Lax med gorgonzola och svamp
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Det här är en riktigt god laxrätt, när det nya året tillsammans med goda vänner senast firades in var den huvudrätt här i Willa Dana!
4 port:
Fyra laxfileér
flingsalt
Fyllning:
150 g gorgonzola
2/3 dl hackad gräslök
1/2 dl hackad persilja
Murkelsås:
1 msk smör
1 msk mkt finhackad schalottenlök
1 1/2-2 dl mkt finhackade murklor (köp gärna på konservburk, förvällda och klara. Hacka och skölj väl!)
eller
kantareller eller annan "egenplockad" svamp
1/2 msk maizena redning
4 dl vispgrädde
1/2 grönsaksbuljongtärning
salt & vitpeppar
Tillbehör:
pressad potatis
limeklyftor
Börja med såsen. Hacka murklorna fint. Fräs den hackade schalottenlöken i smöret och tillsätt murklorna. Låt fräsa några minuter och pudra sen över maizena. Häll på grädden och smula ner buljongtärningen. Låt såsen koka sakta under omrörning minst 15 minuter så den tar smak och får tjock konsistens. Smaka av med salt & peppar. Så långt kan man förbereda ett par timmar i förväg om man vill.
Sätt ugnen på 200 grader (vanlig ugn) 175 grader (varmluft). Mosa osten och blanda med de hackade örterna. Dela laxfilén i 4 lika stora bitar. Skär ett snitt i varje filé så det blir en ficka, akta så ni inte skär rakt igenom. Lägg laxbitarna i en smord ugnssäker form ( eller plåt om det ska få plats många) och fyll fickan med oströran. Salta med flingsalt och ställ in formen i ugnen 10-15 minuter. Ge under tiden murkelsåsen ett uppkok. Servera med pressad potatis, ris eller klyftpotatis!
Mums den låter god!!
Ja det där är en favorit minst sagt!! Grymt gott!!
Kramar!!
Tillefterrätt kan jag rekommonendera alll i sommarsverige min cheesecake. Den är nästan som glass.
gottochenkelt.blogg.se
Jerker, kul att du gillar laxen!! Kanske kan vara nå´t att bjuda din mamma på??!=)
Kramar!!
Mimmi, ja den är jättegod!!!
Tack för en trevlig kväll och förmiddag på ormön!
Jaaa!! Vilken strålande idè!! Att jag inte tänkt på det själv?!?! =)
Kramar!!