Murklor
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Igår berättade jag om att pappa ringde i fredags och var så glad över att han hittat någonting som jag skulle få. Det han hittat var två fina murklor. Jag älskar verkligen just den svampen. Tyvärr äter jag den sällan och då blir det ofta den konserverade varianten som används. Nu är jag kanske lite onödigt orolig också när det handlar om hur de ska beredas, vill gärna förvälla dem mer än nödvändigt många gånger:)
Är det någon av er som har något tips eller kanske ett gott recept om just murklor?:)
I helgen åt jag en väääääldigt god fiskrätt, den ska vi smaka av i nästa blogginlägg!:)
Vilket sammanträffande. Håller just på att förvälla en jättestor murkla som vi hittade på vår morgonpromenad.
Jag som du förväller den mycket noga, med mycket och många vatten.
sedan steker jag murklan/murklorna i smör. Därefter får de koka in i en skvätt tjock grädde. Fantastiskt gott!
Jag tycker det är gott att steka dem i lite smör, och sedan låta dem puttra i vispgrädde och sedan smaka av med lite fransk senap, salt och pepper! Jättegott på en bit franska med riven lagrad ost överst. Allt ihop ska stekas i ugnen en stund också!;)
Murkelsås till en bit kött tycker jag är godast!:)
Den här är god!
Murkel och konjaksås:
1 finhackad gul lök
50 gr förvällda och finhackade murklor
2 krm nymald svartpeppar
1 msk smör
3 msk konjak
1 ½ dl vatten
2 msk flytande viltfond eller kalvfond
1 msk maizenamjöl
2 dl vispgrädde
1 tsk soja (1–2 tsk)
1 tsk strösocker
ev salt