Kakor med hallonglasyr från Vackstanäs lanthushållsskola
Foto: Karin / bevemyrs blogg
I sin ungdom gick lillungens farmor och lärde sig att baka och laga mat på Vackstanäs lanthushållsskola. Hon var en flitig student så med sig hem till ön hade hon i bagaget en anteckningsbok alldeles fulltecknad med recept och tips på knep och knåp i köket. Kakorna håller i tiden, så nu många år senare har jag fått smaka en hel rad med läckra bakverk därifrån.
Receptet på kakorna med hallonglasyr kommer just från tiden på Vackstanäs. Varsågoda!
I nästa blogginlägg tar vi med lite fika och njuter av lillungens vinterlov!
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
300 g smör eller margarin (rumsvarmt)
4 1/2 dl socker
3 ägg
2 1/4 dl mjölk
100 g sötmandel
8 st bittermandlar
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Glasyr:
3 dl florsocker
2-3 msk tunn hallonsylt
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader, placera mazarinformar på en plåt eller klä en långpanna med bakplåtspapper. Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggen ett i sänder och häll sedan i mjölken. Mal mandeln och blanda den med mjöl och bakpulver rör sedan ner allt i äggsmeten. Klicka ner i mazarinformarna eller bred ut på bakplåten. Grädda i ca 20 minuter (långpanna) och ca 15 minuter (kakor i form). Blanda florsocker och sylt. När kakorna/kakan är kall brer du på glasyren.
Kommentarer
Postat av: Louise
Fin blogg! :)
Postat av: mamma till William
Vilken fin blogg med många fina recept.Ha en skön kväll.kram
Postat av: Ewy
Kanon Karin, räddade ett hastigt påkommet besök idag
jättegoda och enkla att göra !!!
Postat av: Kerstin
Vilket år gick farmor på Vackstanäs?
Undrar eftersom jag själv gick där där 50 år sedan - nästa år.
Postat av: farmor Kerstin
Jag gick på Vackstanäs maj - oktober 1960. Jag hette då Kerstin Arvidsson. Har en syster som heter Gun och hon gick samtidigt på hemsysterutbildningen.
Trackback