Kycklinggryta med chili, vitlök och ingefära

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Här slår kycklingen huvudet på spiken och blandar sig med precis rätt ingredienser ;)
 
Gott!!!
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
I kg kycklingfiléer
8 msk olja
6 vitlöksklyftor, pressade
6 msk chilisås
3 tsk ingefära (gärna riven färsk)
Salt
Svartpeppar
1 röd paprika
300 g purjolök
3 dl grädde
 
Gör så här: Strimla kycklingen och lägg den i en skål tillsammans med olja, vitlök, chilisås, ingefära, salt och peppar. Låt marinera ett par timmar. Häll ner kyckling (lite i taget) tillsammans med marinaden i en stekpanna och fräs. Blanda den stekta kycklingen med strimlad paprika, skivad purjolök och grädde. Låt småputtra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med klyftpotatis och sallad.
 
Bevemyrs på facebook

Läskiga spindlar till Halloween

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Nu på onsdag firas traditionsenligt Halloween i USA. Själv tycker jag om den här smått galna högtiden. Mörkret kan behöva sig en mellanlandande lysraket i väntan på att fyrverkerierna till jul och nyår sprakar igång.
 
För att fira har lillungen och jag hängt upp orange halloweenlampor, bakat läbbiga spindelmuffins och karvat fram en riktigt läskig pumpalykta.;)
 

_____________________________________________________________________________________________________
 

Ingredienser till spindelmuffins:
 
8 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
3  dl kakao
250 g rumstemp smör
5 dl socker
4 ägg
3 dl gräddfil
2 tsk vaniljsocker
 
Glasyr:
200 g philadelphia
700 g florsocker (använd så mycket du behöver för att glsyren ska bli lagom tjock)
8 msk smör
8 msk kakao
Ca 2 msk vatten
 
Garnering:
Chokladströssel
Kolasnören
Nonstop
 
Gör så här: Vispa smör och socker pösigt, rör ner ett ägg i taget. Blanda i gräddfil samt det torra ingredinserna.
Klicka ut i muffinsformar. Grädda i ca 175 grader i ca 20-25 minuter. Låt muffinsarna svalna. Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred den på muffinsarna. Strö på strössel, placera ut två "ögon" på varje spindel och stick ner benen.
 
 
Bevemyrs på facebook
 
 
 
 

Äppelsaft med kanel och citron

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Ni som följt bevemyrs på facebook ett tag minns kanske att jag hängde upp flaskor i träden när fruktkarten var ytte pytte små. Att jag sedan lät karten växa sig stora där inne i flaskorna.
 
Här om dagen kom grannen över med en hink med blandade äpplen och idag bubblade det saft på spisen så att det doftade härligt långt ute på gatan. Att sedan fylla upp den färdiga saften i flaskor med stora frukter i, äpplen eller för den delen ett päron som på bilden, är riktigt häftigt. En fin gåva att ha med sig som gåbort-present också.
 
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
3 kg äpplen, gärna blandade sorter och saftiga
1 1/2 liter vatten
1 kanelstång
1 citron, saften
6 dl socker
 
Gör så här: Tvätta äpplena och dela dem i halvor, skär bort om någon är fult. Lägg äpplena i en kastrull tillsammans med vatten, kanelstång och citronsaft. Koka äpplena försiktig tills de blir mosiga, låt allt rinna av i en silduk ner i en bunke. Låt den avrunna saften koka upp tillsätt sedan sockret, koka upp igen så att sockret smälter. Låt allt svalna och häll upp i väl rengjorda flaskor.
 
Bevemyrs på facebook

Att hitta inspirationen

När det handlar om bakande och matlagning kan man behöva lite hjälp på traven ibland. Inspirationen kommer ofta från olika håll. Doften i en trappuppgång, uppslaget i en kokbok, råvaran som ser sådär extra god ut, tv-kockens lovord, kollegans lyriska tal över helgens matbravader eller kanske från en eller annan matblogg.;)

 

Att prenumerera på en mat- eller baktidning kan vara väl så inspirerande. En riktig högtidsstund när tidningen kommer nerdimpandes i brevlådan. En stor kopp te, fötterna i soffan och tidningen i knät. Glansiga sidor som serverar det ena läckrare än det andra. Jag fick en förfrågan från Tidningskungen om jag ville skriva några rader om dem, det ville jag. Bra matvaror, företag eller tjänster gör jag gärna reklam för.

 

Jag har tittat in på Tidningskungens sidor många gånger, surfat runt för att spana in bra erbjudande och tjänster och inte minst för att ge bort en present som räcker ett helt år.

 

 

                                                                  Allt om Mat omslagFoto: http://www.tidningskungen.se/mat-och-vin


Enkelt och sagolikt gott - maräng, choklad, hallon

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Sonens firande har fortsatt i dagarana sju. Idag kalasade ett gäng busiga smågrabbar på grillkorv i öppna spisen, glassuppläggning och putande fulla fiskdammspåsar.
 
Igår firades det med tårtkalas ute på Dunderhov. En av mina favorittårtor som dessutom är väldigt enkel är den med mängder av hallon, marängbottnar, grädde och chokladkräm. Sagolikt god och perfekt att bjuda på om det inte ska krånglas till en massa. ;)
 
 
____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:

2 hembakade eller färdigköpta marängbottnar
200 g blockchoklad, använd någon sort som du tycker om
1 1/4 + 3 dl vispgrädde
250 + 250 g frysta hallon (som du låter tina lite försiktigt)


Gör så här: Gör två marängbottnar eller köp två färdiga. Hacka chokladen och lägg den i en skål, koka upp 1 1/4 dl grädde som du sedan häller över den hackade chokladen. Rör om så att chokladen smälter. Ställ kallt. Vispa 3 dl grädde, blanda ner 250 g hallon, sockra ev lite. Lägg den ena marängbottnen på ett fat, bred ut chokladsmeten och sedan klickar du på drygt hälften av hallongrädden. lägg på den andra marängbottnen och fördela resten av grädden uppe på. Garnera med ca 250 g hallon. Servera, om du låter tårtan stå kommer maränglager nr två att mjukna vilket är gott det också!:)
 
Bevemyrs på facebook

Turkish Delight

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
När sonen firade sin födelsedag i helgen hade bakduktiga Linnea med sig en ask med hemmagjord konfekt. Turkish Delight. Som stelnad gele ungefär. Mjuka, röda, söta.
 
Lite småkrångliga att göra men åhh så vackra.
____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:

450 g strösocker
1 1/2 dl vatten
1/4 tsk vinsyra eller citronsyra
75 g majsmjöl (Maizena)
1 1/2 dl vatten
200 g florsocker
6 dl vatten
50 g klar honung
Ett par droppar cironessens
Ett par droppar rosenvatten
Röd hushållsfärg
Ca 200 g florsocker

Gör så här: Olja en form som är ca 30x10 cm. Blanda sockret med 1 1/2 dl vatten i en tjockbottnad kastrull. Värm upp långsamt under omrörning med träsked till sockret har löst sig. Koka upp, täck med lock och koka tre minuter. Lyft av locket och koka till 116 grader. Tillsätt vinsyran och ta kastrullen från värmen.

Blanda majsmjöl, florsocker och 1 1/2 dl vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka upp 6 dl vatten och rör ned det i majsmjöl- och sockerblandningen. Koka upp, rör och vispa kraftigt tills massan är tjock och ogenomskinlig. Sänk värmen och vispa ner sockerlagen, litet i taget. Låt koka ca 30 minuter tills massan är ljust halmgul och genomskinlig. Vispa i honung, citronessens, rosenvatten och några droppar röd färg (Om du vill ha limesmak tillsätter du ca 20-30 dr limeolja och ca 1 tsk citronsyra och grön hushållsfärg istället). Häll ut blandningen i formen. Ställ kallt och låt stelna. Skärs i fyrkantiga bitar med vass kniv. Skaka bitarna i florsocker.
 
 
Bevemyrs på facebook
 

Tacofest med egen krydda

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
När ett femårigt födelsedagsbarn får bestämma menyn på kalaset blir det tacofest! ;)
 
Tacobuffé är ju faktiskt väldigt bra bjud- och kalasmat. Uppskattat av de flesta och mysigt som sjutton att plocka mat sådär lite huller om buller. När fyra kilo nötfärs ska kryddas smakar det extra gott att göra sin egen tacoblandning. Recepet har jag fått av min bror och det är riktigt bra, inga läskiga tillsatser eller konstiga kryddor.
 
Som kuriosa kan jag berätta att taco är ett spanskt ord som betyder "bunt" eller "kloss". Logiskt med tanke på att maten kläms ihop mellan bröd eller tacoskal. ;)
 
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Receptet på bästa egna hemgjorda tacokryddan kommer här:
 
Ingredienser (motsvarar ungefär 1 1/2 påse)

1 1/2 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
2 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
2 krm cayennepeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk maizenamjöl

Gör så här: Blanda allt och skaka i en shaker eller plastpåse. Krydda färsen och servera.
 
 
 
 
 
 
Som dessert passar det fint med glass och ett ljuståg som tuffar fram uppepå! ;)
 
 
Bevemyrs på facebook
 
 
 

Dagen då man fyller fem år

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Dagen då man fyller fem år vaknar man gärna mitt på tidigaste morgonkvisten En bricka med varm choklad, smörgås och tända ljus blir ju faktiskt lite extra fint om det är kolsvart runtomkring ;)
 
 
Speciella dagar vill förstås firas, en av de absolut godaste kladdkakor som jag vet är den med toscaglasyr. Extra gott smakar det dessutom dagar som behöver uppmärksammas.
 

Ingredienser till kladdkaka med toscaglasyr:
 
Botten:
 
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1 ½ dl mjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 tsk salt

Toscaglasyr:

100 g smör
1 dl socker
2 msk mjöl
2 msk sirap
2 msk grädde
1 påse mandelspån

Gör så här: Börja med botten genom att mälta smöret, rör ner övriga ingredienser till botten. Smörj och bröa en form med löstag kant, häll i smeten. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Tag ut kakan och låt den stelna en aning. Smält smöret till toscan och rör ner övriga ingredienser, låt allt småkoka några minuter så att smeten tjocknar en aning. Häll smeten över kladdkakan och grädda ytterligare i ca 30 minuter (det låter lång tid men det blir faktiskt väldigt bra).
 
Bevemyrs på facebook

Tre viner

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
För er som tycker om att dricka vin. Här kommer tre tips.
 
Jag, eller snarare bevemyrs blogg, har blivit ombedd att provsmaka några olika viner. Själv är jag ingen van vindrickare utan håller mig för det mesta till vatten när måltider ska avnjutas. För att provsmaka fick jag ta hjälp av goda vänner och lite mer tonsäkra smaklökar, dock inga proffs i ämnet ;)
 
Ett rött och två vita viner stod menyn.
 
Det röda vinet - Jeanneret Reserve Carernet Sauvignon (nr 6830) från Australien,  årgång 2010 - har enligt systembolaget en mycket fruktig smak med inslag av svarta vinbär, kaffe, plommon, choklad och mynta.
 
I en ovan vindrickares mun kändes varken kaffe eller chokladsmak, men däremot var bär - och fuktsmaken mer framträdande. Vinet kändes "tungt" och ganska strävt. Passar utmärkt till t.ex kycklingrätter men kanske inte direkt till ost- och kexbrickan då vinet får en mer framträdande smak.
 
Jag provade även att tillaga coq au vin av vinet och det blev verkligen fantastiskt gott. Recept hittar du här.
 
Det ena vita vinet - Touraine Sauvignon Blanc (nr 2712) från Frankrike, årgång 2011 - är enligt systembolaget
 ett torrt, friskt vin med aromatisk smak och med inslag av nässlor, päron, svartavinbärsblad och citron.
 
Vad säger min smakpanel då, jo det här vinet skulle däremot kunna passar alldeles utmärkt till ostbrickan eller kanske fisksoppan. Det smakar mycket och har en lätt ton. Panelen har svårt att urskilja smaken av såväl nässlor, päron, svartavinbärsblad och citron, men finner smaken "frisk" och föll flera på läppen.
 
Det andra vita vinet - Laroche Bourgogne Réserve (nr 5621), från Frankrike, årgång 2011 - är enligt systembolaget torrt och fruktigt med smak av smör, äpplen, grapefukt och tropisk frukt.
 
Det här vinet har enligt panelen mindre smakfyllighet, är mer "vattnigt" och inte riktigt lika avnjutande gott som det andra vita vinet.
 
 

Kräftpaj med västerbottenost och avokadosalsa

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Min mamma umgås flitigt med en massa matglada och kastrullduktiga vänner. Här om veckan bjöd Lisa på godaste kräftpajen smaksatt med västerbottenost och cayennepeppar. Serverad med avokadosalsa blev det en succé hos damerna.
 
Själv blev jag tipsad och kunde förstås inte låta bli att prova. Pajen visade sig vara riktigt god och med solrosfrön i skalet kändes smakkombinationen självklar.
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
Pajskal:
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl solroskärnor
2 msk vatten
 
Fyllning:
 
2 dl riven västerbottenost
1 burk kräftstjärtar i lag
 
4 ägg
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar
 
Avokadosalsa:
 
2 mogna avokado
1/2 melon eller 1 -2 mango (1 ask med frusna går bra också)
1 citron, saften
salt
 
Gör så här: Knåda ihop ingredienserna till pajskalet. Tryck ut i en form och förgrädda i ca 200 grader tills den fått fin färg. Tag ut formen.  Strö på osten. Häll av spadet till kräftorna och fördela dem uppe på pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde och cayennepeppar. Häll över kräftorna. Grädda i ca 200 grader tills pajen "stannat", är fast i konsistensen och fått fin färg. Gör salsan genom att skära frukterna i småbitar, krama citronsaften över och smaka av med lite salt.
 
Bevemyrs på facebook
 

Sirapskakor med choklad

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Sirapskakor med chokladbitar i är så fullständigt förtappat gott att man helt tappar vett och sans i sina försök att äta måttligt! ;)
 
Måste lobba lite för att det är väldigt mycket gott som ligger och väntar i piplinen på att bloggas. Kommer bara tid så kommer alltså bloggråd från bevemyrs ;)
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:

200 gr smör
2 1/4 dl socker
1 äggula
1 msk sirap
2 tsk bikarbonat
5 dl vetemjöl
hackad choklad efter tycke och smak (jag använde ljus choklad och snålade definitivt inte:)

Gör så här:
Blanda allt, dela i 6 delar. Rulla till längder. Lägg rullarna 2 och 2 på plåtar. Grädda i ca 175 grader (vanlig ugn), ca 155 grader (varmluftsugn) i ca 20 minuter. När kakorna är färdiggräddade skärs dom på snedden i bitar.

En god nyhet från Finax

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Jag har alltid tyckt om müsli. Nu finns det en god nyhet i från Finax "Müsli med röda bär". En härlig blandning av bär tillsammans med vete, havre, korn och riskrisp. Fast hade jag varit smakpanel när produkten utvecklades så hade jag proppat ner betydligt mer torkade tranbär och hallon i blandningen.
 
Den smakar precis som jag tänker mig att müsli ska smaka - nyttigt. ;)

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen