Franska picknickfavoriter


(null)

Franska klassiker och picknickfavoriter. Efter att ha badat en hel dag, hur gott är det inte att mumsa på en croissant, en galette (typ pannkaka) eller några goda ostar och kika ut över Atlanten?

Blir du sugen på croissanter har jag ett riktigt bra recept 💪🏻:
Ingredienser:

Deg:

25 g jäst
800 g vetemjöl (gärna Manitoba Cream)
3.5 dl ljummet vatten
25 g socker
10 g salt
30 g smör skuret i fyrkanter
2 ägg (uppvispade)

Fyllning:

500 g kylskåpskallt smör

Pensling:

2 ägg (uppvispade med en gnutta vatten)

Gör så här: Blanda alla ingredienser till degen och kör i assistenten i 10 minuter (eller knåda för hand). Degen ska vara smidig, inte kladdig men inte för hård. Mjölmängden kan behöva justeras beroende på vilket mjöl man använder och hur torrt det är.

Mjöla bakbordet och kaveln och kavla ut degen till en rektangel 60x30 cm. Hyvla smöret med osthyvel och täck ena halvan av degen. Lämna en 2 cm kant. Vik över den andra halvan och tryck ihop degen.
Vik degen som ett kuvert, dvs vik in en tredjedel från ena sidan, sedan en tredjedel från andra sidan. Kavla ut degen på nytt och vik på samma sätt igen. Upprepa totalt 3 gånger. Beroende på hur snabb man är, och hur varmt det är, så kan man behöva kyla degen. Kyl sedan degen i minst 45 minuter upp till några timmar. Om det drar ut lite så gör inte det så mycket. Kavla ut till ca 60x30 cm. Dela degen på längden och gör fyrkanter ca 15x15 cm. Varje fyrkant delas på diagonalen och varje sådan trekant rullas till en croissant. Man kan med fördel kavla ut triangeln så att basen blir bredare och toppen längre. Rulla den genom att börja vid basen och rulla mot toppen. Vik ihop den och lägg på bakplåtspapper. Pensla med ägg. Låt jäsa i en timme tills de ser fluffiga ut. Pensla och grädda i 200 grader i ca 25 minuter. Dom ska vara välgräddade men inte brända. Tar man ut dom för tidigt så blir dom lite degiga. Låt svalna på galler. 

(null)

(null)

(null)





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen