Lingonbullar, Prästgårdscaféet på Gotland





                                                                        Foto: Karin / bevemyrs blogg

Har länge pratat om att åka till Gotland och så gjorde vi slag i saken. Hoppades på fint väder och packade campinggrejerna, trevligt blev det. Vildtältande, stormköksmat, naturnära, raukar och lamm!

Receptboken "café gotland" guidar läsaren fram till öns mysigaste fikaställen. Vi letade reda på de mest lockande och det första besöket blev på Prästgårdscaféet på södra Gotland, i Vamlingsbo. Verkligen supermysigt! Ett gammal fint hus och en underbar trädgård full av vallmo. För den lite mer vetgirige finns ett gotlänskt naturrum i anslutning til caféet. Även det värt ett besök!

Jag smaskade i mig bullar fyllda med sylt och mandelmassa, receptet kommer här:

Ingredienser deg:

150 g smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
2 tsk kardemumma
1,3 l mjöl

Fyllning:

rårörda lingon (bullen på bilden är fylld med salmbärssylt, använd det du tycker är godast!)
150 g mandelmassa
smör

Gör så här:

Smält smöret och blanda i mjölk, låt det bli fingervarmt. Lös upp jästen i den ljumna mjölken, tillsätt salt, socker och kardemumma. Häll i mjölet och arbeta degen smidig. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Kavla ut degen till en rektangel och bred på ett lager smör och ett lager lingon. Riv över mandelmassa. Vik ihop rektangeln på mitten, skär i remsosr och rulla till bullar. Jäs bullarna i 30 minuter. Pensla med ägg och strö över hackad mandel. Grädda i 225 grader i 8 minuter.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen