Knapriga dajmkakor och en kopp engelskt te


Karin / bevemyrs blogg


En söt, knaprig småkaka och en stor kopp engelskt te. Livet är gott!:)


_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

75 g sötmandel
100-200 g daim
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl muscovadosocker
1 krm salt
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 ägg

Gör så här: Hacka dajmen grovt och mandeln fint. Vispa socker och smör och blanda sedan ner övriga ingredienser, avsluta med ägget. Forma degen till en rulle, låt den sedan vila i kylskåpet i någon timme (längre tid går jättebra). Skär rullen i cm stora skivor som du lägger på en plåt, grädda kakorna i 175 grader i 12-15 minuter.

Frukost på takterrassen


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Frukost på takterrassen - goda hembakade rågbullar, te och punchpralin:)
_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser ca 16 st:

6 dl vatten
25 g jäst
2 dl havregryn
1 dl linfrö
3 dl rågmjöl
ca 11 dl vetemjöl (häll i så mycket att degen blir lagom okladdig)
3 msk mörk sirap
1 tsk salt

Gör så här: Smula jästen i en degbunke, värm vattnet till fingervarmt och lös sedan jästen med det. Blanda i övriga ingredienser och knåda till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 16 delar. Knåda varje deg till en bulle och lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt. Jäs till dubbel storlek ca 40 minuter (beroende på hur varmt de står). Om du vill kan du pensla bullarna med mjölk eller filmjölk. Grädda i ca 225- 250 grader i ca 10 minuter.

Ostfyllt pinnbröd och grillade marshmallows


Foto: Karin / bevemyrs blogg

En sommar som tonåring bodde jag hos bekanta i USA. Ett av de stora helgnöjena var att lassa upp en gigantisk gasolgrill på en släpkärra och fara iväg till en park i närheten. Där, i kapp med grannarnas matos grillades det sedan allt möjligt - krispiga bacon, enorma köttstycken, smakrika korvar och tallriksstora hamburgare;)

Framåt natten - efter frisbeekastning, vattenskidåkning och bollspelande tändes grillen på nytt och det blev marshmallowsarnas tur att glödgas. När de blivit sådär perfekt sega klämdes de in mellan två chokladkex och åts ungefär som en sandwich. Gudomligt gott i en tonårsmun.

För ett par dagar sedan när vi grillade korvar inrullade i ostfyllt gott pinnbröd passade vi även på att göra slut på påskens ej uppätna minimarshmallows. Tillsammans med bragokex blev det precis sådär sötsliskigt gott som jag mindes från helgkvällarna och parken där i USA:)


_______________________________________________________________________________________________

Grillade marshmallows:

marshmallows, gärna den stora sorten
1 paket bragokex med choklad

Gör så här: Trä upp marshmallowsen på en pinne, grilla den seg och kläm in den mellan två kex.


Ostfyllt pinnbröd:

5 dl vetemjöl
2-3 dl riven, gärna smakrik ost
2 dl vatten
2 tsk salt
2 tsk bakpulver

Gör så här: Blanda allt i en plastpåse direkt på plats eller hemma innan du ger dig iväg till grillplatsen. Grilla korven nästan klar, ringla degen runt korven och håll den sedan över glöden tills brödet svällt upp och blivit gyllenbrunt. Ringla senap, ketchup eller något annat du tycker om över.



Lördagslunch [kyckling- och glasnudelsoppa]


Foto: Karin / bevemyrs blogg

En fyllig, mustig, het, värmande lördagslunch. Servera gärna med ett gott bröd och en smakrik ost:)


______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

1.5 Liter vatten
hönsbuljongtärning, 2 st
ingefära, färsk, ca 5 cm, riven
citrongräs, 2 st, krossat och skuret i småbitar
1 röd chillifrukt, urkärnad och hackad
4 kycklingfileer, skuren i mindre bitar
glasnudlar eller vanliga, använd så mycket du själv tycker är lagom
1 st squash skuren i småbitar
salt
peppar
smör att steka kycklingen i


Gör så här: Stek kycklingen i lite smör, krydda. Häll vatten i en kastrull, smula ner buljong. Blanda i ingefära, citrongräs och chili. Koka i ca en kvart. Rör i övriga ingredienser. Koka så lång tid det tar för nudlarna att bli klara. Servera gärna med ett gott bröd och lite ost.

Fredagsfest med kycklinggratäng


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Här kommer ett riktigt gott tips på en fredagsfestlig kycklinggratäng. Underbart är ordet, gott så det förslår!

Skär, hacka, fräs och riv nu allesammans!;)

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

1 kg kycklingfilé, skuren i mindre bitar
1 röd paprika, skuren i bitar
1 purjolök, skuren i skivor
1 gul lök, hackad
1-2 vitlöksklyftor, hackade
2 äpplen, skalade och skivade
2-3 dl creme fraiché
3 dl grädde
1 dl mango chutney
2 msk tomatpuré
1 tsk Sambal Oelek
2 tsk curry
1 tsk paprikapulver

salt
peppar
smör att steka i

4-5 dl okokt jasminris
riven ost

Gör så här: Koka riset och ställ åt sidan. Fräs kycklingen i lite smör och krydda den, fräs löken och äpplen mjuka och rör i övriga ingredienser (allt utom ost och ris). Låt allt puttra ihop en liten stund. Smaka av med salt och ev peppar. Lägg riset i botten på en gratängform och häll på kycklingröran. Strö på riven ost. Gratinera i 225 grader tills osten fått fin färg. Vi har provat att göra gratängen utan ris i botten, serverat med en sallad, det blir lite rinnigt när inte riset är där och suger upp såsen men gott det också!:)

Havredrömmar med chokladbitar


Foto: Karin / bevemyrs blogg

När lillungen kom hem från förskolan igår hade vi inget särskilt planerat. Bakhumör fanns hos oss båda. Småkakor är en favorit och får sonen bestämma så är chokladbitar i givet. Efter en del dividerande hit och dit kom vi fram till att vi skulle baka havredrömmar med choklad. Kakorna blev precis som vi önskat - stora, goda och härliga:)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

1 1/2 dl havregryn
125 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Ca 100 g choklad, grovt hackad

Gör så här: Blanda allt i en bunke, forma till ca 16 (ganska stora) bollar som du plattar till en aning. Grädda i ca 25 minuter i 160 grader.

Långpannekaka med banan och choklad


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Delfiner, elefanter, tigrar, apor, noshörningar....och så en saftig banankaka med stora chokladbitar:)


______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

3 ägg
4 1/2 dl socker
225 g smör, smält
2 1/4 dl mjölk
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 st bananer, väl mogna och mosade
100-200 g blockchoklad, hackad grovt, mörk eller ljus (använd någon du tycker om)

Gör så här: Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda i övriga ingredienser. Häll ut smeten på en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i ca 200 grader i ca 20 minuter. Låt svalna och skär sedan i lagom stora bitar.





Vackstanäskakor


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Lillungens farmor bakar kakor som en infödd bagare. Här de goda mandelkakorna från Vackstanäs lanthushållsskola:)


______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

300 g smör eller margarin (rumsvarmt)
4 1/2 dl socker
3 ägg
2 1/4 dl mjölk
100 g sötmandel
8 st bittermandlar
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Glasyr (har du på om du vill men det är inte nödvändigt):

3 dl florsocker
2-3 msk tunn hallonsylt

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader, placera mazarinformar på en plåt eller klä en långpanna med bakplåtspapper. Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggen ett i sänder och häll sedan i mjölken. Mal mandeln och blanda den med mjöl och bakpulver rör sedan ner allt i äggsmeten. Klicka ner i mazarinformarna eller bred ut på bakplåten. Grädda i ca 20 minuter (långpanna) och ca 15 minuter (kakor i form). Blanda florsocker och sylt. När kakorna/kakan är kall brer du på glasyren.

Goda krispiga dinkelvåfflor


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Vi har inte bara varit på våffelkalas i ett fint gult hus på landet. Vänner köpte för några år sedan ett gammalt folkets hus. Det stora, vackra röda huset har försiktigt renoverats bit för bit, med all charm i behåll. Snart står även den stora salen redo för att möbleras och det går att konstatera att det är ett hus utöver det vanliga.

När vi var där för lite sedan bjöd Veronica på krispiga dinkelvåfflor smaksatta med marsan och serverade med grädde, jordgubbar och färska mangobitar. Gott!

Med andra ord, idag rekommenderar jag er inte bara att köpa ett gammalt folkets hus att renovera. Grädda er en omgång dinkelvåfflor också!:)

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

3 dl dinkelmjöl
4 dl mjölk
1 tsk bakpulver
100 g smör, smält
0,25 tsk salt
2 tsk marsansåspulver

Gör så här: Blanda allt i en skål, vispa ihop med visp eller elvisp. Grädda i våffeljärn.
_

Utflykterna står som spön i backen


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Hemma med en nyfödd och utflyktssugen. Omgivningarna serverar inbjudande fikaplatser. Inte minst fornborgsleden och ravinen som är vackert så här på våren.

Matsäcken är förstås viktig, den här gången blev det te, varm choklad, mandariner och godisgoda havreformar med chokladtäcke.

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Botten:

300 g smält smör
3 dl socker
3 dl havregryn
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 ägg

Fyllning:

150 g smör, smält
4 msk kakao
6 msk vispgrädde
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk vetemjöl

Gör så här: Blanda allt till bottensmeten. Klicka ut en dryg msk i varje form. Grädda i 175 grader i ca 10 minuter.

Blanda alla ingredienser till fyllningen i en kastrull och låt allt småkoka i ca 5 minuter. Klicka ut lite chokladkräm i varje (avsvalnad) form. Låt stå svalt en stund.


Ljuvlig trattkantarellsoppa


Foto: Karin / bevemyrs blogg


För en sådär tjugofem år sedan bjöds jag för första gången på den här soppan. Värdinnan Ingrid hade precis köpt boken "Skogens skafferi" och provlagade de olika recepten i den. Då, dagen till ära, var det just trattkantarellsoppa som stod på menyn. Soppan visade sig smaka ovanligt gott. Vi for hem från storstaden med minnet av en soppa utöver det vanliga fastetsat på gommen .

Senare, när trattkantarellsäsongen stod i full prakt där ute i skogen for mamma iväg till småstadens bokhandel och köpte "Skogens skafferi". Många gånger har det sedan blivit att vi ätit soppan. En av de godaste sopporna jag vet.

Har ni några paket trattkantareller kvar i frysen och är sugna på soppa så provlaga gärna den här delikatessrätten. Mycket god och väldigt enkel att laga. Jag har själv inte provat att göra soppan med annan svamp än trattkantareller men det går antagligen bra (om än inte lika gott) det också:)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

1 liter färska trattkantareller (2-3 dl djupfryrsta)
en klick smör eller margarin
4 msk vetemjöl
1 liter buljong på tärning
1 msk tomatpuré
1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk citronsaft
1 msk Roquefortost (brukar jag inte använda)

Gör så här: Skär svampen i bitar och fräs den i lite smör i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och rör om väl. Rör buljong och tomatpuré. Låt allt småkoka i ca 10 minuter. Tillsätt grädde och citronsaft. Smaka av och salta om det behövs. Servera tillsammans med ett gott bröd och en god bit ost.

Minipaj med kantareller och bacon


Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg


Hoppas nu att ni allesammans har haft en riktigt skön och fröjdefull påsk. För vår egen del blev det ett mysigt firande ute på ön hos lillungens och lillstumpans farmor och farfar. Öborna bjöd på vackert väder, godaste maten, läckert fika och en tur med storbåten på ett stilla hav.

En häxa kom flygandes och delade ut ägg till oss allesammans dessutom:)

Tillsammans med en mängd godsaker på påskbordet serverade Kerstin läckra minipajer. Pajerna var fyllda med bl.a kantareller, bacon och färskost. Gott!
_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser till minipajerna:

Pajdeg:

250 g smör
6 dl vetemjöl
4 msk kallt vatten

Fyllning:

600 g kantareller
2 msk smör eller margarin
280 g bacon

Äggstanning:

200 g smaksatt färskost, ex. tomat och pesto
2 dl mjölk
4 ägg

riven ost

Gör så här: Arbeta snabbt ihop pajdegen och tryck ut den i former. Låt stå svalt i kylskåpet en stund. Stek kantarellerna i lite smör, fräs på bacon. Fördela fyllningen i pajformerna. Vispa ihop äggstanningen och slå den i formerna . Strö ev på lite riven ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 225 grader i ca 20 minuter.






Påskhäxorna från 70-talet pryder gott och väl sin plats på bordet.



Farfar Loffes ägg är riktigt, riktigt goda!

______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:
6 hårdkokta ägg
1 1/2 dl grädde
100 gr Kalles kaviar (eller liknande)
räkor
dill
minitomater
eller annat som man vill garnera med

Gör så här: Koka 6 ägg (hårdkokta), dela äggen på mitten och gröp försiktigt ur gulan. Mosa gulan tillsammans med kaviaren, vispa grädden och rör ner ägg- och kaviarröran i den. Klicka i röran i de 12 ägghalvorna, garnera med räkor, dill, små tomatbitar eller något annat du tycker är gott! !!!!





Även påskägg till den minsta kan innehålla något att stoppa i munnen:)


Chokladfågelbon och ekorrar som också vill ha grannlåt


Foto:Karin / bevemyrs blogg

Påsken med alla granna färger känns härligt så här efter allt det vita i vinter. För att salutera högtiden lite extra har lillungen och jag proppat fläderbusken här utanför full med fjädrar. En morgon ringer grannen Gösta och ber oss titta ut. I busken sitter en ekorre som målmedvetet försöker plocka åt sig fjäder efter fjäder. Och visst - en ekorre kan nog tråna efter färgglad grannlåt han också! :)

För dig som vill fixa och dona påsk inomhus kan jag rekommendera att göra fina chokladfågelbon fyllda med ägg. Riktigt läckert att servera till påskfikat!


En riktig glad och skön påsk nu allesammans!!!
______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

100 g smält choklad som blandas med
1 1/2 dl Kellogs All-Bran plus (en slags flingor (här) som säljs i matvaruaffärer)

Klicka ut i muffinsformar och placera några ägg i varje. Låt stå kallt.

Idén till fågelbona har min mamma sett någonstans, i en tidning eller bakbok.



Torskrygg under krämigt täcke


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Mats och jag försöker oss på att äta mer fisk så här till vardags. Ett försök att vidga våra annars ganska begränsade fiskvyer kan man säga:)

Det här visade sig vara både gott och krämigt.

______________________________________________________________________________________________

Ingredienser, 4 port:

4 bitar torskrygg, filé eller annan liknande fisk
3-4 morötter, rivna
1 lök, finhackad
1 ask mjukost, räkor
2 dl creme fraiche
ost, riven
citronpeppar
svartpeppar
salt

Gör så här: Riv morötterna och lägg dem i botten på en form. Krydda fisken och lägg dem på morotsbädden. Hacka löken fint och lägg den över fileérna. Blanda mjukost med creme fraiche och bred ut det över fisken. Strö på riven ost. Gratinera i ca 30 minuter i 200 grader. Servera med sallad, potatis eller något annat gott.

Lillungen väljar sockerkaka och så ett besök i lekrummet


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Igår när mannen och dottern var ute på långpromenad passade vi andra två på att mysa till det här hemma. Lillungen föreslog att vi skulle baka. Efter en stunds bläddrande i "Sju sorters kakor" bestämde han att kakan som såg ut att vara bakad i sand antagligen var jätttegod. Sagt och gjort, en "Fin sockerkaka" fick det bli. Vi bakade i formen som nästan liknar ett slott:)






Kakan är ganska kompakt och smakar som en riktigt traditionell sockerkaka. God!


___________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

150 g smör eller margarin
3 ägg
2 1/2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Gör så här: Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, rör i övriga ingredienser och avsluta med det smälta smöret. Smöra och bröa en sockerkaksform, häll i smeten och grädda kakan i 175 grader i 40 till 50 minuter. Prova med sticka när den är klar.

______________________________________________________________________________________________

Jag har fått ett par önskemål om att bjuda på några bilder från huset där vi bor. Lillungen valde ju dagens kaka så låt oss kika på några detaljer i hans (och numera även dotterns:) lekrum...


Böcker är magi. Några tavellister har fått samla favoritförfattarna.


Elsa Beskow - en del av vårt svenska kulturarv.



Axel Scheffler och Julia Donaldsson med helt underbara böcker som går rakt in i hjärtat. Under våra resor i England och Skottland har vi köpt på oss några riktiga favoriter.


Vår svenska Catarina Kruusval är en riktigt begåvad författare och illustratör.


Astrid Lindgren är förstås ett måste i sammanhanget.


Att inte älska Jan Lööfs böcker är svårt.


Olof och Lena Landströms böcker om bl.a. Pojken Nisse och fåren Bu och Bä är så otroligt fina.


En gammal skolplansch på några bläckfiskar pryder väggen också.


Gammelfarfars boxarhandskar hänger och dinglar på kakelugnen.



Keramikhunden som jag själv fick i present av min skolkamrat Malin för trettio år sedan (hualigen vad rysligt fort tiden hastar iväg:)



En elefanttrofé av det mindre skräckinjagande slaget.


Barbagänget trängs mellan några Höganäskrukor.


Mormor och morfar köpte med sig en rymdnalle från Kennedy Space Center hem till lillungen.



När mannen var på forskningskonferens i Helsingfors köpte kollegan Polly en älg till lillungen:)

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen