Nyårsafton

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Nyårsafton, den mest glittrande av alla högtider. Som alltid firar vi med goda, glada och underbara vänner. I år hade Veronica fixat Toast skagen med rom och smörstekta bröd till förrätt, jag Whiskeymarinerad oxfile, potatisgratäng och hemvispad bearnaisesås till huvudrät, Veronica avslutade festmåltiden med en creme caramel med hallonsås. Allt sammans snålvattenrinnande gott. Vid 12-slaget plockades stiligt dekorerade och moussefyllda chokladfabergeägg fram. Ett gott och snyggt sätt att inleda det nya matåret på.;)
 
GOTT NYTT MATÅR ALLESAMMANS!
 
 
 
Toast skagen med smörstekta bröd, räkor och rom
 
Hemgjord Toast skagen är nog kungen av alla förrätter. Fantastiskt gott!
 
Ingredienser:
1 1/2 kg räkor med skal
50 g smör
8 skrivor vitt bröd, skär bort kanterna
1/2 citron (ekologisk), rivet skal och saft
150 g rom
1 krm vitpeppar
1/2 dl dill, hackad
1 bit pepparot, fint riven
2 krm salt
 
Majonnäs:
2 1/2 dl rapsolja
2 äggulor
1 krm vitpeppar
1/2 msk senap
2 krm salt
 
Gör majonnäsen så här: Lägg äggulorna i en bunke, tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle, vispa hela tiden kraftigt och tillsätt sedan senap och kryddorna. Skala räkorna och grovhacka sedan 1/3 av dem. Blanda samman majonnäs, hackade räkor, citronskal och saft, dill, pepparrot och rom. Smaka av med salt. Stek bröden i smör. Lägg på röran och garnera.
 
 
 
 
 
Whiskeymarinerad oxfilé, vispgräddskokt potatisgratäng och krämig bearnaisesås.
 
Att låta kött marinera länge är en säker framgångsfaktor när man vill att det ska smaka gott. Häll whiskey i marinaden så får du en perfekt tonhöjning i samklang med just oxfilé. Potatisgratäng som kokas i grädde och kryddor ger en fin jämn smak och grätängen behöver inte gräddas lika länge i ugnen.
 
Potatisgratäng:
1 kg potatis (ca 12 medelstora)
2 gula lökar
5 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 - 3 tsk salt
2 krm malen svartpeppar eller vitpeppar
ev . 2 krm vitlökspulver eller vitlökssalt
3 - 4 dl riven ost
 
Gör så här: Blanda mjölk, vispgrädde, salt, peppar och vitlök i en stor kastrull. Skiva potatis och lök och lägg ner i kastrullen. Låt koka upp och koka på svag värme ca 3-5 minuter. Häll allt i en ugnssäker form, strö på riven ost och grädda i ca 225 grader tills potatisen blivit mjuk.
 
 
 
1 Oxfilé
 
Marinad:
4 pressade vitlöksklyftor
3 msk kinesisk soya
1 ½ msk ljus sirap
1 ½ msk balsamvinäger
2 tsk mald ingefära
1 msk tomatpure´
1 ½ dl olivolja
5 msk whiskey
Gör så här: Blanda allt, putsa oxfilén och skiva den, lägg ner skivorna i marinaden och låt allt stå i minst ett dygn. Stek hastigt i smör. Servera
 
 
Ingredienser Bearnaisesås:
 
6 st ägg
500 g smör
1 kvist dragon, 1 tsk torkad dragon eller dragon i vinäger (som finns på burk)
8 st vitpepparkorn
4 st schalottenlökar
1 msk persilja, hackad
0.5 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten

Gör så här: Smält smöret försiktigt på svag värme utan att röra om, tag kastrullen åt sidan men låt den inte svalna helt. Hacka löken fint och koka den i en kastsrull tillsammans med dragon, vitpepparkorn, vinäger och vatten. Låt det sjuda tills det reducerats till hälften. Sila ner lagen i en skål, rör i äggulorna, ett i taget, värm över vattenbad eller i mikron (lite växelvis med att man rör om) och rör om tills såsen blivit tjock. Häll försiktigt i smöret, lite, lite i taget, det lite gulare smöret på kastullens botten ska inte röras ner i såsen. Strö i hackad persilja och smaka av med salt och peppar.
 
 
 
 
 
Creme karamell med hallonsås
 
 
Inget smälter så lent mot tungan som en hemgjord creme karamell. Perfekt lätt avslutning på en festlig nyårsmeny.
 

Karamellsås:
1 1/2 dl strösocker
2 msk vatten
 
Gör så här: Koka socker och vatten tills såsen blivit ljusbrun. Häll i ugnssäkra formar (som rymmer ca 1 dl), vrid lite på formarna så att kanterna glaseras lite också. Låt stelna.
 
Creme:
1/2 dl socker
3/4 dl grädde
2 ägg
2 äggulor
4 dl mjölk
1/2 vaniljstång, skrapa ur fröna och låt stången koka med
 
Gör så här: Blanda socker, grädde, mjölk och vaniljsstång i en kastrull. Låt koka upp och sedan svalna något. Ta upp vaniljstången. Vispa samman ägg och äggulor och häll sedan den varma vaniljblandningen över äggen. Fördela i formarna med karamellsåsen. Ställ formarna i en långpanna och häll på vatten så att halva formen täcks. Grädda i ca 40 minuter i 175 grader. Ställ kallt i minst 6 timmar.
 
Hallonsås:
2 dl hallon
2 msk socker
1 1/2 dl vatten
 
Gör så här: Blanda allt och koka i några minuter, smaka av med mer socker om du tycker att såsen är för sur.
 
 
 
 
Tobleronemoussefyllda chokladfabergeägg, glass och hallonsås.
 
Att fylla kinderägg med chokladmousse, limma ihop dem och sedan dekorera med strössel blir överraskande snyggt. Gott också för den delen.;)
 
 
Gör så här:
Kinderäggen (rumstempererade, är de för kalla spricker de lättare) delar du försiktigt med en vass kniv, fyller halvorna med mousse och limmar sedan ihop dem med smält choklad. Dekorera med strössel och kakpynt. Servera med hallonsås och glass, dekorera med bär.
 
Ingredienser mousse:

200 g Toblerone
3 dl vispgrädde
1 msk flytande honung
2 ägg

Hallonsås:

250 g hallon
2-3 msk florsocker

Gör så här: Vispa grädden. Dela Tobleronen i småbitar och smält den försiktigt tillsammans med honungen, jag brukar göra det på svag effekt i mikron. Vispa äggen fluffiga, rör försiktigt ner chokladen och tillsist vispgrädden (lite i taget) och blanda försiktigt med tex en slickepott.  Klicka ner i glas och ställ sedan in dem i kylskåpet i minst en timme. Lägg hallonen i en kastrull tillsätt socker efter tycke och smak, värm lite försiktigt, mixa eventuellt för att få såsen slät.
 
Peek a boo!!
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Katja Katt

Najsa Pics!

2015-01-17 @ 15:24:53
Postat av: Johanna

Hej, vad spännande med chokladäggen! Hur många ägg räcker moussen till att fylla?

2015-01-22 @ 15:52:43
URL: http://dolk.blogg.se
Postat av: Karin / bevemyrs blogg

"Johanna"
Jag skulle tro att moussen räcker till ca 6 ägg:)

2015-01-24 @ 22:24:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen