Foto: Karin / bevemyrs blogg
Myra har fyllt fyra år och vi har firat med fika, tårta, bakelser och kalaskänsla ända ut i tåspetsarna. En tårta med nonstop i regnbågens alla färger pysslades ihop. Riktigt tjusig tyckte nog både dottern och jag att den blev.
_____________________________________________________________________________________________________
Recept tårtbotten:
Ingredienser:
4 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpuler
6 msk hett vatten
Topping:
60 g smör, rumsvarmt
4 dl florsocker
100 philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
rosa karamellfärg
nonstop
Gör så här: Vispa ägg och socker riktigt länge med elvisp. Tillsätt övriga ingredienser, blanda en kort stund och häll smeten i en smord och bröad springform. Grädda i 175 grader i ca 40 minuter (känn med sticka, tiden varierar lite beroende på formens storlek.)
Fyllningen i tårtan är ett lager hemgjord hallonsylt med grädde och ett lager marzankräm.
Blanda ihop smör, flosocker, philadelphiaost, vaniljsocker och karamellfärg, bred ett lager runt hela tårtan. Sortera nonstop i respektive färg och garnera.
Fina chokladbakelser med ett riktigt bra recept på chokladmuffins i botten.
______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser, ca 12 st muffins:
1 dl kakao
2 dl socker
2 dl mjölk
150 g smör, rumsvarmt
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
Frosting/topping
60 g smör, rumsvarmt
4 dl florsocker
100 philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
Gör så är: Koka upp kakao med mjölk och hälften av sockret (1 dl) och låt det sedan svalna en aning. Vispa smöret och resten av sockret poröst, vispa ner ett ägg i taget. Blanda ner mjölkblandningen lite pö om pö med mjölet, vaniljsockret och bakpulvret. Klicka ner smeten i muffinsformar (ca 3/4 av formen). Grädda i 175 grader i ca 18 minuter. Låt svalna. Blanda ingredienserna till frostingen och spritsa på.
De här bakelserna är sega och jättegoda. Tyvärr har jag slvarvat bort receptet, hoppas dock att det kommer fram snart.
Silviakaka är en riktig klassiker och favorit. Det här receptet ger saftiga, söta och jättegoda kakor!
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
3 ägg
3 dl socker
150 g smör, smält
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Glasyr:
200 g smör
3 dl socker
2 äggulor
2 tsk vaniljsocker
Gör så här: Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda i övriga ingredienser. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 200 grader i ca 15-20 minuter. När den släpper från kanterna är den klar.
Glasyr: Blanda smör och socker i en kastrull. När smöret smält blandar du i äggulorna. Låt allt sjuda på svag värme tills det tjocknat, ca 15-20 minuter. Bred glasyren över kakan och strö på kokos eller strössel. Skär i lagom stora rutor.
Jag älskar rulltårta men glömmer ibland bort hur otroligt gott det är. Den här är fylld med chokladkräm och är alldeles underbar.
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Botten:
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
Chokladfyllning:
1 1/2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
2 äggulor
3-4 msk socker
1 msk kakao
1 1/2 msk potatismjöl
ca 15-20 g smör
Gör så här: Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda ner övriga ingredienser. Bred ut på ett bakplåtspapper och grädda i ca 5 minuter i 250 grader. Sockra ett bakplåtspapper och vänd genast upp kakan så att den landar på pappret. Låt kakan svalna innan chokladfyllningen breds på. Gör fyllningen genom att blanda allt utom smör i en kastrull. Låt sjuda tills smeten tjocknat, passa så att det inte börja koka för då skär sig den sig. Tag av värmen och blanda i smör. Bred ut över kakan och rulla ihop till en rulle.
Havrebollar och glada, snurriga kakor.
_____________________________________________________________________________________________________
Recept snurriga kakor:
4 1/2 - 5 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 g smör
karamellfärg
strösocker blandat med karamellfärg
Gör så här: Knåda ihop degen, dela den i två delar. Färga den ena delen grön och den andra lila . Låt vila i kylskåp i 30 minuter eller mer. Kavla ut båda delarna till var sin rektangulär platta, pensla med äggvita så fäster de bättre mot varandra. Lägg plattorna på varandra och rulla ihop (börja vid en långsida). Rulla i färgat strösocker (det momentet glömde jag till kakorna på fotot).
Lägg rullen i kylskåpet i 30 minuter eller mer. Skär i 1/2 cm tjocka skivor och grädda i 175 grader i ca 10-15 minuter.