Mjölkchokladkaka
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Mats har fyllt år och firats med pompa och ståt. Smörgåstårta, Marsipantårta och så den här läckert sega kladdkakan med mjölkchoklad- och rice krispiestopping. Busenkel och jättegod!!!
_____________________________________________________________________________________________________
'
Ingredienser:
125 g smör
2 3/4 dl socker
3 ägg
4 msk kakao
1 nypa salt
1 1/2 dl vetemjöl
Topping:
1 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad, i småbitar
3 dl Rice Krispies
Gör så här: Smält smöret i en kastrull och blanda i övriga ingredienser. Häll smeten i en smord och bröad springform. Grädda i ca 180 grader i ca 30 minuter. Låt kakan svalna. Häll vispgrädden i en kastrull, låt koka upp, dra kastrullen från plattan och lägg sedan ner chokladen, rör om tills den smält. Blanda i Rice Krispies. Bred ut smeten på kakan och låt stelna. Servera med vispad grädde.
Fabians kaka
Foto: Karin / bevemyrs blogg
I veckan när jag hämtade sonen efter skolan kom han skuttande mot mig. Ivrig att få berätta en superkombination av fyllning till sockerkaka som han kommit på. Han sken som en sol och studsade upp och ner när han avslöjade att det antagligen skulle bli den godaste sockerkakan någonsin om man blandade i mosad banan och chokladbitar i smeten.
Hem gick vi, bakade och smakade under andäktig tystnad. En godare sokerkaka hade ingen av oss någonsin smakat.
Nu är han inte den första människan någonsin att baka en sådan sockerkaka men för honom var det en kulinarisk insikt. Fantastiska, underbara unge!
______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
75 g smör, smält
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl mjölk200 g choklad, blandad vit och ljus, hackad
1 banan, mosad
Gör så här: Smörj och bröa en sockerkaksform. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp, rör ner övriga ingredienser. Häll i formen. Grädda i 175 grader i ca 35 minuter.
Kasslergratäng med rött vin och curry
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Kassler är himla gott bara sådär rakt upp och ner. Vill du trots allt göra en mer matig variant kommer här ett recept med rödvin och curry i en krämig gratäng. Gott så det förslår.
_______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
500 g benfri kassler
3 msk rödvin
1 krossad vitlöksklyfta
½ tsk torkad dragon
2 ½ dl vispgrädde
1 msk curry
2 msk tomatpuré
2 dl riven lagrad ost
3 msk rödvin
1 krossad vitlöksklyfta
½ tsk torkad dragon
2 ½ dl vispgrädde
1 msk curry
2 msk tomatpuré
2 dl riven lagrad ost
salt
Gör så här: Strimla eller skiva kasslern.Lägg den i en ugnssäker form. Blanda vin, vitlök och dragon och häll över kasslern, låt marinera någon halvtimme. Blanda grädde, curry och tomatpuré i en skål, smaka av med salt, Häll allt över kasslern. Strö på ost och grädda tillt gratängen blivit gyllene. Servera med ris och sallad.
American Lighthouse Cookies
Foto: Karin / bevemyrs blogg
I helgen bakade Syrsan och jag American Lighthouse Cookies. Segt krispiga småkakor proppade med ljus och vit choklad. Sååå goooda!!! Det är något visst med den här typen av Amerikanska småkakor, det går liksom inte att sluta äta av dem.
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
2 dl socker
1 dl farinsocker
2 ägg
2 tsk vanillinsocker
5½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1½ tsk bikarbonat
200 g ljus blockchoklad, hackas
2 dl socker
1 dl farinsocker
2 ägg
2 tsk vanillinsocker
5½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1½ tsk bikarbonat
200 g ljus blockchoklad, hackas
100 g bit blockchoklad, hackas
Gör så här: Vispa smör, socker, farinsocker och vaniljsocker fluffigt med elvisp. Rör i övriga ingredienser. Forma till bollar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Lägg dem inte för nära varandra då de flyter ut när de blir varma. Grädda i 175 grader i ca 10 minuter (tiden varierar lite beroende på storlek på kakorna).
Lördagsmys med lax i lantbröd
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Den här enkla kvällsrätten med bl.a kallrökt lax, räkor och ägg i fyllningen är verkligen supergod. Antingen gratinerar du den i ugnen och serverar den ljummen med sallad eller så äter du den kall och får lite mer smörgåstårtskänsla i tuggorna. Väljer du det senare alternativet kan du med fördel göra den några timmar innan den ska ätas.
Hur som helst, lördagsmys med lax i lantbröd är ett val du inte får hoppa över om du vill äta någonting gott.
____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
1 lantbröd
1 dl bordsmargarin
2 vitlöksklyftor
Fyllning:
200 g räkor
200 g kallrökt lax, skuren i småbitar
1 liten rödlök, finhackad
1 liten purjolök, fint skivad
4 kokta ägg, hackade
3 dl gräddfil
1 1/2 dl majonnäs
1 1/2 krm cayennepeppar
3 msk chilisås
1 dl bordsmargarin
2 vitlöksklyftor
Fyllning:
200 g räkor
200 g kallrökt lax, skuren i småbitar
1 liten rödlök, finhackad
1 liten purjolök, fint skivad
4 kokta ägg, hackade
3 dl gräddfil
1 1/2 dl majonnäs
1 1/2 krm cayennepeppar
3 msk chilisås
Ost, riven att strö över
Gör så här: Skär av locket på brödet och gröpa ur innehållet (skalet blir kvar). Smält smöret, pressa i vitlöksklyftorna och färdelaI/pensla insidorna på lantbrödet med vitlökssmöret. Blanda ingredienserna till fyllningen och klicka ner allt i det urgröpta lantbrödet. Strö på riven ost. Gratinera tills brödet blivit varmt, ca 200 grader i 20 minuter. Alternativt servera ogräddad kall.
Nyårsafton
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Nyårsafton, den mest glittrande av alla högtider. Som alltid firar vi med goda, glada och underbara vänner. I år hade Veronica fixat Toast skagen med rom och smörstekta bröd till förrätt, jag Whiskeymarinerad oxfile, potatisgratäng och hemvispad bearnaisesås till huvudrät, Veronica avslutade festmåltiden med en creme caramel med hallonsås. Allt sammans snålvattenrinnande gott. Vid 12-slaget plockades stiligt dekorerade och moussefyllda chokladfabergeägg fram. Ett gott och snyggt sätt att inleda det nya matåret på.
GOTT NYTT MATÅR ALLESAMMANS!
Toast skagen med smörstekta bröd, räkor och rom
Hemgjord Toast skagen är nog kungen av alla förrätter. Fantastiskt gott!
Ingredienser:
1 1/2 kg räkor med skal
50 g smör
8 skrivor vitt bröd, skär bort kanterna
1/2 citron (ekologisk), rivet skal och saft
150 g rom
1 krm vitpeppar
1/2 dl dill, hackad
1 bit pepparot, fint riven
2 krm salt
Majonnäs:
2 1/2 dl rapsolja
2 äggulor
1 krm vitpeppar
1/2 msk senap
2 krm salt
Gör majonnäsen så här: Lägg äggulorna i en bunke, tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle, vispa hela tiden kraftigt och tillsätt sedan senap och kryddorna. Skala räkorna och grovhacka sedan 1/3 av dem. Blanda samman majonnäs, hackade räkor, citronskal och saft, dill, pepparrot och rom. Smaka av med salt. Stek bröden i smör. Lägg på röran och garnera.
Whiskeymarinerad oxfilé, vispgräddskokt potatisgratäng och krämig bearnaisesås.
Att låta kött marinera länge är en säker framgångsfaktor när man vill att det ska smaka gott. Häll whiskey i marinaden så får du en perfekt tonhöjning i samklang med just oxfilé. Potatisgratäng som kokas i grädde och kryddor ger en fin jämn smak och grätängen behöver inte gräddas lika länge i ugnen.
Potatisgratäng:
1 kg potatis (ca 12 medelstora)
2 gula lökar
5 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 - 3 tsk salt
2 krm malen svartpeppar eller vitpeppar
ev . 2 krm vitlökspulver eller vitlökssalt
3 - 4 dl riven ost
2 gula lökar
5 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 - 3 tsk salt
2 krm malen svartpeppar eller vitpeppar
ev . 2 krm vitlökspulver eller vitlökssalt
3 - 4 dl riven ost
Gör så här: Blanda mjölk, vispgrädde, salt, peppar och vitlök i en stor kastrull. Skiva potatis och lök och lägg ner i kastrullen. Låt koka upp och koka på svag värme ca 3-5 minuter. Häll allt i en ugnssäker form, strö på riven ost och grädda i ca 225 grader tills potatisen blivit mjuk.
1 Oxfilé
Marinad:
4 pressade vitlöksklyftor
3 msk kinesisk soya
1 ½ msk ljus sirap
1 ½ msk balsamvinäger
2 tsk mald ingefära
1 msk tomatpure´
1 ½ dl olivolja
5 msk whiskey
4 pressade vitlöksklyftor
3 msk kinesisk soya
1 ½ msk ljus sirap
1 ½ msk balsamvinäger
2 tsk mald ingefära
1 msk tomatpure´
1 ½ dl olivolja
5 msk whiskey
Gör så här: Blanda allt, putsa oxfilén och skiva den, lägg ner skivorna i marinaden och låt allt stå i minst ett dygn. Stek hastigt i smör. Servera
Ingredienser Bearnaisesås:
6 st ägg
500 g smör
1 kvist dragon, 1 tsk torkad dragon eller dragon i vinäger (som finns på burk)
8 st vitpepparkorn
4 st schalottenlökar
1 msk persilja, hackad
0.5 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
Gör så här: Smält smöret försiktigt på svag värme utan att röra om, tag kastrullen åt sidan men låt den inte svalna helt. Hacka löken fint och koka den i en kastsrull tillsammans med dragon, vitpepparkorn, vinäger och vatten. Låt det sjuda tills det reducerats till hälften. Sila ner lagen i en skål, rör i äggulorna, ett i taget, värm över vattenbad eller i mikron (lite växelvis med att man rör om) och rör om tills såsen blivit tjock. Häll försiktigt i smöret, lite, lite i taget, det lite gulare smöret på kastullens botten ska inte röras ner i såsen. Strö i hackad persilja och smaka av med salt och peppar.
500 g smör
1 kvist dragon, 1 tsk torkad dragon eller dragon i vinäger (som finns på burk)
8 st vitpepparkorn
4 st schalottenlökar
1 msk persilja, hackad
0.5 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
Gör så här: Smält smöret försiktigt på svag värme utan att röra om, tag kastrullen åt sidan men låt den inte svalna helt. Hacka löken fint och koka den i en kastsrull tillsammans med dragon, vitpepparkorn, vinäger och vatten. Låt det sjuda tills det reducerats till hälften. Sila ner lagen i en skål, rör i äggulorna, ett i taget, värm över vattenbad eller i mikron (lite växelvis med att man rör om) och rör om tills såsen blivit tjock. Häll försiktigt i smöret, lite, lite i taget, det lite gulare smöret på kastullens botten ska inte röras ner i såsen. Strö i hackad persilja och smaka av med salt och peppar.
Creme karamell med hallonsås
Inget smälter så lent mot tungan som en hemgjord creme karamell. Perfekt lätt avslutning på en festlig nyårsmeny.
Karamellsås:
1 1/2 dl strösocker
2 msk vatten
Gör så här: Koka socker och vatten tills såsen blivit ljusbrun. Häll i ugnssäkra formar (som rymmer ca 1 dl), vrid lite på formarna så att kanterna glaseras lite också. Låt stelna.
Creme:
1/2 dl socker
3/4 dl grädde
2 ägg
2 äggulor
4 dl mjölk
1/2 vaniljstång, skrapa ur fröna och låt stången koka med
Gör så här: Blanda socker, grädde, mjölk och vaniljsstång i en kastrull. Låt koka upp och sedan svalna något. Ta upp vaniljstången. Vispa samman ägg och äggulor och häll sedan den varma vaniljblandningen över äggen. Fördela i formarna med karamellsåsen. Ställ formarna i en långpanna och häll på vatten så att halva formen täcks. Grädda i ca 40 minuter i 175 grader. Ställ kallt i minst 6 timmar.
Hallonsås:
2 dl hallon
2 msk socker
1 1/2 dl vatten
Gör så här: Blanda allt och koka i några minuter, smaka av med mer socker om du tycker att såsen är för sur.
Tobleronemoussefyllda chokladfabergeägg, glass och hallonsås.
Att fylla kinderägg med chokladmousse, limma ihop dem och sedan dekorera med strössel blir överraskande snyggt. Gott också för den delen.
Gör så här:
Kinderäggen (rumstempererade, är de för kalla spricker de lättare) delar du försiktigt med en vass kniv, fyller halvorna med mousse och limmar sedan ihop dem med smält choklad. Dekorera med strössel och kakpynt. Servera med hallonsås och glass, dekorera med bär.
Ingredienser mousse:
200 g Toblerone
3 dl vispgrädde
1 msk flytande honung
2 ägg
Hallonsås:
250 g hallon
2-3 msk florsocker
Gör så här: Vispa grädden. Dela Tobleronen i småbitar och smält den försiktigt tillsammans med honungen, jag brukar göra det på svag effekt i mikron. Vispa äggen fluffiga, rör försiktigt ner chokladen och tillsist vispgrädden (lite i taget) och blanda försiktigt med tex en slickepott. Klicka ner i glas och ställ sedan in dem i kylskåpet i minst en timme. Lägg hallonen i en kastrull tillsätt socker efter tycke och smak, värm lite försiktigt, mixa eventuellt för att få såsen slät.
200 g Toblerone
3 dl vispgrädde
1 msk flytande honung
2 ägg
Hallonsås:
250 g hallon
2-3 msk florsocker
Gör så här: Vispa grädden. Dela Tobleronen i småbitar och smält den försiktigt tillsammans med honungen, jag brukar göra det på svag effekt i mikron. Vispa äggen fluffiga, rör försiktigt ner chokladen och tillsist vispgrädden (lite i taget) och blanda försiktigt med tex en slickepott. Klicka ner i glas och ställ sedan in dem i kylskåpet i minst en timme. Lägg hallonen i en kastrull tillsätt socker efter tycke och smak, värm lite försiktigt, mixa eventuellt för att få såsen slät.
Peek a boo!!
JUl
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Lucia, lussekatter, tomtar, glögg, hyasinter och små glittrande ljus har intagit hemmet med all glädje och ödmjukhet som tänkas kan. En av ledighetens lata dagar bakades Leijlas saftigt och ståtligt resliga sockerkaka. En variant med hälften vanilj och hälften choklad gjorde lyckan hos småtomtar och julbarn.
______________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och ströbröd till sockerkaksformen
Gör så här: Smält smör och häll i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt, blanda smöret/mjölken. Blanda mjöl, bakpulver och salt, häll ner det i smeten. Dela ev smeten i två delar och blanda ner kakao i den ena. Smöra och bröa en form, häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med sticka när den är klar.
Till kakan på bilden gjorde jag 1 1I/2 sats smet och gräddade ca 45 minuter.