Vitkålssallad



I helgen blev jag och Fabian bjuden på lunch hemma hos min trevliga svägerska. Till maten bjöd hon på en jättegod, fräsch och lite syrlig vitkålssallad! En sådan där sallad som håller sig flera dagar i kylskåpet och som passar att äta till det mesta! Supergott!!

Ingredienser: 
1/2 vitkålshuvud
3 morötter
1 purjolök
1 dl vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
peppar (grovmalen)
1 tsk salt 

Gör så här:
Strimla vitkål, morötter och purjolök. Värm vinäger och olja så att den blir varm utan att koka, gärna i micron, häll det över salladen. Krydda med salt och peppar.



Ciabatta




Det här är så gottttt! Precis så där lagom luftigt och knaprigt som man bara vill att bröd ska vara ibland. 

Vill du baka Ciabatta så kan jag verkligen rekommendera att använda Kungsörens specialmjöl för just Ciabattabröd. Superenkelt!!!

Ingredienser: 
1 påse Ciabatta mjöl
6 dl Vatten 
25 gr Jäst

Gör så här: Lös upp jästen i vatten, tillsätt mjöl. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Degen ska vara ganska lös. Jäs i 30 minuter. Platta ut degen och skär den i 6 längder, jäs på plåt i 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen, 180 grader varmluft och 200 grader i vanlig ugn, i 25 minuter.

Bullens pilsnerkorv

                                                                              Foto: Karin / bevemyrs blogg


 Var nere i Gryts skärgård i helgen. Så vackert!  Att värma några Bullens Pilsnerkorv på stormköket kanske inte är världen mest gastronomiska måltid (hehe!), men attans vad gott det smakar!  Att korvarna sen levereras i en skönt orginalretro konservburk höjer ju helt klart bara trivselkänslan. En stor favorit på matsäcksmenyn!!

Tekakor




Det här receptet kommer från en av mina goa bröder som är världsbäst på att baka tekakor. Det blir nästan farligt goda mackor. Nybakade äter man dom helst till frukost, lunch och middag, har hänt kan jag villigt erkänna!:) 

Här är då receptet:

8 dl havregryn
1 liter mjölk
75 gr jäst
1 tsk salt
175 gr smält margarin
1/2 dl socker
2 liter vetemjöl

Gör så här:
Blanda havregryn och mjölken och låt svälla ett par timmar, gärna över natten i kylskåpet. Smula ner jästen i degskålen, smält smöret och rör det (lite avsvalnat) i jästen, häll i resten av ingredienserna. Blanda väl, gärna i en assistent. Jäs i bunken i 20 minuter. Baka ut till små platta bröd. Jäs på plåten i 30 minuter.

Grädda i 10 min ca 200 grader (varmluft) och 225 grader i vanlig ugn.


Nyårslax



Det här är ett av mina absoluta favoritrecept när det gäller att laga lax! Riktigt gott och supersmidigt!

Ingredienser:
Laxfiléer (så många som du tror går åt)
5 dl Matlagningsgrädde
3 msk Hummerfond (på flaska)
1 burk röd Caviar/Stenbitsrom

Gör så här:
Koka ihop matlagningsgrädde och hummerfond, lägg i laxen och sjud i ca 15 minuter (eller tills du tror att den är klar, koktiden kan ju variera lite)! Lägg i rommen. Servera med potatis (kokta eller i klyftor) eller med ris. Väldigt, väldigt gott trots sin enkelhet!!!

Tekakor


Det här receptet kommer från en av mina goa bröder som är världsbäst på att baka tekakor. Det blir nästan farligt goda mackor. Nybakade äter man dom helst till frukost, lunch och middag, har hänt kan jag villigt erkänna!:) 

Här är då receptet:

8 dl havregryn
1 liter mjölk
75 gr jäst
1 tsk salt
175 gr smält margarin
1/2 dl socker
2 liter vetemjöl

Gör så här:
Blanda havregryn och mjölken och låt svälla ett par timmar, gärna över natten i kylskåpet. Smula ner jästen i degskålen, smält smöret och rör det (lite avsvalnat) i jästen, häll i resten av ingredienserna. Blanda väl, gärna i en assistent. Jäs i bunken i 20 minuter. Baka ut till små platta bröd. Jäs på plåten i 30 minuter.

Grädda i 10 min ca 200 grader (varmluft) och 225 grader i vanlig ugn.


Varm smörgåstårta




För ett par år sedan var det en tjej på mitt jobb som ofta pratade om sin supergoda "Varma smörgåstårta", en av hennes sömnlösa nätter skrev hon ner receptet och gav det till mig. O det var ju gott!! Den har dykt upp lite då och då på menyn sedan dess. Den är enkel i sitt grundutförande och lätt att variera efter de egna smaklökarna. Jag gillar lite "het" och smakrik  mat så i kväll blev det en variant med chili och basilika. Grymt gott!!!

1 paket polarkakor
1 paket av Icas finkrossade tomater med chili (går förstås att använda vilka krossade tomater som helst)
2 burkar tomat och basilika crème fraiche (eller vilken smak eller osmak man nu känner för)
2 paket bacon
1 purjolök
tomater
ost
paprika
lök

Gör så här:
Fräs bacon och finskuren purjolök, rör i crème fraiche och de krossade tomaterna, salta om det behövs. Lägg polarhalvorna på en plåt, fördela baconröran över några lager bröd. Lägg skurna tomater, hackad lök och paprika överst, avsluta med riven ost. Grädda i 175 grader i 20 minuter eller tills den ser klar ut!

 

Räkgryta








Fredagkväll och sugen på något gott. Det blev en ganska het räkgryta med ris och lite sallad. Inte så dumt alls!

Ingredienser 

2 askar räkor i spad
2 rödlökar
1 purjolök
1 klyfta vitlök
ca 20 champinjoner
3 msk socker
2 msk sirap
1/2 citron
1 äpple
1/2 msk röd currypasta
5 dl matlagningsgrädde
salt
pepper
curry
maizenaredning

Fräs rödlök, purjolök, champinjoner och det skivade äpplet, rör i resten (räkorna precis innan det är dags att äta) och smaka av med kryddorna, låt puttra en stund!








RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen