Jordnötskaka
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Här kommer det utlovade receptet på den smarriga jordnötskakan! Ni tror väl att jag är lite bäng som kallar den jordnötskaka när det är cashewnötter som kakan är garnerad med!! Nåja....kakan är gjord på jordnötssmör!=)
Ingredienser:
100 g osaltade jordnötter eller sötmandel
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
Fyllning:
3 äggulor
1 dl florsocker
1 dl jordnötssmör
2 dl vispgrädde
Sås:
1 dl vispgrädde
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 msk smör eller margarin
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
50 g mörk choklad typ block-
Gör så här: Mal jordnötter eller mandel i mandelkvarn. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd i socker och nötter. Häll smeten i en lätt smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i 150°C, ca 30 min. Låt kallna i formen. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Tillsätt jordnötssmöret. Vispa grädden till ett fast skum och rör i äggsmeten. Häll smeten i formen. Täck med aluminiumfolie och frys ca 4 tim. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka ca 10 min till simmig konsistens. Rör i matfett och vaniljsocker. Ta formen från frysen och lossa kanten och ev bottnen. Lägg tårtan på ett fat och ringla den varma kolasåsen över. Strö över jordnötterna.
Smält chokladen i en plastpåse i mikrovågsugnen, full effekt (800W), ca 1 min eller i en skål med varmt vatten. Klipp ett hål i påsen och ringla chokladen över tårtan.
Servera tårtan genast.
Kommentarer
Postat av: Veronica
Kakan ser fantastiskt god ut, och vilka vackra bilder sen! Tack för en inspirerande blogg :)
Trackback