Bullar med ingefära och choklad
Foto: Karin / bevemyrs blogg
God lördag allesammans!
Dagens blogginlägg kommer ute från ön, sitter och sörplar grönt te i vinkelrummet, skogen och havet som närmsta grannar och med måsar och skogduvor som tjoar ikapp.
Idag hoppas vi kunna ge oss ut på Finntarmsfjärden för att rycka strömming. Jag är fruktansvärt sugen på färsk knaperstekt strömming med hemstampat potatismos och rårörda lingon.
När man är ute på sjön sådär är matsäcken nästan halva nöjet. Hett te, hembakat bröd, kokta ägg, en tub kaviar, ansjovis på burk, saft, kakor och bullar. I veckan upptäckte vi att det var tomma hål i frysen där vetebrödspåsarna brukar ligga, illa med tanke på att helg och strömmingsfiske var i faggorna. För att råda bot plockade lillungen och jag fram assistenten och bakade oss ett rejält lass med bullar. Dels kanel, socker och kardemummabullar och dels bullar fyllda med ingefära, socker och choklad. Båda sorterna visade sig bli fruktansvärt goda!
När det bakas bullar är det inte läge att snåla med fyllningen:)
Pärlsocker på är ett måste!
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser till en massa goda bullar:
Deg:
50 g jäst
150 g smör (rumsvarmt)
5 dl gräddmjölk (2.5 dl vispgrädde, 2.5 dl mellanmjölk)
2 tsk salt
1 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
3 st äggulor
1.3 liter vetemjölFyllning 1:
200 g choklad
1 bit ingefära, frusen och finriven
smör
socker
Fyllning 2:
kardemumma
kanel
smör
socker
ägg till pensling smör
socker
pärlsocker till garnering
Gör bullarna så här: Smula ner jästen i en degbunke, värm gräddmjölken till fingervarm, ca 37°C och häll den över jästen, rör om tills jästen löst sig. Rör ner socker, kardemumma, äggen, smöret (rumsvarmt) och det mesta av mjölet. Blanda en stund och häll sedan i saltet, fortsätt att arbeta degen tills den är smidig. Låt degen jäsa i ca 30-40 minuter. Dela degen i två delar. Kavla ut degen till en rektangular platta på ett mjölat bakbord, bred på på ett lager smör på hela plattan. Fyllning 1: Hacka chokladen och lägg den i en skål, riv i ingefära (hur mycket beror på hur pass du vill att den smakar) och blanda runt. Strö blandningen på degplattan, fördela socker över allt. Fyllning 2: Strö på rikligt med kardemumma, socker och kanel. Rulla degen till en "rulltårtsliknande rulle" och skär i bitar, placeras dem i små formar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter i ca 250 grader.
Alla bullar är perfekta, även de som ser ut som små torn!:)
Världens bästa bagarunge!:)
Kommentarer
Postat av: Katarina
Lillbagaren är så söt :)
Postat av: SalmiakPia
Vilka underbara bilder på bagaren.. :)
Postat av: Mia
Jag älskar choklad smaksatt med ingefära, i bullar dessutom låter det jättegott!!:-)
Postat av: milla
Spännande med ingefära i bullar.
Postat av: Anonym
Gull bagare=)
Postat av: Anonym
gud va gott det måste jag testa kramar NK
Postat av: Emmelie
Vilken häftig kombination! Du har så bra recept och inspirerande bilder.
Postat av: Mårtenssons kök
Det måste ju vara en av världens gulligaste bagarungar! Spännande med lite andra smaker i fyllningen, ingefära och choklad gör sej ju alldeles perfekt tillsammans.
Postat av: Erika - Bakglädje
Vilka härliga bilder! Ser ut som att resultatet blev väldigt gott också.
Trackback