Pepparkaksbiskvier
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Vintern är pepparkakornas tid, något man egentligen aldrig tröttnar på. Hur gott är det inte att dricka en kopp te och sedan njutningsfullt plocka åt sig pepparkaka efter pepparkaka....eller som lillungen föredrar - att doppa dem i ett glas mjölk:)
Lillungens kusin Linnea som är mat- o bakstudent har som jultradition att varje år baka biskvier. Smakerna varierar men det gemensamma är att de alltid är lika goda. I år bjöd Linnea på saftiga biskvier med smak av pepparkaka. Gott!!
När du bakar dem kan du välja på att använda färdig mandelmassa eller att mala ihop en egen.
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
Botten:
150 g mandelmassa
1/2 äggvita
eller
100 g sötmandel
1 1/2 dl socker
1-2 äggvitor
Fyllning:
75 g blockchoklad
1 msk smör
2 msk vispgrädde
pepparkakskryddor
Topp:
200 g blockchoklad
1 msk olja
Gör så här: Riv mandelmassan (eller mal sötmandel), blanda med vispad äggvita (mal du egen mandel så rör i sockret också). Klicka ut mandelsmeten på en bakplåtspappersklädd plåt, platta till kakorna med en mjölad hand. Grädda mitt i ugnen150 grader i 10-12 minuter (för mandelmassa) och i 175 grader i ca 8 minuter för egenmald mandelmassa. Smält blockchokladen till fyllningen, koka upp smör och grädde och häll det sedan under kraftig vispning i den smälta chokladen, smaksätt med papperakakskryddor. Låt choklad/grädd/smör-smeten svalna så att den blir fast. Bred fyllningen på kakorna, i lite toppig form. Ställ kakorna svalt och doppa dem sedan i smält blockchoklad och olja. Låt stelna innan servering.
Kommentarer
Postat av: Sara
Vilka fantastiska bilder och recept :)
God fortsättning.
Kramkram/Sara
Postat av: milla
Vilket annorlunda recept på biskvier, riktigt gott ska nog prova detta någon dag.
Postat av: Annika
Har tänkt typ en miljon gånger att jag måste göra biskvier. Det blir aldrig av. Men dessa lät så fantastiskt goda. Har du något hum om hur mycket pepparkakskryddor som är lagom?
Trackback