som du formar till limpor, lägg limporna på en bakplåtsklädd plåt (eller två om du har varmluftsugn). Jäs limporna under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i 200 grader (175 grader för varmluft) i ca 40 minuter. Pensla med mjölk eller vatten när du tagit ur limporna ur ugnen. Låt svalna en aning, servera gärna lite halvljummen med rinnande smör. GOTT!!



Läcker smörgåstårta med kyckling och bacon


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Igår fyllde åtminstone en av världens finaste människor år:) Hurrrrrra!!!

Vi firade med några omgångar stämningsfylld skönsång från lillungen och mig:) marängsviss (här) och en rackarns så god smörgåstårta.

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

1 paket formfranska

Lager 1:

2 dl majonnäs
2 dl majskorn
1-2 pkt knaperstekt finstrimlat bacon
ca 4 dl kycklingkött
1/2 dl chilisås
1 krm cayennepeppar

Lager 2:

2 dl creme fraiche
1-2 dl väl avrunnen krossad ananas
ca 1/2 finhackad purjo
2-3 dl kycklingskött

Garnering:

2 dl creme fraiche
2 dl gräddfil
majonnäs
salt

räkor
ägg, kokta
stenbitsrom
dill
partytomater
gurka
ost och skinkrullar

Gör så här: Lägg ut önskat antal formfranskebitar på en bricka, blanda ingredienserna till fyllning 1 och bred den på bröden. Lägg på ytterligare ett lager brödbitar. Blanda fyllning 2 och bred det på brödet. Rör ihop creme fraiche och gräddfil, smaka av med majonnäs och salt. Lägg på det sista lagret med bröd och bred på creme fraicheröran. Garnera med sådant du tycker är gott. Låt stå en stund i kylskåpet, gärna över natten.

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen