Antagligen fullständigt förtappat onyttigt
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Min mamma fyllde år för lite sedan. Gästerna bjöds på en massa gott bl.a på de här segknäckiga nötformarna. Toppengoda och antagligen fullständigt förtappat onyttiga.
I halgen packade vi med skidorna och for upp på höga berget. Skidföret var förträffligt och sonen med nyfådda skidor for runt som en furie i spåren. Matsäcken tillhör ju viktigheterna så korv grillades och choklad smuttades. Mamma hade skickat med goformarna från kalasfikat och utan att dra orden i långbänk så måste jag påstå att de är något av det godaste en liten kakform kan skåda
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser till nötkolakakor:
4 1/2 dl vetemjöl
3 msk strösocker
200 g kallt smör
1 ägg
Fyllning:
100 g nougat
200 g blandade nötter
150 g smör
1 dl vispgrädde
1 dl ljust muscavadasocker
1 dl sirap
Gör så här: Blanda mjöl, socker och smör till en smulig massa. Knåda in ägget. Dela i 30 bitar som du trycker ut i bakformar av aluminium. Nagga degen med en gaffel. Grädda i 175 grader i 12-15 minuter. Skär nougaten i 30 småbitar och lägg en bit i varje form. Rosta nötterna i 175 grader på en plåt i ugnen, ca 5-10 minuter. Gnugga bort så mycket av skalet som möjligt (ta hjälp av en handduk eller lite papper). Blanda smör, grädde, socker och sirap i en kastrull. Sjud på svag värme tills såsen böjrjat tjockna, ca 15-20 minuter. Blanda ner nötterna. Fördela kolasåsen i formarna och låt allt svalna. Förvara kakorna i kylen eller i frysen.
Kommentarer
Postat av: Veronica
Jag tror dig! ;-) Snålvattnete rinner! Kram!
Postat av: Karin
"Veronica"
Minst sagt!:)
Hoppas att ni har det härligt uppe i allt det vita norröver!
Kram
Trackback