Foto: Karin / bevemyrs blogg
Redan när jag började mitt nya jobb för ett halvår sedan fick jag höra talas om att kollegan Maria hade som tradition att någon gång då och då baka och bjuda på en vansinnigt god tårta. I går blev vi hembjudna till Maria och jag höll tummar och tår för att traditionen skulle upprepa sig. Jag blev inte besviken för hux flux efter sallad, bröd, ostar och kex trollades en magnifikt snygg Pavlova fram. En Pavlova är ju inte vilken tårta som helst och den här kan garanterat få vilken dietist som helst på fall. Marias kommentar i marginalen till receptet "Suverän" får tala för sig själv.
I nästa inlägg får den som är sugen hänga med Bevemyrs till London
______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
4 äggvitor
1/2 krm salt
2 1/2 dl socker
1 msk majsstärkelse (Maizena)
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinägar
Garnering:
2 dl vispgrädde
1 dl lemoncurd
500 g jordgubbar
Gör så här: Vispa äggvitor och salt till ett hårt skum, tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa tills smeten är hård. rör i majsstärkelse, vaniljsocker och vinäger. Smörj en form som är ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i formen och gör en liten fördjupning i mitten för fyllningen. Ställ in formen i nedre delen av ugnen (225 grader) sänk temperaturen till 125 grader. Grädda i ca 1 1/2 timme. Stäng av värmen och låt kakan stå kvar tills ugnen kallnat. Låt botten svalna. Lossa kanterna och bottenplattan. Vispa grädden och blanda med lemoncurd, klicka ner i fördjupningen på kakan. Garnera med jordgubbar.
Vill du göra en riktigt god sallad ska du blanda isbergssallad, gurka, tomat, rödlök, paprika, oliver, soltorkade tomater, tranbär, mozarellaost, fetaost och salami. Jättegott!!
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Havrebollar rullade i solroskärnor. En perfekt kombination till traditionella chokladbollar.
______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
270 g smör
3 dl socker
3 tsk vaniljsocker
10 dl havregryn
1 dl färdigbryggt kaffe
3/4 msk kakao
solroskärnor
Gör så här: Blanda allt, forma till bollar, rulla i solroskärnor.
Bevemyrs på facebook
Foto: Karin/bevemyrs blogg
Godaste kakan på kalaset. Det påstod iallafall gästen som ringde upp mig efteråt för att tacka för en trevlig bjudning.
Som sirapskakor fast ändå inte.
______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
175 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl socker
3-4 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Gör så här: Knåda ihop allt. Forma till 3 längder. Platta till med en gaffel. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Skär i snittar när kakan fortfarande är varm.
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Det här är en riktigt kalasgod tårta. Receptet kommer ur Ebba von Sydows kokbok och själv fick jag nys om det när en av er bloggläsare (Carina från Vårgårda) skickade receptet till mig.
Verkligen jättegod och ett tips är att den också går att göra i små mazarinformar.
______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
100 g smör, smält
200 g digestivekex, fint smulade
1 burk karemalliserad mjölk (gör inte som jag och blanda ihop det med kondenserad mjölk)
3 mananer, i skivor
1 1/2 dl vispad grädde
1 1/2 dl turkisk yoghurt
1 hackad dubbeldajm
Gör så här: Smula kexen och blanda dem med smöret. Tryck ut massan i en form med löstagbar kant eller för den delen i små metallformar (typ mazarinformar). Ställ kallt. Bred ut den karamelliserade mjölken uppepå och skiva på bananerna. Vispa grädde och blande den med yoghurt. Bred smeten på kakan. Toppa med krossad dajm. Servera.
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Godaste, gräddigaste och bärfräschaste glassen!!
Tacksam då den dessutom är smidig att göra och kan förberedas långt innan den ska serveras. Bäst i test och smak helt enkelt!!
_______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
2 ägg
1 1/4 dl socker
200 g hallon, färska eller frysta (eller annan valfri fyllning)
2 1/2 dl vispgrädde
1 nypa salt
Garnering:
2 dl blåbärssylt
hallon och blåbär
Gör så här: Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna pösiga och vita tillsammans med 1 dl socker. Mosa hallonen och rör ner i bunken med de vispade gulorna. Vispa grädden och rör ner den i smeten. Vispa vitorna tillsammans med resten av sockret och en nypa salt till hårt skum. Vänd försiktigt ner skummet i hallonsmeten. Klä en form med plastfolie och häll ner smeten. Ställ formen i frysen i minst fyra timmar. Tag ut formen och stjälp upp den på ett fat, bred på sylt och garnera med hela bär.
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Mellohäng med goda vänner i helgen. Jag passade på att prova ett av recepten som jag fick på posten tidigare i veckan. En gratäng som görs i två steg. Först varvas potatis, champinjoner, tomater, vitlök och grädde. När det gratinerat klart i ugnen läggs fläskfilé på och till sist klickas en creme fraicheröra över allt sammans.
I en bifogad kommentar till receptet skrev Carina "...är det på sommaren tar jag en "påsgratäng" som jag blandar med tomater, vitlök, champinjoner och vitt vin (balsamvinäger vit går också bra). Stek kycklingfilé och skiva och lägg ovanpå om du vill. Den är god den här....även dagen efter."
Och visst har hon rätt Carina. Den här alltiett gratängen är riktigt, riktigt god. Låt er väl smaka ni också.
______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 fläskfilé
100 g färska champinjoner, skivade
lagom mycket potatis, skalade och skivade
4 tomater, skivade
3 vitlöksklyftor
2 msk vitt vin
2 dl grädde
salt
peppar
Täcke:
2 dl riven ost
2 tsk dijonsenap
2 dl creme fraiche
2 msk parmesanost
Gör så här: Smörj en gratängform. Varva svamp, potatis och tomater. Krydda gärna lite mellan lagren. Pressa på vitlöken och häll vin och grädde över alltsammans. Gratinera i 200 grader i ca 40 minuter. Putsa och skiva fläskfilén, stek i lite olja och krydda efter egen smak. Lägg bitarna uppe på den färdiggratinerade potatisen. Blanda samman ost, senap, creme fraice och parmesan. Klicka ut röran över köttet och gratinera i ytterligare ca 15 minuter (tills gratängen fått fin färg). Servera med sallad.
Foto: Karin / bevemyrs blogg
En smaskig variant av pizza. Kormasås ger rätten Indisk karaktär och tillsammans med grillad kyckling blir det en riktig fullträff. Baka gärna småpizzor, skippar besticken och mumsar dem rakt upp och ner. Riktigt gott!!!
_______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Botten:
5 dl vetemjöl eller om du vill vara lite nyttigare 3 dl dinkel och 2 dl grahamsmjöl
2 1/2 tsk bakpulver
40 gr smör
1 tsk salt
2 msk olja
1 1/2-2 dl mjölk
Gör så här: Blanda allt, kavla ut till småpizzor eller en stor. Bred på kormasåsen och strö på resten av toppingingredienserna (avsluta med den rivna osten). Grädda tills pizzan fått fin färg. 200 grader (varmluft) 225 grader (vanlig ugn), ca 20 minuter
Topping
1 burk (ca 4 dl) Indisk Korma cookingsauce (finns i hyllan för Asiatiska produkter).mys
1 gul paprika, skivad
1 röd paprika, skivad
1 gul lök, strimlad
1 ask körsbärstomater, skuren i skrivor
1/2 - 1 grillad kyckling, urbenad och delad i småbitar
Riven ost
Tack. Tack. Tack. Du underbara människa från Vårgårda som skickade en hel bunt med fina recept till mig idag!!
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Att tillbringa valborgsmässoafton och lediga dagar i en lotsstuga ute på en ö i den Östgötska skärgården är baske mig oslagbart. Släta klippor och havet precis inpå stugknuten, vedspis och stearinljus inomhus. Mitt i ett naturreservat där den ovanligt vackra naturen lockar till äventyr och långa strövpromenader.
Maten är förstås viktig. På självaste valborgsmässoafton bjöd Veronica på helstekt vitlöksmarinerad fläskfilé, pastasallad och fetaostsås. Gastronomiskt gott!! När sedan vinden viner runt husknuten och vedspisen spriden knastrig värme känns livet smått sakralt.
______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser pastasallad:
Pasta
matlagningsyoghurt
minitomater
inlagd gurka, i småbitar
fetaost, delad
paprika, skuren i småbitar
majskorn
örtsalt
olivolja
vit balsamvinäger
Bör så här: Koka pastan och låt den svalna. Blanda allt. Smaka av med örtsalt, olivolja och vit balsamvinäger.
Ingredienser fetaostsås:
4 dl creme fraiche
1 paket fetaost
salt
olivolja
vit balsamvinäger
peppar
Gör så här: Dela osten i mindra bitar och blanda med creme fraiche. Smaka av med olivolja, vinäger, salt och peppar.
Ingredienser fläskfilé:
Fläskfilé
Vitlöksmarinad
Gör så här: Låt fläskfilén och marinaden vila tillsammans i några timmar (ju fler ju bättre:). Grilla.
Syrsan granskar en död säl som spolats upp på land.
Sonen vet att klä på sig rejält när vinden blåser isande kall.
Kvällskvist, grillen på bordet och mojnande vind.
Att grilla Marshmallows i vedspisen är läckert. Kläm ihop dem mellan två chokladkex och desserten är klappad och klar.