Kyckling i grönpepparsås
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Kyckling i grönpepparsås. Den här rätten åt jag för första gången för 7-8 år sedan och den är fortfarande lika god.
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 grillad kyckling eller motsvarande kycklingfile skuren i mindre bitar
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
1/2 msk grönpepparkorn, malda/mortlade
1 msk fransk senap
1 msk soya
riven ost att strö på om du tycker det är gott
kryddor om du använder kycklinfilé istället för grillad kyckling
Gör så här: Bena ur den grillade kycklingen eller stek kycklingfilén i smör och kryddor (välj några kryddor du tycker om). Koka ihop grädde, creme fraiche, grönpepparsås, senap och soya. Häll såsen över kycklingen och låt stå i några timmar eller över en natt. Gratinera i ugnen i 200 grader tills allt blivit varmt. Servera med klyftpotatis/ris och en sallad.
Ute på ön hos barnens farmor och farfar. Ljuvligt påskväder som lockade till årets första utomhusvistelse i kortärmat.
Påskbufé - förutsägbart, traditionellt och väldigt gott
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Påsken tjuvstartade idag med en liten påskbuffe. Förutsägbart, traditionellt och väldigt gott!
Köttbullar smaksatta med bl.a kalvfond och japansk soja. En vinnare!
Ingredienser:
800 g blandfärs
1 1/2 dl ströbröd
2 dl grädde
1 gul lök, riven
1 1/2 tsk salt
1 tsk peppar (knappt)
2 msk kalvfond
2 tsk soja, japansk
Gör så här: Blanda ströbröd och grädde och låt stå en stund, rör i lök, salt, peppar, kalvfond och soja. Blanda allt med blandfärsen. Forma till köttbullar och stek i smör i stekpanna.
Ägg med ögon, trevligt men jobbigt att behöva krossa skallen på dem. Äggen på fotot är kokade i gula lökskal och i mosade blåbär. En kollega berättade att hon inte hade blåbär hemma utan kokade sina i blåbärssoppa istället vilket fungerade finfint!
Ägghalvor toppde med godaste ansjovisröran.
Ingredienser:
100 g philadelphiaost
1 dl creme fraiche
1/2 burk ansjovisfiléer finhackade
2 msk finhackad gräslök
smaka av med salt
Gör så här: Blanda allt och spritsa ut på ägghalvor. Garnera med räkor och dill.
Att måla äggen tillhör en av de mer viktiga traditionerna.
En riktigt god variant av hemgjord skärgårdssill med bl.a. Smetana, ägg och rom.
Ingredienser:
1 förpackning inläggningssill, 420 g
1 ägg, kokt
2 msk gräslök, finhackad
1 msk majonnäs
2 dl Smetana
50 g stenbitsrom
Gär så här: Skär sillen i mindre bitar om du använder hela filéer. Hacka ägget och blanda med övriga ingredienser.
Kladdkaka med chokladglasyr och äggdekor.
Äppelkaka med mandel och vit choklad
Den här supersmarriga äppelkakan med bl.a. vit choklad, rörsocker, mandel och smör vann pris i långpanne SM. Söt, syrlig, saftig. Jättegod helt enkelt!
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
150 g smör
3 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
2 stora syrliga äpplen
Topping
100 g vit blockchoklad
1½ dl flagad mandel
½ dl rörsocker, strö
¼ dl vetemjöl
100 g kallt smör
Gör så här: Smält smöret och blanda i socker, ägg och mjöl. Bred ut blandningen i en bakplåtspappersklädd plåt ca 25x30 cm. Skala och skiva äpplena tunnt och placera ur dem på smeten. Hacka chokladen grovt och blanda den med mandel, rörsocker och vetemjöl. Strö blandningen på äpplena. Hyvla smör över. Grädda i 25-30 minuter i ca 200 grader.
Nygräddade strösselkakor och tranor vid Hornborgasjön
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Idag packade vi matsäckskorgen med nygräddade strösselkakor och for iväg för att spana efter tranor vid Hornborgasjön. Och visst hade de kommit, 680 st enligt senaste räkningen, Tranorna är ett av de säkraste vårtecknen och nog det charmigaste också. Med gott fika, soligt väder, fantastisk natur och en massa tranor går det inte att få annat än en underbar dag. Tackar ödmukast för den!
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 msk sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
strössel
Gör så här: Blanda allt urom strösslet och rulla ut till två rullar lagom långa för en bakplåt. Lägg rullarna på en plåt, platta till en aning, strö på strössel och grädda i ca 15 minuter i 175 grader. Skär i snittar när de fortfarande är varma.
!
Bananpaj - barnens favorit
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Den här pajen är verkligen en riktig gobit, serverad ljummen med glass blir den snabbt barnens favorit. Söt seg och jättegod!
Ska smaken liknas vid någonting så är det vid de där friterade bananerna man ofta får som dessert på kinarestaurangen.
_____________________________________________________________________________________________________
Iingredienser:
3-4 bananer, skivade
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
1/2 dl sirap
Gör så här: Lägg bananerna i botten på en form, blanda övriga ingredienser och fördela över bananerna. Grädda i ca 15 minuter i 200 grader. Servera med glass, gärna med vanilj- eller chokladsmak!
Sockerkakan som gör skäl för sitt namn
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Fabian och Wilma fortsätter att vara kreativa i köket och sådant måste förstås uppmuntras. Här med ett helt freestylat recept på en sockerkaka som verkligen gör skäl för sitt namn då den innehåller mer socker än mjöl.
Så varsågoda, ett helt nytt recept från minibagarna här på bloggen.
_____________________________________________________________________________________________________
Benons (kakan döptes till detta då bagarna ansåg det klinga franskt och fint )
Ingredienser:
2 dl socker
1 färsk lime, saften
1 krm citronsaft
1 1/2 dl mjöl
1 tsk smör, smält
2 ägg
1 tsk bakpulver
Gör så här: Blanda allt och häll i en smörad och bröad form (liten), grädda i 200 grader i ca 15 minuter, känn med sticka.
Smakbox
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Idag ska jag göra lite obetald reklam för en ny kul mattjänst.
När jag var barn åkte vi varje år till Skänninge marknad, en enorm tillställning med bortåt fem kilometer torgstånd, gatuförsäljning och över 100 000 besökare. Som barn var det förstås enormt och en spännande upplevelse. Jag köpte sällan någonting förutom en lyckopåse. Ni vet en sådan där påse som kostade några tior och som var fylld med ett hemligt innehåll. Jag längtade verkligen efter den där överraskningen och jag kan inte minnas att jag någonsin blev besviken.
För några veckor sedan blev jag kontaktad av ett företag "Smakbox" som lanserar en ny idé där man som privatperson kan prenumerera på ett hemligt innhåll av matvaror. Nya, frächa produkter, mycket ekologiskt och som man kanske annars inte hade fått nys om eller lagt ögonen på i affären. Just det där momentet med det oförutsägbara och det spännande i att presenteras för ett antal annars otippade produkter i hemmet. Inspiration som lockar till nya smakupplevelser och kreativa maträtter. Jag gillar verkligen idén och kanske har det med lyckopåsen på Skänninge marknad att göra.
Boxarna levereras varannan månad och innehåller 15 produkter som är värda mellan 350-450kr, som prenumerant betalar du 189 kronor, frakt ingår i priset och ingen bindningstid krävs. Blir du precis som jag sugen på att testa så klicka här och ange BEVEMYRS som rabattkod så får du 15% rabatt på första boxen (gäller to.m. sista juni).
En ny variant på eko-festis bliv först ut att testas och föll i god jord hos provsmakarna.
Saftig engelsk tigerkaka med lime och mjölkchoklad
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Wilma och Fabian har varit vänner sedan förskoletiden och de ses titt som tätt och hittar på trevligheter. Idag kikade de i olika receptböcker och bestämde sig för att helt på egen hand baka en engelsk tigerkaka. De bytte ut några ingredienser och fick sedan en mycket saftig och god kaka smaksatt med mjölkchoklad och färsk lime. Well done minibagare!
Orginalreceptet kommer från "Annas kakbok" och till kakan på fotot gjorde de 1 1/2 sats.
Ingredienser 1 sats med Wilmas och Fabians tillägg av lime och mjölkchklad:
200 g smör, rumsvarmt
2 1/2 dl socker
3 medelstora ägg
3 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 lime, rivet skal
100 g mjölkchoklad, gärna kinderäggcoklad, delad i mindre bitar
Gör så här: Vispa smör och socker pösigt. Blanda ner ett ägg i taget. Sikta ihop mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smörsmeten. Dela smeten i två delar coh smaksätt den ena halvan med limeskal och den andra med kakao, vaniljsocker och hackad choklad. Smörj och bröa en form, häll ner limesmeten i formen och sedan chokladsmeten, blanda lite med en gaffel. Grädda i 180 grader i 35-40 minuter, känn med sticka.
Inbakad chokladkaka
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Inbakad chokladkaka i smördeg var en riktig internethit i höstas. Själv har jag gjort den vid flera tillfällen för enklare och godare dessert/fikabröd får man leta efter.
Du lägger kort och gott en chokladkaka på ett smördegsark, skär flikar i degen som du sedan viker in. Penslar med uppvispat ägg och stör på flagad mandel och flingsalt, eller som på bilden chrunch (glasströssel). Grädda sedan i 15 minuter i 200 grader. Servera och njut! Ska man likna smaken vid något så är det ett riktigt saftigt weinebröd med choklad.
Märta dansar loss i köket i väntan på melodifestivalsfinalen.
Laxsoppa
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Ikväll äter vi den här enkla och supergoda laxsoppan. Serverad med räkor och vitlöksbröd. Så gott!!.
Vill du göra en barnvänlig variant så servera löken, dillen och räkorna på sidan av.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
3 morrötter, rivna
1/2 purjolök, fint skivad
smör
2 msk vetemjöl
5 dl matlagningsgrädde
5 dl vatten
3-4 laxfileer, tärnade
ca 1 dl fiskfond
1 knippw dill, klippt
2 dl creme fraiche
salt
200 g skalade räkor
Gör så här: Fräs morrötterna och purjolök i lite vatten, blanda i mjöl och sedan övriga ingredienser. Låt allt sjuda tills fisken är genomkokt. Toppa med räkor och smaka av med salt och ev. mer fiskfond.
Myra 4 år
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Myra har fyllt fyra år och vi har firat med fika, tårta, bakelser och kalaskänsla ända ut i tåspetsarna. En tårta med nonstop i regnbågens alla färger pysslades ihop. Riktigt tjusig tyckte nog både dottern och jag att den blev.
_____________________________________________________________________________________________________
Recept tårtbotten:
Ingredienser:
4 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpuler
6 msk hett vatten
Topping:
60 g smör, rumsvarmt
4 dl florsocker
100 philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
rosa karamellfärg
nonstop
Gör så här: Vispa ägg och socker riktigt länge med elvisp. Tillsätt övriga ingredienser, blanda en kort stund och häll smeten i en smord och bröad springform. Grädda i 175 grader i ca 40 minuter (känn med sticka, tiden varierar lite beroende på formens storlek.)
Fyllningen i tårtan är ett lager hemgjord hallonsylt med grädde och ett lager marzankräm.
Blanda ihop smör, flosocker, philadelphiaost, vaniljsocker och karamellfärg, bred ett lager runt hela tårtan. Sortera nonstop i respektive färg och garnera.
Fina chokladbakelser med ett riktigt bra recept på chokladmuffins i botten.
______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser, ca 12 st muffins:
1 dl kakao
2 dl socker
2 dl mjölk
150 g smör, rumsvarmt
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
Frosting/topping
60 g smör, rumsvarmt
4 dl florsocker
100 philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
Gör så är: Koka upp kakao med mjölk och hälften av sockret (1 dl) och låt det sedan svalna en aning. Vispa smöret och resten av sockret poröst, vispa ner ett ägg i taget. Blanda ner mjölkblandningen lite pö om pö med mjölet, vaniljsockret och bakpulvret. Klicka ner smeten i muffinsformar (ca 3/4 av formen). Grädda i 175 grader i ca 18 minuter. Låt svalna. Blanda ingredienserna till frostingen och spritsa på.
De här bakelserna är sega och jättegoda. Tyvärr har jag slvarvat bort receptet, hoppas dock att det kommer fram snart.
Silviakaka är en riktig klassiker och favorit. Det här receptet ger saftiga, söta och jättegoda kakor!
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
3 ägg
3 dl socker
150 g smör, smält
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Glasyr:
200 g smör
3 dl socker
2 äggulor
2 tsk vaniljsocker
Gör så här: Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda i övriga ingredienser. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 200 grader i ca 15-20 minuter. När den släpper från kanterna är den klar.
Glasyr: Blanda smör och socker i en kastrull. När smöret smält blandar du i äggulorna. Låt allt sjuda på svag värme tills det tjocknat, ca 15-20 minuter. Bred glasyren över kakan och strö på kokos eller strössel. Skär i lagom stora rutor.
Jag älskar rulltårta men glömmer ibland bort hur otroligt gott det är. Den här är fylld med chokladkräm och är alldeles underbar.
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Botten:
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
Chokladfyllning:
1 1/2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
2 äggulor
3-4 msk socker
1 msk kakao
1 1/2 msk potatismjöl
ca 15-20 g smör
Gör så här: Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda ner övriga ingredienser. Bred ut på ett bakplåtspapper och grädda i ca 5 minuter i 250 grader. Sockra ett bakplåtspapper och vänd genast upp kakan så att den landar på pappret. Låt kakan svalna innan chokladfyllningen breds på. Gör fyllningen genom att blanda allt utom smör i en kastrull. Låt sjuda tills smeten tjocknat, passa så att det inte börja koka för då skär sig den sig. Tag av värmen och blanda i smör. Bred ut över kakan och rulla ihop till en rulle.
Havrebollar och glada, snurriga kakor.
_____________________________________________________________________________________________________
Recept snurriga kakor:
4 1/2 - 5 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 g smör
karamellfärg
strösocker blandat med karamellfärg
Gör så här: Knåda ihop degen, dela den i två delar. Färga den ena delen grön och den andra lila . Låt vila i kylskåp i 30 minuter eller mer. Kavla ut båda delarna till var sin rektangulär platta, pensla med äggvita så fäster de bättre mot varandra. Lägg plattorna på varandra och rulla ihop (börja vid en långsida). Rulla i färgat strösocker (det momentet glömde jag till kakorna på fotot). Lägg rullen i kylskåpet i 30 minuter eller mer. Skär i 1/2 cm tjocka skivor och grädda i 175 grader i ca 10-15 minuter.