Julens limpa
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Gjord på porter och must och med smak av nejlikor, ingefära och lingon är det här en av de absolut godaste limpor som jag vet. Förstås god året runt men extra perfekt så här när det börjar lacka mot jul. Själv har jag redan nu bakat mig några som ligger och väntar i frysen på att tillsammans med skinkan och senapen placeras på julbordet. Garnerad med apelsinskivor ser den ju dessutom riktigt fin ut!:)
Limpan är så pass god att den dessutom är med och tävlar på matmötesplatsen matfeed om att bli månadens matbröd/vetebröd, vinner den blir bevemyrs månadens blogg! Heja limpan!:)
I nästa blogginlägg lyssnar jag på dig Anton, mysmatkategorin laddas med en tortilliatårta i pajformat, mumsigt som sjutton!:)
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser till två riktigt rejäla limpor:
100 g smör eller margarin
1 flaska porter, 33 cl
1 flaska julmust, 33 cl
75 g jäst
1 dl mörk sirap
1 dl honung
1½ msk salt
1 tsk malda kryddnejlikor
1-2 msk malen ingefära
1½ dl rårörda lingon
2,2-2,4 l rågsikt
apelsin eller äpple till garnering
Gör så här: Smula jästen i en bunke. Smält smör i en kastrull och häll i porter och must, värm till fingervarmt. Rör ut jästen med lite av vätskan. Häll i all vätska tillsammans med sirap, honung, salt, kryddnejlikkor, ingefära och rårörda lingon. Arbeta in mjölet och låt musklerna eller assistenten arbeta degen en stund. Låt den jäsa övertäckt i en timme. Forma till två limpor som du lägger på en bakplåtsklädd plåt, låt jäsa ytterligare i ca 20-30 minuter under bakduk. Skär ev. apelsin- eller äppleskivor som du lägger på limporna. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 50-60 minuter, efter en stund behöver du lägga på en folie eller skjuta in en plåt över limpan så att den inte blir bränd.
Den där limpan låter som att den är väldigt god. Den ska jag baka till jul.
Vilken spännande kombination med must och porter, det låter gott! Vackert att lägga apelsinskivor på!
Hej Karin det låter gott och intressant Kramar Nk
Vilken fin matblogg du har!
Heja Bevemyrs bloggen!
Tummar hållna!!!!
Så fint med apelsinskivorna uppepå!:)
Jag är inte så bra på att baka bröd - men detta ser sjukt gott ut! Är det svårt?
"Rebecca"
Brödet är verkligen jättegott och inte alls särskilt svårt att göra, det viktiga att tänka på är nog att inte låta vätskan man värmer i kastrullen bli för varm (när du sticker ner ett finger och det varken känns kallt eller varmt är det lagom), att inte använda för mycket mjöl (gärna låta degen vara en aning kladdig när du sätter den på jäsning, för mycket mjöl gör limpan torr och tråkig) och till sist låta limpan jäsa ordentligt (titta mer på jässtorleken än på tiden det står att den ska jäsa i receptet, ibland behöver brödet beroende på rumstemperatur och dyl. längre tid att jäsa än vad som är "normalt").
Våga testa, den är som sagt verkligen god!:)
/Karin
Den här limpan ser verkligen smaklig ut, det låter gott med alla smaker och kryddor också!
Detta låter som något man bara måste testa!
Det låter som ett gott bröd. Snyggt med apelsinskivorna på.
Ett bröd som måste bakas jätte gott.Bakade det på förskolan när vi hadde julmiddag.Alla åt och njöt.
Tack!!