Grov fiberlimpa



Foto: Karin / bevemyrs blogg
Limporna som lillungen och jag bakade blev precis lagom grova och riktigt goda! Höga, luftiga och fina dessutom!
Efter första njutarmackorna, varma direkt från ugnen och med rinnande smör, blev det ett par stycken med leverpastej och heminlagd gurka (kika här), gott det också!
I nästa blogginlägg smakar vi på en härlig paj gjord på bl.a mango och kokos
_________________________________________________________________________________________
Ingredienser två limpor:
3 dl vetekli
1 liter vatten, fingervarmt
75 g jäst
2-3 tsk salt
2 msk olja
2 msk sirap
6 dl fint rågmjöl
6 dl grahamsmjöl
12-13 dl vetemjöl (jag använder Monitoba cream)
Gör så här: Smula jästen i en bunke, häll på lite av det fingervarma vattnet och låt jästen smälta. Häll ner resten av vätskan, salt, olja, sirap, rågmjöl och grahamsmjöl. Blanda väl. Rör ner vetemjölet, lagom mycket så att den blir nästan "okladdig i skinnet". Arbeta degen smidig. Täck över med bakduk eller plastfolie och låt jäsa i ca 45 minuter. Tag upp degen och forma till två släta limpor. Lägg limporna i varsin bakform, ca 2 liter. Låt limporna jäsa i ytterligare 30 minuter. Grädda i 200 grader, ca 15 minuter på nedersta falsen i ugnen, flytta därefter upp falsen ett hack och grädda ytterligare i 45 minuter.
Kommentarer
Postat av: Yvonne
Låter gott! Jag bakade bröd utan jäst igår! Mmm...blev gott. Och idag försöker jag mig på finska surdegsbröd...
Postat av: Sandra
Underbara bilder!!
Postat av: Emma
Sparar till min "brödbank" för att baka vid ett senare tillfälle! Låter som ett jättegott bröd :)
Postat av: Matilda
väldigt fina bilder!
Postat av: Erik
Det ser gott ut!
Trackback