Bagarmys inne i stugvärmen - Sirapslimpa
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Helg, minusgrader och snöyra utomhus bådar för bagarmys inne i stugvärmen. Nybakat bröd tinar garanterat den mest stelfrusna själen. Lillungen och jag bakade nyss en härligt god sirapslimpa, fullständigt okomplicerat och jättegod!:)
Tips: Godast är det att frysa dem skivade och bara plocka fram så många som du tänker äta åt gången.
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
100 g jäst
1 l mjölk
100 g smör eller margarin
4 tsk salt
2 dl ljus brödsirap
1 msk anis
1 msk fänkål
17 dl rågsikt
ca 15 dl vetemjöl
Gör så här: Värm smör och mjölk i en kastrull till fingervarmt. Smula jästen i en degbunke och rör ut den med mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och låt allt knådas tills den släpper från kanterna. Jäs degen under bakduk i ca 30 minuter. Dela degen i fyra delar som du formar till limpor, lägg limporna på en bakplåtsklädd plåt (eller två om du har varmluftsugn). Jäs limporna under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i 200 grader (175 grader för varmluft) i ca 40 minuter. Pensla med mjölk eller vatten när du tagit ur limporna ur ugnen. Låt svalna en aning, servera gärna lite halvljummen med rinnande smör. GOTT!!
Kommentarer
Postat av: Marie
Precis det receptet vi brukar göra!! Otroligt gott och älskat av hela familjen!
Postat av: Eva i Tidaholm
Riktigt smaskigt blev ju limporna, toppenrecept!
Postat av: Anonym
Kam man göra dem i formar oxå? ;)
Postat av: Karin / bevemyrs blogg
Jag har inte själv provat men det går antagligen alldeles utmärkt att göra dem i formar:)
/Karin
Trackback