Saffranspannkaka med smak av likör


Foto: Karin / bevemyrs blogg

I lördags blev det en heldag med jobb på takterrassen. Jag antar att minnena av fjolårets besök på Gotland väcks till liv nu när det börjar kännas som lite sommar ute, för när lättlunchfikat sen skulle ätas stod en lite annorlunda variant av Gotlands solgula stolthet på menyn. Likörkryddad saffranspannkaka serverad med björnbär och grädde. Gott som sjutton!

Föredrar du trots allt en mer traditionell variant så kika här!:)

I veckan som kommer ska vi titta på läckert fikabröd och besöka ett fint skärgårdshemma!:)
___________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

4-5 dl risgrynsgröt (en färdig grötkorv går bra:)
2 msk strösocker
4 ägg
1 dl grädde
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 påse saffran
1 krm kardemumma
1 1/2 dl russin
1/2 dl likör (välj någon sort du tycker är god)
1 1/2 dl hackad mandel

Gör så här:
Lägg russinen i likören och låt dem stå och dra i minst åtta timmar. Rör ihop gröten, äggen och gräddmjölken. Vispa i resten av ingredienserna och häll upp en välsmord långpanna. Grädda i 25 minuter i 175-200 grader. Pannkakan ska ungefär vara 2 cm tjock. Servera med sylt, bär, grädde eller något annat gott.

Minimandel


Foto: Karin / bevemyrs blogg

En god liten kaka som smakar som en blandning av seg maräng och söt mandelbotten. Perfekt om sötsuget kommer smygande och du vill unna dig någonting litet och gott!

Ingredienser:

200 g mandelmassa
1 äggvita
mandelspån
florsocker
grön karamellfärg

Gör så här: Riv mandelmassan på ett rivjärn, blanda den med äggvitan och färgen. Klicka eller spritsa ut små kakor. Garnera med mandelspån. Grädda i 175 grader i ca 10 minuter.



Fisk- och skaldjurssoppa


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Min trevliga kollega Peter har i flera år pratat om sin frus fantastiskt goda soppa, att det skulle vara något för bloggen, problemet har varit att receptet bara funnits i hustruns huvud och att känslan för smaken suttit i fingertopparna på henne.

Benådade med vackert väder, finaste glöden och med grillpinnar i händerna satt Peter och jag för ett par veckor sedan tillsammans med en massa trevliga människor uppe på Ramunderberget. Med ett leende förklarade han att han nu hade hustruns recept. Att han kvällen innan slagit sig ner vid köksbordet och noga antecknat mått, ingredienser och förfarande när frun lagat soppan. Med glittrande ögon och en stolt min drog han sedan fram ett par ihopnitade papper med smått röriga anteckningar ur innerfickan. Glad blev jag förstås, sådana skatter är det inte varje dag man får!

Idag är det jag som har äran och med stolthet kan lämna receptet vidare till er! Trots sina många ingredienser är den inte alls särskilt svår att göra. En lyxig supergod soppa väl värdig gommen både till vardag och fest. Varsågoda!


Sött och gott blir nästa blogginlägg!:)

_________________________________________________________________________________________

Ingredienser till soppan (ca 7 port):

400 g torks eller annan vit fisk
400 g laxfilé
1/2 kg oskalade räkor
4-5 dl torrt vitt vin
2 burkar konserverade hela tomater
1 burk konserverade musslor
2 fiskbuljongtärningar
4 msk hummerfond
1 paket saffran
1 stor purjolök
1 stor morot
1 gul lök
1 fänkålsstånd
3 vitlöksklyftor
2 tsk timjan
1 apelsin, rivet skal
persilja
salt
cayennepeppar
peppar
smör
vatten

Ingredienser sås:

3 äggulor
2 dl olivolja
4 pressade vitlöksklyftor
salt
1 tsk cayennepeppar
några droppar citron

Gör så här när du lagar soppan: Skala räkorna och lägg skalet tillsammans med några dl vatten, en klick smör och några dillkvistar i en kastrull, låt småkoka i ca 20 minuter. Hacka purjolöken, moroten, gul lök, fänkål och vitlök och fräs allt i en kastrull med olivolja. Häll på tomaterna, vin, 2 dl vatten, fiskbuljong, hummerfond, saffran, lite svartpeppar och timjan. Sila bort räkskalen och häll spadet i soppan. Låt soppan koka i 45 minuter. Skär fisken i lagom stora (inte för små) bitar och låt dem småkoka i några minuter, lägg i musslor och räkor. Smaka av med salt och peppar och toppa med rivet apelsinskal och några kvistar persilja. Servera med citron- och vitlökssås samt pain riche skuret i skivor och som du sedan knaperstekt i lite olja.

Gör så här när du lagar såsen som är god till soppan: Såsen tillagas som en majonnäs. Vispa först äggulorna med lite salt, droppa i olivolja. När såsen tjocknat rör du i vitlök och kryddorna. Smaka av med några droppar citron. Servera i en skål på sidan av soppan.



Makalös Tosca


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Ska ni baka tosca tycker jag att ni ska testa det här receptet, väldigt saftigt och riktigt riktigt gott!!!

För er som har ett öga för detaljer kan jag berätta att mamma gick på loppis för några år sedan och hittade kniven på bilden i ett av stånden. Hon kunde förstås inte låta bli att köpa den, vacker och färdiggraverad som den var. Jag fick den sedan i namnsdagspresent den andre augusti, djupt uppskattad och väl använd har den blivit. Men vem min namne var lär jag nog aldrig få veta.


Jag känner mig lite sugen på soppa, jag tror vi tar och kikar på en smått oslagbar variant här i nästa blogginlägg.
_____________________________________________________________________________________________



Ingredienser:

100 g smör
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Toscaglasyr

1 1/2 dl mandelspån
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Gör så här: Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vetemjöl, bakpulver och mjölk. blanda tillsist ner det avsvalnade smöret. Häll smeten i en smord och bröad form, gärna med löstagbara kanter.  Grädda i 175 grader i ca 25-30 minuter. När kakan stått knappt ca 25 minuter i ugnen blandar du ingredienserna till glasyren i en kastrull och låter smeten koka upp. Tag ut kakan ur ugnen och bred på toscaglasyren, grädda i ytterligare ca 15 minuter. 






Tung. Söt. Underbar till svart kaffe om man gillar söta saker.


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Några helger i rad har det jobbats ihärdigt med att få båtarna fina inför årets sjösättning. Mat och inte minst fikapauserna har varit viktiga. För lite sedan tipsade Cattie om en ovanligt god kaka i senaste numret av Allt om mat. När det sedan blev dags att baka båtgörarmatsäck kunde jag förstås inte låta bli att testa Catties rekommendation. Då jag tycker betydligt bättre om Baileys än om Rom i bakverk tog jag det i stället. Resultatet blev minst sagt gott! Oavsett om man föredrar kaffe eller te är Catties beskrivning slående. "Tung. Söt. Underbar till svart kaffe om man gillar söta saker."

Lillungens farmor och farfar som är bofasta ute på ön där båtarna ligger bjöds på kakan också, blev förtjusta och serverade i sin tur några äldra damer som glatt konstaterade att det var den absolut godaste chokladkaka som dom ätit. Bra betyg på en helt strålande god kaka med andra ord!


I morgon får ni träffa mig i bagartagen!:)
______________________________________________________________________________________________

 

Ingredienser:

 

1 ½ dl sultanrussin (eller helt vanliga russin)

½ dl Baileys eller mörk rom

100 g sötmandel

100 g mjökchoklad

100 g mörk choklad (70%)

200 g smör

3 ägg

2 ½ dl socker

1 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

½ tsk bakpulver

 

Gör så här: Lägg russinen i Baileys (eller rom), gärna åtta timmar eller mer. Skålla och skala mandeln, grovhacka med mjölkchokladen. Smält smöret i en kastrull, låt den mörka chokladen smälta i smöret under omrörning. Låt svalna. Vispa ägg och socker vitt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ned mjölblandningen i chokladsmeten. Blanda ned äggvispet och russinen. Smörj en form med löstagbar botten (ca 24 cm). Häll i smeten och strö övermjölkchokladen och mandeln. Grädda mitt i ugn ca 25 - 40 min, 175 grader (första gången jag bakade gräddade jag den i 25 minuter men tyckte att den blev lite väl lös, andra gången förlängde jag tiden till ca 40 minuter och blev nöjd med resultatet. Kakan ska vara lite lös i mitten. Låt svalna och ställ kallt över natten. Pudra över kakao och servera kakan kall med grädde, glass, smaksatt crème fraiche el. dyl.

 


Brownies som tål att granskas i sömmarna


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Häromdagen hade lillungen och jag dagsbesök av finaste mamman och härligaste glimteniögatsmåungarna. Mat, prat, hajar och lek, fika och bus om vart annat, huller om buller i en härligt salig röra:)

Godaste segaste brownisarna föll alla på läppen. Det finns otaliga recept men just den här varianten tål att granskas i sömmarna även av den mest kräsne browniesfantasten=)


I nästa blogginlägg spanar vi in en kaka som är något alldeles utöver det vanliga!
____________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

200 g mörk choklad
125 g smör, rumsvarmt
3 1/2 dl socker
1 tsk vaniljextrakt
2 stora ägg
1 1/2 dl vetemjöl
2 msk kakao

Gör så här: Smält hälften av chokladen i en skål i mikron och låt den svalna. Blanda smör, socker och vaniljsocker i en bunke och rör till en luftig smet. Vispa äggen lätt och blanda sedan ner dem i smörsmeten. Rör i den smälta chokladen. Blanda i mjöl och kakao. Hacka resten av chokladen i mindre bitar och häll ner dem i smeten. Klicka ner smeten i en bakplåtsklädd form, ca 20x25 cm, släta till ytan, grädda i ca 25-40 minuter i 180 grader, kontrollera med provsticka, kakan är klar när nålen precis har blivit torr.


Böngroddspaj och dagen till ära en ny kategori


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Då så, fredag och allt, en ny kategori får se dagens ljus här på bloggen, "Vegetariskt". Inte för att man behöver vara vegetarian för att älska den här böngroddspajen...men ändå:). På tiden hursomhelst att börja blogga köttfria rätter också!:) Receptet  kommer från min mammas trevliga kompis Lotta som själv har njutit av pajen i bra många år, nu är det er tur. Varsågoda!

I morgon bjuder jag på härligt osunt barnsligt oemotståndligt gott helgfika!
_____________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

Pajskal:

100 g smör (ca 1 dl flytande margarin)
3 dl vetemjöl
3 msk vatten
lite salt

Fyllning:

250 g keso
1 stor purjolök
3 ägg
4 dl riven (gärna smakrik väl lagrad ost)
1 burk böngroddar
ev salt och peppar

Gör så här: Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en form. Förgrädda i ca 10 minuter i 225 grader. Finhacka purjolöken och blanda den med övriga ingredienser till fyllningen, smaka ev av med salt och peppar. Lägg blandningen i pajformen och grädda pajen i ca 25 minuter i 225 grader.





Kokoskulor gjord på kondenserad mjölk


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det här hemlagade godiset är oooootroligt gott!!! Gjorda på kondenserad mjölk, smör, kokos, socker och choklad! Smakar lite som en adligare variant av köpegodiset Bounty. Suits my backyard very well med andra ord!:)


Jag har faktiskt inte bestämt mig för vad jag ska blogga härnäst, har en massa gott i lager bla en suuuupergod soppa, godaste Baileyskakan och så ska en helt ny och hett efterlängtad kategori öppnas här varefter....nåja..

____________________________________________________________________________________________



Ingredienser:

100 g smör (rumsvarmt)
100 g florsocker
2 tsk vaniljsocker
200 g kokos
knappt 1 burk kondenserad mjölk, den sötade varianten, ca 400 g
Ca 150 g mörk choklad

Gör så här: Lägg burken med kondenserad mjölk i en kastrull med vatten, koka i ca 2 timmar, vattnet ska täcka burken hela tiden, fyll på mer om det behövs. När mjölken är färdigkokt blandar du den tillsammans med övriga ingredienser (inte chokladen). Låt smeten svalna något i kylskåpet så att du kan forma bollar (gör dem ganska små). Smält chokladen och doppa bollarna. Låt stelna på ett fat!

Grön kycklingcurry


Foto: Karin / bevemyrs blogg

En av mina trevliga kollegor tipsade om en ovanligt lyckad kokbok om det thailändska köket "Världsköket Thailand" (hittade ingen vidare bra länk men är du nyfiken kan du alltid kika här:). Jag lånade med mig ett ex hem och började med att provlaga en kycklinggryta med grön currypasta. Gott blev det!!!

Vad som antagligen är världens godaste hemlagade godis ska vi njuta av i nästa blogginlägg, håll till godo!:)
_____________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

kycklingfile
1 skivad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
3 msk grön currypasta
4 dl kokosmjölk
1 1/2 hönsbuljongtärning
1 msk fish sauce
2 msk soja
1/2 lime, rivet skal och lime
lite socker

Gör så här: Bryn kycklingen, salta och peppra. Rör i övriga ingredienser och låt småsjuda i ca 20 minuter. Smaka av med salt, socker och ev mer lime. Servera med ris och sallad.

Mango- och hallonpaj med kokos



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Första gången jag åt den här pajvarianten var det Sofia som bjöd mig, sedan dess har jag själv gjort ett par och bjudit i min tur. En frukt och bärpaj helt i min smak med en härlig blandning av sött och syrligt. Kokos, lime och apelsin är pricken över i!:)

I nästa blogginlägg käkar vi thai!:)
___________________________________________________________________________________________

Ingredienser:
250 g fryst mango i bitar
250 g hallon eller andra bär te.x björnbär, jordgubbar, blåbär
1 lime eller citron
1 apelsin
1 dl kokos
100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver

Gör så här: Lägg bär och frukt i botten av en form. Skölj limen och apelsinen och riv skalet över frukten. Strö på häften av kokosen. Smält smöret och blanda i mjöl, havregryn, bakpulver och socker. Smula degen över frukten, stö på resten av kokosen. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter i ca 25 minuter. Servera med smaksatt cremefraiche, grädde, vaniljvisp eller glass.


Grov fiberlimpa


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Limporna som lillungen och jag bakade blev precis lagom grova och riktigt goda! Höga, luftiga och fina dessutom!

Efter första njutarmackorna, varma direkt från ugnen och med rinnande smör, blev det ett par stycken med leverpastej och heminlagd gurka (kika här), gott det också!

I nästa blogginlägg smakar vi på en härlig paj gjord på bl.a mango och kokos
_________________________________________________________________________________________

Ingredienser två limpor:

3 dl vetekli
1 liter vatten, fingervarmt
75 g jäst
2-3 tsk salt
2 msk olja
2 msk sirap
6 dl fint rågmjöl
6 dl grahamsmjöl
12-13 dl vetemjöl (jag använder Monitoba cream)

Gör så här: Smula jästen i en bunke, häll på lite av det fingervarma vattnet och låt jästen smälta. Häll ner resten av vätskan, salt, olja, sirap, rågmjöl och grahamsmjöl. Blanda väl. Rör ner vetemjölet, lagom mycket så att den blir nästan "okladdig i skinnet". Arbeta degen smidig. Täck över med bakduk eller plastfolie och låt jäsa i ca 45 minuter. Tag upp degen och forma till två släta limpor. Lägg limporna i varsin bakform, ca 2 liter. Låt limporna jäsa i ytterligare 30 minuter. Grädda i 200 grader, ca 15 minuter på nedersta falsen i ugnen, flytta därefter upp falsen ett hack och grädda ytterligare i 45 minuter. 

Bagare Bevemyr junior och en ovanligt tung deg!


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Här om dagen föreslog bagare Bevemyr junior att vi skulle baka. Sagt och gjort, degen blev minst sagt tuuung och det var ett riktigt slitgöra att få den ur bunken. Resultatet för det färdiga brödet blev sen över förväntan gott. Mörkt, grovt, ljummet och med rinnande smör kändes det för stunden väldigt svårslaget!:)

Recept och bilder kommer i morgon!:)


Fisk i låda


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Då så allesammans, det här är riktigt riktigt gott!! Veckans storslam här på bloggen!:)

Fisk i låda. Torsk. Gädde. Fransk senap. Ost. Skinka. Gräslök. Godare än gott!! Varsågoda!!

I morgon får ni träffa lillungen och en ovanligt tung deg!=)
___________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

2 torskblock eller annan vit fisk
5 dl vispgrädde
2 msk fransk senap
2 dl riven ost
50-100 g välrökt skinka
1-2 dl hackad gräslök

Gör så här: Smöra en ugnssäker form. Salta och peppra fisken runt om och lägg ner den i formen. Blanda grädde, senap, riven ost, hackad skinka och hackad gräslök i en skål. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över fisken och ställ in den i ugnen, 200 grader i ca 20 minuter. Servera med kokt eller pressad potatis, citron och grönsaker.

Murklor


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Igår berättade jag om att pappa ringde i fredags och var så glad över att han hittat någonting som jag skulle få. Det han hittat var två fina murklor. Jag älskar verkligen just den svampen. Tyvärr äter jag den sällan och då blir det ofta den konserverade varianten som används. Nu är jag kanske lite onödigt orolig också när det handlar om hur de ska beredas, vill gärna förvälla dem mer än nödvändigt många gånger:)

Är det någon av er som har något tips eller kanske ett gott recept om just murklor?:)

I helgen åt jag en väääääldigt god fiskrätt, den ska vi smaka av i nästa blogginlägg!:)

Linneas kladdkaka


Foto: Karin / bevemyrs blogg

För lite sedan var fyllde min svägerska år. Min duktiga brorsdotter Linnea hade till kalaset bakat ett gäng goda kladdkakor med chokladglasyr som vi gäster mumsade i oss med god aptit=) Receptet får ni av mig här idag. Det bjöds på goda mackor också, bla den här hembakade supergoda limpan (kika här).


I fredags morse när jag stod vid kaffeautomaten på jobbet och hällde upp dagens första kopp tevatten ringde pappa. Med glad röst berättade han att han hittat någonting som jag skulle få, i morgon får ni se vad:)

______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

2 ägg
3 dl socker
1 1/4 dl smält smör
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1/2 tsk vaniljsocker

Glasyr:
75 g blockchoklad
1-2 msk vispgrädde


Gör så här: Rör ihop alla ingredienser i en bunke, häll smeten i en smord och bröad form, gärna med löstagbara kanter. Grädda i 150 grader i ca 35 minuter. Riv chokladen till garneringen, blanda med grädden och låt allt smälta ihop i ett vattenbad. Bred chokladen över den avsvalnande kakan.

Spetskaka med seg kolaglasyr



Foto: Karin / bevemyrs blogg


Seg kola tillsammans med en saftig sockerkaka är kärlek för gommen! No more no less!:)

Receptet har jag haft i många år och det håller helt klart sin klass!

Ha en fin dag nu allesammans!!:)

Jag var på kalas för lite sedan och bjöds på godaste kladdkakan, den smakar vi av i nästa blogginlägg!
_________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
75 g smält smör
1 dl mjölk

Garnering:

2 dl farinsocker
4 msk smör
4 msk grädde
50 g mandelspån

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt och blanda sedan i övriga ingredienser. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i ca 30 minuter i 225 grader. Blanda ingredienserna till garneringen i en kastrull och låt det koka ihop några minuter. Häll kolasmeten över den avsvalnade kakan.

Kasslergratäng med annanas och fetaost


Foto: Karin / bevemyrs blogg

I förra veckan var jag på lunchträff med Sandra, Sofia och alla fina smågrabbar. Vi pratade förstås mat, jag blev aldrig riktigt klok på vems recept det här egentligen var, både Sandra och Sofia var så rörande överens om att den här varianten av kasslergratäng var jättegod att jag inte brydde mig om att forska vidare i saken!=)

 

 

I morgon ska vi undersöka hur seg kola fungerar ihop med en saftig sockerkaka!:)

____________________________________________________________________________________________

 

Ingredienser:

 

kassler

1 burk ananas

2 burkar creme fraiche

1 paket fetaost

1 rödlök

riven ost

salt

peppar

 

Gör så här: Dela kasslern i lagom stora bitar och lägg dem i botten av en gratängform, fördela ananasen ovanpå. Blanda creme fraiche, smulad fetaost och hackad rödlök i en bunke. Smaka av röran med salt och peppar. Strö på riven ost. Grädda i ca 225 grader tills gratängen fått fin färg.



Märtas kakor



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Min gammelfaster Stina var som sagt kalaskokerska på 1920- och 1930-talet. I höstas fick jag ärva hennes helt underbara receptsamling (kika här). Jag plockar fram den lite då och då, bläddrar försiktig mellan sidorna och bestämmer mig tillslut för att provbaka något. Den här gången blev det Märtas korintkakor, eller som det står i boken "Korintkakor Märtas".

Så håll till goda nu alla fina läsare, det finns mycket spännande i boken och jag lovar att blogga mer!

I morgon tipsar jag om en god gratäng inför helgens lugn- och roätarstunder!:)
___________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

200 g smör, rumsvarmt
200 g socker
200 g korinter
1 ägg
1 rågad msk kanel
325-330 g vetemjöl
1 struken tsk bikarbonat väl upplöst i 1 1/2 msk vatten

Gör så här: Vispa smör och socker pösigt, blanda ner övriga ingredienser. Knåda till en deg som sedan får vila i ca 30 minuter i kylskåpet. Kavla ut och tryck önskade formar. Grädda i ca 200 grader i 6-7 minuter.

Sega mandelbollar


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Valborgsmässoafton bjöd på en brasa väl värdig vårt hedniska högtidsarv, vackert ljummet vårväder, grillpremiär, underbar skönsång från manskören där alla hade passerat 80-årsstrecket, raketer med sådant ös att lillungen tappade andan och nattligt fika med Veronicas nybakade goda mandelbollar=)

Bollarna smakar lite som segt gräddad mandelmassa, inte alls dumt med andra ord!:)


I nästa blogginlägg ska vi fortsätta att botanisera i min vackra gammelfaster Stinas snirkliga receptbok! (kika här)

___________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

200 g mandel
1 1/4 dl socker
2 äggvitor
florsocker att rulla bollarna i
(i senaste Buffé finns ett liknande rerept där man tillsatt 1 1/2 msk Amaretto, det är säkert gott det också!:)

Gör så här: Mal eller mixa mandeln fint, tillsätt socker och äggvitorna. Forma till bollar (blöt ev händerna) och rulla dem sedan i florsocker. Lägg kakorna på en bakplåtsklädd plåt och grädda mitt i ugnen i 200 grader i 10-15 minuter.

Den absolut godaste söndagsmiddag jag vet!


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Lillungens farmor är helt oslagbar när det handlar om att göra stekar! Det här är hennes recept, köttet blir så mört att det smälter i munnen och såsen så enastående god att man slevar i sig betydligt mer än vad som är brukligt i såssammanhang!:)

Den absolut godaste söndagsmiddag jag vet!


I nästa blogginlägg ska vi smaka en sötseg liten mandelboll som Veronica bjöd på på Valborgsmässoafton!:)
____________________________________________________________________________________________



Ingredienser 4- 6 personer:

ca 1 kg benfritt nötkött ex. fransyska eller en skinkstek
1-2 msk smör
2-3 gula lökar
en bur ansjovis, 125 g, ca 6-7 ansjovisfiléer med spad
vitpeppar och salt
vatten


Sås:

Steksky
grädde
salt och peppar efter smak
maizena (att reda med)

Gör så här: Bryn köttet väl, salta och peppra. Dela löken och lägg den bredvid köttet i grytan. Lägg ansjovisfiléerna på köttet, häll i spadet och späd med vattnet så att ungefär halva steken täcks. Låt puttra ca. 1,5 - 3 timmar (jag brukar låta steken puttra länge eftersom jag vill ha den riktigt mör). Om det behövs, fyll på med mer vatten under tiden. Sila spadet och gör såsen. Servera med kokt potatis, pressgurka, lingonsylt, gele och sallad.

Sega chokladrutor


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Kärt barn har många namn och det passar bra in på den här kakan! Recepten skiljer sig åt en aning också men det gemensamma för alla är att den verkligen är jättegod!! Den här varianten bakas utan bakpulver vilket gör att den blir extra seg och kladdig!


I morgon söndag serverar jag er godaste helgsteken!:)
_____________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

200 g smör
4 ägg
4 dl socker
6-8 msk kakao
2 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
3 dl vetemjöl

Glasyr:

1 påse kokos (200 g)
1 dl sirap
1 1/2 dl grädde

Gör så här: Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker poröst, rör ner övriga ingredienser. Häll smeten i en bakplåtsklädd långpanna. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Blanda ingredienserna till glasyren och värm försiktig i en kastrull så att de smälter i hop. Bred glasyren på kakan och grädda ytterligare ca 5 minuter.

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen