Underbara Bjudbuffé
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Varje år har vi grannar en gatufest i knytkalasformat. Var och en tar med någon läckerhet som dukas upp på ett bord och sedan kalasar vi gemensamt på alltsammans.
Här om dagen var det dags igen, vi bullade upp oss i Sylvans trädgård, plockade tallrikarna fulla och njutåt i flera timmar.
Så här i sommar-, konfirmations- och studenttider tänkte jag att även ni bloggläsare kanske kunde ha lite nytta av knytkalas och bufétips, så jag bad att få recepten av grannarna och fotade kameran rödglödgad:)
______________________________________________________________________________________________
Karl-Magnus bjöd på nybakat Danskt rågbröd, grovt, saftigt och väldigt gott!
Ingredienser 2 limpor:
Skållning:
2 1/2 dl rågkross
1/2 dl krossat linfrö
1 msk hel fänkål, krossad
1 msk hel anis, krossad
1 1/2 msk salt
3 1/2 dl kokhett vatten
Bak:
50 g jäst
4 dl vatten
1 1/2 dl mörk sirap
3 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
6 dl grovt rågmjöl
4-5 dl vetemjöl special
Gör så här:
Skållning: Blanda rågkross, linfrö, fänkål, anis och salt i en skål, häll blandningen över det heta vattnet och blanda till en deg. Lägg en plastfolie över bunken och låt stå i rumstemperatur över natten.
Bak: Smula jästen i en bunke och rör ut den med vatten och sirap. Blanda i skållningsröran, solrosfrön och pumpakärnor. Arbeta in vetemjölet lite i taget, knåda för hand eller med en maskin, degen skall vara ganska kladdig. Smörj och mjöla två brödformar, klicka ner degen och låt allt jäsa i ca 30 minuter under en bakduk. Grädda brödet i ca 1 timme, 250 grader tills brödet fått fin färg, då lägger du på en folie eller ett bakplåtpapper och sänker temperaturen till 175 grader. Låt brödet vara kvar i formarna en stund efter att de gräddats klart. Stjälp upp, skär i skivor och servera.
_______________________________________________________________________________________________
Kristina serverade oss delikat marinerad kycklingfilé i örtagårdssås.
Ingredienser:
1 kg kycklingfilé
Kokas i:
1 1/2 liter vatten
4 tsk salt
15 pepparkorn
1 lagerblad
1 gul lök
1 knippe persilja
1 knippe dill
1 köttbuljongtärning
Örtagårdssås:
2 dl creme fraiche
3 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 knippe dill, hackad
1 knippe persilja, hackad
1 knippe gräslök, hackad
dijonsenap
salt
peppar
Gör så här: Lägg ingredienserna till kokspadet i en kastull, koka upp. Lägg i kycklingfiléerna och låt dem koka i ca 15 minuter. Drag kastrullen från plattan, lägg locket på kastrullen och låt stå i ca 15 minuter till. Gör såsen genom att blanda creme fraiche, gräddfil, majonnäs, dill, persilja och gräslök. Smaka av med senap, salt och peppar. Skiva fileérna och lägg dem i såsen. Låt stå kallt, gärna över en natt. Servera med nykokt potatis.
_______________________________________________________________________________________________
Själv plockade jag russinen ur kakan och bakade en saftig mazarinkaka i kombination med seg toscaglasyr:)
Ingredienser mazarinbotten:
200 g smör, rumsvarmt
3 dl socker
2 ägg
2 msk vaniljsocker
ca 30 st sötmandlar
6 st bittermandlar
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ dl kall mjölk
Gör så här:
Mazarinkaka: Börja med att mala mandeln. Blanda smör och socker i en bunke och visap det vitt och luftigt med en elvisp. Knäck i ett ägg i taget. Blanda i vaniljsocker, mald mandel, mjöl, bakpulver och till sist den kalla mjölken. Smörj och bröa en form, gärna med löstagbara kanter. Häll i smeten och grädda i ca 175 grader i ca 60 minuter (häll på toscaglasyren när det är ca 30 minuter kvar av gräddningstiden).
Toscaglasyr:
1 1/2 dl mandelspån
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
Gör så här: När kakan stått knappt ca 30 minuter i ugnen brer du på toscaglasyren. Glsyren gör du genom att blanda ingredienserna i en kastrull och sedan låta allt koka upp och bli lite småsegt. Grädda sedan kakan i ytterligare ca 30 minuter. När glasyren fått fin färg lägger du på en folie eller ett bakplåtspapper så att den inte blir bränd. Vill du så pudra på florsocker innan servering.
I nästa blogginlägg bjuder jag er på fler läckerheter från buffébordet!
Vilken härlig idé, om inte annat så måste det vara super för grannsämjan. Vem kan vara irriterad på någon vars goda mat man ätit?
Den där kycklingen lät väldigt god, den tar vi och snor receptet på, hälsa och tacka Kristina.
Så gott allt ser ut!
menar du att brödet sammanlagt ska gräddas 1 timme?
'Stina'
Det kan låta som en lång gräddtid men för sådana här 'kladdiga' limpor i form går det åt!:)
.. ja, men ska det först gräddas tills det blit brunt och fint i 225 grader och sedan resterande tid (av timmen) i 175 grader, eller ska det gräddas i 250 grader i en timme och sedan därutöver en stund i 175 grader? Gissar att det är sammanlagt en timme det ska vara..
"Vicky"
Knepiga grejer det här med gräddning!;) Sammanlagt 1 timme i ugnen ska det vara för limporna!:)
Vilket underbart bröd!