Gästabudsbröd


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Den charmigt pittoreska småstaden Söderköping bjuder på gästabud varje år. Medeltiden slår till med full kraft och hanen spänns ut i varje detalj. Att vandra längst kullerstensgatorna eller titta på de imponerande tornespelen kan rekommenderas om man har vägarna förbi. Själv tänkte jag dagen till ära bjuda er på det gästabudsbröd som såldes i ett av stånden. Håll till godo!;)

Ingredienser till 1 bröd:

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk honung
1 msk salt
1 dl mjölk
12 1/2 dl mjöl (det går bra att blanda olika sorter, passa på att göra slut på mjölslattar)

olivolja

Gör så här: Smula jästen i en degbunke, värm vattnet till fingervarmt och häll det över jästen, rör om så att jästen löser sig. Blanda i honung, salt, mjölk och mjöl. Rör om, degen skall vara lös. Fördela 2-3 msk olivolja i en brödform och häll degen i formen. Låt den jäsa i ca 1 timme. Ringla olja över brödet och grädda på nedersta falsen i ca 30 minuter, 240 grader. 



Foto: Karin / Johan / bevemyrs blogg

Kommentarer
Postat av: Yvonne

Så kul med såna där tillställningar! Och ett "jästabudsbröd" Hihi! Det låter gott! :)

2010-09-15 @ 09:51:52
URL: http://yvonneeblogg.blogspot.com
Postat av: Matpolisen

Tack för det fina receptet och bilderna från Söderköping.

2010-09-15 @ 14:18:42
URL: http://matpolisen.wordpress.com
Postat av: Lotta

Brödet verkar väldigt enkelt att göra, jag gillar att det bara är en jäsning. Fina bilder!

2010-09-15 @ 14:50:28
Postat av: Boel

Riktigt snygg bild!

2010-09-17 @ 23:50:03
URL: http://battremedbacon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen