Sega citron- och ingefärskakor


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Första advent laddas år efter år Söderköping med ett julmysande som kan få den mest bistre besökaren att småle nöjt. I många år har min mamma stått i ett stånd på Söderköping brunn och sålt barnmössor som hon sytt (kika här på en variant som lillungen och hans bästa kompis älskar:) och annat fint. Bredvid min mamma står alltid Gunnel som säljer de mest förtappat goda hembakade kakorna. I år när jag kom förbi för att njuta lite av julstämnigen fick jag med mig en påse sega citron- och ingefärskakor hem. Bortskämd är man minsann och goda var dom!:)


En läsare har hört av sig och önskat ett recept här på bloggen, det kommer i nästa inlägg!:)
______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

125 g smör
3 dl socker
1 dl sirap
1 dl grädde
1/2 msk ingefära
3/4 tsk bikarbonat
1 citron, rivet skal och saft
6 1/2 dl vetemjöl

Gör så här: Smält smöret i en kastrull, och blanda sedan i allt (sist citronen), forma till 30-60 kulor (beroende på hur stora du vill ha kakorna). Lägg på en plåt och grädda i 175 grader i 10-12 minuter.



Fira första advent med en juldoftande Lingon- och Kanelkaka



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Gott folk, tänk i morgon är det första advent igen! Finast, och det som värmer mest i hjärtat, är nog ändå alla adventsljusstakar, stjärnor och utomhusljus som dyker upp i fönster och i trädgårdar. Ljusglittret glänser rakt in i själen och dygnetruntmörkret känns snarare varmt och välkommet än nedslående.

Ankomsten som advent till syvende og sidst ändå handlar om kan ju firas på många sätt, själv lider jag av fikakärlek och föreslår därför kort och gott att du bakar dig en juldoftande lingon- och kanelkaka, kokar en kanna te (eller för den delen brygger dig en termos kaffe), tänder första ljuset i adventsstaken och njuter en stund:)  


I nästa blogginlägg, om min nya kamera och jag trivs ihop:) så får ni se bilder från en charmig småstad proppad med jul!:)

PS. För er som bor i närheten av Söderköping, proffsiga designern Anna Doll har 40% på allt i sin butik under lördag och söndag 27-28, bla. på Nordic Wares fina bakformar, alla Rosti bunkar och slevar och en massa trevliga muffinsformar.
______________________________________________________________________________________________

Ingredienser botten:

3 dl vetemjöl
3 msk socker
125 g smör
1 äggula

Fyllning:

3 ägg
2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 dl rårörda lingon

Gör så här: Knåda ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa och blanda sist i äggulan. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, låt vila i kylen i ca en halvtimme. Vispa ägg och socker pösigt, blanda i övriga ingredienser. Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i 200 grader i ca 50 - 60 minuter. Låt svalna och pudra sedan på florsocker och lägg på lingon. Servera med grädde.


Tortilliatårta i pajformat


Foto: Karin / bevemyrs blogg

I morgon är det veckans stora mysmatsdag, oavsett om du äter ensam eller tillsammans med någon är det här skönt opretentiöst och alldeles perfekt lagom gott!!:)


I nästa blogginlägg bakar vi oss lite juligt förstaadventsfirarfika!:)
_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

500 g kycklingkött eller köttfärs 
1 paket tortillasbröd (om du använder en pajform kan du ju välja en sort som passar i storlek:)
1 burk tacosås
1 burk creme fraiche, 2,5 dl
1 påse tacokrydda
1 st Cantadou eller liknande med vitlök
1 paket philadelphiaost, naturell
1 lite burk konserverade majskorn
2 tomater, skivade
några dl ost, gärna med lite smak

Gör så här: Fräs kycklingen eller köttfärsen i lite smör, rör i tacosåsen, cremefraiche, tacokrydda, ost (Cantadou och philadelphiaost) och majs. Låt allt blandas. Lägg ett tortilliasbröd i botten på en form eller ett ugnsfast fat, bred på röran och varva sedan bröd och röra några gånger innan du avslutar med att lägga på tomater och strö övar ost. Grädda i 225 grader tills tortilliatårtan fått fin färg. Servera med sallad.

Julens limpa



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Gjord på porter och must och med smak av nejlikor, ingefära och lingon är det här en av de absolut godaste limpor som jag vet. Förstås god året runt men extra perfekt så här när det börjar lacka mot jul. Själv har jag redan nu bakat mig några som ligger och väntar i frysen på att tillsammans med skinkan och senapen placeras på julbordet. Garnerad med apelsinskivor ser den ju dessutom riktigt fin ut!:)

Limpan är så pass god att den dessutom är med och tävlar på matmötesplatsen matfeed om att bli månadens matbröd/vetebröd, vinner den blir bevemyrs månadens blogg! Heja limpan!:)





I nästa blogginlägg lyssnar jag på dig Anton, mysmatkategorin laddas med en tortilliatårta i pajformat, mumsigt som sjutton!:)
______________________________________________________________________________________________

Ingredienser till två riktigt rejäla limpor:

100 g smör eller margarin
1 flaska porter, 33 cl
1 flaska julmust, 33 cl
75 g jäst
1 dl mörk sirap
1 dl honung
1½ msk salt
1 tsk malda kryddnejlikor
1-2 msk malen ingefära
1½ dl rårörda lingon
2,2-2,4 l rågsikt
apelsin eller äpple till garnering

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Smält smör i en kastrull och häll i porter och must, värm till fingervarmt. Rör ut jästen med lite av vätskan. Häll i all vätska tillsammans med sirap, honung, salt, kryddnejlikkor, ingefära och rårörda lingon. Arbeta in mjölet och låt musklerna eller assistenten arbeta degen en stund. Låt den jäsa övertäckt i en timme. Forma till två limpor som du lägger på en bakplåtsklädd plåt, låt jäsa ytterligare i ca 20-30 minuter under bakduk. Skär ev. apelsin- eller äppleskivor som du lägger på limporna. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 50-60 minuter, efter en stund behöver du lägga på en folie eller skjuta in en plåt över limpan så att den inte blir bränd.

Shortbread, tråkiga Loch Ness och underbara Braveheartvyer


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Shortbread är väldigt populärt i Skottland och min egen favoritkaka. Den innehåller inte många ingredienser och smakar egentligen inte särskilt mycket, trots det så är den väldigt god och jag väljer den gång på gång framför andra läckerheter på caféer och bagerier. Som ni ser på bilderna kan de bakas i olika former, vill man kan de även varieras genom att strö på flagad mandel eller med olika smaksättare så som tex rivet skal av citron och apelsin 


Huset vi hyrt i Skottland har verkligen varit perfekt på alla sätt och vis, värdparet har försett oss med allt tänkbart bl.a. en kartbok fullklottrad med anteckningar (skönt subjektiva) om trevligheter, sevärt och sådant man bör undvika:) Vad sägs tex om utlåtandet om megaattraktionen Loch Ness?

"Loch Ness is a boring loch if you must go, keep to this side + a nice pub at Daes":)



Vad man däremot inte ska undvika enligt Mrs Ritchie är de fantastiskt fina bergskedjorna straxt norr om Fort William:)

Att packa ryggsäcken med hett te, varm choklad, kaffe, mackor och godsaker och sedan vandra ut i naturen är nog bland det mysigaste man kan göra. Gör man det sedan på berget Glen Nevis och i trakterna där de spelade in scener till storfilmen Braveheart är det näst intill oslagbart!:)


I nästa blogginlägg ses vi hemma i Sverige igen, då tar vi sikte på julen och bakar oss ett julbröd du inte får missa:)
_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser Shortbread:

200 g smör
60 g rismjöl
85 g socker, gärna extra fint socker
175 g vetemjöl

Gör så här: Vispa smör och socker pösigt, tillsätt rismjöl och vetemjöl. Knåda till en deg, forma till två stora runda, platta kakor (som tillsammans får plats på en plåt) eller till önskad form. Grädda i 35-40 minuter i 150 grader. Kakan skall inte ta färg. Tag ur ugnen, strö på socker och skär i bitar.





Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg

Scottish Fudge


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Scottish Fudge är en traditionell sötsak i Skottland, antingen kokar du det hemma på spisen eller så köper du den fint förpackat i någon butik. Fudge är mycket uppskattat av Skottarna själva och jag kan inte annat än att hålla med, sött och gott!

Nästa blogginlägg blir det sista från Skottland, då tänkte jag servera er min skotska favoritkaka och så tar vi med oss matsäck och vandrar upp på Glen Nevis:)
______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Lite drygt 5 dl (450 g) socker
170 g kondenserad mjölk
1 tsk vaniljsocker
120 g blockchoklad (i bitar)

Gör så här: Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsfast form, ca 20 x20 cm. Häll i socker och mjölk i en kastrull och låt blandningen sakta smälta ihop (viktigt att det inte kokar). När sockret smält låter du allt sjuda i ca 20 minuter, blandningen skall bli 118 grader varm (du kan också göra ett "kulprov", klicka i lite smet i ett glas med vatten, när det går att forma en kula är det färdigkokt). Kyl kastrullen i kallt vatten och blanda samtidigt i vaniljsocker och chokladen. Rör om tills chokladen smält. Bred ut blandningen i formen. Skär i bitar när det svalnat något.






Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg

Pork Pies, Sausage Rolls och Scotch eggs


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Med risk för att trampa någon färdigmatsälskande skotte på tårna nu:)

När jag var på Morrisons (ungefär som Ica, Coop eller liknande) för att handla kvällsmat kunde jag inte låta bli att fråga en av de anställda om några tips på typisk Brittisk snabbmat. Jag tänkte mig något i stil med korv med bröd och Felix färdiga pajer. Som svar fick jag Sausage Rolls, Pork Pies och bonusrätten Scotch eggs. Pork Pies är en slags paj med kryddad fläskfyllning som värms i ugnen eller mikron. Sausage Rolls är fläskkorv inbakad i smördeg som antingen äts kall eller varm. Scotch eggs är ett hårdkokt ägg med korvsmet runt som rullats i bröd och äts varmt.

Ja hur smakade då allt det här. Sausage Rolls ser ju för bedrövligt oaptitligt ut med den bleka lite småprickiga korven men smakade faktiskt gott, flera stycken slank ner i ren förtjusning! Fläskpajen har lite kattmatsvarning i utseendet men ser ju trots allt ganska aptitlig ut, smaken däremot var absolut inget att hurra för, usch rent ut sagt! Scotch eggs ser trevliga ut, själv fick jag känslan av en lite mer vuxen variant av Kinderegg:) men hualigen så ogott.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att mitt första möte med Brittisk färdigmat inte banade väg för att jag ska fortsätta inventera i snabbmatshyllorna:)

Däremot kan jag rekommendera ett besök i mysstaden Oban om ni har vägarna förbi Skottlands västkust!!:)

I nästa blogginlägg äter vi Skotska godsaker igen!:)



Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg


Margie´s shortbread oatmeal Cookies


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Margie´s specialkakor. Stora och mäktiga, perfekt för en småkaksälskare som jag!;)

Jo, i förra inlägget nämnde jag att det finns en vägskylt i Skottland som alltid gör mig så full i skratt. I Sverige har vi ju ganska gott om skyltar som varnar för barn, några sådan har jag inte sett men däremot sitter det titt som tätt skyltar som varnar för...

...bara för charmigt helt enkelt:)

I nästa blogginlägg tittar vi på skottarnas motsvarighet till svenskarnas korv med bröd...och någonting som smakar riktigt otäckt!;)

______________________________________________________________________________________________

Ingredienser till Margie´s havrekakor:

225 g smör (rumsvarmt)
2 1/2 dl farinsocker
7 dl havregryn
2 1/2 dl mjöl
3/4 tsk bikarbonat
1/2 tsk vatten


Gör så här: Rör ihop bikarbonat med vattnet så att det löser sig. Blanda mjöl, socker och havregryn. Dela smöret i mindre bitar och knåda ihop det med mjöl/socker/havregrynblandningen. Arbeta in bikarbonatvattnet och rulla degen till en rulle, skär i cm tjocka skivor. Lägg på en bakplåtsklädd plåt och grädda i 190 grader i 12-15 minuter.



När man ser de här placerade lite överallt inser man att de liksom smugits bort från gator och torg i Sverige. Jag var tvungen att kliva in i en och provstå lite!:)


...en riktigt brutal skylt som nog kan få vem som helst att ducka:)


Vem kan motstå Skottlands fina och rejäla doningar till brevlådor? Kungliga är de dessutom!;)


Farmare i faggorna. Nu pratar vi landsbygdsromantik med stort L.


...och till sist, en riktigt sympatisk uppmaning må jag säga!;)


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Äkta skotska scones


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Enbart tanken på att få sitta på ett café i Skottland och äta nybakade, ljumna scones med rinnande smör och söt sylt räcker som skäl till att jag vill åka dit:) Nu får du inte förväxla de scones som jag tänker på med någon platt, torr, bakpulversmakande gårdagsgammal kylskåpskall variant som kan få vem som helst att rysa:) Nej de scones som jag pratar om är varma, milda i smaken, har en knaprig yta och ett mjukt fluffigt innehåll som smälter i munnen och får en att äta betydligt fler än man tänkt sig från början.

Själv kunde jag inte låta bli att köpa Grandma´s best recipes när jag tittade in i en av Skottlands fina bokhandlar. Jag började med att provbaka hennes scones och konstaterade sedan glatt att mormor minsann kunde konsten att baka:)





Så alla varma rekommendationer för att ni ska göra slag i saken och tassa upp i ottan i morgon och baka er en riktig god mysfrukost!:)



I nästa blogginlägg smakar vi på Margie´s goda havrekakor och så spanar vi in vad det är för en skotsk vägskylt som alltid får mig så full i skratt!!:)

____________________________________________________________________________________________

Grandma`s recept på scones,  10 st.

Ingredienser:

ca 7 dl vetemjöl (använd gärna Monitoba Cream)
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör (rumsvarmt)
2 3/4 dl mjölk
(1 dl russin)
mjölk att pensla med

Gör så här: Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Knåda ner smöret i mjölet så att det blir en grynig massa blanda i russin om du vill. Tillsätt mjölken och blanda, degen skall vara ganska lös. Forma 10 bullar, knåda inte för mycket, scones uppskattar att man använder en "lätt" hand. Pensla med mjölk och grädda sedan i 220 grader i ca 12-15 minuter. Serveras varma med smör, sylt och en kopp te!


____________________________________________________________________________________________



En tur ut till en av öarna bjöd inte enbart på godsaker för magen, ett vrak gjorde lillungen salig och så upp över öronen förtjust att han nog helst av allt hade bosatt sig där på stranden:)






Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg



Chocolate chip flapjacks och Highland cattles


Foto: Karin / bevemyrs blogg

 

Flapjacks är riktigt populära och går att köpa på caféer och bagerier i Skottland, innehållet varierar och kakorna kan proppas med olika godsaker bl.a. nötter, mandel, torkad frukt och choklad.

 

Jag satt på ett café med utsikt över Loch Linne och stoppade i mig scones när jag fick ett sms från min mamma. "Minns du kossan Karin?" Jo då, jag mindes kossan, jag ska berätta för er bloggläsare. När jag var barn var jag tillsammans med mamma, pappa och bröderna på semester i Skottland. En av de hetare dagarna den sommaren packade vi ryggsäckarna med matsäck och badkläder. Planen för dagen var att vandra upp i bergen, beundra utsikten och svalka oss i något av vattenfallen. När vi tagit oss en bit upp och ganska utmattade kommer klättrandes runt en klippa möts vi av en stor långhårig kossa med enorma horn, stora vackra ögon och en rikligt utsnirklad bjällra runt halsen. Jag hade aldrig sett något liknande i hela mitt liv och trodde knappt mina ögon. Mina bröder var minst lika förvånade som jag. I mitt sinne var den i klass med en dinosaurie, grottbjörn, alien eller något liknande. I konkurrens med slott, kiltar, säckpipor, vattenfall, Loch Ness och Sherwoodskogen var den där kossan sommarens absolut starkaste och bästa minne:)

 

Korna på bilden träffade vi på under en utflyktstur längst med kusten, fullständigt oemotståndligt fina.

 

 

Nästa blogginlägg kommer antagligen få er att vilja vakna i gryningen på söndag, lämna värmen i sänghalmen, svepa morgonrocken om kroppen, tassa ut i köket och baka det skotskaste av alla skotska bakverk!;)

 

 

 

_____________________________________________________________________________________________

 

 

 

Ingredienser Flapjacks:

225 g smör

2 ½ dl (225 g) rörsocker

2 msk ljus sirap

8 dl (275g)  havregryn

200 g choklad, hackad

 

Gör så här: Smält smöret i en kastrull och rör ner socker, sirap och havregryn. Blanda väl. Låt smeten svalna och rör ner chokladen. Bred ut smeten i en bakplåtsklädd form, ca 20x30 cm, grädda i 160 grader i ca 35 minuter, skär i rutor.


 

Foto: Karin / bevemyrs blogg


Vackra storslagna Skottland


Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg

Jag har varit i Skottland några gånger nu och kan inte annat än att älska landet i all dess karga storslagenhet. Naturen, vandringar längst stigar och forsande vattendrag, stenslotten som dyker upp bakom kullarna, alla vänliga människor, afternoon tea, spröda shortbread och ljumna scones. I år är utgångspunkten det hyrda huset vid atlantkusten straxt söder om den fina småstaden Fort William. De närmaste veckorna kommer jag att blogga lite smått och gott, några recept och mängder av Skottland:)


I nästa blogginlägg spanar vi in chokladstinna Flapjacks!:)

Köttfärspaj med kantareller


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Den här pajen har jag ätit så länge jag kan minnas och den är riktigt riktigt god. Den har kanske inte det mest attraktiva utseende i matsammanhang men är desto godare när man väl sätter tänderna i den. Min trevliga kompis Veronica berättade om hur hon en gång tog med sig den till en slags knytkalasbuffé på skidklubben där hon tränade och om hur alla sedan ratade den för att den såg så ogod ut, lite snopet fick hon med sig all paj hem!=) Men man skall inte döma hunden efter håren... eller hur det nu var! Den här pajen är jättegod!:)

Pajdegen flirtar med er som vill göra en aningen magrare variant.

Hösten är allt bra härlig, i nästa blogginlägg (och de närmaste veckorna) får ni hänga med på en höstmysig semester i det hyrda huset i det storslagna, vackra, gästvänliga Skottland!
______________________________________________________________________________________________



Ingredienser:

Köttfärsröra:

400 g köttfärs
2 gula lökar
1 1/2 tsk salt
1 1/2 krm peppar
100 g kantareller eller annan svamp
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 msk soja, gärna kinesisk
1 1/2 dl gräddfil
ost i kuber

Pajdeg:

50 g smör
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
2 tsk bakpulver

Gör så här: Gör pajdeg (eller använd någon färdig variant), knåda ihop ingredienserna och tryck ut i en pajform. Förgrädda ev i 225 grader tills pajdegen fått fin färg. Fräs under tiden färsen och blanda i allt utom gräddfil, låt småkoka en stund. Häll i gräddfilen och drag av pannan från plattan.  fördela köttfärsröran i formen, tryck ner ostkuber och grädda i ca 30 minuter i 225 grader.


Happy Halloween - Het Chilikladdkaka


Foto: Karin / bevemyrs blogg

En märklig kladdkakekombination som smakar alldeles utmärkt!; perfekt att spöka in Halloween med!:)

Happy Halloween nu allesammans!!!:)

I nästa blogginlägg får vi lära oss att inte dömma hunden efter håren:)
____________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

100 g smör
2 ägg, ekologiska
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1-1 1/2 tsk malen chilipeppar, gärna kakao/chilivarianten som finns att köpa

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant ca 23 cm i diameter. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och chili. Rör ner det i smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt gärna kakan stå till nästa dag innan servering. Servera med lättvispad grädde och hallon.

Dallrande vindruvsgele


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Att man kunde göra gele av vindruvor var nytt för mig innan jag tipsades av min mamma, hon har egna vindruvsstockar och kokar gele i skördetider. Gott till kött men även att garnera kakor och tårtor med.


Nästa blogginlägg luktar Halloween och smakar het kladdkaka!:)
______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:
1 kg vindruvor gröna eller blå
4 dl vatten
9 dl syltsocker

Gör så här: Skölj druvorna och koka dem i vatten ca 5-10 minuter. Sila massan och låt dem själrinna i ca 30 miniuter. Häll tillbaka i grytan och rör ner sockret och låt allt stormkoka i 1 minut. Skumma väl och häll upp på burkar.

Saftiga, smakrika piroger med lite ditten och datten i brödet


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Piroger är sådan där mat som jag kan gå och längta efter. Mumsigt som sjutton att ta med på utflykten eller till lunch ihop med en sallad. Själv föredrar jag lite tuggmotstånd i brödet och blandar därför ner rejält med grahamsmjöl, vill man kan man experimentera med lite ditten och datten i själva brödet, tex. frön av olika slag.


Nästa blogginlägg dallrar rejält!:)
_______________________________________________________________________________________________



Ingredienser:

Pirogdeg:
50 g jäst
100 g smör, rumsvarmt
3 dl vatten
1/2 tsk salt
1 ägg
Ca 5 dl vetemjöl och 5 dl grahamsmjöl


Fyllning:
400-500 g köttfärs
1 lök, hackad
1 purjolök, finskivad
4 msk hackad inlagd gurka
1 hackad paprika
1 dl buljong
några dl riven ost
1 mozarella ost, det är inte så noga exakt hur mycket.
Salt
Peppar

Gör så här: Smula jästen i en bunke, värm vattnet till fingervärme och häll den över jästen, blanda tills jästen smält. Rör ner övriga ingredienser. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter. Bryn färs och blanda i lök, gurka, paprika och buljong, låt småkoka en liten stund, Smaka av med salt och peppar. Drag pannan från plattan och blanda i osten. Kavla ut degen och tag ut rundlar med en skål eller liknande, fyll ena halvan med köttfärsröra och vik sedan den andra halvan över, tryck ihop kanterna. Låt jäsa i ca 20 minuter, pensla med ägg eller mjölk och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter i 200 grader.

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen