Spritsade lussekatter

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Dagens firande i mörker och mys bestod av ett gäng små söta lucior och spröda, ljuvligt goda spritsade lussekatter. 😍

Spritsade mördegslussekatter

Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
Russin till garnering

Gör så här: Vispa ihop allt och spritsa ut till lussekatter på en bakplåtpapoerssklädd plåt. Tryck ner två russin i varje lussekatt. Grädda i ca 175 grader i ca 10 minuter. 



Nobellmiddag hemma i köket

(null)

(null)

(null)

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

De senaste 7-8 åren har vi firar vetenskap och kultur genom att äta en alldeles egen Nobellmiddag hemma i köket. Maten har varierat genom åren och samtalen handlar om allt från årets pristagare till vardagsliv och drömmar. I år kalasade vi på grön ärtsoppa till förrätt, lax med fetaost och västerbottenost serverad med ris och limesås till huvudrätt och pepparkakascheesecake till efterrätt. Gott alltsammans och en stund för glitter och skatta så här i mysmörka december.😊

Förrätt, Grön ärtsoppa med créme fraiche och krutonger

Ingredienser:
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, hackade
Smör att steka i
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar 
600 g gröna ärtor
2 dl créme fraiche
1 dl grädde
Smaka av med lite salt

Gör så här:
Fräs gul lök och vitlöken mjuk i lite smör i en kastrull. Häll i övriga ingredienser och puttra i 5 minuter. Dra av från plattan och mixa soppan slät. Servera med brödkrutonger och ev en klick gräddfil.


Huvudrätt, Laxfile med fetaost och västerbottenost, ris och limesås.

Ingredienser:
4 laxfiléer 
100 g fetaost, mosad
1/2 dl majonnäs 
1 dl créme fraiche
2 msk finhackad gräslök
1 dl riven västerbottenost att strö på.

Gör så här: Rör ihop fetaost, majonnäs, cremefraiche och gräslök, smaka av med salt. Skär en skåra i laxfiléerna och fördela röran över fisken. Strö på osten. Gratinera i 200 grader i 15-20 minuter. 

Limesås
Ingredienser:
3 dl ceme fraiche
1 tumme ingefära, riven
1-2 vitlöksklyftor pressade
1 lime, skalet och saften
1 tsk sambal oelek
Salt

Gör så här: Blanda allt och smaka av med salt.

Dessert, Pepparkakscheesecake

Ingredienser:
Mjuk pepparkaka
50 g smält smör
200 g philadelphiaost
2 msk florsocker 
1 1/2 dl lingonsylt
Pepparkakor

Gör så här: Smula ner mjuk pepparkaka i 4 glas, rör ihop philadelphiaost, florsocker och lingonsylt. Klicka ner i glasen och dekorera med en pepparkaka.



Thaigryta med kyckling och ananas

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Thaiinspirerad mat är alltid så rätt. Smaken av röd curry och kokosmjölk är smått oslagbart.😊

Ingredienser:
500 g kycklingfilé, skuren i bitar
Smör eller olja att steka i
2 vitlöksklyftor, pressade eller hackade 
1/2 purjolök, fint skivad
2-3 tsk röd currypasta
4 dl kokosmjölk
1 kycklingbuljong 
1/2 burk annanasringar, dela skivorna i småbitar
1 dl annanasspad
1 citrongräs eller 2-3 limeblad.

Gör så här: Fräs kycklingen i smör eller olja tillsammans med vitlök och purjolök. Krydda med salt och peppar. Häll i övriga ingredienser och låt allt puttra en stund. Smaka ev. av med lite salt. Servera med ris och sallad.

Tillverkning av värmlandkorv ute på ön


(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Idag var det dags för en av de traditionerna som jag tycker är en av de mysigaste så här i jultider. Korvtillverkning ute på ön hos barnens farmor och farfar. För att beskriva korven citerar jag ett nio år gammalt inlägg här på bloggen. "Just den här värmlandskorvens hemlighet har gått i arv sedan någon gång i början av 1900-talet, tekniken har justerats och ingredinserna modifierats lite med åren. Korven har mättat hungriga magar i generationer och fått munnar att be efter mer i årtionden😊

Själv var jag lite skeptisk första gången jag bjöds att smaka, tillhör dem som inte alls tycker om varianter av fläskkorv och andra otäcka korvsorter. Blev glatt överraskad och konstaterade nöjt att den här korven suits my backyard very well!;)".

Vill du se bild för bildinstruktioner på tillverkningen så kika här: 

Ingredienser:
http://bevemyrs.blogg.se/2009/december/varmlandskorv-traditionsenlig-korvstoppning-u.html

Ingredienser:
0.8 kg nötfärs
0.8 kg fläskfärs
0.8 kg späck
2.4 kg skalad potatis (drygt 3 kg oskalad)
0.4 kg gul lök
0.4 kg röd lök
4 msk salt
2 tsk vitpeppar
10 m korvskinn (fjälster), finns att köpa i välsorterade matvaruaffärer

Gör så här: Mal nötfärs, fläskfärs, späck, potatis och lök. Blanda detta tillsammans med kryddorna i en assistent. Trä korvskinnet på "korvtillsatsen" på assistensten och stoppa korven. Knyt i lagom korvar. Lägg korvarna i plastpåsar och förvara dem i frysen. Tillaga korven i kokande vatten i ca 30 minuter och servera med potatismos, senap och lite sallad. Glöm inte bort att peta bort skinnet på korven när du äter😊

(null)

(null)



Shepherd’s paj

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Shepherds paj tillhör favoriterna här hemma. Enkel att göra och såå gott. Till botten gör jag en vanlig köttfärssås och där blir det nog bäst om var och en använda sitt eget favoritrecept tänker jag. Min egen köttfärssås har utvecklats genom åren, numera använder jag nästan alltid följande ingredienser:

Blandfärs eller nötfärs
Några klyftor pressad vitlök
Köttbuljongtärningar
En aning curry, men inte så mycket att den tar överhand
Kött- o grillkrydda
Tomatpuré
En skvätt sirap för att balansera syran i tomaterna
En burk créme fraiche
En skvätt matlagningsgrädde 

Det var nog allt, till moset använder jag några få ingredienser, potatis, smör, mjölk, en aning socker och lite salt. Sen i med allt i en gratängform, strö på lite riven ost o så in i ugnen.


Vanilj- och kanelkola

(null)
Foto: Karin / bevemyrs blogg

Traditionerna är en del av julen. Det bästa är att man kan välja och vraka. Behålla de man tycker om och skapa nya. Den här tomten har jag fyllt med hemlagat godis så länge jag kan minnas, en tradition jag gärna behåller. I år blev den fylld med vanilj- och kanelkola, tomten ser ovanligt nöjd ut tycker jag.😊

Ingredienser:
100 g smör
2 dl vispgrädde 
1 vaniljstång
3 kanelstänger
3 dl socker
1/2 dl sirap
1/2 dl glukossirap 
1/2 tsk salt
1 tsk kanelpulver

Gör så här: Smält smöret och blanda i allt utom kanelpulvret. Koka (inte stormkoka) utan lock till smeten nått en temperatur på 123 grader eller gör kulprovet. Häll i en form (ca 20x20 cm), skär i bitar och slå in i papper.





Dragonsås

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Om du precis som jag tycker om dragon så kommer du att älska den här såsen. Perfekt till t.ex. sötpotatis och rotfrukter i ugn serverad med fläskfilé och grönsaker. 😊

Ingredienser:

1/2 rödlök, finhackad
1/2 msk äppelcidervinäger
1 /2-1 msk senap
2-3 msk torkad dragon
1 -  2 msk flytande kycklingfond
4 dl créme fraiche
Smör att steka i

Gör så här:
Fräs löken mjuk i lite smör, tillsätt övriga ingredienser och låt allt puttra i 5 minuter. Smaka ev. av med lite salt. Servera till kött, rotfrukter i ugn/ris och sallad.


RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen