Farmors vispgräddiga köttbullar

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
I mångas hem är det nog tradition att den som fyller år får bestämma middagsmaten för dagen. Det bevemyrska hemmet är inget undantag. Idag är det Mats födelsedag, hip hip hurra!! Och får födelsedagsbarnet bestämma så hamnar hemtrillade köttbullar, potatismos, gräddsås och lingon på tallriken.
 
Min egen farmor Ella dog när jag var någon månad gammal så hennes köttbullar har jag aldrig smakat. Det här receptet är någon annans farmors och gott och väl må jag säga. Farmor som farmor, de här vispgräddiga bullarna är riktigt goda. ;)
 
 Att grädda dem i ugnen är stänkfritt och smidigt men det går förstås lika bra att steka dem på spisen.
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
1 kg blandfärs
2 ägg
3 dl grädde
2-3 kokta potatisar, rivna
1 lök, finriven
salt (jag tar 2 1/2 tsk men smaka dig fram efter dina egna smaklökar)
peppar
 
Gör så här: Blanda färs, ägg, grädde, potatis och lök i en bunke. Knåda inte för mycket för då blir köttbullarna lätt kompakta. Smeten skall vara lös. Smaka av med salt och peppar. Provstek någon köttbulle för att se om du hittat rätt med kryddorna. Rulla till bollar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt (eller vattensköljd). Stek i 225 grader i ca 20 minuter i ugnen, vill du att undersidan på köttbullen skall få fin färg också så vänd på dem någon gång under gräddningen. Innan servering kan du fräsa på dem i stekpannan i lite smör, behövs det kan du krydda på med lite extra kryddor.
 
 
 
Bevemyrs på facebook

Antagligen fullständigt förtappat onyttigt

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Min mamma fyllde år för lite sedan. Gästerna bjöds på en massa gott bl.a på de här segknäckiga nötformarna. Toppengoda och antagligen fullständigt förtappat onyttiga.
 
I halgen packade vi med skidorna och for upp på höga berget. Skidföret var förträffligt och sonen med nyfådda skidor for runt som en furie i spåren. Matsäcken tillhör ju viktigheterna så korv grillades och choklad smuttades. Mamma hade skickat med goformarna från kalasfikat och utan att dra orden i långbänk så måste jag påstå att de är något av det godaste en liten kakform kan skåda ;)
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser till nötkolakakor:
 
4 1/2 dl vetemjöl
3 msk strösocker
200 g kallt smör
1 ägg
 
Fyllning:
 
100 g nougat
200 g blandade nötter
150 g smör
1 dl vispgrädde
1 dl ljust muscavadasocker
1 dl sirap
 
Gör så här: Blanda mjöl, socker och smör till en smulig massa. Knåda in ägget. Dela i 30 bitar som du trycker ut i bakformar av aluminium. Nagga degen med en gaffel. Grädda i 175 grader i 12-15 minuter. Skär nougaten i 30 småbitar och lägg en bit i varje form. Rosta nötterna i 175 grader på en plåt i ugnen, ca 5-10 minuter. Gnugga bort så mycket av skalet som möjligt (ta hjälp av en handduk eller lite papper). Blanda smör, grädde, socker och sirap i en kastrull. Sjud på svag värme tills såsen böjrjat tjockna, ca 15-20 minuter. Blanda ner nötterna. Fördela kolasåsen i formarna och låt allt svalna. Förvara kakorna i kylen eller i frysen.
 
 
 
 
Bevemyrs på facebook
 
 
 
 

Goda nyheter

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
I samma veva som Estrella lanserar nyheter i butikerna har de den goda smaken att även skicka en låda till mig.;)
 
Här om veckan kom två nya chipssorter tillsammans med två nya ostbågepåsar. Dels Popped Chips som lanseras i smakerna Salt samt Sourcream&Onion och dels ostbågar i smakerna Cheddar samt Prästost. Vi dukade upp hela härligheten här hemma, provsmakade, mumlade kommentarer och betygsatte nyheterna i rangordning.
 
Chipsens fördel (om man nu är ute efter att jaga fetthalt) är att de är fettsnåla, nackdelen är att de känns lätt konstruerade i sin konsistens och smått smaklösa. Inget jag skulle köpa hem för att smaska bara sådär rakt upp och ner. Fast pratar vi dippchips är det en helt annan femma, tillsammans med kryddad gräddfil fick de många pluspoäng av vår panel.
 
Ostbågarna lovade ju gott med smak av två populära ostvariander och de visade sig hålla fanan högt. De var riktigt goda. Vi svenskar är ju generellt väldigt förtjusta i prästost och själv är jag inget undantag. Toppengott och absolut något jag skulle välja att lägga i varukorgen. Även cheddar föll mig i smaken och en försvarlig andel ostbågar hittade vägen ner till min mage.
 
Ca 20:- påsen kostar de om någon blir sugen så här lagom till helg- och soffmysartider;)
 
 
 
Bevemyrs på facebook
 
 

Dajm Nougat Choklad

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Här är svaret på dina söta drömmar. Dajm. Nougat. Choklad.        
 
I fredags fick jag besök av en vän jag inte träffat på länge. Det blev förstås en massa prat och till fikad hade jag bakat den här fantastiskt goda chokladkakan. Malins kommentar där innebörden var något i stil med "mustig choklad i underbar kombination med nougat och dajm" slår huvudet smått på spiken ;)
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:

2 dl socker
2 ägg
2½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
125 g smör, smält
1 krossad dubbeldajm
1 dl mjölk

Garnering:
1 krossad dubbeldajm
 2 st marabou dubbel nougat
 
Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kakao, mjölk, smör och dajm. Smörj en avlång brödform (1, 5 liter) och häll ner smeten. Grädda i ca 50 minuter (prova med sticka) i 175 grader i nedre delen av ugnen. När kakan är gräddad låter du den svalna en aning innan du själper upp den. Hyvla (eller skiva) på nougaten, när den smält av värmen från kakan kan du jämna till den en aning. Strö på krossad dajm och låt kakan svalna. Låt den gärna stå över natten innan du serverar (fast den är god direkt också) ;)
 
 
 
Bevemyrs på facebook

Tacogratäng

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Här kommer en het utmanare till fredagskvällarnas texmexmeny. Tacogratäng med ett täcke av philadelphiaost, creme fraiche och riven ost.
 
I går. Efter att ha åkt skridsko med trevliga mammor och härliga ungar. Mumsat matsäck med gräddbullar (här) och choklad. Spelat spel och myst framför brasan så kalasade vi tillsammans på just den här gratängen. Serverad med majs, grönsaker och tacochips. Riktigt riktigt gott och en fin blandning mellan den heta tacoröran och den milda ostkrämen.
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
500 - 800 g nötfärs
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 dl vatten
 
Kryddor:
1 1/2 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
2 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
2 krm cayennepeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk maizenamjöl
 
känns det krångligt med alla kryddor så kan du blanda i 1 påse tacokrydda istället:)
 
Täcke:
1 burk Créme fraiche
200 g Philadelphiaost
Riven ost, använd så mycket du själv tycker men det är gott med ganska mycket
partytomater
 
Gör så här: Stek färsen, lök och vitlök. Strö på kryddorna. Häll på vattnet och låt allt puttra en stund. Lägg röran i en ugnsfast form. Blanda creme fraiche, philadelphiaost och riven ost. Bred ut uppepå köttfärsröran. Skriva tomaterna och garnera. Gratinera i 225 grader tills gratängen fått fin färg. Servera med majs, grönsaker och tacochips.
 
Bevemyrs på facebook

Fika på skridskoisen

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Idag bestämde sonen träff med en kompis på skridskoisen. Fikapaus är förstås viktigt och saffransbullarna börjar sina i frysen. För att råda bot på detta plockade vi fram assistenten och knådade ihop en blank, gulpösig bulldeg. Sonen var bagaren för dagen och bullarna blev otroligt söta och otroligt goda. Kompisen hade med sig en ask maränger som han bjöd på, jämför man så tror jag att bullarna var minst lika sockerstinna ;)
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 

Ingredienser:

Deg:
50 g jäst
150 g smör (rumsvarmt)
5 dl gräddmjölk (2.5 dl vispgrädde, 2.5 dl mellanmjölk)
2 tsk salt
1 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
3 st äggulor
1.3 liter vetemjöl

Fyllning:
smör
kanel
socker
ägg till pensling pärlsocker till garnering

 
Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke, värm gräddmjölken till fingervarm, ca 37°C och häll den över jästen, rör om tills jästen löst sig. Rör ner socker, kardemumma, äggen, smöret (rumsvarmt) och det mesta av mjölet. Blanda en stund och häll sedan i saltet, fortsätt att arbeta degen tills den är smidig. Låt degen jäsa i ca 30-40 minuter. Kavla ut degen till en rektangular platta på ett mjölat bakbord, bred på rikligt med smör och häll på rikligt med socker och kanel. Vik degen dubbel, skär snitt och forma till bullar eller rulla degen till en "rulltårtsliknande rulle" och skär i bitar som placeras i formar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter i ca 250 grader. Låt svalna på galler.
 
 
 
 
 
Bevemyrs på facebook

Mannagrynspudding med blåbär serverad med hallonsås

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Som barn åt jag mannagrynspudding. Nu var det länge sedan sist. Sonen och jag kom att prata om just den rätten på väg till förskolan idag och vi bestämde att det fick bli kvällens mat. Lite modifierad med blåbär istället för russin och med hallonsås istället för den traditionella saftsåsen stod den sedan på bordet. Lika god som jag mindes från min barndom. ;)
 
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser pudding:
 
1 liter mjölk
1 1/2 dl mannagryn
3 msk socker
2 ägg
 
1 påse torkade blåbär (70 g)
 
Sås:
 
hallon
socker
ev vatten
 
eller
 
3 dl hallonsaft
3 - 4 dl vatten
2 msk potatismjöl
 
Gör så här: Koka upp mjölken, rör i grynen och låt allt småkoka i ca 4 minuter så att röran tjocknar till gröt. Rör i äggen och sockret. Blanda ner blåbären. Smörj en ugnssäker form och häll ner smeten i den. Grädda  i ca 200 grader i 30-40 minuter. Under tiden kan du göra hallonsåsen genom att mosa hallonen och lägga dem i en kastrull, smaka av med socker och rör ut med lagom mängd vatten. Saftsås gör du genom at blanda hallon och vatten och låta det koka upp, rör sedan ner potatismjölet, sänk värmen och låt allt tjockna en aning (låt det inte koka). Strö på lite socker så skinnar sig inte såsen. Servera till puddingen.
 

Rocky Road och lata dagar

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Vinterlovsdagar med pulka, skridskoåkning, korvgrillning och värmande spel framför brasan i köket. Kompat av Marias Rocky Roadgodis som smakar ledighet och lata dagar.
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
600 g mörk choklad, använd någon god sort
2 påsar dumlekola
2 nävar minimarshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl pistagenötter (skalade)
 
Gör så här: Smält chokladen och rör i övriga ingredienser. Bred ut allt på en plåt så att chokladlagret blir ca 3 cm tjockt. Ställ in i kylskåp och låt allt svalna. Skär i bitar.
 
 

Korvstoppning


Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Här om dagen for vi ut till ön för att stoppa traditionsenlig korv med farmor och farfar. Den 50 år gamla köksassistenten plockades fram tillsammans med det ännu äldre receptet och köket fylldes med potatis, lök, färs, fjälster och späck. Lillungen bistod och korvarna blev om än ännu godare än vanligt.  ;)
 
Korvstoppning rekommenderas alla - inte minst med tanke på mysfaktorn och ur trevlighetssynpunkt.
 
Recept med bilder hittar du här.
 
 
 
På vägen ut till ön såg vi en krokodil som låg och spanade in byten, ett lite udda inslag så här mitt i vintern och på våra nordliga breddgrader. ;)
 

Nyårsmeny 2012

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 
GOTT NYTT ÅR ALLESAMMANS!!
 
I väntan på gästerna passar Syrsan på att undersöka kakelugnen - det går ju faktiskt att spegla sig där. ;)
 
Lite dekoration kan ju inte skade så här till nyårsafton.
 
Goda vänner, god mat och en massa prat är nog det bästa sättet att avsluta ett år på. ;)
 
De senaste drygt 20 åren har vi firat högtider tillsammans. Nyår, valborg och midsommar. Under ett par timmar brukar vi samlas i köket, resonera om kulinariska läckerheter, diskutera livets storheter och småsaker samtidigt som vi hjälpas åt med maten.
 
Det här nyårsfirandet såg den minst sagt smakliga menyn ut så här:
 
Förrätt - Vinkokt sparrissoppa med räk- och färskostfyllda tunnbröd
 
Huvudrätt - Lammfilé serverad med svamprisotto, rödvinssås och smörstekt Karl-Johansvamp
 
Dessert - Hallon- och blåbärsglass med hembakade kokosflarn
 
Tolvslagsfika - Frozen cheesecake med passionsfrukt
 
 
 
 
FÖRRÄTT
 
Vinkokt sparrissoppa med räk- och färskostfyllda tunnbrödsrullar.
 
Ingredienser sparrissoppa:
 
2 charlottenlökar
1 knippe grön sparris, skuren i småbitar
1/2 dl vitt vin
1/2 hönsbuljongtärning
3 dl vatten
2-3 dl vispgrädde
 
smör till stekning
 
Gör så här: Skär bort någon cm i botten på sparrisen (släng det), skär resten av sparisen i småbitar (spara ev topparna till garnering). Hacka löken och fräs den i smör tillsammans med sparrisen (två-tre minuter räcker). Häll på vin och fräs ytterligare i ett par minuter. Smula på buljongen och späd med vatten och grädde. Koka sparrisen mjuk (ca 15 minuter). Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.
 
Ingredienser färskostfyllda tunnbrödssnittar:
 
1 kg oskalade räkor som skalas
3-4 tunnbröd
1 ask philadelphiaost
1 burk creme fraiche
1 knippe gräslök
lite salt
 
Garnering:
 
räkor
dill
citron
minitomat
stenbitsrom
 
Gör så här: Blanda ost och cremefraiche, finhacka gräslöken och rör ner den. Skala räkorna och dela dem grovt (spara några till garnering) blanda ner dem i röran. Smaka av med salt om det behövs. Bred ut blandningen på tunnbröden, rulla ihop och skär i 2-3 cm breda rullar.  Garnera och servera.
 
 
 
HUVUDRÄTT
 
Marinerad lammfilé serverad med parmesan- och svamprisotto samt smörstekt Karl-Johansvamp
 
Ingredienser risotton:
 
2 charlottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyfta, finhackade
1 dl olivolja
3 dl ris
2 dl vitt vin
1 liter kycklingbuljong (varm
2 dl parmesanost, finriven
olivolja
salt och peppar
olivolja smaksatt med vit tryffel
 
ostronskivling skuren i bitar
smör
 
Gör så här: Värm buljongen. I en annan kastrull fräser du löken mjuk på svag värme i olja, tillsätt riset och fräs ytterligare några minuter. Häll på vinet och låt det koka med riset och löken tills det ångat bort. Tillsätt buljongen lite i taget och rör om hela tiden tills all vätska är tillsatt. Låt småsjuda under omrörning tills riset har sugit åt sig det mesta av riset (risblandningen skall vara lös). Rör i ost och 2 msk olivolja. Fräs svampen i smör och blanda ner i risotton. Smaksätt med salt, peppar och tryffelsmakande olivolja.
 

Ingredienser lammytterfilen:
 
Lammytterfilé, ca 1 kg

Marinad:
1 dl rött vin
1 dl olivolja
1 kruka rosmarin
1 kruka timjan
rivet skal av 1/2 citron
3 vitlöksklyftor

Mixa allt (men kanske inte själva krukan och jorden!:) - låt lammytterfiléerna marinera i ca 1 dygn.

Vid tillagning:
- sätt ugnen på 120 grader
- bryn filéerna runt om i smör.
- lägg filéerna i en ugnsfast form och tillaga i ugnen till 55 graders innertemperatur

 
Rödvinssås:
 
Ingredienser:

2 lökar
2 morötter
3 vitlöksklyftor
3 skivor bacon
farinsocker
12 vitpepparkorn
1 flaska rött vin
koncentrerad flytande fond (kött)
smör
blåbär
honung
salt
peppar
maizena

Gör så här: Dela lök, morötter och vitlök i mindre bitar, fräs i smör i en kastrull tillsammans med 3 skivor bacon. Strö på lite farinsocker. Häll på vinet, lägg i vitpepparkornen och låt allt koka ihop och reduceras ner till ungefär hälften. Sila och häll ner såsen i kastrullen igen, smaka av med fond, honung, salt och peppar. Red ev med lite maizena och lägg i en klick smör. Lägg i blåbär straxt innan servering.
 
 
Karl-Johansvamp skuren i bitar
 
Fräs i smör, servera till övrig mat
 
 
DESSERT
 
 Hallon- och blåbärsglass med hembakade kokosflarn
 
 
Ingredienser:
 
2 ägg
1 1/4 dl socker
200 g hallon, färska eller frysta (eller annan valfri fyllning)
2 1/2 dl vispgrädde
1 nypa salt
 
Garnering:
2 dl blåbärssylt
hallon och blåbär
 
Gör så här: Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna pösiga och vita tillsammans med 1 dl socker. Mosa hallonen och rör ner i bunken med de vispade gulorna. Vispa grädden och rör ner den i smeten. Vispa vitorna tillsammans med resten av sockret och en nypa salt till hårt skum. Vänd försiktigt ner skummet i hallonsmeten. Klä en form med plastfolie och häll ner smeten. Ställ formen i frysen i minst fyra timmar. Tag ut formen och stjälp upp den på ett fat, bred på sylt och garnera med hela bär.
 
 
 
Vid tolvslaget skålade vi i bubbel och efter att ha beundrat småstadens alla fyrverkerier och vackra Khom Loylyktor festade vi på Veronicas "Frozen cheesecake med passionsfrukt"
 
 
 
 Frozen cheesecake med passionsfrukt
 
Ingredienser:
 
Botten:
12 st digestivekex
75 g smör
 
Fyllning:
4 dl vispgrädde
4 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
400 g philadelphiaost
 
Passionsfruktstopp:
10 g gelantin
350 g passionsfruktpuré
2 st passionsfrukter
 
Gör så här: Krossa kexen och blanda med smält smör, tryck ut i en bakplåtspappersklägg form (gärna med löstagbar kant). Vispa grädden löst. Separera äggen. Vispa gulorna tillsammans med sockret poröst. Vispa vitan till hårt skum. Mosa osten och rör ner den tillsammans med grädden i socker/äggulsröran. Häll smeten över kexbotten och ställ allt i frysen. Gör passionsfruktgelen genom att lägga gelantinet i kallt vatten, låt dra ca 10 minuter. Smält puren och blande den med passionsfrukten. Smält gelantinet försiktigt i en kastrull på låg värme och blanda ner den i passionsfruktspurén. Häll gelén över kakan, bred ut den jämt och frys allt.
 

 
 
 
Husets takterass bjuder på magnifik utsikt över småstaden. Grannarna gladde oss med sprakande eleganta fyrverkerier. Höga bergets topp lystes upp och sken som en sol där i vintermörkret ;)
 
 

 
 
Några vackra Khom loy-lyktor skickade vi iväg tillsammans med en ödmjuk önskan om ett gott nytt 2013.
 
 
Bevemyrs på facebook

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen