Saftig äppelkaka
2 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
150 g smält smör, svalt
1 äpple, skalat och skuret i klyftor
Gör så här: Rör samman ägg, socker, vetemjöl och smör med en slev i en bunke. Häll smeten i en smord och bröad form (gärna med löstagbar kant). Stick ner äppelklyftor. Grädda i 180 grader i ca 45 minuter. Servera kall med vispad grädde.
Paneng Gai
Valtårta
1 1/2 dl socker
6 äggulor
2 1/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk mjölk
Botten marängdel:
6 äggvitor
3 dl socker
mandelspån
Fyllning:
Grädde
1-2 burkar konserverade mandariner (du kan förstås använda andra frukter och bär också)
Gör så här: Börja med att röra margarin/smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Rör i äggulorna, en i taget och vispa så att smeten blir porös. Rör i mjölet och till sist mjölken.
Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Vispa äggvitorna till fast skum (du får vispa ganska länge) häll sedan försiktigt i sockret och fortsätt att vispa en stund till, smeten ska bli blank. Bred marängsmeten ovanpå sockerkakssmeten. Strö över mandelspå
Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret. Vispa grädden till fyllningen. Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat. Bred på grädden på bottnen och fördela mandarinerna övar. Lägg på den andra bottnen. Förvara tårtan i kylskåp. Tårtan bör ätas samma dag, annars sjunker den ihop en del och blir inte lika tjusig eftersom grädden i fyllningen gör att marängen i den understa bottnen smälter.