Sommardröm, Körsbärsgården på Gotland





                                                                      Foto: Karin / bevemyrs blogg

Körsbärsträdgården ligger på Gotlands sydspets, i Sundre, Burgsvik.  Intimt, mysigt och peronligt, bord placerade lite här och var i trädgården och med farligt gott fikabröd. Jag beställde en "Sommardröm", en paj fylld med vaniljkräm och garnerad med nyplockade hallon.

Receptet på "Sommardrömmen" kommer här:

Ingredienser:

Pajskal:

3 dl vetemjöl
150 gr margarin
1 st ägg
2 msk socker

Fyllning:

1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
3 msk socker
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 msk potatismjöl
2 st äggulor
1 liter färska bär

Gör så här: Blanda alla ingredienser till pajskalet, låt den vila i kylen någon halvtimme. Tryck ut den i en form, nagga den med en gaffel och grädda i 20 minuter i 225 grader.

Blanda ingredienserna till fyllningen i en kastrull och sjud under omrörning tills den tjocknat. Häll krämen över det svala pajskalet och garnera med färka bär.



Skönt att parkera bilen för en dag, packa matsäcken och njuta av havet. Här vandrades det ett par kilometer ut till ett gammalt vrak.



På väg ut till vraket passerade vi en gammal fin fiskebod!!


Lillungen blev kramsugen där han satt i sin bärstol.


Ett gäng kor blev väldigt nyfikna på vad vi hade i lunchkorgen.=)

Saffranspannkaka, Burs kafé på Gotland






                                                                         Foto: Karin / bevemyrs blogg


Burs kafé i Ganbjenne, Burs är kanske inte lika mysigt som Prästgårdskaféet jag skrev om tidigare men värt ett besök ändå. Väldigt trevlig cafépersonal och det serveras en gudomligt god saffranspankaka. Helt klart den godaste jag smakat!! Receptet kommer här:

Ingredienser:

1 1/2 liter mjölk
2 dl risgryn, runda
1 msk strösocker
4 ägg
3 dl gräddmjölk
1 tsk salt
2 påsar saffran
1 krm kardemumma
1 dl russin
1 1/2 dl hackad mandel

Gör så här:
Koka en lös risgrynsgröt. Rör ihop äggen och gräddmjölken. Vispa i resten av ingredienserna och häll upp en en välsmord långpanna. Grädda i 25 minuter i 175-200 grader. Pannkakan ska ungefär vara 2 cm tjock. Servera med sylt och grädde.



Att titta på fornminnen är ju ett måste när man är på Gotland. Här en imponerande skeppssättning!


Att tälta är skönt om man vill vara nära naturen och lite för sig själv. Det är inte jättesvårt att hitta fina vildcampingställen! Här är ett på Fårö!



Ett till!! Måste avslöja....jag gillar ju att sova bekvämt så liggunderlagen lämnas ofta hemma och tjocka skumgummimadrasser får följa med i takboxarna i stället. Gott sover man!!!=)

Lingonbullar, Prästgårdscaféet på Gotland





                                                                        Foto: Karin / bevemyrs blogg

Har länge pratat om att åka till Gotland och så gjorde vi slag i saken. Hoppades på fint väder och packade campinggrejerna, trevligt blev det. Vildtältande, stormköksmat, naturnära, raukar och lamm!

Receptboken "café gotland" guidar läsaren fram till öns mysigaste fikaställen. Vi letade reda på de mest lockande och det första besöket blev på Prästgårdscaféet på södra Gotland, i Vamlingsbo. Verkligen supermysigt! Ett gammal fint hus och en underbar trädgård full av vallmo. För den lite mer vetgirige finns ett gotlänskt naturrum i anslutning til caféet. Även det värt ett besök!

Jag smaskade i mig bullar fyllda med sylt och mandelmassa, receptet kommer här:

Ingredienser deg:

150 g smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
2 tsk kardemumma
1,3 l mjöl

Fyllning:

rårörda lingon (bullen på bilden är fylld med salmbärssylt, använd det du tycker är godast!)
150 g mandelmassa
smör

Gör så här:

Smält smöret och blanda i mjölk, låt det bli fingervarmt. Lös upp jästen i den ljumna mjölken, tillsätt salt, socker och kardemumma. Häll i mjölet och arbeta degen smidig. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Kavla ut degen till en rektangel och bred på ett lager smör och ett lager lingon. Riv över mandelmassa. Vik ihop rektangeln på mitten, skär i remsosr och rulla till bullar. Jäs bullarna i 30 minuter. Pensla med ägg och strö över hackad mandel. Grädda i 225 grader i 8 minuter.





Nötkaka



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det här är en JÄÄÄÄÄÄTTEGOD kaka, saftig och sådär perfekt kletig! Livsfarlig för den som vill äta lite lagom mycket fikabröd. Det går inte att låta bli den helt enkelt!!

Ingredienser:

2 ägg
3 dl socker
1 dl mjölk
100 gr smält smör
80-100 gr nötkärnor
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt, rör i mjölken och malda nötkärnor. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll till sist i det smälta smöret. Rör försiktigt. Grädda i 200 grader i ca 40 minuter.

Jordnötskaka





                                                                       Foto: Karin / bevemyrs blogg

Här kommer det utlovade receptet på den smarriga jordnötskakan! Ni tror väl att jag är lite bäng som kallar den jordnötskaka när det är cashewnötter som kakan är garnerad med!! Nåja....kakan är gjord på jordnötssmör!=)

Ingredienser:

100 g osaltade jordnötter eller sötmandel
3 äggvitor
1 1/2 dl socker

Fyllning:
3 äggulor
1 dl florsocker
1 dl jordnötssmör
2 dl vispgrädde

Sås:
1 dl vispgrädde
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 msk smör eller margarin
1 tsk vaniljsocker


Garnering:
50 g mörk choklad typ block-

Gör så här: Mal jordnötter eller mandel i mandelkvarn. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd i socker och nötter. Häll smeten i en lätt smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i 150°C, ca 30 min. Låt kallna i formen. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Tillsätt jordnötssmöret. Vispa grädden till ett fast skum och rör i äggsmeten. Häll smeten i formen. Täck med aluminiumfolie och frys ca 4 tim. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka ca 10 min till simmig konsistens. Rör i matfett och vaniljsocker. Ta formen från frysen och lossa kanten och ev bottnen. Lägg tårtan på ett fat och ringla den varma kolasåsen över. Strö över jordnötterna.

Smält chokladen i en plastpåse i mikrovågsugnen, full effekt (800W), ca 1 min eller i en skål med varmt vatten. Klipp ett hål i påsen och ringla chokladen över tårtan.
Servera tårtan genast.


Godis på grillen




                                                                      Foto: Karin / bevemyrs blogg

Sena ljusa, ljumna sommarkvällar på sjön kräver lite godis också!:) Senast, när grillen blivit sådär perfekt rödglödgad passade vi på att grilla marshmallows som doppades i smält choklad för att sedan rullas i nötkross. Ser lite kul ut på bilderna med det var väldigt, väldigt gott!!!=)

Ingredienser:

någon påse nötmix (salt) av något slag
marshmallows
blockchoklad

Gör så här:
Grilla marshmallowsen sega, doppa den i smält choklad och rulla den till sist i hackade nötter. Yummi!!!

Krusbärssylt med mango och smak av kanel och nejlikor





                                                                       Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det har jobbats ihärdigt med eldragningar i hallen ett par dagar nu. Fikapausar är ett måste och häromdagen smakades den nykokta krusbärssylten av tillsammans med ostkaka och grädde, gott blev det!! Kombinationen av röda och gröna krusbär, mango, kanel och nejlikor gjorde att en matbloggare som jag myste nöjt:)

Ingredienser:

1 1/2 liter krusbär
1 kg syltsocker
1 mango
3 kanelstänger
10 kryddnejlikor

Gör så här: Ta bort allt oönskat på krusbären. Koka dem tillsammans med socker, kanel och nejlikorna (i en tesil) i ca 5 minuter, dra av kastrullen från plattan och låt sylten stå och dra under omrörning i 15 minuter. Häll upp på förvaringsglas.

Kardemummakaka




                                                                       Foto: Karin / bevemyrs blogg

Blev bjuden på mat, fika och bad i vedeldat tunna igår! Underbart! Tack för det!!!
Efter maten bjöds vi på en annorlunda och sötgod kaka med smak av jordnötter, apelsin och kola, receptet på den kommer vartefter. Till fikat hade Veronica omtänksam som hon är bakat en äggfri kaka som skulle passa även till lillungen. En kryddig kaka som bara överöste smaklökarna med härlig kardemummasmak. Smakar lite som en mjukare variant av mandelkubb. Jättegod var den!!! Receptet kommer här:

Ingredienser:

4 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk stött kardemumma
75 gr smör
2 dl mjölk

Till garnering:
10 mandlar
3 msk pärlsocker

Gör så här:
Blanda mjöl, socker och bakpulver, tillsätt kardemumma och smöret i bitar. Finfördela smöret tills allt är en grynig massa. Häll i mjölken och rör till en jämn smet. Hacka mandel och strö på den och sockret. Grädda i 30 minuter i 200 grader.



Otroligt njutningsfullt att sitta under en bar stjärnhimmel i 37 gradigt vatten.


Banankaka utan ägg





                                                                        Foto: Karin / bevemyrs blogg

Min lilla unge är allergiska mot ägg och det är inte jättelätt att hitta äggfria smarriga alternativ när det gäller mjuka fikabrödskakor. Känner att jag har en rejäl utmaning i framtidens äggfria bakande och receptletande. En kaka jag brukar baka blir hur som helst riktigt fluffig och god, inte lika "kletig" som kakor med ägg men ett helt ok. och "värdigt" fikaalternativ.

Mina vackra sockerkaksformar kommer förresten från Anna Dolls butik i Söderköping. Jättemycket fint har hon!!! Har du inte vägarna förbi Söderköping kan du ju alltid titta in i hennes webbutik. Just sockerkaksformarna hittar du under rubriken "kök" eller om du frisöker på te.x. "sockerkaksform".

Här är receptet till den äggfria banankakan.

Ingredienser:

4 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk (eller vatten om du vill undvika mjölk också)
2 st bananer
75 gr smör eller margarin

Gör så här:
Blanda alla de torra ingredienserna. Tllsätt smält smör/margarin och mjölken. Mosa bananerna och blanda i. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i 200 grader i 50-60 minuter eller tills du kollar med en provsticka och de känns lagom.



Lyxiga och supergoda kladdkakemuffins






Foto: Karin / bevemyrs blogg
Dom här muffinsarna är så himla goda!!! En lyxig vuxen men samtidigt barnslig smak på något sätt!=) Dom är riktigt, riktigt kladdiga, man får äta dom med sked direkt ur formen! Really love them!!!

Ingredienser:
2 st ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
0.5 dl matolja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao 
1 tsk bakpulver
1 st nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70%
Vispgrädde och färska bär till garnering
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda den med smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka ca 12 minuter. Gräddningstiden beror ju lite på hur stora muffinsformar du använder, det bästa är att provgrädda en muffins innan du sätter in alla.  Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna. Garnera med en klick lättvispad grädde och färska bär.

Grillad lax i pitabröd



                                                                        Foto: Karin / bevemyrs blogg

Lax i pitabröd är sååååå gott!!!!! Älskar det!!!

Snorklade när vi var ute på sjön sist, även om det inte är exotiska korallrev man guppar omkring runt så är det ändå väldigt fascinerande. 22 grader i vattnet gjorde dessutom att det var riktigt behagligt, skönt att slippa våtdräkten. Efteråt smakade det väldigt gott med kryddigt griillade laxfiléer i pitabröd.

Lax i pitabröd gör du så här:

Marinera lax och paprikor (delade i lagom bitar)  i någon god marinad. Grilla dom! Gör en sås på 3 dl gräddfil, en burk stenbitsrom, 1 fint hackad lök samt saft och kött av en 1/2  - 1 citron. Salta såsen efter smak. Fyll ett pitabröd (frysta "Hattings" är godast) med lax, sallad, sås, tomater, grillad paprika och citron.





Att snorkla i Östersjön äv väl inte det mest spännande man kan ta sig för, ändå gör jag det med samma barnsliga förtjusning år efter år!:)

Lillungen blev sugen på att testa cyklopet och efter lite trixande så....


Kantareller




                                                                        Foto: Karin / bevemyrs blogg

Trodde nog själv att det var lite väl tidigt på säsongen för svampletande men svärmor som är åretrunboende ute på ön kom med en korg nyplockade kantareller. Åhh så gott!!! Tack!!!  Tog med svampen och åkte till en geocachgömma på en ö ute i havsbandet, hittade skatten och en underbar plats att tillbringa dagen på! Smörstekte sen kantarellerna till lunch. Gott! Gott! Gott!







En av öarna ute i det yttre havsbandet.


Rejäla boj(?)tyngder som någon lämnat kvar.



En jäääättttestor fjäril fladdrade runt oss ett bra tag innan den landade på en färgstark blomma.

Goda pajen

Foto: Karin / bevemyrs blogg
Här kommer ett tips på en variant av tacopaj. Jättegod och lite extra fyllig med bacon, paprika och färska champinjoner. Extra gott är det med täcket av vitlöksost och creme fraiche.
Ingredienser:
400 gr köttfärs
1 påse taco kryddmix
400 gr färska champinjoner
1 pkt bacon
1 burk krossade tomater
2 tsk basilika
2 msk oregano
1 röd paprika
1 gul paprika
1 burk creme bonjour vitlök
2 dl creme fraiche
4 tomater
riven ost
Gör så här: Gör en pajdeg (själv brukar jag använda en färdig smördeg just till den här pajen) och förgrädda den i ugnen. Fräs köttfärs och blanda i kryddmix, ställ åt sidan. Skiva champinjonerna och stek dem tillsammans med bacon, blanda ner dem i köttfärsröran, Rör ner tomater, basilika, oregano och skivad paprika, låt allt småkoka i ca 20 minuter. Lägg röran i pajformen. Rör ihop creme bonjour och creme fraiche och bred över köttfärsröran. Lägg på skivade tomater och riv på lite ost överst.

Rabarbermarmelad med smak av kanel och lime






                                                                        Foto: Karin / bevemyrs blogg

Jag är inte mycket för att börja dagen med rostade smörgåsar med ost och marmelad, näe, för det mesta blir det en fullkornsmacka till frukost, gärna med ett skivat äpple på! Jättegott!! Däremot gillar jag marmelad i andra sammanhang än just till frukost och då är rabarbermarmelad min absoluta favorit. Smaksatt med kanel och lime är det underbart gott!! En perfekt kombination av olika smaker som förenas! Testa om ni inte redan gjort det!

Ingredienser:

1 kg rabarber
1 kg syltsocker
2 kanelstänger
1 lime (rivet skal och saft)

Gör så här: Skär rabarbern i mindre bitar och lägg dom tillsammans med sockret, kanelen, limeskal och limesaft i en kastrull. Koka i ca 5 minuter, dra kastrullen åt sidan och låt den stå i 15 minuter. Ta bort kanelstängerna och häll upp i förvaringsglas.

Bolognese och Kidneybönor i chilidressing





                                                                                   Foto: Karin / bevemyr

När man är utan kylmöjligheter och har tröttnat på Bullens pilsnerkorv och Felix Gulaschsoppa=), då är det dags att plocka fram Knorrs Spaghetteria Bolognese. Smakar faktiskt helt ok. sådär ute i naturen, absolut inget jag skulle laga hemma men ett shyssst matsäcksalternativ.

Senast åts spagettin tillsammans med kidneybönor i chilidressing, gott och välkommet med stinget som chilin bidrog med, fast lite salt behövdes. Kindneybönorna finns att köpa på Ica i lite olika varianter.

Färgglada muffins med philadelphiafrosting





                                                                              Foto: Karin / bevemyrs blogg

Även om jag är en av dom som verkligen gillar regn så kändes det som att det nu var dags att lätta upp allt det gråtrista med några färgglada och smaskiga muffins! Mina föräldrar fick äran att bli bjudna och jag tror dom föll i god jord!=)

Själva muffinsen är gjord på en vanlig smet som jag proppat med hackad choklad, testade sommarens nyhet från Marabou "Jordgubb",  ingen jättefavorit att äta rätt upp och ner, några bitar räcker. I muffinsarna blev det däremot en god kombination med allt det andra. Glasyren är gjord på philadelphiaost, jääättegod!!! Ser ju lite barnsligt kul ut också när man färgar den i olika färger. Kanske nåt för kommande barnkalas?


Ingredienser grundsmet:

6 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
150 gr mjukt smör
3 dl socker
3 ägg
2 dl mjölk

Gör så här: Rör ihop mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt resten av ingredienserna (och eventuella smaksättare) och fördela smeten i muffinsformar. Grädda i 175 grader (vanlig ugn), 150 grader (varmluft) i ca 30 minuter.

 

Ingredienser till glasyren:

100 g Philadelphiaost
60 g mjukt smör
300 g (1pkt) florsocker
0.5 st citron, saften

Gör så här: Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt. Rör i osten och färga ev smeten i olika färger. Bred på muffinsarna och dekorera. 

 

 

 


Mangosalsa



                                                                                Foto: Karin / bevemyrs blogg

Den här salsan är jättegod!!!

Perfekt till grillat, korv,  kött, kyckling eller en gryta. Enkel att göra, det största problemet tycker jag är att hitta lagom mogna mangosar, ofta är dom alldeles för hårda (det är ju inte alltid man har ro att vänta på att dom ska mogna här hemma)=). 


Ingredienser: 

2-3 mango
2 äpplen
1 rödlök
2 msk mango chutney
örtsalt, gourmésalt eller vanligt salt

ev. koriander och strimlad citronmeliss


Gör så här: Hacka mango, äpplen och rödlök, blanda allt tillsammans med mango chutney och salt. Om du vill kan du även blanda i korinder och lite strimlad citronmeliss.  Går utmärkt att göra dagen innan du ska äta den. 




Havrekakor




                                                                        Foto: Karin / bevemyrs blogg

Återigen en kaka som jag ätit sedan barnsben och som kommer ur min mammas receptsamling. Påminner mycket om sirapskakor i formen och i att dom är lite sega men har en bas av havregryn istället för mjöl. Supersmidig att göra och är perfekt som fikatilltugg om man vill ha en enkel kaka och inte är på det sötsliskiga humöret=).

Ingredienser:

ca 1 1/2 dl vetemjöl
ca 1 1/2 dl socker
ca 3 dl havregryn
ca 150 gr smör (lite mjukt)
1 tsk bakpulver

Orginalreceptet är så här egentligen:

1 kkp vetemjöl
1 kkp socker
2 kkp havregryn
1 1/2 hg smör
1 tsk bakpulver

Det brukar bli bra om man tar måtten som i det första receptet, där har jag själv försökt omvandla till dl istället för kaffekoppar.

Gör så här: Blanda alla ingredienser och rulla till fingertjocka rullar, grädda rullarna två och två på en plåt i ca 20 minuter, 160 grader. Skär i bitar när du precis har tagit ut plåten ur ugnen.

Chokladrutor

                                                                               Foto: Karin / bevemyrs blogg

 

Det här är en riktigt riktigt GOD kaka, seg, söt och kladdig, helt i min smak! =)

 

Ingredienser:

Botten:

4 ägg
6 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
175 g smält smör

 

Täcket:

75 g smör
2 dl socker
1½ dl grädde
1 dl sirap
200 g cocos

 

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt och blanda sedan ner resten av ingredienserna till bottenkakan. Häll i långpanna och grädda i mitten av ugnen  200 grader, ca 15-20 minuter.

Koka ihop toscasmeten under omrörning. Bred över smeten och grädda ytterligare 10 minuter. Låt svalna och skär kakan i rutor.


Blåbärspaj

Foto: Karin / bevemyrs blogg

När vi senast var ute på sjön och gick i land på Håskö upptäckte vi massor av mogna blåbär. Mums!!

När min mysiga brorson Anton och hans tjej kom på besök passade Fabian och jag på att baka en blåbärspaj att bjuda på. En såndär segsöt paj som smälter i munnen. Jäääätegod är den!!! En farlig utmanare till smulpajen som nog annars är de flestas favorit!=)

Ingredienser:
120 g smör
1 ägg
2 1/4 dl socker
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
blåbär efter tillgång och smak

Gör så här: Smält smör och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt, blanda i vetemjöl, bakpulver och smör. Häll i smeten i en pajform. Strö över bären och grädda nederst i ugnen i ca en timme, 175 grader. Den sista studnen brukar man behöva täcka pajen med bakplåtspapper så att den inte bränns. Gott att servera med glass, grädde eller vaniljsås.


 

.

Härliga blåbär och en av skogens hungriga invånare.

Fabian letar blåbär i storskogen på Håskö.

 

 

 


Flädersaft med smak av kanel och vanilj



                                                                              Foto: Karin / bevemyrs blogg
För fem år sedan köpte vi huset vi nu bor i. När affären var avslutad böjd mäklaren på en välsmakande dryck i fina glas. Köpare och säljare skålade in att Willa Dana bytt ägare, det vi drack var inte Champagne men minst lika gott, hemgjord flädersaft med smak av vanilj och kanel. Den dagen kom inte bara en supersliten men otroligt charmig sekelskiftes villa i vår ägo utan även receptet till den godaste flädersaft jag någonsin smakat. 
Receptet kommer här:
Ingredienser:
1 1/2 liter vatten
2 kilo socker
20 torra helt utslagna blomklasar
2 citroner
80 gr citronsyra
1 vaniljstång
3 bitar kanel
Gör så här: Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Lägg de sköljda blomklasarna i en rejäl bunke, strö över citronsyra. Skiva citroner och lägg på dem. Slå den kokheta sockerlagen över och lägg i kryddorna. Låt den stå ett dygn. Därefter ska den förvaras svalt i 4-5 dygn. Sila bort blommor, citroner och kryddor. Frys i lagom förpackningar. 

Revbensspjäll





                                                                         Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det finns två ställen jag vet som säljer himelskt goda revbensspjäll, det ena ska jag blogga nu! Om ni har vägarna förbi eller inte alls åk till Sandens lanthandel på Norra Finnö och köp dom. Dom är värda en resa i sig!! Lanthandeln är öppen maj till september. Revbensspjällen smaksätts med hemliga=) (gluten och äggfria) kryddor och grillas direkt i affären. Verkligen supergoda!!!
 
Gott tillsammans med en massa olika saker förstås, sjäv åt jag dom senast tillsammans med minibaguetter, oliver, tomater, melon, fetaost och apstark tzatziki=)!

En kartbild över vart du hittar Sandens lanthandel på Norra Finnö.



Jar brukar vara lite sparsam med att blogga bilder på min lillunge, men nu kan jag inte låta bli att bjuda er på ett härligt skrattanfall han fick straxt efter att vi mumsat i oss revbensspjällen!=)





                                                                         Foto: Karin / bevemyrs blogg

Kycklingspett med jordnöt- och kokosmjölkssås





                                                                        Foto: Karin / bevemyrs blogg

Kycklingspett ute på sjön smakar sagolikt gott, särskilt om det serveras med ris och en asieninspirerad sås gjort på kokosmjölk, jordnötter, lime och sweetchilisås. Jättegott!!! 

Ett tag framöver får ni ha lite överseende med bilderna här på bloggen, har en nyinköpt superfin kamera (Nikon D60, otroligt nöjd med den) som jag inte riktig hittat känslan med ännu!

Receptet på Jordnöt- och kokosmjölkssås

Ingredienser: 

2 dl kokosmjölk
100 gr osaltade jordnötter
1 st lime
2 msk sweet chilisås
sambal oelek, efter tycke och smak
1/2 tsk sesamolja
ljus soja

Gör så här:
Sås: Mixa jordnötterna fint och lägg i en kastrull med kokosmjölk, pressad lime och sweet chilisås. Koka ihop i 2-3 minuter. Ta av från värmen och smaka av med sesamolja, sambal och soja. Kanske behövs lite mer pressad lime.


Lite senare på kvällen kom en havstrut på besök och jag passade på att ta några foton!








                                                                     Foto: Karin / bevemyrs blogg

Flundror på grillen




                                                                        Foto: Karin / bevemyrs blogg

Hemma igen efter fyra dagar på sjön. Fantastiskt fin skärgård vi har!!! Helt underbart att få vistas i den miljön. Första kvällen grillades det honungsmarinerade flundror. Väldigt gott!! Serverade med ris och gräddfilsås smaksatt med charlottenlök och rom. Helt klart en grillkombination som kan rekommenderas!!

Efter middagen undersöktes östersjöns tång, sjögräs och vatten ingående med håvar och hinkar. En massa intressanta fynd gjordes och bl.a. fångades en otroligt fet räka till allas förtjusning!=)







Sockerkaka med äggcreme i smarrig glasyr





                                                                                Foto: Karin / bevemyrs blogg

Min brorsdotter Lisa är väldigt duktig på att baka, här är ett recept på en av hennes goda sockerkakor! Lite annorlunda och väldigt god med den söta ägglasyren!!

Ingredienser:

2 ägg och 1 äggvita
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
2 dl vatten

Glasyr:
100 gr smör
1 1/2 dl socker
1 äggula
2 msk vaniljsocker

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt bakpulver vetemjöl, socker och vatten. Grädda i 175 grader (vanlig ugn)  i ca 35 minuter. Koka ihop smör, socker, äggulan och vaniljsockret och häll över kakan när du stjälpt upp den på ett fat!

Lax med gorgonzola och svamp

                                                                               Foto: Karin / bevemyrs blogg

 

Det här är en riktigt god laxrätt, när det nya året tillsammans med goda vänner senast firades in var den huvudrätt här i Willa Dana!

 

4 port:

Fyra laxfileér
flingsalt

Fyllning:
150 g gorgonzola
2/3 dl hackad gräslök
1/2 dl hackad persilja

Murkelsås:
1 msk smör
1 msk mkt finhackad schalottenlök
1 1/2-2 dl mkt finhackade murklor (köp gärna på konservburk, förvällda och klara. Hacka och skölj väl!) 

eller

kantareller eller annan "egenplockad" svamp
1/2 msk maizena redning
4 dl vispgrädde
1/2 grönsaksbuljongtärning
salt & vitpeppar

Tillbehör:
pressad potatis
limeklyftor

Börja med såsen. Hacka murklorna fint. Fräs den hackade schalottenlöken i smöret och tillsätt murklorna. Låt fräsa några minuter och pudra sen över maizena. Häll på grädden och smula ner buljongtärningen. Låt såsen koka sakta under omrörning minst 15 minuter så den tar smak och får tjock konsistens. Smaka av med salt & peppar. Så långt kan man förbereda ett par timmar i förväg om man vill.

Sätt ugnen på 200 grader (vanlig ugn) 175 grader (varmluft). Mosa osten och blanda med de hackade örterna. Dela laxfilén i 4 lika stora bitar. Skär ett snitt i varje filé så det blir en ficka, akta så ni inte skär rakt igenom. Lägg laxbitarna i en smord ugnssäker form ( eller plåt om det ska få plats många) och fyll fickan med oströran. Salta med flingsalt och ställ in formen i ugnen 10-15 minuter. Ge under tiden murkelsåsen ett uppkok. Servera med pressad potatis, ris eller klyftpotatis!

 


RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen