Nyårsmeny 2012

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 
GOTT NYTT ÅR ALLESAMMANS!!
 
I väntan på gästerna passar Syrsan på att undersöka kakelugnen - det går ju faktiskt att spegla sig där. ;)
 
Lite dekoration kan ju inte skade så här till nyårsafton.
 
Goda vänner, god mat och en massa prat är nog det bästa sättet att avsluta ett år på. ;)
 
De senaste drygt 20 åren har vi firat högtider tillsammans. Nyår, valborg och midsommar. Under ett par timmar brukar vi samlas i köket, resonera om kulinariska läckerheter, diskutera livets storheter och småsaker samtidigt som vi hjälpas åt med maten.
 
Det här nyårsfirandet såg den minst sagt smakliga menyn ut så här:
 
Förrätt - Vinkokt sparrissoppa med räk- och färskostfyllda tunnbröd
 
Huvudrätt - Lammfilé serverad med svamprisotto, rödvinssås och smörstekt Karl-Johansvamp
 
Dessert - Hallon- och blåbärsglass med hembakade kokosflarn
 
Tolvslagsfika - Frozen cheesecake med passionsfrukt
 
 
 
 
FÖRRÄTT
 
Vinkokt sparrissoppa med räk- och färskostfyllda tunnbrödsrullar.
 
Ingredienser sparrissoppa:
 
2 charlottenlökar
1 knippe grön sparris, skuren i småbitar
1/2 dl vitt vin
1/2 hönsbuljongtärning
3 dl vatten
2-3 dl vispgrädde
 
smör till stekning
 
Gör så här: Skär bort någon cm i botten på sparrisen (släng det), skär resten av sparisen i småbitar (spara ev topparna till garnering). Hacka löken och fräs den i smör tillsammans med sparrisen (två-tre minuter räcker). Häll på vin och fräs ytterligare i ett par minuter. Smula på buljongen och späd med vatten och grädde. Koka sparrisen mjuk (ca 15 minuter). Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.
 
Ingredienser färskostfyllda tunnbrödssnittar:
 
1 kg oskalade räkor som skalas
3-4 tunnbröd
1 ask philadelphiaost
1 burk creme fraiche
1 knippe gräslök
lite salt
 
Garnering:
 
räkor
dill
citron
minitomat
stenbitsrom
 
Gör så här: Blanda ost och cremefraiche, finhacka gräslöken och rör ner den. Skala räkorna och dela dem grovt (spara några till garnering) blanda ner dem i röran. Smaka av med salt om det behövs. Bred ut blandningen på tunnbröden, rulla ihop och skär i 2-3 cm breda rullar.  Garnera och servera.
 
 
 
HUVUDRÄTT
 
Marinerad lammfilé serverad med parmesan- och svamprisotto samt smörstekt Karl-Johansvamp
 
Ingredienser risotton:
 
2 charlottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyfta, finhackade
1 dl olivolja
3 dl ris
2 dl vitt vin
1 liter kycklingbuljong (varm
2 dl parmesanost, finriven
olivolja
salt och peppar
olivolja smaksatt med vit tryffel
 
ostronskivling skuren i bitar
smör
 
Gör så här: Värm buljongen. I en annan kastrull fräser du löken mjuk på svag värme i olja, tillsätt riset och fräs ytterligare några minuter. Häll på vinet och låt det koka med riset och löken tills det ångat bort. Tillsätt buljongen lite i taget och rör om hela tiden tills all vätska är tillsatt. Låt småsjuda under omrörning tills riset har sugit åt sig det mesta av riset (risblandningen skall vara lös). Rör i ost och 2 msk olivolja. Fräs svampen i smör och blanda ner i risotton. Smaksätt med salt, peppar och tryffelsmakande olivolja.
 

Ingredienser lammytterfilen:
 
Lammytterfilé, ca 1 kg

Marinad:
1 dl rött vin
1 dl olivolja
1 kruka rosmarin
1 kruka timjan
rivet skal av 1/2 citron
3 vitlöksklyftor

Mixa allt (men kanske inte själva krukan och jorden!:) - låt lammytterfiléerna marinera i ca 1 dygn.

Vid tillagning:
- sätt ugnen på 120 grader
- bryn filéerna runt om i smör.
- lägg filéerna i en ugnsfast form och tillaga i ugnen till 55 graders innertemperatur

 
Rödvinssås:
 
Ingredienser:

2 lökar
2 morötter
3 vitlöksklyftor
3 skivor bacon
farinsocker
12 vitpepparkorn
1 flaska rött vin
koncentrerad flytande fond (kött)
smör
blåbär
honung
salt
peppar
maizena

Gör så här: Dela lök, morötter och vitlök i mindre bitar, fräs i smör i en kastrull tillsammans med 3 skivor bacon. Strö på lite farinsocker. Häll på vinet, lägg i vitpepparkornen och låt allt koka ihop och reduceras ner till ungefär hälften. Sila och häll ner såsen i kastrullen igen, smaka av med fond, honung, salt och peppar. Red ev med lite maizena och lägg i en klick smör. Lägg i blåbär straxt innan servering.
 
 
Karl-Johansvamp skuren i bitar
 
Fräs i smör, servera till övrig mat
 
 
DESSERT
 
 Hallon- och blåbärsglass med hembakade kokosflarn
 
 
Ingredienser:
 
2 ägg
1 1/4 dl socker
200 g hallon, färska eller frysta (eller annan valfri fyllning)
2 1/2 dl vispgrädde
1 nypa salt
 
Garnering:
2 dl blåbärssylt
hallon och blåbär
 
Gör så här: Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna pösiga och vita tillsammans med 1 dl socker. Mosa hallonen och rör ner i bunken med de vispade gulorna. Vispa grädden och rör ner den i smeten. Vispa vitorna tillsammans med resten av sockret och en nypa salt till hårt skum. Vänd försiktigt ner skummet i hallonsmeten. Klä en form med plastfolie och häll ner smeten. Ställ formen i frysen i minst fyra timmar. Tag ut formen och stjälp upp den på ett fat, bred på sylt och garnera med hela bär.
 
 
 
Vid tolvslaget skålade vi i bubbel och efter att ha beundrat småstadens alla fyrverkerier och vackra Khom Loylyktor festade vi på Veronicas "Frozen cheesecake med passionsfrukt"
 
 
 
 Frozen cheesecake med passionsfrukt
 
Ingredienser:
 
Botten:
12 st digestivekex
75 g smör
 
Fyllning:
4 dl vispgrädde
4 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
400 g philadelphiaost
 
Passionsfruktstopp:
10 g gelantin
350 g passionsfruktpuré
2 st passionsfrukter
 
Gör så här: Krossa kexen och blanda med smält smör, tryck ut i en bakplåtspappersklägg form (gärna med löstagbar kant). Vispa grädden löst. Separera äggen. Vispa gulorna tillsammans med sockret poröst. Vispa vitan till hårt skum. Mosa osten och rör ner den tillsammans med grädden i socker/äggulsröran. Häll smeten över kexbotten och ställ allt i frysen. Gör passionsfruktgelen genom att lägga gelantinet i kallt vatten, låt dra ca 10 minuter. Smält puren och blande den med passionsfrukten. Smält gelantinet försiktigt i en kastrull på låg värme och blanda ner den i passionsfruktspurén. Häll gelén över kakan, bred ut den jämt och frys allt.
 

 
 
 
Husets takterass bjuder på magnifik utsikt över småstaden. Grannarna gladde oss med sprakande eleganta fyrverkerier. Höga bergets topp lystes upp och sken som en sol där i vintermörkret ;)
 
 

 
 
Några vackra Khom loy-lyktor skickade vi iväg tillsammans med en ödmjuk önskan om ett gott nytt 2013.
 
 
Bevemyrs på facebook

Kommentarer
Postat av: Millan

Vilken fantastisk nyårsmeny! En fröjd att se alla fotona också!

2013-01-04 @ 16:28:31
URL: http://www.saltpeppar.se
Postat av: Veronica

Det var mycket trevligt! Fina bilder på syrsan! Kram! : )

2013-01-04 @ 22:22:18
Postat av: Karin / bevemyrs blogg

'Millan'
Ja, det smakade riktigt, riktigt gott!:)

2013-01-08 @ 20:24:33
Postat av: Karin / bevemyrs blogg

'Veronica'
Supertrevlig!!:) Visst blev de fina, jag funderar på att rama in någon av bilderna i serien.
Kram!

2013-01-08 @ 21:56:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen