Saftig äppelkaka

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Höstens godaste äppelkaka. Om jag räknar rätt så har jag bakat sju stycken den senaste månaden. Nu har jag inte proppat i mig alla själv även om det har varit frestande. ;)
 
Senast idag var jag fikaansvarig på jobbet och en psykolog och kollega kommenterade bakverket med "Du Karin, det där var en fantastiskt god kaka!". Flera visade sig vara nöjda och receptet delades ut både till höger och vänster.
 
Kakan är verkligen superenkel och jag tror att det är smått omöjligt att misslyckas. Den blir alltid lika god.
 
 
____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser äppelkaka

2 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
150 g smält smör, svalt
1 äpple, skalat och skuret i klyftor

Gör så här: Rör samman ägg, socker, vetemjöl och smör med en slev i en bunke. Häll smeten i en smord och bröad form (gärna med löstagbar kant). Stick ner äppelklyftor. Grädda i 180 grader i ca 45 minuter. Servera kall med vispad grädde.
 
Bevemyrs på facebook
 

Paneng Gai

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Så här mitt i högsäsongen för lunchlådor vill jag passa på att tipsa om en supergod asiatisk maträtt. Paneng Gai. Massor av smak och hur enkel som helst att fräsa ihop.
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
4 kycklingfileér
1 purjolök
olja att steka i
2 msk röd currypasta
2 msk asiatisk fisksås
1 burk kokosmjölk (ca 400 ml)
2 msk socker
citron, skal och saft, ekologisk
salt
 
gör så här: Skär kycklingen i cm-tjocka skivor. Stek i olja. Skiva purjolöken tunt och fräs tillsammans med kycklingen. Blanda i currypasta och fräs ytterligare några minuter. Rör i fisksås och kokosmjölk. Smaka av med citron, socker och salt. Servera med ris och sallad.

Valtårta

Foto: Karin /bevemyrs blogg
 
Min pappa var en arbetarklassens kämpe. Politik låg honom varmt om hjärtat. Många var kvällarna då han debatterade och slogs för den lilla människan och rätten till yttrandefrihet.
 
Dagen till ära finns pappa extra nära när vi vandrar iväg till vallokalen och lägger våra röster där hjärtat finns. Väl hemma firar vi demokrati och rösträtt med favorittårta. ;)
 
 
______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
120 gr smör eller margarin, rumsvarmt
1 1/2 dl socker
6 äggulor
2 1/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk mjölk

Botten marängdel:

6 äggvitor
3 dl socker
mandelspån

Fyllning:
Grädde
1-2 burkar konserverade mandariner (du kan förstås använda andra frukter och bär också)

Gör så här: Börja med att röra margarin/smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Rör i  äggulorna, en i taget och vispa så att smeten blir porös. Rör i mjölet och till sist mjölken.

Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Vispa äggvitorna till fast skum (du får vispa ganska länge) häll sedan försiktigt i sockret och fortsätt att vispa en stund till, smeten ska bli blank. Bred marängsmeten ovanpå sockerkakssmeten. Strö över mandelspå

Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret. Vispa grädden till fyllningen. Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat. Bred på grädden på bottnen och fördela mandarinerna övar. Lägg på den andra bottnen. Förvara tårtan i kylskåp. Tårtan bör ätas samma dag, annars sjunker den ihop en del och blir inte lika tjusig eftersom grädden i fyllningen gör att marängen i den understa bottnen smälter.

 
 
 
 
 

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen