Godaste glassen

(null)

Så här i sommartider vill jag passa på att bjuda på ett sagolikt gott recept på hemgjord glass. Receptet fick jag för många år sedan av makens kusin. Ett enkelt recept där glassen inte behöver röras under tiden den stelnar i frysen utan bara vispas ihop, fryses och serveras. Glassen blir verkligen toppengod!

Ingredienser:
 
4 ägg
2 1/2 dl socker
400 g hallon, färska eller frysta (eller annan valfri fyllning)
5 dl vispgrädde
1 nypa salt
 
Garnering:
2 dl blåbärssylt
hallon och blåbär
 
Gör så här: Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna pösiga. Mosa hallonen och rör ner i bunken med de vispade gulorna. Vispa sedan  vitorna tillsammans med sockret och salt till hårt skum. Vispa grädden och vänt försiktigt ihop grädde, äggula/bär och äggvita/socker. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform  och häll ner smeten. Ställ formen i frysen i minst fem-sex timmar. Tag ut formen, tag av metallkanten, bred på sylt och garnera med hela bär.

Goda små havrekakor


(null)

En älskad liten kaka som i all sin enkelhet är favorit för många, särskilt i den yngre generationen.😊

Ingredienser:
150 g smör
1,5 dl socker
3,5 dl havregryn 

Gör så här: smält smöret och blanda i socker och havregryn. Klicka ut i pappersformar, grädda i ca 10 minuter i 175 grader.


En praktfull ekoxe kom och hälsade på oss en morgon ute på ön.
(null)

(null)

(null)




Porterkyckling

(null)

Den här kycklinggrytan med bl.a porter, svartvinbärssaft, soja, enbär och grädde är fantastiskt smakrik och mustig. Riktigt god! Perfekt efter en dag på sjön som i vårt fall.😀

Ingredienser:

1 kg kycklingfilé, skuren i småbitar
Salt och peppar
5 dl grädde (gärna vispgrädde)
1 dl outspädd svartavinrssaft
1 dl kinesisk soja
3 köttbuljongtärningar
2,5 dl porter
5 torkade enbär, krossade
1 tsk torkad timjan
2 gula lökar, skuren i klyftor
2 morötter, slantade

Gör så här: Stek kycklingen och krydda med salt och peppar. Rör i övriga ingredienser och låt puttra em stund. Servera med ris/klyftpotatis, sallad och gärna en klick gräddfil. 

Sommaren visar sig från sin allra finaste sida över den vackraste av skärgårdar.
(null)

(null)

(null)



Het mangosås o grillad kyckling

(null)

Den första två-ordsmening som Syrsan lärde sig var "Mer mango!", jag kan inte annat än att hålla med. Mango är en av de allra magnifikaste frukterna, perfekt som dessert, i bakverk, som den är eller här i en het sås, så kort och gott. Mer mango åt folket! Hepp!😄

Ingredienser:
1 paket frusen mango (ca 200 g) som du låter tina
1/2 tsk sambal oelek
1 1/2 tsk tomatpuré 
1 msk majonnäs
1 msk flytande honung
1 1/2 dl créme fraiche
Smaka av med Salt och peppar

Gör så här: Mixa allt och smaka av med salt och peppar. Servera till grillad kyckling, ris/pomme/klyftpotatis och sallad



Brygglunch

(null)


Svenskast av det svenska. Gubbröra och brygglunch. Sommar, sommar, sommar....☺️


Ingredienser:
4 dl smetana
1 burk matjessillfileer, skurna i småbitar
1 knippe gräslök
3-4 hårdkokta ägg, hackade

Kavring
Dill, minitomat, citron till garnering

Gör så här: Blanda smetana, sill, gräslök och ägg. Smaka av med salt. Fördela på kavringskivor. Garnera och servera.





Fransk rabarbermarmelad

(null)

Fransk rabarbermarmelad, väldigt god och lite annorlunda då den innehåller smör.

Det här blir bloggens sista inlägg från Frankrike, efter tre veckor här längtar vi nu hem till Sverige. I nästa inlägg ses vi ute på ön och äter brygglunch. 

Ingredienser rabarbermarmelad:
1 kg finskuren rabarber
1 kg socker
30 g smör

Gör så här: Blanda socker och rabarber och låt stå i en bunke över natten. Lägg i en kastrull och koka upp, rör i smöret. Låt småkoka i 30-45 minuter (prova när den är klar genom att lägga en klick på en talrik, när det svalnat ser du om den har bra marmeladkonsistens). Häll upp i små burkar och förvara i kylskåp.

Bretagne är så oerhört vackert, att packa ner matsäck och vandra mängst med kuststräckan är en enastående upplevelse.

(null)


(null)

(null)

(null)


(null)



Chokladkaka

(null)

(null)

När jag var i affären här i Frankrike för att handla mat hittade jag den här chokladkakan med recept på baksidan. Det var förstås läge att prova så chokladen fick följa med hem. Kakan blev en god variant någonstans mellan sockerkaka och kladdkaka, lite rinnig i botten och sockerkaksfluffig uppepå. Den går förstås bra att göra med vilken chokladkaka som helst så här kommer receptet (översatt på eget bevåg).😃

Recept:
170 g mjölkchoklad
80 g smör
4 ägg
Drygt 1/2 dl socker
1 och 1/4 dl mjöl
Ca a1 tsk bakpulver

Gör så här: smält smör och choklad och rör sedan i övriga ingredienser. Häll upp i en smord och bröad springform eller lik ande. Grädda i 180 grader i ca 20 minuter. Servera gärna med grädde och bär, själv är jag ingen hejare på franska så jag lyckades köpa med mig gräddfil hem istället för grädde till kakan. Det rekommenderas inte.😄



(null)
(null)

(null)



Tarte tatin

(null)

En klassisk fransk äppelkaka som är så mycket godare än den ser ut att vara på ett foto. Riktigt riktigt läcker!

Ingredienser:
5 äpplen, skalade, urkärnade och skurna i skivor
2 dl socker
75 g smör
1 smördegsplatta

Gör så här: Smält smöret och sockret i en stekpanna (låt det gärna bli lite brunt och karamelliserat), blanda i äppelklyftorna och låt dem småputtra i ca 10 minuter.  Om du använder en stekpanna som tål ugnsvärme så dra den från plattan och kläm fast smördegsplattan uppepå, annars häller du över över äpplena och sås i en ugnssäker form och gör likadant med smördegsplattan, grädda i 20 minuter i 200 grader och sedan ytterligare 10 minuter i 150 grader. Ta ur ugnen och skär loss smördegen från kanterna, vänd uppochner och lägg kakan på ett fat. Servera med glass eller grädde.





Petit Choi

(null)

Den här luftiga bakelsen är en fransk klassiker. Lätt att baka och lika lätt att äta.🥰

Ingredienser:
3 dl vatten
100 g smör
120 g vetemjöl
3 ägg

Gör så här: Koka upp 3 dl vatten tillsammans med smöret (smöret skall smälta), häll allt i en skål och blanda i mjölet lite i taget. Vispa med elvisp tills smeten släpperfrån kanterna. Låt svalna en aning och vispa sedan i äggen. Spritsa ut på en plåt (16-20st) och grädda i ca 200 grader i ca 30 minuter. Kakaorna skall kännas lätta när den är klara. Låt svalna, skär av toppen och fyll med vispad grädde (smaksatt med socker) och jordgubbar. 



Fransk chokladkaka

(null)


Det här är en väldigt god variant av en fransk kladdkaka. Här används sällan kakao i smeten utan ofta istället en chokladkaka som smälts. Resultatet blir en väldigt fyllig och smakrik kaka som smälter i munnen. 😊

Ingredienser
200 g mörk blockchoklad
100 g smör
2 dl socker
4 ägg

Gör så här: smält chokladen och smöret i en kastrull på svag värme. Dra kastrullen från plattan och blanda i socker och ägg. Häll i en smord och bröad springform (eller i en gjutjärnspanna som på fotot), grädda i 200 grader i 15-20 minuter. Servera med bär och grädde.


Så här års finns det hur mycket frukt och bär som helst att köpa här i Frankrike, det är bara att njuta så mycket det går.
(null)

(null)

(null)

(null)


Mousse au chocolat

(null)

För er som följt mig länge här på bloggen vet att jag älskar chokladmousse i olika varianter. Trots att vi bor i Frankrike under några veckor nu så vill jag inte frångå den goda vanan till en god kvällsdessert. 😄Så Voiala! Fransk chokladmousse. 

Ingredienser:
50 g mörk choklad
25 g smör
1/2 msk kaffe
3 äggvitor
1/2 dl strösocker

Gör så här: smält choklad och smör i micro eller över vattenbad. Rör i kaffe och låt svalna. Vispa äggvitorna till fast skum och blanda sedan i sockret lite försiktigt. Rör ner (lite pö om pö) äggvitorna i chokladsmeten. Fördela i portionsskålar och ställ i kylskåp ett par timmar.

Utsikten från fyrtornet i Penmarch är makalöst vacker. Du får klättra bra många steg för att komma dit men det är det värt!

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)




Fransk ciderkyckling

(null)

Den här franska kycklinggrytan är verkligen super, super supergod! 

När vi kommer hem till Sverige måste vi testa att göra den på Murikka, det kommer att bli perfekt!

Ingredienser:
1 paket bacon, skuren i småbitar
600 g-800 g kycklingfilé, skuren i bitar
1/2 purjolök, skivad
1 tsk timjan, torkad
1 dl outspädd äppeljos + 3 dl vatten eller 4 dl torr äppelcider
4 dl créme fraiche
Salt och peppar

Gör så här: Stek kyckling och bacon i lite olja, krydda. Ta ur stekpannan och lägg på ett fat. Stek purjon mjuk och strö på timjan. Häll på äppeljos/vatten eller äppelcider och créme fraiche. Rör i kyckling och bacon. Smaka av med salt.

En tidig morgonpromenad på stranden innan frukosten. 👌🏻
(null)

(null)



Kryddhyllan i ett franskt hem

(null)

Hur ser kryddhyllan ut i ett franskt hem? Antagligen väldigt olika. I huset vi bor i nu under ett par veckor ser den iallafall ut så här. Det går att konstatera att vinäger och vinegretter är populärt och att husets ägare har samma kärlek till te som jag.😊

Vitlök- och senapsdip

(null)

Att vispa ihop sin egen majonnäs är faktiskt hur enkelt som helat. Här i en klassisk smaksättning med senap och vitlök. Väldigt gott att dippa tex Sötpotatispomme eller klyftpotatis i.

Ingredienser:
1 vitlök finhackad
3/4 tsk senap, gärna Dijonsenap 
2 äggulor
1/4 tsk salt
1  1/2 dl olja

Gör så här: Blanda vitlök, senap, äggulor och salt. Vispa i (gärna med elvisp) olja i en tunn stråle. Servera tillsammans med kött/hamburgare/pomme m.m

Frankrike har en lång härlig kuststräcka, på sina ställen är skillnaden mellan ebb och flod enorm. Landremsan som möter havet är oftast bördig åkermark där grödor av olika slag frodas. En kvällspromenad att leta strandfynd och njuta av den rika växtligheten är en lisa för själen och något att minnas mörka vinterkvällar.😊

(null)

(null)
(null)
(null)

(null)





Bouef Bourguignon

(null)

(null)

Tänk att få stå i ett franskt kök och laga Bouef Bourguignon och sedan dessutom få mumsa i dig hela härligheten samtidigt som du tittar ut över Biscayabukten. Bättre kan det knappast bli. 

Oavsett om du lagar grytan i ett franskt kök eller inte så smakar dem alldeles utsökt, recept kommer här:

Ingredienser:
800 g nötkött, skuret i mindre bitar
1 morot, slantad
2-3 vitlöksklyftor, fint hackade
1 paket bacon, skuret i mindre bitar
4 msk tomatpuré
2 kryddmått timjan
200 g champinjoner
6 dl rött vin
4 dl vatten
3-4 köttbuljongtärningar
Salt och peppar

Gör så här: Stek köttet tillsammans med vitlök och krydda med salt och peppar. Lägg åt sidan och stek baconet. Blanda sedan ihop allt och låt sjuda tills köttet är mört och grytan riktigt ihopkokad. Servera med potatis/ris och grönsaker.

(null) (null)

(null)


Franska picknickfavoriter


(null)

Franska klassiker och picknickfavoriter. Efter att ha badat en hel dag, hur gott är det inte att mumsa på en croissant, en galette (typ pannkaka) eller några goda ostar och kika ut över Atlanten?

Blir du sugen på croissanter har jag ett riktigt bra recept 💪🏻:
Ingredienser:

Deg:

25 g jäst
800 g vetemjöl (gärna Manitoba Cream)
3.5 dl ljummet vatten
25 g socker
10 g salt
30 g smör skuret i fyrkanter
2 ägg (uppvispade)

Fyllning:

500 g kylskåpskallt smör

Pensling:

2 ägg (uppvispade med en gnutta vatten)

Gör så här: Blanda alla ingredienser till degen och kör i assistenten i 10 minuter (eller knåda för hand). Degen ska vara smidig, inte kladdig men inte för hård. Mjölmängden kan behöva justeras beroende på vilket mjöl man använder och hur torrt det är.

Mjöla bakbordet och kaveln och kavla ut degen till en rektangel 60x30 cm. Hyvla smöret med osthyvel och täck ena halvan av degen. Lämna en 2 cm kant. Vik över den andra halvan och tryck ihop degen.
Vik degen som ett kuvert, dvs vik in en tredjedel från ena sidan, sedan en tredjedel från andra sidan. Kavla ut degen på nytt och vik på samma sätt igen. Upprepa totalt 3 gånger. Beroende på hur snabb man är, och hur varmt det är, så kan man behöva kyla degen. Kyl sedan degen i minst 45 minuter upp till några timmar. Om det drar ut lite så gör inte det så mycket. Kavla ut till ca 60x30 cm. Dela degen på längden och gör fyrkanter ca 15x15 cm. Varje fyrkant delas på diagonalen och varje sådan trekant rullas till en croissant. Man kan med fördel kavla ut triangeln så att basen blir bredare och toppen längre. Rulla den genom att börja vid basen och rulla mot toppen. Vik ihop den och lägg på bakplåtspapper. Pensla med ägg. Låt jäsa i en timme tills de ser fluffiga ut. Pensla och grädda i 200 grader i ca 25 minuter. Dom ska vara välgräddade men inte brända. Tar man ut dom för tidigt så blir dom lite degiga. Låt svalna på galler. 

(null)

(null)

(null)





RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen