Kringlor utan krångel
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Idag när lillungen var på förskolan passade dottern och jag på att baka oss några plåtar sockerkringlor. Receptet hade jag tidigare fått nedstoppat i brevlådan tillsammans med några fina bebis-gratulationskort. Givaren var barndomsvännen Veronicas mamma Eivor. Storslaget det där att få både lyckönskningar och handskrivna, utprövade och välbakade recept på samma gång.
Kringlor utan krångel visade sig vara rejält goda. Saftiga och välsmakande. Själv visade jag mig däremot vara en riktigt usel kringelformare. När lillungen kom hem påpekade han glatt att kringlorna såg ut som hundbajs i formen. Ett helt riktigt konstaterande från en klarsynt fyraåring:)
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
50 g jäst
200 g smör eller margarin
4 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
1 krm salt
1 krm hjorthornssalt
800 g (ca 1,3 liter) vetemjöl
Pensling och garnering:
smält smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken. Låt den bli fingervarm. Häll den över jästen. Tillsätt ägg, socker, salt, hjorthornssalt och ca 1.2 liter av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Jäs degen till dubbel storlek i ca 30 minuter. Knåda degen smidig och dela den i fyra delar. Dela varje del i ca tio delar som du rullar till ca 30 cm långa, smala längder, forma till kringlor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter. Grädda i ca 250 grader i 7-8 minuter. Pensla med smält smör och vänd i socker innan servering.
Lillstumpan - en piggögd liten plutt (drygt tre veckor) i något som ser ut att vara en enorm babysitter:)
Kommentarer
Postat av: Sandra
vilken himmla söt tös du har karin och så himmla gulligt namn har hon med kram från Sandra
Postat av: Karin / bevemyrs blogg
"Sandra"
Ja, vi tycker verkligen hennes namn är fint - kul att du håller med!:) Kram!!
Trackback