Tre viner

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
För er som tycker om att dricka vin. Här kommer tre tips.
 
Jag, eller snarare bevemyrs blogg, har blivit ombedd att provsmaka några olika viner. Själv är jag ingen van vindrickare utan håller mig för det mesta till vatten när måltider ska avnjutas. För att provsmaka fick jag ta hjälp av goda vänner och lite mer tonsäkra smaklökar, dock inga proffs i ämnet ;)
 
Ett rött och två vita viner stod menyn.
 
Det röda vinet - Jeanneret Reserve Carernet Sauvignon (nr 6830) från Australien,  årgång 2010 - har enligt systembolaget en mycket fruktig smak med inslag av svarta vinbär, kaffe, plommon, choklad och mynta.
 
I en ovan vindrickares mun kändes varken kaffe eller chokladsmak, men däremot var bär - och fuktsmaken mer framträdande. Vinet kändes "tungt" och ganska strävt. Passar utmärkt till t.ex kycklingrätter men kanske inte direkt till ost- och kexbrickan då vinet får en mer framträdande smak.
 
Jag provade även att tillaga coq au vin av vinet och det blev verkligen fantastiskt gott. Recept hittar du här.
 
Det ena vita vinet - Touraine Sauvignon Blanc (nr 2712) från Frankrike, årgång 2011 - är enligt systembolaget
 ett torrt, friskt vin med aromatisk smak och med inslag av nässlor, päron, svartavinbärsblad och citron.
 
Vad säger min smakpanel då, jo det här vinet skulle däremot kunna passar alldeles utmärkt till ostbrickan eller kanske fisksoppan. Det smakar mycket och har en lätt ton. Panelen har svårt att urskilja smaken av såväl nässlor, päron, svartavinbärsblad och citron, men finner smaken "frisk" och föll flera på läppen.
 
Det andra vita vinet - Laroche Bourgogne Réserve (nr 5621), från Frankrike, årgång 2011 - är enligt systembolaget torrt och fruktigt med smak av smör, äpplen, grapefukt och tropisk frukt.
 
Det här vinet har enligt panelen mindre smakfyllighet, är mer "vattnigt" och inte riktigt lika avnjutande gott som det andra vita vinet.
 
 

Kommentarer
Postat av: Veronica

Värst vad du får grejer som ska provas! : )

2012-10-11 @ 17:42:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen