Save Food - Tävlingsrätt nummer sex - Örtkryddad kyckling, matvetepanna och pico de gallosallad


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Måndagar kan smaka gott. Det gjorde det idag:)

Proppad med kryddor i en påse skötte sig kycklingen sig själv i ugnen. Lillungen vek loppor ihop med mormor och morfar vid köksbordet och jag funderade på hur det gått med alla ingredienser i Save Food tävlingen. Jag har faktiskt inte särskilt mycket kvar nu, i princip ingenting förutom det som skall tillagas i morgon, eller jo, lite ris, matvete, smör, sesamfrön, ströbröd, olja, soja, tabasco och kryddor förstås.

De sista smått deppiga kryddresterna från de färska örterna åts upp i kväll (sparade ett par blad till morgondagens torsk:). De klipptes resolut ner och mixades till godaste dressingen. Matvetet kokades, kryddades med lök och smörjdes med smör. De sista tomaterna hackades ihop med aprikoser, lök, koriander och citron. Några slattar yoghurt skedades upp i ett glas tillsammans med ett par hack gräslök. Allt sammantaget - gott som sjutton!!

Är ni nyfikna på morgondagens tävlingsrätt här i från bevemyrs kan ni spana in "ingredienslistan" lite längre ner på sidan, titta efter vad som inte är överstruket och försöka lista ut vad jag kan tänkas laga:)
_______________________________________________________________________________________________




Två matlådor blev över, perfekt lunch i morgon!

Ingredienser till dessa läckerheter (inget utöver matkasseinehållet tillsatt idag heller:)

Kyckling:

1 hel kyckling, ca 1 kg
1 morot
3 vitlökar
1 röd lök
basilikablad
gräslök
1 färsk chili
curry
salt
peppar
soja
1 msk vatten

Gör så här: Skölj kycklingen och låt den rinna av. Hacka morot, lök, kryddor och chili och putta in det i kycklingen. Smörj skinnet med lite olja, soja, curry, salt och peppar. Stoppa in kycklingen i en stekpåse, knyt ihop öppninen och klipp ett hål i det ena av påsens hörn, se till att hålet är uppåt. Grilla kycklingen i ca 1 1/2 timme i ca 175 grader. När kycklingen är klar kan du skära upp påsen, höja temperaturen en aning och låta den grillas gyllene.


Matvetepanna:

3 dl okokt matvete
1/2 rödlök, hackad
1/2 purjolök, skivad
smör
salt

Gör så här: Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen. Fräs löken i smör så att den mjuknar, häll på vetet, rör ihop och smaka av med lite salt.


Pico de gallosallad:

3-4 tomater
1/2 finhackad rödlök
1 msk finhackad koriander
några msk citronsaft
1/2 påse torkade aprikoser
salt
peppar

Gör så här: Hacka tomaterna, lök, aprikoser och koriander. Blanda försiktigt ihop i en skål och smaka av med citronsaft, salt och peppar.


Örtdressing:

2 dl färska kryddor
1 dl olivolja
1 vitlök
salt

Gör så här: Mixa kryddor tillsammans med olivolja och vitlök. Smaka av med salt.


Serverat med:

1 klick yoghurt
hackad gräslök


Kyckling som tillagas i påse sköter sig själv, blir saftigt och otroligt smakrikt!





Tips: Kryddor på kruka som börjar se lite smådeppiga ut samlar du ihop och mixar tillsammans med olja och vitlök, så får du en riktigt god och smakrik dressing som håller sig i kylskåpet betydligt längre än vad kryddorna i sig skulle ha gjort!



Kommentarer
Postat av: Jennie

Mums!!

2011-05-17 @ 15:38:20
Postat av: Frederik Zäll

Tack för en kul vecka. Må väl & ät gott!

Mvh Frederik - Lyxlagat

2011-05-17 @ 19:36:34
URL: http://blogg.alltommat.se/lyxlagat/
Postat av: Elena

OjOj vad gott det såg ut, något att göra i helgen!

Tack för inspirationen! :)

2011-05-19 @ 08:55:54
URL: http://elenandersson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen