Smörkolakaka
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Mamma bjöd på fika och en läckrare sötsak får man nog leta efter. En saftig chokladkaka med ett täcke av seg smörkola proppad med nötter. Pricken över i är en snygg brytning av strösslat havssalt.
_____________________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Botten:
3 st ägg
2 dl strösocker
150 g smör, smält och avsvalnat
2 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
150 g mörk choklad, grovt hackad
1 tsk pulverkaffe utblandat i 1 tsk varmt vatten (valfritt)
Smörkola:
100 g smör
1 ½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
200 g mandel, hackad
150 g nötter, blandade
Gör så här: Sätt ugnen på 175C. Smöra en springform ca 25 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt, rör ner smör. Blanda mjöl och kakao, sikta ner i smeten och rör försiktigt i choklad och kaffe. Häll i formen och grädda på nedersta falsen tills den har fått en fast yta, cirka 15-20 minuter. Gör nötkola under tiden: Smält smöret, vispa ner övriga ingredienser utom nötter och sjud ca 10 minuter tills det tjocknar, rör om ibland. Rör ner mandel och nötter mot slutet. Ta ut kakan, fördela försiktigt kolasmeten jämnt över, strö på salt och grädda ytterligare 15-20 minuter, tills kolasmeten är vackert gyllene. Låt kakan svalna i formen. Servera kakan som den är eller med lättvispad grädde eller glass
Lill-Syrsan har fyllt ett år också. Underbara charmiga unge!
Kommentarer
Postat av: Sandra
så söt hon är lila syrsan kram från Sandra
Trackback