Gästabudsbröd
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Den charmigt pittoreska småstaden Söderköping bjuder på gästabud varje år. Medeltiden slår till med full kraft och hanen spänns ut i varje detalj. Att vandra längst kullerstensgatorna eller titta på de imponerande tornespelen kan rekommenderas om man har vägarna förbi. Själv tänkte jag dagen till ära bjuda er på det gästabudsbröd som såldes i ett av stånden. Håll till godo!;)
Ingredienser till 1 bröd:
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk honung
1 msk salt
1 dl mjölk
12 1/2 dl mjöl (det går bra att blanda olika sorter, passa på att göra slut på mjölslattar)
olivolja
Gör så här: Smula jästen i en degbunke, värm vattnet till fingervarmt och häll det över jästen, rör om så att jästen löser sig. Blanda i honung, salt, mjölk och mjöl. Rör om, degen skall vara lös. Fördela 2-3 msk olivolja i en brödform och häll degen i formen. Låt den jäsa i ca 1 timme. Ringla olja över brödet och grädda på nedersta falsen i ca 30 minuter, 240 grader.
Foto: Karin / Johan / bevemyrs blogg
Kommentarer
Postat av: Yvonne
Så kul med såna där tillställningar! Och ett "jästabudsbröd" Hihi! Det låter gott! :)
Postat av: Matpolisen
Tack för det fina receptet och bilderna från Söderköping.
Postat av: Lotta
Brödet verkar väldigt enkelt att göra, jag gillar att det bara är en jäsning. Fina bilder!
Postat av: Boel
Riktigt snygg bild!
Trackback