Citronpepparlax

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Lax kan man inte få för mycket utav. Hur gott som helst! ;)
______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
4 laxfiléer
salt
citronpeppar
 
Sås:
ca 200 g skalade räkor
1 dl grädde
4 mk creme fraiche
4 msk majonnäs
4 msk klippt dill
2 msk parmesanost
 
Topping:
riven ost att strö över
1 citron, ekologisk, skivad
 
Gör så här: Krydda fileérna och lägg dem i botten på en ugnssäker form. Blanda ihop ingredienserna till såsen och häll över laxlen. Skiva citronen och lägg i formen. Strö på riven ost. Gratinera i ca 20 minuter, 200 grader (titta så att laxen är genomstekt). Servera med pressad potatis/klyftpotatis/ris och sallad.
 

Smörkolakaka

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 
Mamma bjöd på fika och en läckrare sötsak får man nog leta efter. En saftig chokladkaka med ett täcke av seg smörkola proppad med nötter. Pricken över i är en snygg brytning av strösslat havssalt.
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
Botten:
3 st ägg
2 dl strösocker
150 g smör, smält och avsvalnat
2 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
150 g mörk choklad, grovt hackad
1 tsk pulverkaffe utblandat i 1 tsk varmt vatten (valfritt)
 
Smörkola:
100 g smör
1 ½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
200 g mandel, hackad
150 g nötter, blandade
 
Gör så här: Sätt ugnen på 175C.  Smöra en springform ca 25 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt, rör ner smör. Blanda mjöl och kakao, sikta ner i smeten och rör försiktigt i choklad och kaffe. Häll i formen och grädda på nedersta falsen tills den har fått en fast yta, cirka 15-20 minuter. Gör nötkola under tiden: Smält smöret, vispa ner övriga ingredienser utom nötter och sjud ca 10 minuter tills det tjocknar, rör om ibland. Rör ner mandel och nötter mot slutet. Ta ut kakan, fördela försiktigt kolasmeten jämnt över, strö på salt och grädda ytterligare 15-20 minuter, tills kolasmeten är vackert gyllene. Låt kakan svalna i formen. Servera kakan som den är eller med lättvispad grädde eller glass
 
 
 
Lill-Syrsan har fyllt ett år också. Underbara charmiga unge!
 
 

Hemfriterade munkar

 
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Sonen och jag har bakat munkar för första gången. Woohoo!!
 
Allt blev över förväntan. Det var mycket enklare att göra än man kunde föreställa sig och det smakade precis sådär marknadsgott som man bara kan önska. High five för hemfriterade munkar med andra ord.
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
3 dl mjölk
½ paket jäst
7 msk socker
3 msk vaniljsocker
2 krm salt
ca 1 liter vetemjöl
4 äggulor
 
Gör så här: Smula jästen i en bunke. Smält smöret, häll i mjölken och värm allt till fingervarmt. Rör ihop degvätska med jästen så att den löser sig. Blanda ner övriga ingredienser (sist äggulorna) och knåda ihop till en lös deg. Kavla ut till en 1 cm tjock platta och tryck ut munkar med hjälp av t.ex. ett glas och hålet på en flaskhals. Låt munkarna jäsa i ca 1 timme under en bakduk. Häll upp rapsoja eller likande i en kastrull och värm oljan till ca 180 grader (olja kokar vid ca 300 grader). Fritera munkarna gyllenen. Vänd omedelbart i socker eller glasera dem senare när de svalnat.
 
 
 
 

Hoisinkyckling

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Den här asiatiska kycklinggrytan kan fixa guldkant på vilken vardagskväll som helst. Verkllgen supergott!!!
 
 
 
______________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
700 g -1 kg kycklingfilé
2-3 vitlöksklyftor, skivade
2 morötter, slantade
3 msk riven färsk ingefära
6 msk hoisinsås (finns bland de asiatiska produkterna i mataffären)
4 msk teriyakisås (finns bland de asiatiska produkterna i mataffären)
6 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1/2 purjolök

risnudlar till servering
 
Gör så här: Strimla kycklingfilén, stek den i olja och krydda med salt och peppar. Rör ner vitlök, morötter och ingefära, låt allt fräsa en stund. Blanda i hoisinsås, teriyakisås, vatten och hönsbuljong. Låt allt puttra och recucera ner vattenmängden en aning (så att såsen inte blir för rinnig och blaskig). Tillsätt purjon och låt den puttra sig mjuk. Servera med risnudlar och sallad.
 
 
 
 
 
 
Bevemyrs på facebook      
 
 
 

Mug cake med nutella, choklad och hallon

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Himmel så gott!!
 
_______________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
4 msk vetemjöl
1/2 dl nutella
4-5 msk socker
3 msk kakao
1 ägg
3 msk olja
3 msk mjölk
1/2 - 1 dl frusna hallon
 
Gör så här: Blanda mjöl, nutella, socker, kakao, ägg, olja och mjölk. Rör ner hallonen. Häll smeten i två kaffekoppar/temuggar. Micra i 1 1/2 minut på full effekt. Tiden varierar lite beroende på vilken mikro du har men mellan 1 och 2 minuter är lagom. Kakan ska bli gräddat i kanterna och rinnande i mitten, då är den perfekt. Servera med grädde/glass hallon

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen