Ljuvlig blåbärsmarmelad med kardemumma
Foto: Karin / bevemyrs blogg
När jag städade frysen häromdagen hittade jag en stor påse med blåbär och blev riktigt sugen på hemkokt marmelad. Första gången som jag smakade blåbärs- och kardemummamarmelad var när jag besökte ett stenugnsbageri på Östgötaslätten. Det var omedelbar kärlek vid första tuggan. Verkligen en ljuvlig kombination.
Att koka egen är enkelt, bara att blanda och låta allt sjuda i 5-10 miunter.
______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
250 g blåbär
1 1/2 dl syltsocker
1/2 tsk kardemummakärnor, stötta/mortlade till pulver
1 msk vatten
Gör så här: Blanda allt i en kastrull och låt koka i ca 8 minuter. Häll upp i en rengjord burk.
Smörgåstårta med rostbiff
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Smörgåstårta och soffhäng. En god kombo som antagligen tål att upprepas hur många gånger som helst.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser ca 6 bitar. Som vanligt blir tårtan godast om du gör den en dag eller två innan, spara bara garneringen till den dag den ska serveras.
1 formfranska (rostbröd)
Lager 1:
ca 100 g bredbar leverpastej
ca 1/2 dl grädde
ca 1/2 dl bostongurka
1 paket bacon, knaperstekt
Lager 2:
ca 100 g mjukost, skinka
Lager 3:
ca 1 1/2 dl remouladsås
ca 150 g rostbiff, delad i småbitar
Garnering:
1 1/2 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
lite salt
bladspenat
ägg
200 g rostbiff
1 burk mandarinklyftor, konserverade
Gör så här: Lägg ut brödet på en bricka eller ett stort fat. Blanda leverpastejen med grädde och bre den på brödskivorna, klicka ut bostongurka och strö över knaperstekt bacon. Lägg på ett lager bröd och bre på mjukost. Lägg på ytterligare brödskivor och fördela remouladsås och rostbiff uppepå. Toppa med bröd och bred på en blandning av majonnäs och creme fraiche (smaksatt med lite salt) runt om hela smörgåstårtan. Garnera med kokta ägg, rostbiff, mandarinklyftor och bladspenat.
Krämiga kycklingmackor och besök i saltvattenbadhuset
Foto: Karin / bevemrs blogg
Sportlov, lediga dagar och besök i saltvattenbadhuset. Matsäcken är viktig och krämiga mackor med kyckling och sallad känns lyxigt.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
3 dl creme fraiche
1/2 dl chilisås
1/2 dl hackad rödlök
1/2 hackat äpple
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk curry
2 krm salt
1 rensad och finskuren grillad kyckling
bröd: chiabata, baguette eller liknande
garnera med sallad, paprika, tomater
Gör så här: Blanda röran och fördela i bröd.
Kycklinröran är väldigt god att använda till paj också, serverad kall eller ljummen med sallad.
Barnen föredrar sallad . Här med ekologisk djurpasta, kassler och grönsaker. Smarta burkar där var och en kan välja just sina favoriter utan att allt blandas. Snyggt att kunna kika på det man ska äta också.
Lövbiffgryt med senap och soltorkade tomater
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Det jobbigaste med den här grytan är att man äter alldeles för mycket av den. Man stoppar i sig så mycket att man blir rakt av proppmätt och efter det okynnesäter man lite till bara för att det är så gott.
______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
600-800 g lövbiff, strimlad
2 dl vatten
4 dl creme fraiche
4 msk soja, gärna japansk
1 dl grädde
2-3 tsk Dijon senap
6-7 soltorkade tomater, strimlade
1 dl syltlök
smör att steka i
salt
peppar
Gör så här: Stek lövbiffen i smör och krydda. Häll på vatten och låt allt småputtra i 5 minuter. Rör i creme fraich, soja, grädde och senap. Låt grytan puttra i ca 10 minuter till. Strö över strimlade soltorkade tomater och syltlök. Servera med klyftpotatis/pressad potatis/ris och en sallad.
Nya festisar
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Carlsberg har lanserat ett gäng ny festisar i smakerna päron, hallon och apelsin. Det fina i kråksången är att de både innehåller mindre socker och är ekologiska. Sånt gillas!
Frasiga Wienerbröd
Foto: Karin / bevemyrs blogg
En snabbvariant av hemgjorda Wienerbröd. Hur lätta som helst att göra och de smakar nästan precis som köpevarianten!
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 paket färdig smördeg
Marsan / vanlijkräm, färdig pulvervariant
florsocker
vatten
Gör så här: Skär ut lagom stora bitar av smördeg, på fotot är Wienerbröden rektangulära men vill du ha en mer traditionell form så skär du ut sådana bitar. Pensla kanterna med lite vatten och vik in hörnen mot mitten, tryck lite så att hörnen fäster och stannar kvar, vik även in långsidorna. Invikningen är till för att inte vaniljkrämen ska rinna ut. Rör ihop vaniljkräm enligt anvisningarna på förpackningen och lägg en klick i mitten på varje wienerbröd. Grädda i ca 225 grader i ca 20 minuter, de ska bli gyllene, gräddar du för kort tid så blir de degiga i botten. Blanda florsocker och vatten och ringla över de avsvalnade wienerbröden. Pudra på lite florsocker och servera.
Vitkålsgratäng med västerbottenost
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Alltså denna vitkålsgratäng. Så väldigt, väldigt god!
Tidigare i veckan kom min arbetskamrat Maria och berättade att hon hade ett annorlunda och supersmarrigt recept på ett alternativ till den mer traditionella potatisgratängen. Med sådana vitsord går det ju förstås inte att låta bli att provlaga. Maria hade mer än rätt, detta är verkligen en riktig god gratäng.
Så gott folk, håll till godo, det här receptet får ni inte vifta bort utan genast notera i er mentala receptbas för att sedan plocka fram vid första bästa tillfälle!
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1/2 vitkåshuvudl, strimlad
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 tsk Sambal Oelek
1 gul lök, strimlad
2 vitlöksklyftor, pressade
salt
peppar
smör att steka
Västerbottenost, riven
Gör så här: Strimla vitkålen och stek den tillsammans med gul lök och vitlök i rikligt med smör, när den mjuknat så blandar du i grädde, creme fraiche coh Samal Oelek. Låt sjuda i 5-10 minuter och smaka sedan av med salt (snåla inte) och peppar. Häll allt i en gratängform och strö på riven ost. Gratinera i 200 grader i ca 30 minuter. Servera med stekt kött fläsk/nöt/kyckling och en sallad.
Saffranspannkaka
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Efter att jag och en vattkoppssjuk unge varit hemma i några dagar bestämde vi oss för att hitta på någonting trevligt att bjuda sonen på när han kom hem från skolan. Gotländsk saffranspannkaka gjord på färdigt grötris, saffran, ägg, mandel och russin är supersmidigt och väldigt gott. Enligt traditionen serveras pannkakan med salmbärssylt och grädde men det fungerar alldeles utmärkt med hallonsylt också.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 liter färdig risgrynsgröt
2 påsar saffran
2 msk socker
3 ägg
1 dl russin
1 dl mandel flagad eller hackad
Gör så här: Blanda allt och häll i en smord form. Grädda i ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. Servera med sylt och grädde.
Roy Fares chokladpudding
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Jag har länge gått och sneglat på Roy Fares recept på chokladpudding. Lite krångligare än andra recept men tydligen så skulle det vara värt besväret. I helgen lagom till mellomys och schlageryra var det äntligen dags. Och visst var det mödan värd. Len, krämig, chokladstinn och alldeles underbar.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 1/2 dl vispgrädde
150 g mörk choklad, 70 %, välj någon god sort då den är tongivande för smaken.
1 1/2 dl vispgräd
4 äggulor
2 msk socker
1 msk vatten
Garnering, t.ex:
vispgrädde
krossad daim
hallon
hackad choklad
Gör så här: Vispa 1 1/2 dl grädde och ställ in den i kylen. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp 1 1/2 dl grädde och häll den över chokladen. Låt stå i någon minut och blanda sedan med en slickepott ihop till en slät och fin tryffel. Ställ åt sidan i rumstempereratur. Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp socker samt vatten och häll genast ner sockerlagen i en tunn stråle i äggulorna och vispa samtidigt med elvisp på maxhastighet. Vispa tills det blir ett fint skum. Vänd ner tryffeln och därefter grädden i äggsmeten. Blanda tills det blir en slät och fin mousse. Fördela moussen i önskade dessertglas och låt stå i kylen minst 2-3 timmar. Går bra att göra dagen innan och förvara i kylen. Servera sen desserten med lite lättvispad grädde, krossad daim och gärna hallon.
Indisk currykyckling
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Jag har aldrig varit i indien, men om jag ska tro någonting om maten så är det att den smakar precis så här. Kycklig som blandas medi härligt mustiga smaker av curry, ingefära, spiskumin och gurkmeja.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 kg kycklingfilé, skuren i mindre bitar
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
4 äpplen, skalade och tärnade
1 msk curry
1 tsk mald ingefära
1 msk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 msk soja
1 hönsbuljongtärning
3 msk mango chutney
1 burk kokosmjölk
Gör så här: Stek kycklingen och blanda i övriga ingredienser, småsjud en stund och servera sedan med ris och sallad.
En ny kategori och havrebollar i en muminmugg
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Minsta Märta är 2 1/2 år och fullständigt självklar i köket. Så fort hon hör att bunkar eller kastruller plockas fram kommer hon springades och vill sitta på bänken. Inspektera det som tillagas, hälla i ingredienser och provsmaka med ljudligt smackande. Lika självklart är det därför att hon måste ha en egen kategori här på bloggen. Märtas favoriter. Först ut att hamna där är milda, goda havrebollar gjorda på bl.a. grädde, havregryn och kakao. Låt oss smaka!
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
250 g smör, rumsvarmt
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
10 dl havregryn
3 /4 dl vispgrädde
1/2 dl kaffe
1 msk kakaoo
Rulla i: kokosflingor
Gör så här: Blanda smör och socker pösigt med en elvisp. Blanda i övriga ingredienser. Forma till bollar (om smeten är för lös så ställer skålen i kylskåpet en stund) och rulla i kokosflingor. Smacka och njut!
Kycklinggratäng - godare än nobellmiddagen
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Vid ett tillfälle när jag serverade den här rätten påpekade en av gästerna "Det här smakar antagligen godare än Nobellmiddagen!". Vi andra höll med och kom fram till att kombinationen av kyckling, bacon, ädelost och kantarellfond är en riktig vinnare. Nu har ju ingen av oss ätit nobellmat och det är kanske lite som äpplen och päron men kycklinggratängen smakade iallafall supergott!! Ett tips till helgens middag kanske?
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 kg kycklingfilé
5 dl creme fraiche (lätt går bra)
1 1/2 dl grädde, valfri fetthalt
2 paket bacon, klippt i småbitar
ädelost (gräddädel), 150 g
4 msk kantarellfond, flytande på flaska
salt
curry
grillkrydda
vitlök
Gör så här: Skär kycklingfilén i mindre bitar, fräs i olja och krydda med grillkrydda, curry och salt. Pressa i två vitlöksklyftor och fräs tills kycklingen är genomstekt. Lägg i en gratängform. Klipp baconet i småbitar och stek knapriga, fördela över kycklingen. Blanda samman creme fraiche, grädde, ädelost och kantarellfond, pressa i vitlök och smaka av med lite salt. Häll i gratängformen. Gratinera i ca 200 grader tills alltsammans blivit varmt. Servera med ris/klyftpotatis och sallad.
Rosa punchrullar
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Myra älskar punchrullar. När vi går på kondis eller ska köpa hem något fika så väljer hon alltid just den kakan. Idag när vi skulle på utflykt till storskogen och trollbanan bestämde vi oss för att baka något riktigt gott att ta med oss. Att fixa egna punchrullar visade sig vara superenkelt och smaken blev faktiskt minst lika god som köpevarianten. Och bestämmer man själv så kan man ju dessutom få dem rosa.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
5 dl kaksmulor av sockerkaka, smulade
50 g smör
1 tsk arraksesens
2 tsk kakao
marsipan
röd karamellfärg
200 g mjölkchoklad, smält
Gör så här: Blanda kaksulor, smör, arrak, kakao. Forma till långa rullar. Färga marsipanen med karamellfärg och kavla ut. Placera kaksmulsrullen på marsipanen och forma runt. Skär i lagom "kakbitar". Smält chokladen och doppa kakorna i varje ände.
Lasses gorgonzolalax och krämiga sherrysås
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Lasse har tipsat om flera goda recept som finns här på bloggen, t.ex. sherrysill. För en tid sedan berättade han att han brukade äta något väldigt enkelt men samtidigt så fantastiskt gott! Gorgonzolaspäckad lax med krämig sherrysås. Och visst har han rätt, det här är verkligen en riktigt smaklig kombination. High five för den!
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
4 laxfilér eller en laxsida
150 g gorgonzolaost
salt
Sherrysås:
2 dl sherry
2 grönsaksbuljongtärningar
5 dl cremefraiche
ev. 1 knippe dill, hackad
ev lite salt
Gör så här: Skär en skåra i varje laxfilé eller flera i en laxsida och salta lite runt om, tryck ner gorgonzolaost i varje skåra. Lägg laxen i en ugnssäker form och gratinera i ca 200 grader i 10-15 minuter. Sås: Blanda Sherry och grönsaksbuljong i en kastrull, koka upp och redusera ner mängden till hälften, blanda i creme fraiche och smaka av med salt, strö ev. en knippe hackad dill. Servera lax tillsammans med sås, kokt potatis/ris/klyftpotatis och en sallad.
Söderköping bjuder på många charmiga smågator.
Bokhandeln är sveriges äldsta och grundades 1815. Det finns mycket som lockar i skyltfönstren och trappan är en utmärkt sittplats om man inte är jättestor.