Kung Oscars tårta


                                                                       Foto: Karin / bevemyrs blogg

Veronica fyllde år i helgen och bjöd Kung Oscars tårta. Det ryktas att Oscar den II älskade den här tårtan och att den därför fick hans namn, om det är sant eller inte vet jag inte, däremot är jag väldigt säker på att tårtan är så god att den förtjänar en kunglig titel.

Här kommer receptet:

Ingredienser

Tårtbotten:
150 g sötmandel
3 dl florsocker
5 äggvitor


Smörkräm:
1 dl vatten, knappt
1 dl socker
3-4 äggulor
225 g smör

 

...eller om du hellre vill göra en tårta med äggkräm (vilket jag själv föredrar), strunta då helt i smörkrämen och gör en äggkräm istället.

 

Äggkräm:

6 äggulor

3 dl vispgrädde

1 1/2 dl socker

75 gr smör

 

 Garnering:

50 g mandelspån
florsocker

 

 

 

 

1. Tårtbottnar: Värm ugnen till 125°. Rita upp 4 runda bottnar på ett stort bakplåtspapper. Smörj pappret väl med smör eller olja. Skålla, skala och mal mandeln. Blanda den med florsocker. Vispa äggvitorna blanka och toppiga men utan att de blir hårda och gryniga. Blanda ner det i mandel- och sockerblandningen. Fördela smeten på de uppritade bottnarna. Vill man ha dem lite tjockare kan man nöja sig med 3 stycken. Grädda bottnarna mitt i ugnen i 10-15 minuter. Låt dem svalna något och lossa dem sedan försiktigt från pappret.

2. Smörkräm: Sjud socker och vatten och låt det koka ihop till en simmig lag. Häll en droppe av lagen i kallt vatten. Sockerlagen är färdigkokt om droppen trådar sig då du tar den mellan tummen och pekfingret. Vispa äggulorna pösiga. Häll den heta sockerlagen över äggulorna under kraftig vispning. Rör smöret mjukt. Tillsätt den avsvalnade äggblandningen lite i taget under omrörning. Rör tills krämen är blank och smidig.

 

eller 

 

2. Äggkräm: Blanda allt och sjud SAKTA under omrörning till den tjocknar. Det är viktigt att den inte värms för snabbt då den lätt skär sig, om det händer så blanda i lie kokande vatten. 

 

3. Rosta mandelspånen till garneringen så att de får en vackert guldgul färg. Varva bottnar och smörkräm. Bred ett tunt lager smörkräm på den översta bottnen. Garnera med de rostade mandelspånen och pudra över ett lätt lager florsocker. Vill man göra en rundel i mitten lägger man ett litet rundklippt papper på tårtan innan man siktar över florsockret.

 


Kommentarer
Postat av: Jerka

Grattis Veronica!!



Wow vilka plåtar!! Du borde jobba på Discovery Chanel eller nåt!! Men allvarligt.....



......vad sa Veronica när du låg på bordet och plåtade??



Kramar!!

2009-06-15 @ 19:02:40
Postat av: Veronica

Tja...du vet, man börjar bli van med detta plåtande - ingenting förvånar en längre!

2009-06-16 @ 08:55:21
Postat av: Jerka

Haha!!

Ja det är ju sant, men väldigt snyggt blir det!!

2009-06-16 @ 09:44:06
Postat av: cilla

det verkar gott, måste testa. tack för tipset. kramisar

2010-02-16 @ 19:41:08
URL: http://wiccankraft.blogg.se/mumsfillibabba
Postat av: Mimmi

Mina tårtbottnar var mjuka fortfarande efter 15 minuter. Ska de vara det? Sen så sjönk dem ihop när dem svalnat. Vad gjorde jag för fel tro?

2012-04-07 @ 20:08:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen