Saftiga, smakrika piroger med lite ditten och datten i brödet
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Piroger är sådan där mat som jag kan gå och längta efter. Mumsigt som sjutton att ta med på utflykten eller till lunch ihop med en sallad. Själv föredrar jag lite tuggmotstånd i brödet och blandar därför ner rejält med grahamsmjöl, vill man kan man experimentera med lite ditten och datten i själva brödet, tex. frön av olika slag.
Nästa blogginlägg dallrar rejält!:)
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Pirogdeg:
50 g jäst
100 g smör, rumsvarmt
3 dl vatten
1/2 tsk salt
1 ägg
Ca 5 dl vetemjöl och 5 dl grahamsmjöl
Fyllning:
400-500 g köttfärs
1 lök, hackad
1 purjolök, finskivad
4 msk hackad inlagd gurka
1 hackad paprika
1 dl buljong
några dl riven ost
1 mozarella ost, det är inte så noga exakt hur mycket.
Salt
Peppar
Gör så här: Smula jästen i en bunke, värm vattnet till fingervärme och häll den över jästen, blanda tills jästen smält. Rör ner övriga ingredienser. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter. Bryn färs och blanda i lök, gurka, paprika och buljong, låt småkoka en liten stund, Smaka av med salt och peppar. Drag pannan från plattan och blanda i osten. Kavla ut degen och tag ut rundlar med en skål eller liknande, fyll ena halvan med köttfärsröra och vik sedan den andra halvan över, tryck ihop kanterna. Låt jäsa i ca 20 minuter, pensla med ägg eller mjölk och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter i 200 grader.
Kommentarer
Postat av: Erika - Bakglädje
Mums, det där såg riktigt gott ut.
Postat av: Lena
Jag har gjort dessa och måste rekommendera dem för andra. Jättegoda!
Trackback